MacBook 2019 8 GB RAM vs 2016 16 GB RAM

Cok arastirma yaptim bu isler için hep MacBook kullaniliyor.
2016 model olan.
i7 6.nesil 16 GB RAM 512 SSD.
2019 olan.
i5 8.nesil 8 GB RAM 256SSD.

Sarj yonunden daha iyi bir cihaz evde masaustu vardi 1070 Ti'li Ryzen5 3600X'li falan ama MacBook'da daha verimli oluyor stabil kullanan arkadaslarim var bu isle ugrasan direk bilgisayarci arkadasik var onlar bile oyun falan oynuyucaksan Gaming laptop bakalim ama yok sadece is için kullanicaksan MacBook diyor zaten bende sadece is için yani yukarida belirttigim seyleri yapacagim oyun disinda Gaming PC'lerden daha iyi oldugunu soyleyebilirim MacBook'un ama bu ikisi arasinda kaldim.

Tabii öyledir. Turboda 3.9 GHz işlemci biraz kafamı karıştırdı da normal değeri 1.4müş. Sürekli turboda kullanmak da ne kadar sağlıklı tartışılır yoksa 1.4 GHz yetmez. Benim 5 yıllık c*sper laptopum bile 2.60 GHz turboda 3.10
1.4 GHz neye göre yetmez ? Ayrıca sürekli turboda kullanmak diye bir olay yok, işlemci yeterli gücü çekebildiği ve yeterli soğuyabildiği kadarıyla çalışabildiği en yüksek frekansta çalışır (yük altında) bu olayın haricinde ise genellikle 800 mhz ile turbo boost frekansı arasında yük durumuna göre dinamik olarak değişken frekansa sahiptir. Yani internette gezinirken cihazın işlemcisi 1.4 GHz ile çalışmasının hiçbir zararı yok, aksine faydası var keza kod yazarken de yüksek frekanslara ihtiyaç duyulmaz.

Cok arastirma yaptim bu isler için hep MacBook kullaniliyor.
2016 model olan.
i7 6.nesil 16 GB RAM 512 SSD.
2019 olan.
i5 8.nesil 8 GB RAM 256SSD.
Sarj yonunden daha iyi bir cihaz evde masaustu vardi 1070 Ti'li Ryzen5 3600X'li falan ama MacBook'da daha verimli oluyor stabil kullanan arkadaslarim var bu isle ugrasan direk bilgisayarci arkadasik var onlar bile oyun falan oynuyucaksan Gaming laptop bakalim ama yok sadece is için kullanicaksan MacBook diyor zaten bende sadece is için yani yukarida belirttigim seyleri yapacagim oyun disinda Gaming PC'lerden daha iyi oldugunu soyleyebilirim MacBook'un ama bu ikisi arasinda kaldim.

2016 modeli MacBook Pro cihazının ilk makyajlı hali, klavye ile ilgili çok problem çıkardığı için 2017-2018-2019 yıllarında hep makyaj yemeye devam etti. En son kelebek tipi klavye ile başa çıkamayacaklarını anladıkları an, makas tipi klavye düzenine geri döndüler 2020 13" ve 2019 16" MacBook Pro cihazlarda durum bu şekilde. Fakat Apple klavye ile ilgili sıkıntı yaşadığınızda ücretsiz değişime sokuyor panik yapmaya gerek yok.

Cihaz tavsiyesine gelecek olursak her ne kadar klavye sorunu da olsa 2016 modeli önermem gerekiyor çünkü 16 GB ram ve 512 SSD azımsanmayacak bir fark. Şuan %51 RAM kullanımına sahibim (Used:8.21 Free:7.79) 4 Sekme Chrome, Whatsapp, Mail, Teamviewer Uygulamaları Dock üzerinde çalışıyor, menü çubuğunda ise sayamayacağım kadar ek uygulama var. Mac cihazlar için ne kadar fazla RAM o kadar iyi diyebiliriz. Depolama ise benimde kanayan yaram 256 GB yetmiyor 😒 harici SSD kullandığım dönemler oldu fakat yine de kabloyla bağlı olmak vs. uğraştırıcı şeyler. Sırf bu yüzden 2019 16" İ9 1TB SSD li modele geçiş yapacağım.
İşlemci konusunda ise ikisi aynı çekirdek miktarına sahipse aralarında devasa fark olacağını sanmıyorum, çünkü çoğu profesyonel Mac kullanıcısı gerekmediği durumlarda Turbo Boost disabler ile işlemcinin stok frekansında çalışmasına zorluyor fazla ısınmasın diye. Bende aynı şekilde web gezinmeleri ve günlük rutin işler için turbo frekansını devre dışı bıraktım işlemci şuan maks. yük altında bile 2.2 GHz ile çalışıyor. (İ7-8750H bu arada işlemcisi)
Bu yüzden sizin kullanımınız için işlemci performansı çok önemli olmayacağı için değiştirilemeyecek olan parçaları başlangıçta yüksek seçmeniz 16 GB RAM ve 512 SSD işinizi fazlasıyla görecektir.

1.4 GHz neye göre yetmez? Ayrıca sürekli Turbo'da kullanmak diye bir olay yok, işlemci yeterli gücü çekebildiği ve yeterli soğuyabildiği kadarıyla çalışabildiği en yüksek frekansta çalışır (yük altında) bu olayın haricinde ise genellikle 800 MHz ile Turbo Boost frekansı arasında yük durumuna göre dinamik olarak değişken frekansa sahiptir. Yani internette gezinirken cihazın işlemcisi 1.4 GHz ile çalışmasının hiçbir zararı yok, aksine faydası var keza kod yazarken de yüksek frekanslara ihtiyaç duyulmaz.

2016 modeli MacBook Pro cihazının ilk makyajlı hali, klavye ile ilgili çok problem çıkardığı için 2017-2018-2019 yıllarında hep makyaj yemeye devam etti. En son kelebek tipi klavye ile başa çıkamayacaklarını anladıkları an, makas tipi klavye düzenine geri döndüler 2020 13" ve 2019 16" MacBook Pro cihazlarda durum bu şekilde. Fakat Apple klavye ile ilgili sıkıntı yaşadığınızda ücretsiz değişime sokuyor panik yapmaya gerek yok.

Cihaz tavsiyesine gelecek olursak her ne kadar klavye sorunu da olsa 2016 modeli önermem gerekiyor çünkü 16 GB RAM ve 512 SSD azımsanmayacak bir fark. Şu an %51 RAM kullanımına sahibim (used:8.21 Free:7.79) 4 sekme Chrome, WhatsApp, mail, TeamViewer uygulamaları dock üzerinde çalışıyor, menü çubuğunda ise sayamayacağım kadar ek uygulama var. Mac cihazlar için ne kadar fazla RAM o kadar iyi diyebiliriz. Depolama ise benim de kanayan yaram 256 GB yetmiyor 😒 harici SSD kullandığım dönemler oldu fakat yine de kabloyla bağlı olmak vs. uğraştırıcı şeyler. Sırf bu yüzden 2019 16" i9 1TB SSD'li modele geçiş yapacağım.
İşlemci konusunda ise ikisi aynı çekirdek miktarına sahipse aralarında devasa fark olacağını sanmıyorum, çünkü çoğu profesyonel Mac kullanıcısı gerekmediği durumlarda Turbo Boost disabler ile işlemcinin stok frekansında çalışmasına zorluyor fazla ısınmasın diye. Bende aynı şekilde web gezinmeleri ve günlük rutin işler için Turbo frekansını devre dışı bıraktım işlemci şu an maksimum yük altında bile 2.2 GHz ile çalışıyor. (i7-8750H bu arada işlemcisi)
Bu yüzden sizin kullanımınız için işlemci performansı çok önemli olmayacağı için değiştirilemeyecek olan parçaları başlangıçta yüksek seçmeniz 16 GB RAM ve 512 SSD işinizi fazlasıyla görecektir.

Verdiğiniz güzel bilgiler için öncelikle teşekkür ederim bir de şunu sormak istiyorum 2019 MacBook’u Pro'yu alırsam 8 GB RAM ekleyebilir miyim acaba onun hakkında bir bilginiz var mı 256 GB esesti bana yeter sadece 16 GB RAM olmasını istiyorum ama ikinci el alacağım için 8 GB ramlisini param yetiyor eğer 8 + 8 yapabilirsem 2019 alacağım.

Verdiğiniz güzel bilgiler için öncelikle teşekkür ederim bir de şunu sormak istiyorum 2019 MacBook’u Pro'yu alırsam 8 GB RAM ekleyebilir miyim acaba onun hakkında bir bilginiz var mı 256 GB esesti bana yeter sadece 16 GB RAM olmasını istiyorum ama ikinci el alacağım için 8 GB ramlisini param yetiyor eğer 8 + 8 yapabilirsem 2019 alacağım.
2016 ve sonrası hiçbir MacBook Pro modeli için SSD ve RAM yükseltmesi yapamıyorsunuz maalesef. O yüzden baştan alırken en yüksek konfigürasyonlu olanını tercih etmek daha mantıklı. Yükseltilememesi ve özel bir kullanım alanına hitap etmesi neticesinde bu cihazları düşük. konfigürasyonlarla kullanmak pek mantıklı değil. 8 GB RAM ve 128/256 GB bence çok yetersiz kalır.

2016 ve sonrası hiçbir MacBook Pro modeli için SSD ve RAM yükseltmesi yapamıyorsunuz maalesef. O yüzden baştan alırken en yüksek konfigürasyonlu olanını tercih etmek daha mantıklı. Yükseltilememesi ve özel bir kullanım alanına hitap etmesi neticesinde bu cihazları düşük. konfigürasyonlarla kullanmak pek mantıklı değil. 8 GB RAM ve 128/256 GB bence çok yetersiz kalır.

2016 olanimi almam lazim o zaman

2016 olanimi almam lazim o zaman
Tavsiyem o yönde 13" modeli düşünüyorsunuz sanırım.
2016 senesi için i7 dediğinize göre 2 model var i7-6660U ve i7-6567U işlemci barındıran modeller bunlar, içerisinde 512 SSD ve 16 GB RAM dediğinize göre (yanlış hatırlamıyorsam) i7-6567U olan model 512 SSD ile konfigüre ediliyordu.
Bu işlemci 2 çekirdek 4 izleğe sahip skorları ise aşağıda.
Geekbench 4 (SC): 3997 Geekbench 4 (MC): 7932
Geekbench 5 (SC): 766 Geekbench 5 (MC): 1804
2019 modeli için ise 2 işlemci seçeneği var i5-8279U, i5-8257U bu iki işlemci de 4 çekirdek, 8 izleğe sahip.
i5-8257U için
Geekbench 4 (SC): 4697 Geekbench 4 (MC): 16955
Geekbench 5 (SC): 926 Geekbench 5 (MC): 3811
i5-8279U için
Geekbench 4 (SC): 4860 Geekbench 4 (MC): 17890
Geekbench 5 (SC): 951 Geekbench 5 (MC): 3895
SC: Tek Çekirdek MC: Çoklu Çekirdek puanı
Bu tablo söylediğin modeller arasındaki işlemci farkını gösteriyor karşılaştırmanı 3 aşağı 5 yukarı bu tabloya göre yapabilirsin. Böylece 2019 modeli tercih edeceğin zaman kazanacağın performans ile 2016 modeli tercih ettiğinde kazanacağın bellek farkını tartıp kararını daha net verebilirsin.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı