MacOS'a en çok benzeyen Linux dağıtımı tavsiyesi

Özel bir Linux dağıtımı kurmanıza gerek yok. Ben Xfce ile bile aşağıdaki görünümü sağladım. Ancak tabii KDE'de çok daha gelişmiş şeyler yapabilirsiniz.

İşte yeni gelenlere hep bunu anlatmaya çalışıyoruz ama nafile, hazıra o kadar alışmışlar ki, bir yere dokunsalar her şey bozulacak zanediyorlar. GNU/Linux'un sonsuz-sınırsız özelleştirme özelliğini anlamakta zorlanıyorlar.

İşte yeni gelenlere hep bunu anlatmaya çalışıyoruz ama nafile, hazıra o kadar alışmışlar ki, bir yere dokunsalar her şey bozulacak zanediyorlar. GNU/Linux'un sonsuz-sınırsız özelleştirme özelliğini anlamakta zorlanıyorlar.

Dokunca bozulabiliyor ama... :D Mesela Kubuntu'da ne yaptığını bilmeden hareket edersen, patlarsın.

Yeni yeni GNU/Linux'a adım atmış kişilerin hazıra konmak istemesi normal bence, zira baka baka bir şeyleri yapmayı ve yapmamayı öğrenirsin, sonra tek başına yapmaya başlarsın.

Dokunca bozulabiliyor ama... :D Mesela Kubuntu'da ne yaptığını bilmeden hareket edersen, patlarsın.

Yeni yeni GNU/Linux'a adım atmış kişilerin hazıra konmak istemesi normal bence, zira baka baka bir şeyleri yapmayı ve yapmamayı öğrenirsin, sonra tek başına yapmaya başlarsın.
Bir şeyleri bozarak öğrenmek keyifli oluyor.

Dokunca bozulabiliyor ama

Zaten yeni gelenlerin bir şeye dokunsun ve bozsun istiyoruz, nasıl olsa yeniden kurulum 15 dakikalık iş. Kendim 10 yıl önce öğrenmek için bilerek bozar ve sonra araştırır ve çözümü de bulurdum:).

Ekleme yapayım, halen öyleyim, bilerek bozarım ama bu defaki farklı, dağıtım inşa ettiğim için bir kullanıcı nerelerden oynar, nereleri bozar gibi araştırma nedeniyle.

Zaten yeni gelenlerin bir şeye dokunsun ve bozsun istiyoruz, nasıl olsa yeniden kurulum 15 dakikalık iş. Kendim 10 yıl önce öğrenmek için bilerek bozar ve sonra araştırır ve çözümü de bulurdum:).
İşte hocam Linux'a yeni geçenler için iş öyle olmuyor. Windows gibi kur-kullan tarzı sistem istiyorlar.

İşte hocam Linux'a yeni geçenler için iş öyle olmuyor. Windows gibi kur-kullan tarzı sistem istiyorlar.

Yeni gelenlerin kendi oturumunu kendisinin yapması benim hep birinci amacım olmuştur, artık şu hazır illetinden kafaları kurtarmak gerekiyor, yoksa hep başkalarına mahküm olmaktan kurtulamayız.

Bakın size bizim açımızdan acı bir örnek vereyim.
Yıllardır, Arch, Debian, Ubuntu tabanlı dağıtım yaparım, bir defa olsun yabancı kaynaklarda yer almadı. Lakin geçenlerde paylaştığım, acaba kullanan olur mu diye yapmaktan dahi tereddüt ettiğim JWM oturumu yabancı kaynaklarda videoları çekiliyor, hep övgüyle bahsediliyor, makaleri yayınlanıyor ve illedelinux indirilme rekorunu kırdı. Neden, çünkü o sistemde kullanıcılar için tamamen kendisinin özelleştirme imkanına sahip olduğu için. Ki, ondan övgüyle bahsedenler hep bu yanını öne çıkarıyorlar.

Güzel güzel anlatmak gerekiyor GNU/Linux'u.

Yeni gelenlerin kendi oturumunu kendisinin yapması benim hep birinci amacım olmuştur, artık şu hazır illetinden kafaları kurtarmak gerekiyor, yoksa hep başkalarına mahküm olmaktan kurtulamayız.

Bence böyle düşünmemek gerekiyor. Pek çok alanda, yapılmış ve denenmiş bir şey üzerinden çalışmaya başlamak popülerdir.

Ayrı konular ama, ben şu an kendim için kendi bilgi birikimimle FPV bir drone topluyorum. Ama ilk topladığım dronlar, ya da özellikle seçtiğim parçalar, daha önceden yapılmış ve denenmiş dronelardan alınmıştı. Çünkü işin teorik ve pratik kısmı var, pratik kısmını kestirebilmek için deneyim edinmek gerekiyor, deneyim içinse temiz bir başlangıç önemli oluyor.

Mesela ben de burada Arduino projelerimi paylaşırken, kodları kısım kısım paylaşmayı düşündüm bir ara. Ama sonra fark ettim ki ilgisi ve isteği olan biri, başlangıçta hazır kodlar kullansa bile daha sonra kendisi bir şeyler yapmaya başlıyor.

Ama sonra fark ettim ki ilgisi ve isteği olan biri, başlangıçta hazır kodlar kullansa bile daha sonra kendisi bir şeyler yapmaya başlıyor.

Zaten ben de belki farklı söylüyorum ama aynı şeyi söylüyorum.

Şu örneğe de bakabilirsiniz.
Bakın size bizim açımızdan acı bir örnek vereyim.
Yıllardır, Arch, Debian, Ubuntu tabanlı dağıtım yaparım, bir defa olsun yabancı kaynaklarda yer almadı. Lakin geçenlerde paylaştığım, acaba kullanan olur mu diye yapmaktan dahi tereddüt ettiğim JWM oturumu yabancı kaynaklarda videoları çekiliyor, hep övgüyle bahsediliyor, makaleri yayınlanıyor ve illedelinux indirilme rekorunu kırdı. Neden, çünkü o sistemde kullanıcılar için tamamen kendisinin özelleştirme imkanına sahip olduğu için. Ki, ondan övgüyle bahsedenler hep bu yanını öne çıkarıyorlar.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı