Lisede sayısal okuyup dil sınavına girmenin dezavantajları var mıdır?

@Alfha13 70 TYT, 75 YDT yaparsan ortalama sıralaman 4-5K olur. O puanla da ODTÜ, Hacettepe gibi yerleri zorlayabilirsiniz.
Peki bilginiz varsa dilbilim bölümü nasıldır? Birçok bölüme baktım ve kendime en uygun onu buldum ancak iş imkanı olarak çok da iyi değil. Seçilir mi sizce?
@Alfha13, hocam kelime bilginizin çok iyi olmaması dert değil. Okumanız çok iyi olmalı zaten paragraf sorusunun tamamını okumuyorsunuz. Önemli yerlerden kesiyorsunuz, onun da taktik ve teknikleri var. Ama o taktik ve tekniğin tutabilmesi için ortalama bir kelime bilgisi, çok çok iyi okuma bilginizin olması lazım.
Sıfırdan başlamayacağım için sorun olmayacak muhtemelen. Düzenli çalışmayla hallederim diye düşünüyorum, İngilizce seviyem de gelişmiş olacak ayrıca.
 
@Alfha13, hocam Dilbiliminden ziyade İngiliz dilbilimini okumanızı öneririm. Çoğu kişi o bölümü okumaktan çekiniyor, haklılar da. Formasyon olayı da ayrıca yok ve ülkemizde ne yazık ki bilindik bir bölüm değil. Ülkemizde iş bulmanız zor yani. Ben İngiliz dilbilimini okumanızı öneririm, çeviri bilimi de olur. Ayrıca dilbilimi bölümü Türkçe, faydası olmaz yani.

@ItsAllGoodman, haklısınız. İlk 6-7K'ya kadar iyi üniversiteler gelir zaten.
 
@Alfha13, hocam Dilbiliminden ziyade İngiliz dilbilimini okumanızı öneririm. Çoğu kişi o bölümü okumaktan çekiniyor, haklılar da. Formasyon olayı da ayrıca yok ve ülkemizde ne yazık ki bilindik bir bölüm değil. Ülkemizde iş bulmanız zor yani. Ben İngiliz dilbilimini okumanızı öneririm, Çeviri bilimi de olur. Ayrıca dilbilimi bölümü Türkçe, faydası olmaz yani.

Yurt dışında iş imkanı var mıdır? İngiliz dilbiliminin puanı bayağı yüksek olduğu için çok düşünmedim aslında. Çeviri bilime bakacağım.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Anlamada pek sıkıntım yok. 10 kelimeden 2'sini bile bilsem cümleden anlamı çıkartabiliyorum. Ama tabi ki çalışacağım, öyle direkt girmeyeceğim:)
Çıkan sorulara bakarsan neredeyse hepsi gramer ağırlıklı. Metindeki 10 kelimeden 2 sini bilsen dahi iyi bir anlaman varsa az çok bir şey anlaşılıyor, ama şıklardaki kelimeleri bilmezsen kalıyorsun öyle. Anlayacağın, bol bol kelime ezberlemen gerekiyor. Aynı şekilde gramer de çalışmak lazım. Ben dil okuyorum şu an ve 9-10'da gördüğümüz İngilizce'yi görmüyorum. Asıl İngilizce karşıma çıkıyor yavaştan yavaştan. Ve şahsen ben bir sayısalcı olsam ve matematik de çok başarılı değilsem, hem matematiği hem de ingilizceyi aynı anda yürütemem. Ama ben yürütürüm diyorsan senin kararın tabi.
@strigoi, hocam evet kelime bilgisi de önemli ancak okuması iyi olduğu sürece metin içerisinden anlamını çıkartır. İsimleri bilmese bile sıfat, zarf, fiilleri bilse rahat yapar.
Metinden az çok anlam çıkar zaten de önemli olan şıklar diye düşünüyorum ben. Farklı farklı, hiç duymadığım bir sürü kelime var bu yılki sınava baktığımda. Metini çevrilse dahi cevabı nasıl işaretlenir onu bilmiyorum.
 
@strigoi, o konuda haklısınız. Önceden paragraf çok zor olur, şıklar çok kolay olurdu. Şimdi paragraf çok kolay anlaşılıyor ancak şıkları çok eleyici. Onun için de ciddi bir okuma bilgisi gerekiyor.
 
Yurt dışında iş imkanı var mıdır? İngiliz dilbiliminin puanı bayağı yüksek olduğu için çok düşünmedim aslında. Çeviri bilime bakacağım.

Vardır. İyi bir üniversitede yurt dışı imkanları fazladır. Çeviri bilimi derken çevirmenliği kastediyorsan çevirmenlik sıkıntılı bir meslek şu an, tercümanlık da aynı şekilde. Ortalama birisi olursan para kazanamazsın oralardan, İngilizcenin yanında birkaç dil daha bilmen gerekiyor ve iyi bir üniversiteye gitmen gerekiyor. Kendini geliştirdiğin taktirde de efsane kurumlarda efsane maaşlar kazanabilirsin de zor yani. En kolayı bence İng. Öğretmenliği. İleride ne olur bilmiyorum.
 
@strigoi, herkes işin kolayına kaçarsa o bölümde yığılma olur ve arkadaş üniversiteyi bitirdiğinde de büyük ihtimalle atanamaz. Arkadaş kendini geliştirmiş bir çevirmen ve iyi bir üniversiteden mezun olsun. Onu kapmayacak bir iş yok.
 

Geri
Yukarı