Linux'un artıları ve eksileri nelerdir?

xgravity

Picopat
Daha fazla  
Biraz bu kategoriyi canlandıralım :D.

Artıları: (daha çok günlük kullanım için)
Gelişmiş compositor ile ile oyunlar veya tam ekran uygulamalar arası geçişleri çok iyi.
Tek komutla tüm uygulamları güncellemek çok iyi.
Çoklu uygulama yönetimi güzel.
Hikaye oyun performansı gerçekten iyi. Evet bir alternatif.
Bloatware ve gereksiz yazılımla fazla gelmez.
Modern, şık olduğu kadar da az RAM tüketen masaüstü ortamlarına sahip.
Yedekleme sistemleri çok iyi,
Gelişmiş disk yönetimi mevcuttur.
LoL ve Valorant gibi oyunları çalışmıyor.
Birden fazla applikasyon yükleme yöntemi. Flatpak konusuna gelirsek o hem bir alternatif, hem de sandbox'tır. Bu yüzden çok faydalı bir seçenektir.

Eksileri: (daha çok günlük kullanım için)
Loseless scaling yok ama RTX 50 serisi için NVIDIA smooth Motion özelliği geldi her oyun için. RTX 40 serisine de bekliyoruz.
Program desteği. Yani burada yapacak bir şey yok.

Windows vs Linux kim kazanır derseniz, ben Linux'u seçerdim. Bana göre, Windows'un gün sonunda 2 artısı var, program desteği ve oyun desteği. Onun dışında Microsoft çok fazla bloatware ile doldurmuş ve modifiye edincede elimde patlıyor, ya da bir özelliği çalışmıyor. Modifiye etmezseniz de RAM, CPU kullanımı artıyor ve yine kullanılmaz hale geliyor yani. Bir de hep aynı tasarım kalıbı, gına geldi. Windows 11'e değinmek bile istemiyorum, felaket. Her an patlayacak gibi ve makyaşlı bir yapı yani. Windows 10 bir yere kadar artık, sıkıyor tasarımı.

Modern laptoplar için Windows. Bendeki ASUS Zenbook 14 Windows üzerinde açık ara daha iyi performans veriyor, MyASUS uygulamasındaki güç modları sağ olsun.

Fan kontrol, batarya limitleme gibi basit işlevler için kendi terminal aracımı yazdım ama güç modlarını ayarlama işi çok uğraştırıcı gözüküyor baktığım kadarıyla. Windows'a geçtim, CTT'nin aracıyla olabildiğince temizledim. Şimdilik iyi gidiyor.

Hocam Windows'un güvenlik açıkları benim ders eksiğimden fazla Linux ise zaten siber güvenlik ve yazılımcıların baş tacı ama günlük kullanım oyun deneyimi olarak Windows önde yani herkese göre farklı bir şey oyunculara iş adamlarına öğrencilere Windows iken Linux yazılımcılara ve siber güvenlikçiler kullanabilir herkes yazılım uygulamalarının neredeyse hepsi Linux tabanlı.

Linux yazılımcılara ve siber güvenlikçiler kullanabilir herkes yazılım uygulamalarının neredeyse hepsi Linux tabanlı.
WSL2 sağ olsun Windows bu problemi de büyük oranda çözdü. Doğrudan Windows üzerinden Linux terminali kullanıyorum🙂 Geliştirdiğin yazılımların da önemi var burada. Oyun yapan için Windows, mobilci için MacOS Allah'ın emri.

Geliştirdiğin yazılımların da önemi var burada. Oyun yapan için Windows, mobilci için MacOS Allah'ın emri.
iOS'a build alınır mı bilmiyorum ama hem Windows hem de Linux'ta KMP, Flutter, React Native hatta zorlarsan LibGDX bile var. Mobile uygulama çıkar, iOS hariç, çünkü bilmiyorum.

Unity3D'de alınmıyordu build, oradan hatırlıyorum. macOS lazım orada ama diğer her platforma build çıkıyor.

iOS'a build alınır mı bilmiyorum ama hem Windows hem de Linux'ta KMP, Flutter, React Native hatta zorlarsan LibGDX bile var. Mobile uygulama çıkar, iOS hariç, çünkü bilmiyorum.
iOS dediğin şey mobil pazarın yarısı zaten😀 macOS olmadan Apple pazarını unut. Oyun pazarının da ezici çoğunluğu Windows.

iOS dediğin şey mobil pazarın yarısı zaten😀 macOS olmadan Apple pazarını unut. Oyun pazarının da ezici çoğunluğu Windows.
Hocam o pazara giremem zaten. Çünkü pazar, rekabete kapalı gibi duruyor. Parayı Apple, Google, Meta, Spotify, Tiktok, yerel banka ve sipariş uygulamaları yiyor. Yine liste uzar da geriye kalan 1 milyara yakın uygulama kayıp :D, aranıyor. Bu şirketlere de giremem, çok nitelikli olmak lazım yani.

Cok uzun bir yazi olabilir bunlari detayli incelersen ama genel olarak Linux'un artisi OS'i istedigin olcude kendine gore olusturabilmen transparan bir sekilde calismasini saglayabilmen.

En buyuk eksisi irili ufakli farkli gruptaki insanlarin kendilerine gore dogru olan felsefelerle cok farkli distrolar uretmesi ve bunun getirdigi standardizasyon eksikligi. Linux core sistem her ne kadar POSIX standartlarina cok uygun olsa da bunun ustune insa edilen sistemlerde korkunc farkliliklar, degisken standartlar linux camiasinin kendi arasinda hemfikir olamadigi konular var. Koalisyon hukumeti gibi, her kafadan bir ses cikiyor ve "Dogrusu budur" diyecek bir otorite yok. Bir bakima en buyuk artisi en buyuk eksisine sebep oluyor bence.

Windows sistemin en buyuk artisi pazar payinin fazla olmasi ve bu sebeple en cok program destegini bunyesinde barindirmasi. Random bir X uygulamasi cok buyuk ihtimalle Windows destegi verecek. Yeni cikan bir X oyunu cok buyuk ihtimalle Windows uzerinde test edilip gelecek.

Dezavantaji da Microsoft'un kendi urunlerini OS icinde pazarlamasi, mimari olarak sacma uygulamalar barindirmasi ( regedit vs ) ; sistemi her sene sifirdan yazmayip ustune koyarak ilerlemek durumunda olduklari icin yillar oncesinden suregelen arkaik yapilar barindirmasi.

Cok uzun bir yazi olabilir bunlari detayli incelersen ama genel olarak Linux'un artisi OS'i istedigin olcude kendine gore olusturabilmen transparan bir sekilde calismasini saglayabilmen.

En buyuk eksisi irili ufakli farkli gruptaki insanlarin kendilerine gore dogru olan felsefelerle cok farkli distrolar uretmesi ve bunun getirdigi standardizasyon eksikligi. Linux core sistem her ne kadar POSIX standartlarina cok uygun olsa da bunun ustune insa edilen sistemlerde korkunc farkliliklar, degisken standartlar linux camiasinin kendi arasinda hemfikir olamadigi konular var. Koalisyon hukumeti gibi, her kafadan bir ses cikiyor ve "Dogrusu budur" diyecek bir otorite yok. Bir bakima en buyuk artisi en buyuk eksisine sebep oluyor bence.

Windows sistemin en buyuk artisi pazar payinin fazla olmasi ve bu sebeple en cok program destegini bunyesinde barindirmasi. Random bir X uygulamasi cok buyuk ihtimalle Windows destegi verecek. Yeni cikan bir X oyunu cok buyuk ihtimalle Windows uzerinde test edilip gelecek.

Dezavantaji da Microsoft'un kendi urunlerini OS icinde pazarlamasi, mimari olarak sacma uygulamalar barindirmasi ( regedit vs ) ; sistemi her sene sifirdan yazmayip ustune koyarak ilerlemek durumunda olduklari icin yillar oncesinden suregelen arkaik yapilar barindirmasi.
Benim kullanımıma göre Windows'ta bir özellik silersen, birçok özellik çalışmıyor ve ben bundan aşırı sıkıldım, ayrıca Windows aslında, Microsoft'un bizlerin kullanmadığı programların barındırması, aşırı yoğun izleyici olması, zorla hesap dayatması gibi kendi amaçlarına hizmet eden bir yapı haline döndürüyor bilgisayarımı ve ben her defasında uğraşmak zorunda kalıyorum. Bir kere neden başlattan internette aranmış içerikleri görüyorum yani. İşin ilginç yanı, ayarlardan kapatılmıyor bu özellik. Copilot ta sabit.

Sizin dediğiniz noktada Windows aslında, şirketler, çalışanlar için iyi ama bana göre Windows alt yapı olarak iyi olsa da Microsoft yüzünden rezalet bir halde. Yanlış anlamayın beni, işletim sistemi eleştirisi yapıyorum. Şu an Windows 11 iyi bir işletim sistemi olmaktan çok uzak yani. Program ve oyun desteği sayesinde kullanılabilir bir yanı var bence.

Aslında siz, benim anlayamayacağım noktalardan bir şeyler anlattınız, ondan pek bir şey diyemiyorum ama Windows 11 bana göre aşırı kötü bir işletim sistemi.

Son düzenleme:
Benim kullanımıma göre Windows'ta bir özellik silersen, birçok özellik çalışmıyor ve ben bundan aşırı sıkıldım, ayrıca Windows aslında, Microsoft'un bizlerin kullanmadığı programların barındırması, aşırı yoğun izleyici olması, zorla hesap dayatması gibi kendi amaçlarına hizmet eden bir yapı haline döndürüyor bilgisayarımı ve ben her defasında uğraşmak zorunda kalıyorum. Bir kere neden başlattan internette aranmış içerikleri görüyorum yani. İşin ilginç yanı, ayarlardan kapatılmıyor bu özellik. Copilot ta sabit.

Sizin dediğiniz noktada Windows aslında, şirketler, çalışanlar için iyi ama bana göre Windows alt yapı olarak iyi olsa da Microsoft yüzünden rezalet bir halde. Yanlış anlamayın beni, işletim sistemi eleştirisi yapıyorum. Şu an Windows 11 iyi bir işletim sistemi olmaktan çok uzak yani. Program ve oyun desteği sayesinde kullanılabilir bir yanı var bence.

Aslında siz, benim anlayamayacağım noktalardan bir şeyler anlattınız, ondan pek bir şey diyemiyorum ama Windows 11 bana göre aşırı kötü bir işletim sistemi.

Isletim sistemi arac sonucta, bir problemi cozmesi icin kullaniyoruz. Ben windows sistemimi sadece ve sadece oyun icin kullaniyorum. Onu da diger tum alternatiflerinden daha iyi yapiyor bana gore. Diger sacmaliklarina tolerans gosteriyorum zaten o cihazda gecirdigim zamanin %95'i oyunda geciyor.

Zamaninda uygulama gelistirmek icin de kullanmak zorunda kaldigim donemler oldu ve hic hoslasmiyordum kendisinden.

Bence calismak icin de ideal degil. Calistigim isletim sisteminde kusursuza yakin dosya arama bulma sistemi, stabilite, yuksek oranda konfigure edilebilir notifikasyonlar, arka planda calisan servislerin (daemon) izolasyonu gibi seyler beklerim. Windows'da bunlar hep eksik. Gece acik birakip yatarsin, sabah bir bakarsin default browser Edge olmus, sag altta fahrenayt ile hava durumu gosteren s*kko bir bar belirmis ve OneDrive kullanirsam inanilmaz seyler olacagina sistem beni ikna etmeye calisiyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı