Linux'un yanında boot sistemi bozulmadan Windows'u da kurarak Dual boot nasıl yapılır?

Findowry

Decapat
Merhaba. Bilgisayarım HP Victus serisinden. Bilgisayarımda yaklaşık 10 aydır bir Linux dağıtımı olan Zorin OS'i kullanıyorum. Ubuntu tabanlı ve GNOME arayüzü var. Ama açıkçası artık Windows-zorin dualboot yapmak istiyorum. Bilgisayarı direk formatlayıp, ardından Windows kurup sonra zorin kurulum ekranında "Windows Boot Manager'ın yanına kur" tuşuyla basitçe Dualboot'umu yapabilirim. Ama benim istediğim şu anki zorin Linux gitmeden diski ikiye bölüp Windows'u yüklemek. Ama böyle olunca da GRUB siliniyor. GRUB'u geri kurduk ve UEFI'de boot menüsünde de en üste çıkardık diyelim, bu sefer de GRUB Windows'u tanımıyor. Yani basitçe boot kısmını nasıl hallederek şu anki dosyalarımı silmeden GRUB'un Windows'u tanımasını sağlar, sonra da Windows Update ile GRUB'un bozulmasını engellerim? Bu arada internetten ve yapay zekalardan yardım alarak bir sanal makinede bunu denedim GRUB ayarlarında OS prober mı ne öyle bir ayar varmış ayarladım düzelmedi. Bu şekilde Linux kullanırken Linux verisini silmeden Windows'u da kurup Dual boot yapan kişiler varsa bakmalarını rica ediyorum. Şimdiden yardım edeceklere teşekkürler.

Bunu yapmak biraz zor, çünkü Windows hâli hazırda bulunan EFI bölümünü silip yenisini oluşturuyor. Yaani Linux'un EFI dosyasını siliyor.

Windows'u kurduktan sonra GRUB'ı yeniden kurup manuel olarak eklemeyi deneyebiliriz isterseniz.

Windows'u kurun. Linux'un EFI bölümü silindikten sonra USB'ye Zorin OS'i yazdırın/atın ve başlatın. Terminale sudo fdisk -l yazın ve 100 MB olan disk bölümünü bulun. Diskin adına bağlı olarak /dev/sdax,dev/sdbx veya /dev/nvme0p1n1gibi disk bölümü çıkacak. Çıkan disk bölümünü alttaki ilk kodda gerekli yer ile değiştirin.

Kod:
sudo mount /dev/nvme0n1p1 /mnt/boot/efi

sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot --bootloader-id=zorin --target=x86_64-efi --efi-directory=/mnt/boot/efi

Eğer zorine bundan sonra erişebilirseniz terminale sudo blkid yazın. Çıkan çıktı alttaki gibi olmalı.

Kod:
/dev/sda1: UUID="1234" TYPE="vfat" PARTLABEL="EFI System Partition"

/dev/sda2: UUID="5678" TYPE="ext4" PARTLABEL="Linux root"

/dev/sda3: UUID="911" TYPE="ntfs" PARTLABEL="Basic data partition"

EFI bölümünün UUID kısmını kopyalayın, daha sonra terminale sudo nano /etc/grub.d/40_custom yazıp en alta inin ve alttaki betiği yapıştırın.

Kod:
menuentry "Windows" {
 insmod part_gpt
 insmod fat
 insmod chain
 insmod search

search --fs-uuid --no-floppy --set=root 1234
 chainloader /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
}

search --fs-uuid yazan yerin sonunda bulunan "1234" yazan yeri size ait olan ile değiştirip CTRL + X ile kaydedip çıkın. Daha sonra sudo update-grub ile güncelleyip sistemi yeniden başlatın.

Bunu yapmak biraz zor, çünkü Windows hâli hazırda bulunan EFI bölümünü silip yenisini oluşturuyor. Yaani Linux'un EFI dosyasını siliyor.

Windows'u kurduktan sonra GRUB'ı yeniden kurup manuel olarak eklemeyi deneyebiliriz isterseniz.

Windows'u kurun. Linux'un EFI bölümü silindikten sonra USB'ye Zorin OS'i yazdırın/atın ve başlatın. Terminale sudo fdisk -l yazın ve 100 MB olan disk bölümünü bulun. Diskin adına bağlı olarak /dev/sdax,dev/sdbx veya /dev/nvme0p1n1gibi disk bölümü çıkacak. Çıkan disk bölümünü alttaki ilk kodda gerekli yer ile değiştirin.

Kod:
sudo mount /dev/nvme0n1p1 /mnt/boot/efi

sudo grub-install --boot-directory=/mnt/boot --bootloader-id=zorin --target=x86_64-efi --efi-directory=/mnt/boot/efi

Eğer zorine bundan sonra erişebilirseniz terminale sudo blkid yazın. Çıkan çıktı alttaki gibi olmalı.

Kod:
/dev/sda1: UUID="1234" TYPE="vfat" PARTLABEL="EFI System Partition"

/dev/sda2: UUID="5678" TYPE="ext4" PARTLABEL="Linux root"

/dev/sda3: UUID="911" TYPE="ntfs" PARTLABEL="Basic data partition"

EFI bölümünün UUID kısmını kopyalayın, daha sonra terminale sudo nano /etc/grub.d/40_custom yazıp en alta inin ve alttaki betiği yapıştırın.

Kod:
menuentry "Windows" {
 insmod part_gpt
 insmod fat
 insmod chain
 insmod search

search --fs-uuid --no-floppy --set=root 1234
 chainloader /EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
}

search --fs-uuid yazan yerin sonunda bulunan "1234" yazan yeri size ait olan ile değiştirip CTRL + X ile kaydedip çıkın. Daha sonra sudo update-grub ile güncelleyip sistemi yeniden başlatın.
Teşekkürler, peki ayrıca Boot Repair Disk programı GRUB'u düzeltebilir mi?

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı