Macaristan GP

Geçen haftaki kaza yüzünden kendi aracını kaybetti ve yeni aracının da eski aracı gibi olmadığını zorlandığını söyledi.
O açıklamayı duymadım ama tuhaf açıkçası. Araba tamamen pert olsa bile fabrika birebir aynı parçalarla arabayı çıkarabiliyor. Piste, o yılki araca ve hava koşullarına göre her arabanın her yarışta özel ayarlanması gerekiyor. Bu ayarlarla ilgili bir sorun vardır herhalde, Hamilton da Monaco da bunu yaşamıştı kötü ayarlar nedeniyle. Max'in diğer dediği bana pek mantıklı gelmedi.

Yalnız Verstappen son motor hakkını da kullandı bu yarışta. Bu sezonun sonlarında ceza alacak sonraki motora geçtiğinde.
 
O açıklamayı duymadım ama tuhaf açıkçası. Araba tamamen pert olsa bile fabrika birebir aynı parçalarla arabayı çıkarabiliyor. Piste, o yılki araca ve hava koşullarına göre her arabanın her yarışta özel ayarlanması gerekiyor. Bu ayarlarla ilgili bir sorun vardır herhalde, hamilton da Monaco da bunu yaşamıştı kötü ayarlar nedeniyle. Max'in diğer dediği bana pek mantıklı gelmedi.

Ya o yarışta hamilton sanki bilerek yaptı gibi yarışa çok agresif başladı Max'ı eledikten sonra da hiçbir agresiflik kalmadı ayarlarla ilgili olabilir bir de yarışın ilk turunda bir kaza yaşandı belki o yüzden çünkü arabanın gitmediği açıkça belliydi yarışta.
 
Ya o yarışta Hamilton sanki bilerek yaptı gibi yarışa çok agresif başladı.
Bazen hangi yarışı izlediğinizi gerçekten merak ediyorum. O yarışa agresif ve kirli başlayan Verstappen oldu, Hamilton o kazadan önceki 8 virajın 3 tanesinde frene basarak Max'in centilmenlik dışı çizgi kapatma hamlelerinde kazaya engel oldu. O kazadan önce Hamilton düzlükte Verstappen ile yan yana geldiği anda Verstappen rakibini sağdaki duvara doğru sıkıştırdı, virajda iç çizgide arka çaprazındaki arabanın çizgisini de yine alan bırakmayacak şekilde kesti. Virajın iç çizgisine sahip olan aracın yan yana olmasına gerek yok, arka çaprazında iç çizgide araba varsa ona alan bırakmak zorundasın kural gereği. Max bunu da yapmadı.

Hamilton 9. viraja gelene kadar yarışta kazayı engelleyen sürücü oldu, 9. virajda kazayı engellemedi hepsi bu. Orada çarpan kişi Hamilton da değil, yine başka yarışı izledin galiba. Orada Hamilton en iç çizgide gidebileceği bir yer yokken ve düz gidiyorken, önündeki çizgiyi kesen Verstappen agresif çizgi seçimiyle Hamilton'a kendisi çarpıyor. Hamilton'ın burada "biraz daha fazla" suçlu olarak kabul edilip 10 saniye verilmesinin nedeni de viraj seçimi ve kazayı önleyebilecek 1. kişi olarak frene basmaması oldu. Bunun dışında kirli sürüş Max'in, çarpma da Max'in.

Ayrıca hangi sürücü 290 km/s hızla giderken yaşanacak temasta kendi arabasının hasar almayacağını ayarlayabiliyorsa onu getir, peygamberlik verelim. O hızda hiçbir sürücü diğerine çarpmayı bırak temas etmeyi istemez çünkü hangi hasardan dolayı nasıl bir kaza yapacağını bilemez.

Silverstone'da Verstappen'in de o kaza ve öncesindeki tahrik edici sürüşü nedeniyle hiç az olmayan bir suçu vardı, Hamilton da bundan dolayı sadece 10 saniyelik cezayla yırttı orada.
 
Yalnız Verstappen son motor hakkını da kullandı bu yarışta. Bu sezonun sonlarında ceza alacak sonraki motora geçtiğinde.
Umarım diğer motoru antrenman ve Q'larda kullanabilirler de ceza almak zorunda kalmaz. Gerçekten hakkıyla şampiyonluk alma ihtimali var ama şansı bir türlü tutmuyor.
 
Bazen hangi yarışı izlediğinizi gerçekten merak ediyorum. O yarışa agresif ve kirli başlayan verstappen oldu, hamilton o kazadan önceki 8 virajın 3 tanesinde frene basarak Max'in centilmenlik dışı çizgi kapatma hamlelerinde kazaya engel oldu. O kazadan önce hamilton düzlükte verstappen ile yan yana geldiği anda verstappen rakibini sağdaki duvara doğru sıkıştırdı, virajda iç çizgide arka çaprazındaki arabanın çizgisini de yine alan bırakmayacak şekilde kesti. Virajın iç çizgisine sahip olan aracın yan yana olmasına gerek yok, arka çaprazında iç çizgide araba varsa ona alan bırakmak zorundasın kural gereği. Max bunu da yapmadı.

Hamilton 9. viraja gelene kadar yarışta kazayı engelleyen sürücü oldu, 9. virajda kazayı engellemedi hepsi bu. Orada çarpan kişi hamilton da değil, yine başka yarışı izledin galiba. Orada hamilton en iç çizgide gidebileceği bir yer yokken ve düz gidiyorken, önündeki çizgiyi kesen verstappen agresif çizgi seçimiyle Hamilton'a kendisi çarpıyor. Hamilton'ın burada "biraz daha fazla" suçlu olarak kabul edilip 10 saniye verilmesinin nedeni de viraj seçimi ve kazayı önleyebilecek 1. kişi olarak frene basmaması oldu. Bunun dışında kirli sürüş Max'in, çarpma da Max'in.

Ayrıca hangi sürücü 290 km/s hızla giderken yaşanacak temasta kendi arabasının hasar almayacağını ayarlayabiliyorsa onu getir, peygamberlik verelim. O hızda hiçbir sürücü diğerine çarpmayı bırak temas etmeyi istemez çünkü hangi hasardan dolayı nasıl bir kaza yapacağını bilemez.

SilverStone'da Verstappen'in de o kaza ve öncesindeki tahrik edici sürüşü nedeniyle hiç az olmayan bir suçu vardı, hamilton da bundan dolayı sadece 10 saniyelik cezayla yırttı orada.

Dostum olaya tarafsız yaklaşman gerekiyor teması yapan hamilton suçlu da hamilton eğer Max'ın bir suçu varsa ki ben o yarışta görmedim ki daha yarışın en başlarındaydı oradaki hakem heyeti ceza verirdi hamilton yediremedi açıkça ortadaydı Max'ın ardı ardına birincilikleri ağır geldi ona bu da çokça ortadaydı zaten bu yarıştaki kazanın da suçu Mercedes'li bottas fren yapması gereken mesafeyi koruması gereken virajda dibine girdi sonra yerler ıslak frene basamadım 5 yarışmacı gitti onun yüzünden olan Leclerc'e oldu adamın o hali iç acısıydı Mercedesli'lerin son iki yarışta savunulcak bir tarafı yok objektif bak.
 
Gerçekten hakkıyla şampiyonluk alma ihtimali var ama şansı bir türlü tutmuyor.
Şampiyon olmanın faktörlerinden birisi de şans, yapacak bir şey yok maalesef.

Dostum olaya tarafsız yaklaşman gerekiyor.
Tarafsız olman gerekiyor diye bana mı söylüyorsun? Önce sizlerin yarışın ne olduğunu öğrenmesi gerekiyor. Deli oluyorum şöyle yorumları gördükçe, sürüşle ilgili sorular sorsam bilmeyecek olan, daha yeni yeni izleyip kazalara yeni şahit olan kişiler geliyor beni taraflı olmakla suçluyor. Şaka gibi.

Max'ın bir suçu varsa ki ben o yarışta görmedim...
Zaten kaza yarışın en başlarında oluyor, 9. virajda. Öncesindeki 8 virajın 3 tanesinde Max hem centilmenlik hem kural dışı çapraz çizgi kapama hamlesi yapıyor. Virajın iç tarafındaki sürücünün nasıl ki dışındaki sürücünün yolunu kesmesi yasaksa, o yarışta Max'in 9 virajın 4 tanesinde yaptığı gibi virajın içindeki rakibinin önünü dış çizgiden gelip kesemez. Kirli yarışan Max oldu o yarışta son viraja kadar, Hamilton son virajda "artık frene basmayacağım" mesajı vermek için frene basmadı ve teması da yapan Max. Aç o kazaya yavaş karelerle bak, geçmiş konularda 2 farklı açıdan neden o kazada çarpanın da Max olduğunu kare kare anlattım. Hamilton'ın o temastan kurtulması için ya frene basması gerekiyor ya da sağda çimlere çıkması gerekiyor. Max'in suçu hiç az değil o kazada ve öncesindeki 8 virajda, o yüzden FIA hakemleri Hamilton'a büyük ceza vermiyor.

Sen öndeki sürücünün kirli çizgi seçimlerini cezalandırmıyorsan, geçmek zorunda olan arkadaki sürücüye inisiyatif tanımak zorundasın çünkü öndeki sürücü bazı centilmenlik kurallarına uymazsa arkadaki sürücünün geçmesine imkan yok. Verstappen daha önce DRS açıp gelen rakibinin bile bütün tehlikesine rağmen önünü kesmiş biri ve bunun diskalifiyeye kadar büyük bir cezası olabiliyor. Hem Hamilton o kazada "artık frene basan" taraf olmayacağının mesajını verdi hem de FIA Verstappen'in rakiplerine alan bırakmak zorunda olduğunun dersini verdi. FIA da aynı nedenden dolayı bu kazayı diskalifiyeyle sonuçlandırmadı, hâlâ başkalarını taraflı olmakla itham ediyorsunuz.

Bottas fren yapması gereken mesafeyi koruması gereken virajda dibine girdi...
Konu Macaristan'da Bottas'ın yaptığı ıslak pistlerde hep gördüğümüz acemice kaza mı? Yoksa geçen yarıştaki 2 tarafın da belli yüzdelerle suçlu olduğu kaza mı? Hamilton'ın "biraz daha fazla" suçlu olmasının tek nedeni de frene basma inisiyatifine sahip olan 1. sürücüydü görüş açısından dolayı, ayrıca bu burun sokma işini de pistin en tehlikeli 2 virajından birinde yaptı. Verstappen daha yarışın başında aynısını Abbey virajında Hamilton'a yaptı, Hamilton orada frene basan taraf olarak kazaları da 9. viraja kadar önleyen sürücüydü. Yarışları izlerken çizgi nedir, araba konumlaması nedir, hangi hamleler kural ya da centilmenlik anlaşmasının dışındadır gibi şeyleri öğrenerek izleyin.
 
Son düzenleme:
Şampiyon olmanın faktörlerinden birisi de şans, yapacak bir şey yok maalesef.

Tarafsız olman gerekiyor diye bana mı söylüyorsun? Önce sizlerin yarışın ne olduğunu öğrenmesi gerekiyor. Deli oluyorum şöyle yorumları gördükçe, sürüşle ilgili sorular sorsam bilmeyecek olan, daha yeni yeni izleyip kazalara yeni şahit olan kişiler geliyor beni taraflı olmakla suçluyor. Şaka gibi.

Zaten kaza yarışın en başlarında oluyor, 9. virajda. Öncesindeki 8 virajın 3 tanesinde Max hem centilmenlik hem kural dışı çapraz çizgi kapama hamlesi yapıyor. Virajın iç tarafındaki sürücünün nasıl ki dışındaki sürücünün yolunu kesmesi yasaksa, o yarışta Max'in 9 virajın 4 tanesinde yaptığı gibi virajın içindeki rakibinin önünü dış çizgiden gelip kesemez. Kirli yarışan Max oldu o yarışta son viraja kadar, hamilton son virajda "artık frene basmayacağım" mesajı vermek için frene basmadı ve teması da yapan Max. Aç o kazaya yavaş karelerle bak, geçmiş konularda 2 farklı açıdan neden o kazada çarpanın da Max olduğunu kare kare anlattım. Hamilton'ın o temastan kurtulması için ya frene basması gerekiyor ya da sağda çimlere çıkması gerekiyor. Max'in suçu hiç az değil o kazada ve öncesindeki 8 virajda, o yüzden fıa hakemleri Hamilton'a büyük ceza vermiyor.

Sen öndeki sürücünün kirli çizgi seçimlerini cezalandırmıyorsan, geçmek zorunda olan arkadaki sürücüye inisiyatif tanımak zorundasın çünkü öndeki sürücü bazı centilmenlik kurallarına uymazsa arkadaki sürücünün geçmesine imkan yok. Verstappen daha önce drs açıp gelen rakibinin bile bütün tehlikesine rağmen önünü kesmiş biri ve bunun diskalifiyeye kadar büyük bir cezası olabiliyor. Hem hamilton o kazada "artık frene basan" taraf olmayacağının mesajını verdi hem de fıa Verstappen'in rakiplerine alan bırakmak zorunda olduğunun dersini verdi. Fıa da aynı nedenden dolayı bu kazayı diskalifiyeyle sonuçlandırmadı, hâlâ başkalarını taraflı olmakla itham ediyorsunuz.

