Son 3-4 aydır Valorant oynarken birden oyun donuyor ve kapanıyor. Donduktan sonra yanıt vermiyor gibi bir şey demiyor sadece donuyor ve kapanıyor. Hemen oluyor her şey. Bunu valorant'a bildirmiştim çok fazla şey önerdiler ancak bir çözüm olmadı. Demek ki sorunun oyundan kaynaklanmıyor. Aradan bir zaman geçtikten sonra oyun yine kapandı ve üstüne mavi ekran hatası aldım. "MEMORY MANAGEMENT". Biraz araştırdığımda bunun Ram arızası ile alakalı olabileceğini düşündüm ve Windows Bellek Tanımlama ile Ramleri çıkarıp tek tek test ettim ancak hiçbir sorun çıkmadı. Aşağıda minidump dosyalarını paylaştım. Ben anlayamadım ancak ekran kartı rami ile alakalı da olabilir diye düşündüm. Anlayan ve bana yardımcı olabilecek kişilere şimdiden teşekkür ederim. Bilgisayarımın sorunu nedir? Bu arada Valorant'ta oyundan attıktan sonra tekrar oyuna bilgisayarı açıp kapatmadığım sürece girmiyor. Yani tamamen yeni bir başlangıç istiyor bunu da bilginize sunayım belki hatayı tespit etmenizde yardımcı olur.
MSI Türkiye'ye hoşgeldiniz. MSI Anakart, AIO, Grafik kartı, Dizüstü Bilgisayar, Netbook, Tablet PC, Tüketici elektroniği, iletişim, Barebone, Sunucu, endüstriyel bilgi işlem, Multimedya, Temiz Makine ve Araba Bilgi-Eğlence tasarlar ve üretir.
tr.msi.com
* Bu V3.10 BIOS'u nereden indirmiştiniz?
* Başlat menüsüne msinfo32 yazıp Sistem Bilgisi'ne girip orada BIOS Sürümü/Tarihi yazan yeri gönderir misiniz ekran görüntüsü olarak? Ayrıca BIOS Modu kısmını da gönderin.
* BIOS'ta bir problem olabilir, belki o yüzden RAM hatası alıyorsunuz. Ama BIOS ile alakalı değilse RAM testi kaçınılmaz gibi görünüyor.
* Bundan önce, Kingston SSD'nizin yazılımını indirip firmware güncellemesi var mı yok mu diye kontrol edin, varsa güncelleyin.
* SSD'nizin sağlık durumunu da yine aynı yazılımdan veya CrystalDiskInfo kullanarak ekran görüntüsü olarak paylaşın.
* HD Tune indirip HDD'nizin Health sekmesini de paylaşır mısınız?
Öncelikle kesinlikle size katılıyorum BİOS'umda bir sorun var. Ben bu hatayı alırken önce kendimde düşündüm BİOS'um güncel değildir güncelleyeyim dedim. Orijinal haliyle hiç aldığımdan beri bir kez dahi BİOS güncellemesi yapmamıştım anakartıma zaten sistemimi de yıllar önce kendim monte etmiştim 10 yılı geçiyor. BİOS'umu güncellemek için anakartın sitesine girdiğinde BİOS sürümümün ben de orada olmadığını gördüm ama yine de umursamadım ve en güncel sürümü indirdim ve kurdum. Ancak kurduğuma pişman oldum çünkü ethernet kartını bir türlü görmüyordu. Yani driverını bir türlü okutamıyordum bırakın okutmayı ethernet kartını kurmama dahi izin vermiyordu. Hangi hatayı aldığımı hatırlamıyorum ancak o hata üzerine de saatlerce araştırma yapıp çözüm aramıştım internette ne denildiyse yaptım yine de ethernet kartını okutamamıştım bundan dolayı mecburen anakartın sayfasındaki ilk sürümü geri yükledim. Ancak fark ettiyseniz ilk sürümde burada yazanla uyuşmuyor onu yükledim ve yine etherneti görmedi. Yine aynı sorunları yaşadım. Sanırım sorunumu bu anakart serisinin farklı bir modelinin biosunu yükleyerek aşmıştım ama hangisi hala hatırlamıyorum. "B85-G43" ya da "B85M - G43". Muhtemelen M olanını yükledim ve aştım. Ancak yazıda da belirttiğim gibi sorunum orijinal haliyle olan BİOS'unda da vardı. Ben güncellemeye çalıştım BİOS'umu güncelleyemedim daha fazla soruna yol açtım ondan geri döndüm.
Not: SSD'in sanırım yazılım desteği yok çünkü güncelleme çıkmıyor.
Not: Anakartımın adını tam tersi yazmışım ilk başta.
Not: HDD'lerimi attım ama zaten valorant SSD'ye kurulu HDD'leri depolama amaçlı kullanıyorum yani faal durumda dahi değiller. Onlarla bir bağlantısı var mıdır bilmiyorum.
Farazi konuşuyorum, anakartınızın çakma olma ihtimali var mı acaba?
Orijinalse, belki de çok eskiden böyle bir BIOS vardı ancak kaldırıldı. MSI desteğe ulaşıp bu durumu sorabilirsiniz aslında. Varsa onlarda vardır bu bilgi.
Bir anda son sürüm BIOS'a güncellemek yerine adım adım güncellemeyi de deneyebilirsiniz. Mesela direk C.8 değil de C.3'ten başlayabilirsiniz.
* EDIT: Anakartınız aşağıdakiymiş. Bu isimlendirmeyle 2 anakart var. Biri gaming, diğeri normal.
MSI Türkiye'ye hoşgeldiniz. MSI Anakart, AIO, Grafik kartı, Dizüstü Bilgisayar, Netbook, Tablet PC, Tüketici elektroniği, iletişim, Barebone, Sunucu, endüstriyel bilgi işlem, Multimedya, Temiz Makine ve Araba Bilgi-Eğlence tasarlar ve üretir.
tr.msi.com
* BIOS'unuz 3.1 gözüküyor ama tarihi 2015. Yine siteyle uyumsuz bir şeyler var sanki ama bilemedim. Güncellemeyi deneyebilirsiniz.
* Mavi ekran alırsanız tekrar paylaşın.
* BIOS kaynaklı görünüyor çünkü o kadar fazla stabilite ve uyumluluk güncellemesi gelmiş ki başka bir şey düşünmek elde değil.
BIOS güncellemeyi tek tek güncellemenizi tavsiye ederim. Direk en son BIOS'u yüklemeyin. @EgeN7 dediği gibi çok fazla stabilite ve uyumluluk sorunu var ki her güncelleme de bir şey verilmiş.