Linux Ubuntu ile mi Mint ile mi başlanmalı?

Gmll

Hectopat
Daha fazla  
Sıfırdan Linux'a başlayacağım. Linux Mint derslerine baktım kolay geldi. Ama bazı videolarda Ubuntu daha gelişmiş olduğunu söylüyorlar. Yeni bir bilgisayar almış gibi oluyorsun diyorlar. Yarın ikisinden birini kuracağım. Sizce hangisini kurayım? Hangisi daha iyi ve farklılıkları neler?

Sıfırdan Linux'a başlayacağım. Linux Mint derslerine baktım kolay geldi. Ama bazı videolarda Ubuntu daha gelişmiş olduğunu söylüyorlar. Yeni bir bilgisayar almış gibi oluyorsun diyorlar. Yarın ikisinden birini kuracağım. Sizce hangisini kurayım? Hangisi daha iyi ve farklılıkları neler?

Linux Mint kur geç. Ubuntu kullanılacak dağıtım değil.

Linux dersleri mi?

Arch kur 1 haftaya cin olursun. Öğrenmek istiyorsan her şeyi senin için GUI'la yapan dağıtım kurulmaz. Öğreneceksen Linux'u damardan vurman gerek. Arch is the best.

Elementary OS ile başlamıştım ben. Hem güzel görünüyor hem de macOS'a benziyor.
Galiba paralı

Linux dersleri mi?

Arch kur 1 haftaya cin olursun. Öğrenmek istiyorsan her şeyi senin için GUI'la yapan dağıtım kurulmaz. Öğreneceksen Linux'u damardan vurman gerek. Arch is the best.

Öyle bir söyledin ki korkuttun. Sanki onun içinde kaybolucakmışım gibi hissettim. Araştırmayı öğrenmeyi çok seven bir karakterim. Ama bu konuda işin içinde çıkabilir miyim bilmiyorum.

Galiba paralı

Öyle bir söyledin ki korkuttun. Sanki onun içinde kaybolucakmışım gibi hissettim. Araştırmayı öğrenmeyi çok seven bir karakterim. Ama bu konuda işin içinde çıkabilir miyim bilmiyorum.
Bence tak diye Arch Linux üzerinden başlama sonuçta birisi disk bölümlendirme yaparken dosya sistemlerini falan karıştırıp sistemi komple silebilir. Ubuntu kötü değil ama aşırı bloatware bir sistem şahsen tercih etmezdim. Linux mint sadelik konusunda biraz daha iyi. Ama arkadaşın dediği gibi damardan gireceksen ilk önce Debian damarından gir. Kendisi zaten zor bir şey değil. Hesap makinesi gibi görünür ama yapacağın özelleştirmeler ile aşırı güzel bir şey çıkartabilirsin. Fedora' da var ayrıca oda kararlı ve güzel bir sistem. Tercih konusunda şahsi önerim Ubuntu değil de Debian tabanlı sistemler kullan. Linux Mint Debian Edition gibi yani. Ama gerçek anlamda önerebileceğim sistemler her zaman kendileridir.
  • Debian
  • Fedora
  • Arch
Debian ve Fedora aynı zorlukta ya da kolaylıkta her neyse öyle sayılır. Paket yöneticileri falan değişik sadece. İkisi de arayüz ile kurulur. Arch için durum öyle değil gereken tüm paketleri sen yüklersin. Ve yeni başlayan birilerini çok zorlayabilir. Yavaş yavaş ilerle. Uygulama kurmayı, özelleştirmeyi, en basitinden CPU governor gibi değişiklikleri yapmayı öğren. Sonra seversen gerisi gelir zaten.

Çıkarsın çıkarsın. Öğrenmek istiyorsan beyni zorlaman lazım. Mint, Ubuntu dediğin şeyler Windows alternatifi olmaya çalışan sistemler. Gerçek Linux istiyorsan Arch'ı vuracan damardan.
Bence tak diye Arch Linux üzerinden başlama sonuçta birisi disk bölümlendirme yaparken dosya sistemlerini falan karıştırıp sistemi komple silebilir.
Sile sile öğreneceksin işte 🤣

Bence tak diye Arch Linux üzerinden başlama sonuçta birisi disk bölümlendirme yaparken dosya sistemlerini falan karıştırıp sistemi komple silebilir. Ubuntu kötü değil ama aşırı bloatware bir sistem şahsen tercih etmezdim. Linux Mint sadelik konusunda biraz daha iyi. Ama arkadaşın dediği gibi damardan gireceksen ilk önce Debian damarından gir. Kendisi zaten zor bir şey değil. Hesap makinesi gibi görünür ama yapacağın özelleştirmeler ile aşırı güzel bir şey çıkartabilirsin. Fedora'da var ayrıca oda kararlı ve güzel bir sistem. Tercih konusunda şahsi önerim Ubuntu değil de Debian tabanlı sistemler kullan. Linux Mint Debian Edition gibi yani. Ama gerçek anlamda önerebileceğim sistemler her zaman kendileridir.
  • Debian
  • Fedora
  • Arch
Debian ve Fedora aynı zorlukta ya da kolaylıkta her neyse öyle sayılır. Paket yöneticileri falan değişik sadece. İkisi de arayüz ile kurulur. Arch için durum öyle değil gereken tüm paketleri sen yüklersin. Ve yeni başlayan birilerini çok zorlayabilir. Yavaş yavaş ilerle. Uygulama kurmayı, özelleştirmeyi, en basitinden CPU governor gibi değişiklikleri yapmayı öğren. Sonra seversen gerisi gelir zaten.

Söylediğiniz gibi Debiana baktım çok eski bir arayüzü var. Sonra Fedora'ya baktım arayüzü sevdim. Bir video izleyim dedim kullanışınıda oldukca sevdim. Şu anda Arch'ı araştırıyorum. Yarın bu ikisinin arasında birine karar vereceğim

Technopat Haberler

Geri
Yukarı