Linux'a nereden başlanır?

Hocam kesinlikle Debian ile Fedora kıyaslanamaz bile ama konu sahibi Mint için sormuş. Deb kullandığı için Mint bende Elementary önerdim.
Bu arada açık söyleyeyim, Cinnamon veya XFCE kullananın zevki yoktur. Bu arayüzü beğenen insanın güzellik algısını sorgularım. XFCE ve Cinnamon kadar berbat bir arayüz görmedim. Dediğim gibi 2023'te XP'nin arayüzünü kullanırım Cinnamon kullanmam.
XFCE ve Cinnamon arayüzünü rahatça özelleştirebilirsiniz. En son XFCE kullandım, gayet memnundum açıkçası. Plank ve istediğin bar eklentisi kurarak müthiş bir DE oluyor. Sıfırdan kullanırsanız sadeliği kimse beğenmez zaten. KDE artık GNOME'dan fazla RAM kullanıyor. GNOME'da kötü bir şey değil ama wayland kullanıyor, pencere problemleri var (aynısı Xorg'da da oluyor). İkisinde de çok bloatware var, KDE görüntü odaklı olduğu için fazla RAM kullanıyor. GNOME debloat halı ise yaklaşık 700-800 MB RAM kullanıyor.
 
Bu Xfce mesela, Linux kullanan neredeyse herkes kendi configini yapar saf yalın hali ile kullanmaz. Amacı bu zaten açık kaynak yalın kullanan azdır. Xfce en fazla özelleştirmeye izin veren Masaüstü ortamlarından. Xp veya hatta Windows 11 yanından geçemez özelleştirmeleriyle onu en fazla kullanılır yapan hızı hafifliği ve aşırı özelleştirmeye açık olmasıdır. çok fazla kullanır bu yüzden kaliteli bir Masaüstü ortamıdır.Eki Görüntüle 1711289
Hocam evet ama son kullanici kisisellestirme yapamaz. Gnome@u da zaten altina ustune getirebiliyorsun.
Fedora en iyi isletim sistemidir. Basit hizli sade ve guclu bir paket yoneticisi var.
Debian cok sorunlu bir paket yoneticisi.
 
Hocam evet ama son kullanici kisisellestirme yapamaz. Gnome@u da zaten altina ustune getirebiliyorsun.
Fedora en iyi isletim sistemidir. Basit hizli sade ve guclu bir paket yoneticisi var.
Debian cok sorunlu bir paket yoneticisi.
Debian kurumsal alanda kullanıldığı için stabilite ve kararlı olması çok önemli paket yöneticisi yavaştır. Çoğu paketleri güncel değildir geç alır. LTS kernel kullanır.

Sadelik ve güçü hızlı seviyorsanız Fedoradan daha hızlı olan Pacman Paket yönetimi olamn bir arch öneririm hem hızlı hemde fedoradan daha hızlı güncelleme desteği sunar. ayrıca arch dağıtımlar basittir. Gnome sade olarak kurabilirsiniz en son sürümünü ve dilediğiniz diğer masaüstü yöneticileri farketmez. Aur derleyicisi ise cabası. Derleme işi ile uğraşmadan daha önce derlenmiş oluşturulmuş paketleri yay aracılığı ile kurabilirsiniz... Hızla Arch'a geçmelisiniz :)
 

Yeni konular

Geri
Yukarı