Linux'a neden mi geçmelisiniz?

Şuan Hangisini Kullanıyorsunuz?

• Windows

• Linux

• MacOS

• Diğer

Sonuçları sadece ankete oy verdiğinizde görebilirsiniz.
Windows 11'in öyle bir özelliği olmaması lazımdı? FPS test atarsan, sırf bu farktan dolayı ben bile geçerim. Hiç Windows 11 kullanmadım, öyle diyeyim.

24H2 ile zaten 3000-4000 serisi NVIDIA ekran kartları, 7000-8000-9000 serisi AMD işlemcilerinde çok sağlam performans artışı sağladı. 100 Mbps internetim ile 61 GB'lık oyunu indirmek istemiyorum. Zaten sistemin eskiyse Linux'ta çok daha iyi bir performans alacaksın, bu normal. Ama sistemin yeniyse "Ben Windows'tan daha iyi performans alıyorum." demek direkt yalan olur, çünkü Proton performanslı çalışmıyor çoğunlukla.

24H2 ile zaten 3000-4000 serisi NVIDIA ekran kartları, 7000-8000-9000 serisi AMD işlemcilerinde çok sağlam performans artışı sağladı. 100 Mbps internetim ile 61 GB'lık oyunu indirmek istemiyorum. Zaten sistemin eskiyse Linux'ta çok daha iyi bir performans alacaksın, bu normal. Ama sistemin yeniyse "Ben Windows'tan daha iyi performans alıyorum." demek direkt yalan olur, çünkü Proton performanslı çalışmıyor çoğunlukla.
Proton, birkaç oyunda iyi performans sergiliyor ondan. Çünkü tüm oyunları Vulkan API ile oynatıyor. Bu zaten AMD GPU'nun iyi olduğu alan Vulkan, Nvidia'da da aslında Direct12 performansı, AMD'ye göre iyi değil, ondan Vulkan'da daha performanslı olması normal.

Yani DirectX oyunları, DXVK ve VKD3D ile Vulkan API'ye dönüşüyor, ondan.

24H2'ye geçtiğim günden bu yana, tüm ama tüm oyunlarda +50 FPS civarı kazandım ve araştırdığım bilgilere göre, kimsede böyle bir artış olmamış. Cyberpunk 2077'de, 3060 bir sistem overdriver modunda 30-35 FPS oynarken ben 60-70 FPS ile oynuyorum. Sanmıyorum Linux'ta böyle bir artış olacağını, çünkü 23H2'ye geri döndüğümde 30 FPS oynuyorum.
Dostum 6 kat fazla fps alanlar var, biraz araştır görürsün. Ufak tefek ayarlar çekmek gerekiyor o denli bir artış için ancak bunu zaten tek seferlik yapacaksın. 10 yıl önce Linux'da oyun oynamak inanılmaz zordu, güç bela bi şekilde oyunu çalıştırabilsen bile 10 fps zor alıyordun, artık öyle değil. 3060 kullanıyorsun, Linux'ta tam driver desteği var o kart için (benim de gpu 3060) hiç sıkıntısız ve daha yüksek performanslı oyun oynayabilirsin, eğer tek derdin buysa. Sadece Lol Valorant gibi bazı online oyunlar anti hile yazılımı yüzünden çalışmıyor o kadar, onun için de Windows 10'u dual boot edersin olur biter.

Dostum 6 kat fazla FPS alanlar var, biraz araştır görürsün. Ufak tefek ayarlar çekmek gerekiyor o denli bir artış için ancak bunu zaten tek seferlik yapacaksın. 10 yıl önce Linux'da oyun oynamak inanılmaz zordu, güç bela bir şekilde oyunu çalıştırabilsen bile 10 FPS zor alıyordun, artık öyle değil. 3060 kullanıyorsun, Linux'ta tam driver desteği var o kart için (benim de GPU 3060) hiç sıkıntısız ve daha yüksek performanslı oyun oynayabilirsin, eğer tek derdin buysa. Sadece LoL Valorant gibi bazı Online oyunlar anti hile yazılımı yüzünden çalışmıyor o kadar, onun için de Windows 10'u Dual boot edersin olur biter.

Hocam, Linux'a geçme fikri aklımda olduğu zaman neredeyse tüm Linux oyun videolarını izlemişimdir. Biri bile çıkıp "Linux'ta daha fazla performans alırsınız, daha fazla FPS alırsınız" demedi. Ben de "tamam" deyip saldım. 10 gün sonra Reddit'e baktım, biri bile çıkıp yine "Linux'ta 6 kat fazla performans alıyorum" yazmamıştı. Reddit'e hâlâ Windows vs Linux konularına bakarsan, herkesin performans açısından Linux'un kötü olduğunu kabul ettiğini görürsün. Linux fanboyları ise millî değer gibi saçma sapan şeyler yazmışlar. Bunları görmek zor bir şey değil. Aç Reddit'i, yaz "Windows vs Linux", sıradan bir konuya gir. Oyun mevzusu açıldıysa sen de göreceksin. Dual boot nasıl bir şey bilmiyorum ama PC'yi kapatıp Linux'a geçip, tekrar PC'yi kapatıp oyun girmek için Windows'a geçeceksem hiç gerek yok. Çünkü bilgisayarımın var olmasının tek sebebi oyunlar. Ayrıca LoL dedin hocam, tartışma benim için bitti :D

Hocam, Linux'a geçme fikri aklımda olduğu zaman neredeyse tüm Linux oyun videolarını izlemişimdir. Biri bile çıkıp "Linux'ta daha fazla performans alırsınız, daha fazla FPS alırsınız" demedi. Ben de "tamam" deyip saldım. 10 gün sonra Reddit'e baktım, biri bile çıkıp yine "Linux'ta 6 kat fazla performans alıyorum" yazmamıştı. Reddit'e hâlâ Windows vs Linux konularına bakarsan, herkesin performans açısından Linux'un kötü olduğunu kabul ettiğini görürsün. Linux fanboyları ise millî değer gibi saçma sapan şeyler yazmışlar. Bunları görmek zor bir şey değil. Aç Reddit'i, yaz "Windows vs Linux", sıradan bir konuya gir. Oyun mevzusu açıldıysa sen de göreceksin. Dual boot nasıl bir şey bilmiyorum ama PC'yi kapatıp Linux'a geçip, tekrar PC'yi kapatıp oyun girmek için Windows'a geçeceksem hiç gerek yok. Çünkü bilgisayarımın var olmasının tek sebebi oyunlar. Ayrıca LoL dedin hocam, tartışma benim için bitti :D
Benim dediklerim biraz ince ayar ile oluyor, sırf wine, lutris ya da proton kullandınız diye bi anda 6 kat performans alacaksınız anlamına gelmıyor. Onlar genel olarak varsayılan ayarlarla kullanıyordur.
Ayrıca Lol kırmızı çizgiyse konu kapanmıştır :D

Amaç özellikle oyunsa şu anki durumda olduğu gibi eksileri kapatılmadığı sürece alternatif olamayacak işletim sistemidir benim için Linux. Bir oyun oynamak için zaten hem donanıma hem de oyunun kendisine para gömüyorsun, bir de Linux oyunu destekliyor diye mi bakacağım? Diyelim ki destek var bu işin stabilliği ne durumda olacak? Anti cheat uyumluluğu konusu bile Linux'u oyun amaçlı kullanmamak için bir sebep, iki kafa dağıtayım dersin rekabetçi oyunların büyük çoğunluğu çalışmıyor. İnsanların aradığı şey onlarca farklı özelleştirme tarzı değil uyumluluk ve destektir. Windows kullanıp ta GTA 6 çıktığında desteklenmez diyen var mı? Dual boot deyip işin içinden kaçmamak gerek söylendiği kadar efektif olsaydı herkes kullanırdı. Bu tarz sebepler bile Linux kullanmamanın önemli bir kısmıdır bana göre ki iş burada bitmiyor. En azından ben ve milyonlarca insan olarak Linux'a geçmek için bir sebep görmüyorum çünkü ihtiyacımız olan bir şey yok.

Kullandığım laptop nezdinde Windows'ta hoparlörler Linux'a göre bariz şekilde daha kaliteli ses veriyor. Geçmemek için yeterli bir sebep😀
En azından 10 kullanıyorsun :D. Birde Edge yerine Brave kullanman gerekir, çünkü Edge hem çok bloatware hem de sistem kayanklarını aşırı tüketir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı