Linux'a nereden başlanmalı?

273747

Hectopat
Makaleler
1
Selam sevgili sosyal halkı. 18 yaşındayım, 6 yaşından beri bilgisayar kullanıyorum ama Windows dışında bir işletim sistemi kullanmadım. Şu anda da Windows 11 kullanıyorum, çok memnunum ama biraz sıkıldım. Linux denemek istiyorum. Herhangi bir gerekçem yok, sadece meraktan. Aklımda bazı sorular var, cevaplarsanız çok memnun olurum:

1. Sanal makineye mi kurmalıyım, ikinci bir işletim sistemi (boot seçeneği) olarak mı?
  2. Bildiğim kadarıyla çeşitli amaçlara yönelik birçok dağıtım var. Ben dümdüz, temel Linux sistemini öğrenebileceğim bir dağıtım arıyorum. En uygun hangisi olur benim için?
  3. Performans kaygıları olmayan kullanıcılar neden Windows yerine Linux kullanıyorlar?

Son düzenleyen: Moderatör:
Selam sevgili sosyal halkı. 18 yaşındayım, 6 yaşından beri bilgisayar kullanıyorum ama Windows dışında bir işletim sistemi kullanmadım. Şu anda da Windows 11 kullanıyorum, çok memnunum ama biraz sıkıldım. Linux denemek istiyorum. Herhangi bir gerekçem yok, sadece meraktan. Aklımda bazı sorular var, cevaplarsanız çok memnun olurum:

1. Sanal makineye mi kurmalıyım, ikinci bir işletim sistemi (boot seçeneği) olarak mı?
  2. Bildiğim kadarıyla çeşitli amaçlara yönelik birçok dağıtım var. Ben dümdüz, temel Linux sistemini öğrenebileceğim bir dağıtım arıyorum. En uygun hangisi olur benim için?
  3. Performans kaygıları olmayan kullanıcılar neden Windows yerine Linux kullanıyorlar?

1- Önce sanal makineye kurup bir denemelisin hoşuna gitmeyebilir veya alışamayabilirsin.
2- Windows benzeri görünüm istiyorsan Linux Mint, macOS benzeri istiyorsan Ubuntu veya Elementary OS öneririm.
3- bunun cevabı tamamen kişisle tercih.

Ana makineye kurmadan gücünü anlayamazsınız, sanala da kursanız zaten ana cihazda girince afallayacaksın :D
Edit: Gerçi sanalda üç beş şeye alışman iyi olur, anasından yeni doğmuş ceylan yavrusu gibi de kalma sadece mahallende kaybolmuş gibi hisset :D

Linux'u hangi amaçla kullanacağın önemli bir unsur. İşletim sistemini merak ediyorum kurcalamak ve öğrenmek istiyorum diyorsanız Debian, Fedora gibi bir dağıtım; ev kullanıcısıyım, sistem kendi halinde güzelce çalışacak internete gireceğim ve CS oynayacağım diyorsan Ubuntu, Kubuntu, Xubuntu ya da Linux Mint gibi bir dağıtım daha iyi olur fakat ben en azından iki ay falan kolay bir dağıtım kullanmanızı tavsiye ederim çünkü FEdora tarafı her ne kadar kullanıcı dostu da olsa Ubuntu kadar rahat değil, bazı yerlerde elle müdahale gerekiyor. Bunun çeşitli sebepleri var.

Neden Linux kullanıyorum, güzel soru. Benim kullanma sebeplerim çok.

Bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim ve Linux hakkında en azından bir genel kültür yeteneğim olması gerektiğine inanıyorum çünkü ileride muhattap olacağım serverlarda Linuxlar da bolca olacak.

Başka bir sebep, Windows gibi yaptığım her şeye karışmıyor. istediğim yeri değiştirebiliyorum, her yerde çöp yok. Bazı şeyleri yapmak daha kolay geliyor bana.

Bir diğer unsur ise yine performans fakat kötü bir donanıma sahip olduğum için değil, donanımımı daha iyi kullandığı için. 8GB RAM var sistemimde ve Windows multitask yaparken şişiyor. Kullanılan miktarın çoğunun superfetch olduğunu biliyorum fakat bir artı daha var Windows çok gereksiz hizmet çalıştırarak sistemimi yoruyor. Ubuntu ağır bir dağıtım olarak anılmasına rağmen her yerden hizmet fışkırmadığı için beni Windows'a göre kat kat daha rahat bırakıyor. Bunlarla yarı alakalı olarak fan sesim azalıyor.

Donanımla daha rahat muhattap oluyorum, öyle komplike bir şey demeyeceğim, işlemci kullanımımı %30a limitleyerek ve Windows üzerinde seçmeme izin verilmeyen işlemci performans modu driver seçimimi değiştirerek bataryama ve fanıma nefes aldırıyorum :D

Son olarak, kişisel özgürlüğüme saygı gösteren bir işletim sistemi kullanmak beni iyi hissettiriyor. İnsanların düşüncelerinin önemsendiği, insanlar tarafından geliştirilen insanlar için bir işletim sistemi. İdeolojik olarak fazlasıyla hoşuma gidiyor.

Bilgisayara direkt kurmanızı öneririm.
Windows kullanmaya devam etmek istiyorsanız dual boot olarak kurabilirsiniz.
BIOS'ta başlangıç ayarlarından GNU/Linux'ü ilk sıraya alın. Grub sayesinde istediğiniz işletim sistemini açarsınız.

Sanal makineye Kali Linux'ya da parrot OS kurabilirsin. Bu iki işletim sistemi sızma testleri ve diğer siber güvenlik araçlarını içerir.(Arch vs var ama onlar şimdilik kalsın).normal kullanım için Linux Mint ve Ubuntu. Türk yapımı istiyorsan Pardus.

Sanal makineye Kali Linux'ya da parrot OS kurabilirsin. Bu iki işletim sistemi sızma testleri ve diğer siber güvenlik araçlarını içerir.(Arch vs var ama onlar şimdilik kalsın).normal kullanım için Linux Mint ve Ubuntu. Türk yapımı istiyorsan Pardus.
Arch ile siberin alakasını çözemedim. Pardus tarihi eser niteliğinde, standart bir Debian dağıtımından hiç bir farkı olmayan bir dağıtım. Kullanılmaz mı kullanılır ama tavsiye edebilir miyim bilmiyorum.

Arch ile siberin alakasını çözemedim. Pardus tarihi eser niteliğinde, standart bir Debian dağıtımından hiçbir farkı olmayan bir dağıtım. Kullanılmaz mı kullanılır ama tavsiye edebilir miyim bilmiyorum.

Black Arch. Hocam. Direkt Arch yazdım. Pardus da türklerin emeği var diye. Diğer Debian tabanlı dağıtımları denemek isterse kendi bilir. Bir de tor ağı üzerinden işlemleri yapmak isterse tail OS kullanabilir.

Black Arch. Hocam. Direkt Arch yazdım. Pardus da türklerin emeği var diye. Diğer Debian tabanlı dağıtımları denemek isterse kendi bilir. Bir de tor ağı üzerinden işlemleri yapmak isterse tails OS kullanabilir.
Türklerin emeği benim için Pisi tabanıdır fakar çok az kişiyle yürütülmesi sebebiyle ne kadar öneririm bilemem. Blackarch ile Arch haliyle farklı, belirtseniz fena olmazdı.

Türklerin emeği benim için pisi tabanıdır fakar çok az kişiyle yürütülmesi sebebiyle ne kadar öneririm bilemem. BlackArch ile Arch haliyle farklı, belirtseniz fena olmazdı.

Ben önermedim hocam. Benim önereceğim iki adet sistem var. Birisi parrot OS diğeri tail OS. Bu ikisi haricinde randımanlı çalışan görmedim henüz. Hep bir hata hep bir sıkıntı. Linux Mint deli etti zaten beni. Geriye Ubuntu kalıyor ancak paketleri tek tek kurmak isterse tercih edebilir. Amacı günlük kullanımsa bilemem. Ama sızma testi yapacaksa parrot OS tek geçerim. Ha yok deepweb, darknet olayına girecekse tail OS kullanır. Onuda flash belleğe kurup RAM üzerinden işlem yapar ki kayıtlar uzun süre tutulmasın.(illegal işlemlerden sorumlulukları kabul etmiyorum) sadece eğitim amaçlı yazdım.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı