Malatya'da depreme dayanıklı diye satılan bina yıkıldı

Niye tutmayalım? Adamlara vuran güneş +9 da bizimkisi +0 mı? Adamların binayı lonca demircisi bizimkini köydeki demirci mi yapıyor? Paran varsa aynı imkanlar sende de var. Paran olmadığı için ucuz bina almaya gidiyorsun. Ucuz binayı da şerefizler yapıyor. Sonra da böyle çöküyor.

Elin çöl vatandaşı kuma 800 metre bina dikiyor, bina rüzgarda beşik gibi sallanıyor ama bir şey olmuyor. Zemin o kadar berbat ki adamlar zemindeki tuz kazıklara zarar vermesin diye elektroliz yapıyor.

Bakın kendiniz diyorsunuz. Para yok para.
 
Japonya'daki sistemin Türkiye'ye yapılması gerekiyor. Türkiye deprem bölgesi arkadaşlar, bunu kabullenmemiz ve önlemlerin de alınması gerekiyor.
 
Deprem olunca kaçışı olmuyor maaleseflik bir durum yok.

Malzemeden çalan müteahhitler var bu memlekette. Adam ucuz olsun diye çimento içine kum karıştırıyor.

Belki böyle şeyler yapmasalar en dayanıklı malzemeleri kullansalar bu yıkılan evler yüzlerce değil de onlarca olur. Kayıplar binlerce değil yüzlerce olurdu.

Düzgün bir kontrol dahi yok, bu kontrol yokken kaçışı olmuyor yok.

Bu erişilemeyecek olduğu anlamına gelmiyor maalesef.

Eğer ki devlet Japonya'da kullanılan teknolojilerin yeni binaların hepsinde kullanılmasını mecburi kılsa böyle şeyler olmaz.

5-10 seneden eski binalar için güçlendirme projeleri zorunlu tutulsa ve her şey tamamen prosedüre uygun üç kağıtçılık yapılamayacak şekilde olsa emin olun böyle.

3-4 sene içinde depremzeler için bina yapılır Allah bilir onları da kira sistemli açarlar.

Ama onu yapamıyorlar işte, kaçak bina yapıp milleti dolandırıp kaçanlar var. Deprem oldu diye kirayı 4 katına çıkaranlar bile var. Adamların aklı, yolu hep böyle işte, böyle insanlardan bunları beklemek çok büyük bir şey. Japonya'daki teknoloji bir bina için ne kadar tutar ki? Onunda hilesini yaparlar.
 
Japonya'daki sistemin Türkiye'ye yapılması gerekiyor. Türkiye deprem bölgesi arkadaşlar, bunu kabullenmemiz ve önlemlerin de alınması gerekiyor.
Maalesef deprem olmadan kimsenin bu aklına gelmiyor. Ne zaman deprem olsa bilmem kim söylemişti, uyarmıştı muhabbetleri dönüyor. Yahu birinin uyarması bile gerekmiyor, bilmediğimiz şey mi?
 
Bakın kendiniz diyorsunuz. Para yok para.
Ne yani, halkın durumu kötü diye böyle çürük çarık evlerde yaşamak zorundalar mı? Burada olay ne ekonomi, ne de alım gücü. Hiçbir şey değil, umursamazlık. Eğer sen teknoloji üretmeyip, üretmediğin gibi hile hurda ile para kazanmaya çalışıyorsan bunlar yaşanacaktır. Dikkatinizi çekerim, müteahhitler bunları fakir oldukları veya paraya ihtiyaçları var diye yapmıyorlar. Açgözlülük ve kolay para kazanma sevdası sadece.
 
@layfinn deprem olmasına rağmen gerekli önlemler alınmıyor. Oldukça üzülüyorum, elden de bir şey gelmiyor.
Maalesef hocam. Ben de İzmir gibi bir deprem bölgesinde +25 yıllık binada, berbat zemin etüdü olan bir bölgede yaşıyorum. Taşınmak ben de isterim tabii ama para yok... Kendi hayatım için bile elimden bir şey gelmiyor. Eminim ki depremde hayatını kaybeden birçok kişi de bu durumdaydı, bir gün biz de olabiliriz göçük altında olan. Hiçbir şeyin garantisi yok...
 

Geri
Yukarı