Internetten manga almak istiyorum ama fiyatlari cok pahali, sebebi nedir?
Pahallı olmasının sebebi çok da zor değil. Kitaplar eğer yeterince çok basılmazlarsa tane başına maliyet artmış oluyor. Eğer satın alınacağından çok daha fazla basarlarsa yayınevlerinin ellerinde kalır ve durduk yere zarar etmiş olurlar.
Kaliteli baskılı kitaplar istediğimizde kağıdın gramı başına ve türüne göre maliyet değişiyor. Yani siz seriyi çok sevip daha önce okuyup koleksiyon yapmak için almak istiyorsanız. Bu biraz her kesimden insana hitap etmeyen bir şey olduğundan çok adet basılmak istenmiyor. Çok adet basılmayınca da fiyatlar artıyor.
Herkese hitap edecek bir şey yaptıklarında kitabın fiyatını düşük tutabilmek için kaliteden ödün verip çok baskı yapıyorlar. Çünkü zaten seriyi okumak isteyen kesim almışken ucuza alıp okuyayım istiyor bu yüzden kalite arttırıma gitmek istemedikelrini düşünüyorum.
Bunların hepsi bir yana bu işin telif hakkı ve çevirisi gibi ekstra masrafları var. Bu konulara çok hakim değilim ancak normal kitap basım sürecinde editörlük, redaktörlük, kapak tasarım gibi maliyetlerin yanına ek olarak çeviri ve telif hakları da işin içine girdiğinde ücretlerin arttığını düşünüyorum.
Bu işin tek çözüm yolu var o da kitlenin "internetten okuyun boşverin kitapları almayın çok pahallı" gibi bir tavır takınmak yerine yeterince çok talep oluştururlarsa birileri çıkıp daha çok kitap basar ve ücretler gittikçe düşer.
Yıllarca oyunların Türkçe çıkmama sebebi de budur Türkiye'de para ile oyun alma devri yokken firmalar Türkiye'de bir sektör olduğundan bir haberlerdi aslında oynayan oyuncular vardı fakat haberleri yoktu. Bu durum da biraz ona benziyor. Yayınevi ne kadar satacağını önceden planlayabilirse kitapların maliyeti düşeceğinden ücretleri de zaman içerisinde düşecektir diye düşünüyorum.
Bunların yanında eğer seri popülerse ve çok satacağını düşünüyorsa firma gene ucuz yapmayabilir bu da biraz firmaya bağlı politikalarına bağlı. Zaten 20k tane manga satılacaksa ucuz yapmayı mantıklı bulmayabilirler. Zaten 20k dan fazla satmayacak daha ucuz yapmanın anlamı yok diyebilirler. Bu durumda da fiyatlar yükselir.
Gerçi ülkede ne pahallı ne değil kime göre pahallı kime göre değil bilmiyorum. Bir manga kaça satılmalı sizce kaç para olursa alınabilir? bu da başka konunun soruları.