Konu Macaristan'da Bottas'ın yaptığı ıslak pistlerde hep gördüğümüz acemice kaza mı? Yoksa geçen yarıştaki 2 tarafın da belli yüzdelerle suçlu olduğu kaza mı? Hamilton'ın "biraz daha fazla" suçlu olmasının tek nedeni de frene basma inisiyatifine sahip olan 1. sürücüydü görüş açısından dolayı, ayrıca bu burun sokma işini de pistin en tehlikeli 2 virajından birinde yaptı. Verstappen daha yarışın başında aynısını abbey virajında Hamilton'a yaptı, hamilton orada frene basan taraf olarak kazaları da 9. viraja kadar önleyen sürücüydü. Yarışları izlerken çizgi nedir, araba konumlaması nedir, hangi hamleler kural ya da centilmenlik anlaşmasının dışındadır gibi şeyleri öğrenerek izleyin.

Yarışların kurallarını gayet iyi biliyorum ve uzun zamandır takip ediyorum adam şampiyonluğa oynuyor hem de centilmelik mi yapacak sizce bu ne kadar mantıklı?
 
Yarışların kurallarını gayet iyi biliyorum ve uzun zamandır takip ediyorum...
Kesin öyledir.

Adam şampiyonluğa oynuyor hem de centilmelik mi yapacak, sizce bu ne kadar mantıklı?
Öndeki sürücü "bazı şeyleri" arkasındaki sürücüye ya-pa-maz. Yaparsa da geçen yarışta olduğu gibi çaktırmadan cezalandırılır. Hamilton'a verilen 10 saniyelik ceza Ham'e değil, Verstappen'e verilen gizli cezaydı çünkü yapmaması gereken sürüşü yaptı.

Öndeki sürücü, iç çizgideki arka çaprazındaki sürücünün yolunu kesemez. Kuraldır, Max bunu 9. viraj dahil olmak üzere 4 defa yaptı 9 virajda. Hamilton frene basan taraf olarak kazayı 3 defa engelledi öncesinde. Düzlükte yan yana gelmiş olan rakibini, çizginin dışında kalıp gaz kesmesine neden olacak şekilde pist kenarına sıkıştıramazsın. Max bunu da yaptı Copse öncesindeki düzlükte. Oldu sana 3 tane kural dışı hareket + 1 tane de centilmenlik dışı hareket 9. viraja kadar!

Verstappen daha önce DRS açıp gelen rakibinin önünü 3 defa kesmiş bir sürücü, DRS açıp gelen rakibin önünü kesmek kurallarda kesinlikle yasak ve çok tehlikeli bir şey. Bunu öndeki sürücü, arkasındaki sürücüye yapamaz. Her sürücü centilmenlik dışı tercihlerde bulunur ama kural dışı tercih yapmak diye bir şey olamaz.

9. virajda kazadan hemen önceki 2 saniyeyi teker teker izle. Verstappen'in nasıl Hamilton'ı önce duvara sonra da viraja gelirken çimlere doğru sıkıştırdığını izle. Orada Hamilton başta gaz kesiyor ve yan yana pozisyondan, iç çizgiye sahip olduğu için sağ arka çaprazda temas mesafesinde kalıyor. Hamilton orada viraj çizgisine dümdüz giderken Verstappen en soldaki çizgide pistin %75'ine sahip olduğu halde Hamilton'ın çizgisini kesiyor. Burada arka tekerleğini çarpan kişi de Max. Ciddi diyorum, bazen hangi yarışları izlediğinizi merak ediyorum. Bak önceki konularda 2 defa kare kare bu kazada Max'in de suçunun olduğunu anlattım.

Sen öndeki sürücünün bu kural ve centilmenlik dışı seçimlerini cezalandırmıyorsan, arkadaki sürücüye de inisiyatif vermek zorundasın. O zaman pole alan her sürücüye baştan verelim 25 puanı çünkü bazı şeylere uymadıkları sürece sen öndeki sürücüyü geçemezsin.
 

Kardeşim bilmesem senle burada bu tartışmaya girmem ben Max'ın hataları yok diye bir kelime kullanmadım hamilton o yarışa agresif başladı dedim ve Max'ın şansızlığını dile getirdim senin yaptığın iş boş yapıp konuyu uzatmak.
Bu SilverStone kazası Senna-prost veya hill-schumacher gibi hep konuşulacak galiba :D.

Çünkü sezonun kazası her zaman konuşulcak bir kaza Max o yarışı kazansaydı farkı açıyordu ve uzun zamandır da yarışları 2. bitirince hamiltonda ister istemez bir hırs doğdu o hırsla bu olay olduğunu düşünüyorum ama yapacak bir şey yok arkadaş konuyu benim kuralları bilmeme kadar getirdi ve o kadar emin ynai benim kuralları bilmediğimden gerçekten değişik.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı