Günlük kullanımda anlamayabilirsiniz. Şöyle söyleyeyim Adobe programları ve bazı Linux'ta olmayan oyunlar dışında Windows'ta yapıp da Linux'ta yapamayacağınız bir şey yok denebilir. Açık kaynaklı, terminal ve kısayolları kullandıkça çok pratik (mesela tek bir satır kod yazarak oyun yüklemek mümkün bugün 5-10dk içinde 10-12 tane farklı oyunlar ve PS2 emülatör yükledim hiçbir virüs endişesi olmadan tamamen güvenilir bir şekilde.), benim en sevdiğim kısım özellesitirilebilir olması. Örneğin
Bu posttaki gibi bir özelleştirmeyi yapabilirsiniz ki bunun bir sınırı yok "ne isterseniz onu yapabilirsiniz." ve bu sadece görsel açıdan da değil her konuda. Başlat menüsünü açtığınız zaman çıkan saçma sapan kimsenin bakmadığı reklamları zorla göstermiyor, hiçbir şeyi zorla yaptırmıyor. Mesela acil bir işiniz çıktı PC'yi kapatmalısın ama birden Windows güncellemesi ekranı gelir ya, Linux'ta böyle bir şey yok. Sen ne zaman güncelleme yapmak istersen o zaman yaparsın ve bilgisayarı kullanmaya da devam edebilirsin. Kısayollar kelimelerle tarif edilemez resmen mouse kullanmayı unuttum. Örneğin sürekli kulaklığımı Bluetooth ile bağlamak için Bluetooth aygıtlarını açmaya üşeniyordum gittim kısayol atadım artık F3 tuşu ile direkt açıp kapatabiliyorum. Windows'ta 3. parti yazılımlar kullanman gerekiyor. Ücretsiz bir işletim sistemi, kimse senin ekranında kocaman etkinleştirin yazmıyor. Ve dahası... İnan aklıma gelmeyen bir ton şey var. Ama 3 aylık bir kullanıcı olarak bundan sonra olmazsa olmaz dediğim 3 şey kesinlikle terminal, özelleştirme, açık kaynak.
Kusursuz bir işletim sistemi tabii ki değil ama aralarında en özgür ve rahat hissettiren kesinlikle Linux.