Linux'a neden mi geçmelisiniz?

Şuan Hangisini Kullanıyorsunuz?

• Windows

• Linux

• MacOS

• Diğer

Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
Hayır. Tabii siber güvenlik için çok pratik 2 satır kod ile Tools yükleyip kullanabilirsiniz ancak Windows'un "kısıtlayıcı" kullanımından kurtulmak bile tek başına bir sebep kendimce.
Linuxta olan windowsta olmayan özellikler ne peki? Günlük yaşamda sizin tabirinizle "kısıtlama olmadan" kullandığınız linux özellikleri nedir? Yani normal bir kullanıcı olarak kendimi win kullanırken kısıtlanmış hissetmiyorum çünkü.

Linux'ta olan Windows'ta olmayan özellikler ne peki? Günlük yaşamda sizin tabirinizle "kısıtlama olmadan" kullandığınız Linux özellikleri nedir? Yani normal bir kullanıcı olarak kendimi Win kullanırken kısıtlanmış hissetmiyorum çünkü.

Günlük kullanımda anlamayabilirsiniz. Şöyle söyleyeyim Adobe programları ve bazı Linux'ta olmayan oyunlar dışında Windows'ta yapıp da Linux'ta yapamayacağınız bir şey yok denebilir. Açık kaynaklı, terminal ve kısayolları kullandıkça çok pratik (mesela tek bir satır kod yazarak oyun yüklemek mümkün bugün 5-10dk içinde 10-12 tane farklı oyunlar ve PS2 emülatör yükledim hiçbir virüs endişesi olmadan tamamen güvenilir bir şekilde.), benim en sevdiğim kısım özellesitirilebilir olması. Örneğin Bu posttaki gibi bir özelleştirmeyi yapabilirsiniz ki bunun bir sınırı yok "ne isterseniz onu yapabilirsiniz." ve bu sadece görsel açıdan da değil her konuda. Başlat menüsünü açtığınız zaman çıkan saçma sapan kimsenin bakmadığı reklamları zorla göstermiyor, hiçbir şeyi zorla yaptırmıyor. Mesela acil bir işiniz çıktı PC'yi kapatmalısın ama birden Windows güncellemesi ekranı gelir ya, Linux'ta böyle bir şey yok. Sen ne zaman güncelleme yapmak istersen o zaman yaparsın ve bilgisayarı kullanmaya da devam edebilirsin. Kısayollar kelimelerle tarif edilemez resmen mouse kullanmayı unuttum. Örneğin sürekli kulaklığımı Bluetooth ile bağlamak için Bluetooth aygıtlarını açmaya üşeniyordum gittim kısayol atadım artık F3 tuşu ile direkt açıp kapatabiliyorum. Windows'ta 3. parti yazılımlar kullanman gerekiyor. Ücretsiz bir işletim sistemi, kimse senin ekranında kocaman etkinleştirin yazmıyor. Ve dahası... İnan aklıma gelmeyen bir ton şey var. Ama 3 aylık bir kullanıcı olarak bundan sonra olmazsa olmaz dediğim 3 şey kesinlikle terminal, özelleştirme, açık kaynak.

Kusursuz bir işletim sistemi tabii ki değil ama aralarında en özgür ve rahat hissettiren kesinlikle Linux.

Günlük kullanımda anlamayabilirsiniz. Şöyle söyleyeyim Adobe programları ve bazı Linux'ta olmayan oyunlar dışında Windows'ta yapıp da Linux'ta yapamayacağınız bir şey yok denebilir. Açık kaynaklı, terminal ve kısayolları kullandıkça çok pratik (mesela tek bir satır kod yazarak oyun yüklemek mümkün bugün 5-10dk içinde 10-12 tane farklı oyunlar ve PS2 emülatör yükledim hiçbir virüs endişesi olmadan tamamen güvenilir bir şekilde.), benim en sevdiğim kısım özellesitirilebilir olması. Örneğin Bu posttaki gibi bir özelleştirmeyi yapabilirsiniz ki bunun bir sınırı yok "ne isterseniz onu yapabilirsiniz." ve bu sadece görsel açıdan da değil her konuda. Başlat menüsünü açtığınız zaman çıkan saçma sapan kimsenin bakmadığı reklamları zorla göstermiyor, hiçbir şeyi zorla yaptırmıyor. Mesela acil bir işiniz çıktı PC'yi kapatmalısın ama birden Windows güncellemesi ekranı gelir ya, Linux'ta böyle bir şey yok. Sen ne zaman güncelleme yapmak istersen o zaman yaparsın ve bilgisayarı kullanmaya da devam edebilirsin. Kısayollar kelimelerle tarif edilemez resmen mouse kullanmayı unuttum. Örneğin sürekli kulaklığımı Bluetooth ile bağlamak için Bluetooth aygıtlarını açmaya üşeniyordum gittim kısayol atadım artık F3 tuşu ile direkt açıp kapatabiliyorum. Windows'ta 3. parti yazılımlar kullanman gerekiyor. Ücretsiz bir işletim sistemi, kimse senin ekranında kocaman etkinleştirin yazmıyor. Ve dahası... İnan aklıma gelmeyen bir ton şey var. Ama 3 aylık bir kullanıcı olarak bundan sonra olmazsa olmaz dediğim 3 şey kesinlikle terminal, özelleştirme, açık kaynak.

Kusursuz bir işletim sistemi tabii ki değil ama aralarında en özgür ve rahat hissettiren kesinlikle Linux.

Ayrıca sürekli verilerinizi satan bir işletim sistemi değil. Yanlış bilmiyorsam her saniye anlık görüntü alan bir firma Microsoft( bunun gibi bir şeydi.)

Linux dağıtımları genelde Siber güvenlik için değil mi ben mi yanlış biliyorum? Şahsen Windows arayüzüne alışmış birisi olarak Linux dağıtımları çok çok karmaşık geliyor. Winden devam.
Evet ama Linux'ta Siber Güvenlik ve Yazılım Geliştirmek öğrenmek daha kolay Siber Güvenlik için Kali Linux, Yazılım Geliştirme/Öğrenme için Fedora Workstation iyi gider ama Neredeyse Hepsindede Yazılım yapabilirsin

Tabii ki de ancak yeni başlayanların kafasını fazla karıştırmamak gerekir diye koymadım yoksa Arch Linux kraldır hele KDE ile peki sen Arch'ı saf olarak mı yoksa Garuda gibi Arch tabanlı mı kullanıyorsun? Benim en sevdiğim Garuda Linux çünkü Arch tabanlı ve sistemi bozarsan geri alabilmek çok kolay.
Saf arch.

Ben de şahsen Linux'a geçmek isterdim lakin .NET platformunu kullandığım ve Visual Studio gibi bir nimeti bir kenara bırakamadığımdan geçemiyorum. Dahası en stabil dağıtımlarda bile belli başlı kritik sorunlar yüzünden her seferinde Windows'a geri dönmek zorunda kaldım. Tabii Windows'u burada övmüyorum. Linux kullanmak ben de isterdim ama olmuyor maalesef.

Ben de şahsen Linux'a geçmek isterdim lakin .NET platformunu kullandığım ve Visual Studio gibi bir nimeti bir kenara bırakamadığımdan geçemiyorum. Dahası en stabil dağıtımlarda bile belli başlı kritik sorunlar yüzünden her seferinde Windows'a geri dönmek zorunda kaldım. Tabii Windows'u burada övmüyorum. Linux kullanmak ben de isterdim ama olmuyor maalesef.

.NET kullananlara bu konuda üzülüyorum. Microsoft'un müşteri kaybetmemek için uyguladığı sinsi planlarından birisi daha. Sözde çapraz platform. Visual Studio'ya karşı herhangi bir alternatif yok. Bu durum gerçekten üzücü.

İşleri hayrına yapmayan bir işletim sistemini/şirketi "Baba." olarak görmek saçma. Ubuntu/Canonical için "Babadır." deseniz Ubuntu'yu seviyor olmama rağmen yine aynı şekilde düşünürdüm ve bu düşünce şeklinin arkasında durmazdım.
Bu alemdeki tek baba Debian'dır bence hocam. Linux'un kalbidir ve en kadim dağıtımıdır. Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu, Wubuntu, Lubuntu, Linux Mint, Zorin, MX Linux, Q4OS, LMDE, Bodhi, antiX vs hepsinin kökü Debian'a dayanıyor. Debian olmasaydı bu kadar birbirinden farklı dağıtım olmazdı. Her ne kadar kullanıcılar sevmiyor olsa da Debian adeta bir rehber niteliğinde dağıtımdır. Şu görsel her şeyi anlatıyor. Hatta diğer ana kol dağıtımlar olan Arch, Fedora, OpenSUSE gibi dağıtımların çıkmasında bile etkisi olduğunu düşünüyorum.

Dosya Ekleri

• Debian.jpeg
    Debian.jpeg
    155,1 KB · Görüntüleme: 37
Son düzenleme:
Linuxta olan windowsta olmayan özellikler ne peki? Günlük yaşamda sizin tabirinizle "kısıtlama olmadan" kullandığınız linux özellikleri nedir? Yani normal bir kullanıcı olarak kendimi win kullanırken kısıtlanmış hissetmiyorum çünkü.

Silemedigin programlar olmasi, guncellemelerin parcalanamaz sekilde gelmesi ya da arka planda calisan "svchost" gibi tam olarak ne yaptigi belirsiz tonlarca programin varligi biraz daraltma hissi yaratmiyor mu?

1746469237238.png

Guncellemelerin parcalanmamasindan kastim da su, diyelim sen Edge kullanmiyorsun ve Edge ile ilgili update almak istemiyorsun ama sistemin geri kalanini up-to-date tutmak istiyorsun. Linux'te bunu yapmak cocuk oyuncagi. Neyi ne zaman ne sekilde update edecegin sana kalmis. Windows'da kullanicinin anlamayacagi service pack abuzittin 18776 isimli update ile kafasina gore degisiklik yapiyor Microsoft. Linux sistemde daha teknik olarak da yapabilecegin cok fazla sey var ama standart bir bilgisayar kullanicisini ilgilendiren bence en direkt farklilik bu saydiklarim.

Zorin OS ve Fedora KDE denedim ama yapamadım. Bu tarz dağıtımlar kullanıcı dostudur, terminalle işin olmaz dediler ama sadece Windows'a geri dönmek için 3-4 saat terminalle boğuştum. Terminalden armoury crate alternatifi kurmaya çalışırken linux çöktü, açamadım. En son windows'a geri döneyim dedim ama linuxtaki İSO yazan programlar windows'a göre yazmıyormuş. ChatGPT Sağ olsun salağa anlatır gibi anlat dedim, adım adım Windows için USB bellek hazırlattı terminalden. Linux için Önerilen programların hiçbirisi dağıtımın marketinde yok, hepsini terminalle kurmak gerekiyor. Benim gözümü korkuttu ve alışkanlık kazandı maalesef. Linux ilk ve sondu benim için. Onun yerine normal Windows sürümlerinden daha hafif ve daha kararlı olan Windows 11 LTSC kurdum.

Zorin OS ve Fedora KDE denedim ama yapamadım. Bu tarz dağıtımlar kullanıcı dostudur, terminalle işin olmaz dediler ama sadece Windows'a geri dönmek için 3-4 saat terminalle boğuştum. Terminalden Armoury Crate alternatifi kurmaya çalışırken Linux çöktü, açamadım. En son Windows'a geri döneyim dedim ama Linux'taki ISO yazan programlar Windows'a göre yazmıyormuş. ChatGPT sağ olsun salağa anlatır gibi anlat dedim, adım adım Windows için USB bellek hazırlattı terminalden. Linux için önerilen programların hiçbirisi dağıtımın marketinde yok, hepsini terminalle kurmak gerekiyor. Benim gözümü korkuttu ve alışkanlık kazandı maalesef. Linux ilk ve sondu benim için. Onun yerine normal Windows sürümlerinden daha hafif ve daha kararlı olan Windows 11 LTSC kurdum.

Zorin OS gibi bir Linux dağıtımını önce sanal makinede denemeni öneririm. Başlarda Armoury Crate gibi bazı özel uygulamalardan vazgeçmen gerekebilir. Fakat ISO yazdırmak gibi işlemler için terminal kullanmana gerek yok. ChatGPT'ye grafik arayüzü ile nasıl yaparım diye sorarsan onu da anlatır.
Sistemin senin kararlarına saygısı diğer işletim sistemlerini gözünde kısıtlayıcı hale getirecek.
Linux'u kolaylaştırmak da senin elinde, karmaşık hale getirmek de. Seninki sadece talihsiz bir tanışma olmuş bence.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı