Linux'un olayı nedir?

Selam. Linux bir çekirdek (kernel), işletim sistemi değil. Bu çekirdeğin üzerine dağıtımlar inşa edilir. Windows ile karşılaştıracağınız şey dağıtımlar olmalı. Şu an piyasada sayısız dağıtım var, dileyen herkes kendi dağıtımını yapabilir.

Bu soruya cevap olaraktan aşağıdaki videoyu bırakıyorum.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.


Tek değinmek istediğim yazılım ve oyun desteği.

Yazılım;

Photoshop, Microsoft Office gibi popüler yazılımlar direkt olarak Linux tarafına destek sağlamayabiliyor. Destek sağlamayan yazılımları Linux tarafında çalıştırmak için Wine, Bottles gibi araçları kullanmanız lazım, ki Windows üzerindeki verimi ve performansı alamıyorsunuz genelde. Bu nedenle kullanacağınız fakat destek sağlamayan yazılımların alternatiflerini kullanabilirsiniz, iş görüyorlar. Kimi zaman alternatif diye tabir ettiğimiz yazılımlar, Windows tarafında kullandıklarınızdan daha iyi olabiliyor.

Oyun;

Tahmin edebileceğiniz gibi her oyun Linux'a direkt destek vermiyor, çalıştıramıyorsunuz. Ki Lutris, Proton gibi araçlar sayesinde neredeyse bütün oyunları Linux'ta oynama imkanınız oluyor, ufak tefek ayarlamalar ile. Valorant gibi kernel seviye anti hileye sahip oyunları oynayamıyorsunuz.

Lafın kısası yazılım, oyun desteği tamamen geliştiricilere bağlı.

Linux candır 🙂
 
  • Bedava ve gönüllü girişimcilik.
  • Açık kaynak yazılımlarına daha sıcak oluşu sebebiyle hem yazılımın içeriğini görüyor hem de geliştirici iç notlarını görüntüleyebiliyoruz.
  • Linux aslında çekirdek bir diğer deyiş ile Kernel. NT Kernel'e göre daha akıcı ve performanslı hissettiriyor. Ve doğrusu öyle. Linux'ta kernel de değiştirebiliyorsunuz Windows'un aksine. (Bazı değiştirme çabasında insanlar var istisnai durum. Forumda da vardı hatta.)
  • Windows arayüzüne alışıksınızdır mesela ama Linux'ta arayüzlere alışmak bambaşka bir olay çünkü birden fazla arayüz var sizin anlayacağınız şekilde. Bunlara masaüstü ortamı deniyor ve birden fazla masaüstü ortamı var. Sıkılırsanız değiştirirsiniz hatta pencere yöneticisi ortamına da geçebilirsiniz hepsi harika şeyler.
  • Kişiselleştirme olanakları fazlasıyla güzel. Hatta sırf bu yüzden zaten dağıtım üreticileri genelde dağıtımla gelen varsayılan temaya özenmezler. İnsanlar kendi temalarını kendileri yapar kendileri karıştırır temaları. Bir temadan buton bir temadan başka bir şey alabiliyor mesela.
Özetle bu kadar yeter. Tabi bir de Terminal'i unutmamak gerek. Bilgili insanın elinde inanılmaz şeylere dönüşüyor. Ben terminal kullanımını çok severim mesela.

Bu saydıklarım hep kasıyordu
Yanlış paketi kurmuşsundur yada dağıtımın kurmuştur. Windows arayüzünden en kötü DE bile daha hızlı. Daha akıcı. Zaten genelde geçtikten sonra insanlar akıcılığa şaşırıyor. 60Hz'in aslında fena olmadığını düşünmüştüm ben.
 
Diğer arkadaşların sözlerine ek olarak;
Şu an adını ve amacını bilmediğiniz birçok sistem içinde *nix ki ücretsiz versiyonu olarak da Linux kullanılıyor.

Açık kaynak kodu olması çok mu önemli?

Eğer siz kendinize özel veya genele de faydası olacak bir şeyler yapmak istiyor ama her şeyi sıfırdan yapamayacak zaman aralığında iseniz, ücretsiz ve açık kaynak bir sistemin size faydası büyük olur ve insanlar sizin fikrinizi beğenir ise destek alarak daha hızlı sonuçlar alabilirsiniz.

Evet, Linux OS yapısı da önce para kazanmak amaçlı başladı. İlerleyen dönemde insanların kendilerine sunulan ve önerilen yapıya katkıları arttıkça ister istemez her şeyi ile açık kaynak kod yapısına dönüp tüm dünya genelinde geliştirmesi yapılır oldu.

Elinizdeki Android Telefon'un kaynak kod yapısı ne sanıyorsunuz?
Evde kullandığınız internete erişmek için kullanılan adına modem dediğimiz cihazın içinde ne var, Windows mu?
Veya akıllı TV diye aldığınız vb bir sürü farklı elektronik cihaz içerisinde hangi OS kullanılıyor?

Cep telefon dünyasında bir dönem Java dahil farklı özel OS-lar kullanılmış olsa bile zaman içerisinde ses-görüntü ve çoklu işlem olayları geliştikçe maalesef o OS-lar telefonlarımız için yeterli olmamaya başladı.

ARM dediğimiz işlemciler dünyanın hala tahtından indiremediği rısk işlemcilerin X86 mimarisine modifiyesi ile geliştirilmiş, belki de ilerdeki tüm cihazların temel yapısı olacak bir yapıyı kullanıyoruz bugünden.

Yeni çıkan ister telefon ister bilgisayar amaçlı OS'lar Linux yapısından alıp farklı eklemeler ile farklı sonuçlar almaya başladılar. Çünkü sistem geliştirme kaynak yapısı dünya geneline dağılmış durumda. Evinde bir şeyler yapmak yazılım geliştirmek veyahut işletim sistemi yazma hevesinde olan birçok kişi bu yapıya gönüllü dahil olup bir yeni-farklı şeyler ekliyor.

Veya internet için en önemli yapı DNS server-lar; web serverların %-lik olarak en çok kullanılan işletim sistemi Windows mu? Ben şu şekilde cevap vereyim 1U yüksekliğinde ve 2 CPU bulunan bir Windows Server'ın anlık oturum verme kapasitesi 10bin kişi civarında iken, aynı hardware ile Linux yüklü bir Server'ın oturum sayısı 50binleri çok rahat geçebilmekte. Amaca -hizmet şekline göre artıp azalabiliyor bu değer.

İnsanlar neden Linux kullanıyor?
Sistem yapısı evet açık kaynak kod ama ben şahsen o açık kaynak kodlarına yanımdan geçen trene bakar gibi bakıyorum, o kodların manasını ne yaptığını bilmiyorum ama bu forum dahil birçok dünya genelinde kişi merak edip satır satır okuyor. İnsan hatasını olabildiğince azaltmak için ve aynı hardware ile daha yüksek performans alabilmenin yanı sıra daha modüler ve modifiye - görsel yapısı sınırsız bir şeyler olsun istiyorlar ve de çalışıyorlar. Sizden hiçbir ücret taleb etmeden. Ama onlara yardım etmek isterseniz de sevindirik edip gönüllerini alabilirsiniz.

Windows içinde buna imkan var mı?
Mikropsoft'un izin verdiği görsellik dışında yapabileceğin neler? Desktopdaki görselliği arttırmak, onların renk skalası içinde gezmek.
Akabinde Win+e harfi ile Dosya Gezgini'ni açtığınızda "şapka düşer, kel gözükür".

Linux de şu an gelişmesi devam eden 50'den fazla masaüstü yapısı var. Her gün birileri o paylaşılan yapıya bir şeyler ekliyor. Bu forumda bile bazı arkadaşlarımız farklı projelere gönüllü olarak bir şeyler ekliyor.

Kullanmak zorunda mısınız?
Tabii ki hayır!

Şu an geldiğimiz ülke ekonomik yapısında Windows 10'u bırakın XP çalıştıracak bir bilgisayarı satın almak oldukça lüx hale gelmişken, aynı hardware ile daha performanslı görüntü veya işlem kapasitesine sahip bir OS'u kullanmamak ne kadar mantıklı?

Şu an W11'den yazıyorum.
Çünkü bir oyun bağımlısıyım ve maalesef Update sonrası oyunum Linux'de aşırı kasmaya başladı - oynayamaz oldum ama ben vazgeçmedim. Hala Linux'de daha yüksek performanslı çalıştırabilmek için buradaki birçok arkadaşın da yardım ve yönlendirmesi ile o oyunu Linux OS performansında çalıştırmak için metot arayışı içindeyim.

2014 BIOS üretimli bir ana kartım var ve 2012 de üretimi başlamış bir CPU kullanıyorum.
İşin garibi Linux'e geçince bilgisayarımın görüntü kalitesi yükseldi ve kasadan fan boğulma sesleri gelmemeye başlamış idi. Şu an W11'de CPU - GPU sıcaklığı çok fazla ve bağıran fan sesleri var. Diskcord'da bana motoru kapat öyle konuş diyor arkadaşlarım.

Linux'e alışmanız kişisel ilgi bilgi ve merakınızla değişken. Yardım - yönlendirme amaçlı bu forumda açılmış oldukça fazla konu olduğu gibi YouTube veya farklı web sitelerinde ise oldukça güzel detaylı yazılar da var. Yabancı kaynakları söylemiyorum bile.

Sizi iş veya eğitim olarak Windows kullanmaya zorlayan bir durumunuz yok ise, bir süre Linux de hazır imajları deneyerek başlayabilirsiniz. İlk 3-5 gün oldukça sıkıcı olacaktır. Yabancı bir OS ve alışma süreciniz ister istemez herkes de farklı. Ama buradaki arkadaşların nerede ise tamamı oldukça sabırlı ve yardımsever insanlar. Dolayısı ile de, siz sabır gösterecek olursanız birçok konuda olabildiğince detaylı şekilde yardımcı olmak isterler.

Armut piş ağzıma düş şeklinde bir beklentiniz de olmasın. Herkesin kişisel bir hayatı - mesaisi - imkanı farklı.

Öncelikle net-de aramanız daha iyi olur. Bazen buradan gelecek 1 adet cevabı bekleme süresinde net-de sayısız yerli-yabancı cevabları bulabilirsiniz. Çünkü ihtiyaç duyduğunuz veya takıldığınız nokta size özel değil. Linux'ü denemek isteyen herkesin takıldığını sorun olarak gördüğünüz acemiliğe takılmış olacaksınız. YouTube'daki yabancı videoları alt yazı ekleme butonu ile rahatlıkla anlayabilirsiniz ama tabii ki her OS'un kendine özel terimleri var. Bunları da Google ablaya sorub cevabını rahatlıkla bulabilirsiniz.

Bilgisayar hardware ve ilginize bağlı olarak, arkadaşların önereceği hazır bir ISO ile başlayabilirsiniz. Hatta müsait ise sanal bir sistemde deneyebilirsiniz ama unutmayın ki sanal sistem hem yavaş olacak hem de hardware sorunu olmayan bir sistem.
Orada yavaşlık haricinde göreceğiniz tek şey sorunsuzluk olacaktır.
Sanal sistemlerin çok avantajı var. Sanal sistem içinde snapshot alabilirsiniz ve sorun olduğunda geriye dönüp önceki sorunsuz zamana geri dönebilirsiniz.
Fakat içinde hazır snapshot bulunan Linux dağıtımları da mevcut. Garuda gamer serisi gibi. Sisteme hazır entegreli. Hata yaptığınız yerden geriye dönerek sistemin çalışır anına geri dönersiniz.

Yani burada anlatılanlardan daha çok kendiniz bir YouTube'da "Linux / Linux desktop / Linux nedir" gibi kelimeler ile en yüksek izlenme almış videoları seyrederek kimler neler yapmış neler yapıyor görmeniz iyi olur.
Daha sonra denemeye cesaret ederseniz Linux'e geçmemek için şahsi bir gerekçeniz var mı onu düşünmeniz doğru olabilir.

Linux'lü günler dileği ile.
 
Son düzenleme:
Diğer arkadaşların sözlerine ek olarak;
Şu an adını ve amacını bilmediğiniz birçok sistem içinde *nix ki ücretsiz versiyonu olarak da Linux kullanılıyor.

Açık kaynak kodu olması çok mu önemli?

Eğer siz kendinize özel veya genele de faydası olacak bir şeyler yapmak istiyor ama her şeyi sıfırdan yapamayacak zaman aralığında iseniz, ücretsiz ve açık kaynak bir sistemin size faydası büyük olur ve insanlar sizin fikrinizi beğenir ise destek alarak daha hızlı sonuçlar alabilirsiniz.

Evet, Linux OS yapısı da önce para kazanmak amaçlı başladı. İlerleyen dönemde insanların kendilerine sunulan ve önerilen yapıya katkıları arttıkça ister istemez her şeyi ile açık kaynak kod yapısına dönüp tüm dünya genelinde geliştirmesi yapılır oldu.

Elinizdeki Android Telefon'un kaynak kod yapısı ne sanıyorsunuz?
Evde kullandığınız internete erişmek için kullanılan adına modem dediğimiz cihazın içinde ne var, Windows mu?
Veya akıllı TV diye aldığınız vb bir sürü farklı elektronik cihaz içerisinde hangi OS kullanılıyor?

Cep telefon dünyasında bir dönem Java dahil farklı özel OS-lar kullanılmış olsa bile zaman içerisinde ses-görüntü ve çoklu işlem olayları geliştikçe maalesef o OS-lar telefonlarımız için yeterli olmamaya başladı.

ARM dediğimiz işlemciler dünyanın hala tahtından indiremediği rısk işlemcilerin X86 mimarisine modifiyesi ile geliştirilmiş, belki de ilerdeki tüm cihazların temel yapısı olacak bir yapıyı kullanıyoruz bugünden.

Yeni çıkan ister telefon ister bilgisayar amaçlı OS'lar Linux yapısından alıp farklı eklemeler ile farklı sonuçlar almaya başladılar. Çünkü sistem geliştirme kaynak yapısı dünya geneline dağılmış durumda. Evinde bir şeyler yapmak yazılım geliştirmek veyahut işletim sistemi yazma hevesinde olan birçok kişi bu yapıya gönüllü dahil olup bir yeni-farklı şeyler ekliyor.

Veya internet için en önemli yapı DNS server-lar; web serverların %-lik olarak en çok kullanılan işletim sistemi Windows mu? Ben şu şekilde cevap vereyim 1U yüksekliğinde ve 2 CPU bulunan bir Windows Server'ın anlık oturum verme kapasitesi 10bin kişi civarında iken, aynı hardware ile Linux yüklü bir Server'ın oturum sayısı 50binleri çok rahat geçebilmekte. Amaca -hizmet şekline göre artıp azalabiliyor bu değer.

İnsanlar neden Linux kullanıyor?
Sistem yapısı evet açık kaynak kod ama ben şahsen o açık kaynak kodlarına yanımdan geçen trene bakar gibi bakıyorum, o kodların manasını ne yaptığını bilmiyorum ama bu forum dahil birçok dünya genelinde kişi merak edip satır satır okuyor. İnsan hatasını olabildiğince azaltmak için ve aynı hardware ile daha yüksek performans alabilmenin yanı sıra daha modüler ve modifiye - görsel yapısı sınırsız bir şeyler olsun istiyorlar ve de çalışıyorlar. Sizden hiçbir ücret taleb etmeden. Ama onlara yardım etmek isterseniz de sevindirik edip gönüllerini alabilirsiniz.

Windows içinde buna imkan var mı?
Mikropsoft'un izin verdiği görsellik dışında yapabileceğin neler? Desktopdaki görselliği arttırmak, onların renk skalası içinde gezmek.
Akabinde Win+e harfi ile Dosya Gezgini'ni açtığınızda "şapka düşer, kel gözükür".

Linux de şu an gelişmesi devam eden 50'den fazla masaüstü yapısı var. Her gün birileri o paylaşılan yapıya bir şeyler ekliyor. Bu forumda bile bazı arkadaşlarımız farklı projelere gönüllü olarak bir şeyler ekliyor.

Kullanmak zorunda mısınız?
Tabii ki hayır!

Şu an geldiğimiz ülke ekonomik yapısında Windows 10'u bırakın XP çalıştıracak bir bilgisayarı satın almak oldukça lüx hale gelmişken, aynı hardware ile daha performanslı görüntü veya işlem kapasitesine sahip bir OS'u kullanmamak ne kadar mantıklı?

Şu an W11'den yazıyorum.
Çünkü bir oyun bağımlısıyım ve maalesef Update sonrası oyunum Linux'de aşırı kasmaya başladı - oynayamaz oldum ama ben vazgeçmedim. Hala Linux'de daha yüksek performanslı çalıştırabilmek için buradaki birçok arkadaşın da yardım ve yönlendirmesi ile o oyunu Linux OS performansında çalıştırmak için metot arayışı içindeyim.

2014 BIOS üretimli bir ana kartım var ve 2012 de üretimi başlamış bir CPU kullanıyorum.
İşin garibi Linux'e geçince bilgisayarımın görüntü kalitesi yükseldi ve kasadan fan boğulma sesleri gelmemeye başlamış idi. Şu an W11'de CPU - GPU sıcaklığı çok fazla ve bağıran fan sesleri var. Diskcord'da bana motoru kapat öyle konuş diyor arkadaşlarım.

Linux'e alışmanız kişisel ilgi bilgi ve merakınızla değişken. Yardım - yönlendirme amaçlı bu forumda açılmış oldukça fazla konu olduğu gibi YouTube veya farklı web sitelerinde ise oldukça güzel detaylı yazılar da var. Yabancı kaynakları söylemiyorum bile.

Sizi iş veya eğitim olarak Windows kullanmaya zorlayan bir durumunuz yok ise, bir süre Linux de hazır imajları deneyerek başlayabilirsiniz. İlk 3-5 gün oldukça sıkıcı olacaktır. Yabancı bir OS ve alışma süreciniz ister istemez herkes de farklı. Ama buradaki arkadaşların nerede ise tamamı oldukça sabırlı ve yardımsever insanlar. Dolayısı ile de, siz sabır gösterecek olursanız birçok konuda olabildiğince detaylı şekilde yardımcı olmak isterler.

armut piş ağzıma düş şeklinde bir beklentiniz de olmasın. Herkesin kişisel bir hayatı - mesaisi - imkanı farklı.

Öncelikle net-de aramanız daha iyi olur. Bazen buradan gelecek 1 adet cevabı bekleme süresinde net-de sayısız yerli-yabancı cevabları bulabilirsiniz. Çünkü ihtiyaç duyduğunuz veya takıldığınız nokta size özel değil. Linux'ü denemek isteyen herkesin takıldığını sorun olarak gördüğünüz acemiliğe takılmış olacaksınız. YouTube'daki yabancı videoları alt yazı ekleme butonu ile rahatlıkla anlayabilirsiniz ama tabii ki her OS'un kendine özel terimleri var. Bunları da Google ablaya sorub cevabını rahatlıkla bulabilirsiniz.

Bilgisayar hardware ve ilginize bağlı olarak, arkadaşların önereceği hazır bir ISO ile başlayabilirsiniz. Hatta müsait ise sanal bir sistemde deneyebilirsiniz ama unutmayın ki sanal sistem hem yavaş olacak hem de hardware sorunu olmayan bir sistem.
Orada yavaşlık haricinde göreceğiniz tek şey sorunsuzluk olacaktır.
Sanal sistemlerin çok avantajı var. Sanal sistem içinde snapshot alabilirsiniz ve sorun olduğunda geriye dönüp önceki sorunsuz zamana geri dönebilirsiniz.
Fakat içinde hazır snapshot bulunan Linux dağıtımları da mevcut. Garuda gamer serisi gibi. Sisteme hazır entegreli. Hata yaptığınız yerden geriye dönerek sistemin çalışır anına geri dönersiniz.

Yani burada anlatılanlardan daha çok kendiniz bir YouTube'da "Linux / Linux desktop / Linux nedir" gibi kelimeler ile en yüksek izlenme almış videoları seyrederek kimler neler yapmış neler yapıyor görmeniz iyi olur.
Daha sonra denemeye cesaret ederseniz Linux'e geçmemek için şahsi bir gerekçeniz var mı onu düşünmeniz doğru olabilir.

Linux'lü günler dileği ile.

Oyun oynamayı seviyorum ondan ön yargılıyım.
 
Gayet mantıklı.

Arkadaşlara oynadığınız oyun ve performansını sorun yeni topic de. Mutlaka benzer oyunu oynayan ve daha düşük Config dekiler size tecrübelerini paylaşırlar. Beni oyunumu oynayan sanırım burada kimse yok 😁
 
Oyun oynamayı seviyorum ondan ön yargılıyım.

https://protondb.com Lutris - Open Gaming Platform bu siteler aracılığıyla resmi Linux desteği olmayan uygulamaların Linux'ta proton ve Wine ile ne kadar iyi çalıştığına bakabilirsiniz. Kafanıza takılan yerde gnu/linux başlığı altında konu açmanız veya etiketlemeniz yeterli. Ben müsait olmasam bile yardımcı olabilecek bir sürü arkadaşım var.

Gayet mantıklı.

Arkadaşlara oynadığınız oyun ve performansını sorun yeni topic de. Mutlaka benzer oyunu oynayan ve daha düşük Config dekiler size tecrübelerini paylaşırlar. Beni oyunumu oynayan sanırım burada kimse yok 😁

Hocam tam sistem özelliklerinizi bilmiyorum ama Rise of kingdoms oynamak isteyip oynayamıyordunuz sanırsam. Onun için waydroid deneyebilirsiniz belki. Kendisi Linux için geliştirilmiş wsa benzeri bir Android emülatörü. Sadece wayland desteklese de weston ile X11 ortamında da çalıştırılabiliyor.
 

Geri
Yukarı