Meslek Lisesine Gitmeyin

Evet Ankarada'ki en iyi meslek liselerinden birine gittim sanırım 3'teydi 12'lerle konuştuğumda stajda bir şey öğrenmedikleri, anca çay getirdiklerini söylüyorum.
Staj yerini okul değil, sen seçiyorsun. Bu onların problemi, diğer insanlar beni bağlamadı ve halen de umurumda değiller her koyun kendi bacağından asılır. Başkasının okula zorla geliyor olması, bölümü dışında meslek yapması bizi ilgilendirmez.
 
Staj yerini okul değil, sen seçiyorsun. Bu onların problemi, diğer insanlar beni bağlamadı ve halen de umurumda değiller her koyun kendi bacağından asılır. Başkasının okula zorla geliyor olması, bölümü dışında meslek yapması bizi ilgilendirmez.
Sizi ilgilendirmiyor olabilir ama 4 sene sonra işsiz kalınca ilgilendiriyor.
 
Sizi ilgilendirmiyor olabilir ama 4 sene sonra işsiz kalınca ilgilendiriyor.
Benim sınıfımda azdı dediğiniz türden insanlar onlar kendilerine hiçbir şey katmadıkları için işsiz kaldılar ya da alt class işlerde başladılar. Neyse hayatta başarılar bu kadar açıklamadan sonra halen daha anlamıyorsan sınıfında bahsettiğin insanlarla aynı seviyedesin. İşsiz kalmayı kafana koyduysan kalabilirsin problem yok.
 
Şimdi benim yüzümden ve meslek lisesine gittiğim için kaldım ortalamam 73'idi bu olayı size anlatayım. Meslek lisesi denilen yer kapitalist araçların ucuz maaş ile kullanılacak adam, eleman yetiştirmek için bir okul daha çok "oğlum bir meslek sahibi olsun" diye gönderiliyor ama nedense çoğu başka iş yapıyor, hocaların kafasını şişiriyorlar okula zorla gelen bir çocuk nasıl eğitim alsın ki? Hem öğretmenleri hem öğrencilere okulu zehir ediyor böyle tipler meslek lisesine gelenlerin çoğu istemeyerek geliyor, diğer kalan kısmı ise yaptığı hatanın farkına varıp kaçmaya çalışıyor hatta bunlardan biride benim. Şimdi meslek sahibi olmak isteyenler meslek lisesinin kapısından geçmesin gitsin çıraklık okuluna yazılsın Ankara Ostim'de var bide İskitlerde var sanırsam diğer yerleri bilmiyorum sonra hangi mesleği yapacaksınız onu seçin mesela "Elektrikçi" sanayi sitelerinde dolanarak bulabilirsiniz zaten şu dönemde çırak altın değerinde ileride bu işi yapacak adam kalmayacak, iş ararken babanızı falan yanınızda götürürseniz iyi olur meslek lisesinde öğrenecekleriniz teori çıraklık okulunda ise pratik'tir hem 4 sene sonra Usta belgesi ile ayrılıyorsunuz hemde lise bitmiş oluyor, benim size tavsiyem ben üniversite'ye gitmek istemiyorum ama lise bitsin diyorum derseniz Çıraklık okuluna gitmenizi şiddetle tavsiye ederim, Meslek lisesine sakın gitmeyin ders anlatmazlar bir kişi döversiniz 40 kişi üzerinize çullanır, dahası dahası. Bu bilgileri veren Sanayide ki eski ustama, ve Çıraklık Okulu mezunu kuzenime teşekkürler.
Meslek liselerinde 9.sinifta iki dönem ortalaması 70 üzeri olan biri mesela elektrik seçsin o çocuk hem matematik cografya derslerini görüyor hemde elektrik derslerini 12.sinifta yazın staj yapıyor derslerinde sıkıntı olmasın diye meslek yani 70 yapamayan öğrenci ise matematik cografya fizik kimya gibi dersleri görmüyor 12.ci sinifta hemi okula hemi staja gidiyor sonuç olarak da bir yeri tuturamiyor bu çalışmadan anlatabilmişimdir umarım :)
 
Arkadaşlar isteyen istediği kadar bahane üretsin, kendine yazık eder yalnızca.
Bir insanın kendi alanında ne kadar gelişim yakaladığı, ne kadar çaba sarf ettiği, ne kadar bilgi sahibi olduğu 500km öteden belli olur. Öyle insanlar var ki gayreti ile kaderine yön biçer. Kimisi de olmayan gayreti ile bir şeyleri bahane eder.
 
Meslek lisesinde görev yapan bir öğretmen olarak konuyu açan arkadaşımıza katılmıyorum. "Eğer istemiyorsanız mecburiyetten de olsa gitmeyin" bu kabul edilebilir bir başlık olurdu. Meslek liseleri maalesef ülkemizde yanlış değerlendiriliyor. Meslek liselerine yönlendirilen öğrenciler genelde bilinçli olarak gelmiyor bölümlerine. Genelde de bu öğrenciler diğer arkadaşlarının da egitim-öğretim haklarını engelliyorlar. Bu da meslek liselerinde kaliteyi düşüren en önemli etmen ancak kendini geliştiren, kısaca okumak isteyenler, hedefleri olanlar hangi okula giderse gitsin amacına ulaşıyor. Bir ilçedeyiz ve Okulumuzdan mühendis olan da var, beraber görev yaptığımız öğretmen olan gençlerimizde. Çeşitli işletme ve kurumlarda müdürlerimiz de var fabrikalarda çalışanlarımızda. Her şey sizin elinizde.
 
H
Arkadaşlar iyi bir puan ile kaliteli bir meslek lisesi bölümüne girerseniz gayet güzel bir eğitim alırsınız. Üniversiteye geçişte de biraz kasarsanız iyi bir bölüm tutturursunuz, kendi bölümünüz için puan desteği de var zaten.
Kendini geliştiren insan asla açıkta kalmaz, tüm bu eziyete neden katlanıyorsunuz? Günün sonunda para kazanabilmek için öyle değil mi?

Ben de anadolu meslek lisesi çıkışlıyım ve mühendislik mezunu değilim. Ancak kendimi geliştirmeye yönelik çabamı CV'de çok rahat şekilde görebiliyorsunuz. İş hayatına atılalı 2 hafta oldu henüz :)
X üniversitesinden mezun olup boş CV ile iş arayan gençler hüsrana uğruyor ne yazık ki. İşsizlik var zannediyor ülkede. İnanın işsizlik yok bilişim alanında. Aksine nitelikli genç bulması hiç kolay değil.
SNMP nedir desen cevap veremeyecek gençler ile dolu ortalık. HTTP hangi portu kullanır öğrenemeden mezun oluyorlar. Hesap makinesi kodlayamayan yazılımcılar var üniversitelerde.
Mühendisler işsiz kalıyor şeklinde bir algı var ancak en azından bilişim alanında bu geçerli değil. Hayatı yalnızca okuldan ibaretmiş gibi empoze ediyorlar beyinlerinize. İş aramaya gelince gerçekler ile karşılaşıyorsunuz. Mühendis de olsan kendini geliştirdiğin kadar değer görüyorsun.

Okula takılmayın, hele lise düzeyinde bunların hiçbir önemi yok. İş bulmak tamamen sektörün ihtiyaçlarına karşılık verebilme meselesidir. İyi insan, kaliteli insan olma meselesidir. Technopat'daki emeğinizi bile pazarlayacaksınız iş görüşmelerinde. Şu forumda şu kadar süre gönüllü olarak insanlara yardımcı olmaya çalıştım gibisinden. Haricen paylaşım yaptığınız bir platform olmalı örneğin. Devlet destekli 6-7 aylık uzmanlık kursları veriliyor ücretsiz, üstüne para alıyorsun. Bunlara gidin ileride. Projeler geliştirin, fuarlara katılın. Sertifikalar edinin, dil öğrenin.

İnanın lise terk bile olsanız kendinizi geliştirdiğiniz ve iyi kalpli bir insan olduğunuz sürece önünüze çok güzel kapılar açılacaktır. Meslek liseleri iş hayatına 1-0 önden girmenizi sağlar. Yeter ki ortalamanın üzeri veya yüksek bir puan ile güzel bir bölüme girin. Üniversite sınavında çabalayın ve mühendislik kazanın, kurumsal kariyer gelişimi açısından mühendis sıfatının faydasını göreceksinizdir.

Yatarak girdiğiniz meslek lisesinden bir şey beklemeyiniz. Suçu bir yerlere atmayı bırakıp sorumluluk sahibi olmak gerekiyor. Bulunduğun konumdan sen sorumlusun.

Hocam selam. Uzun süredir ara verdiğim foruma sizin bu mesajınız için tekrar giriş yaptım. Şuanda ne konusunda kariyer yapıyorsunuz? Sizin gerçekten çok geniş bilgi spektrumunuz var. Merak ettim sadece. 🤔
 
Düşük not alıp, kötü bir meslek lisesine gitmek kişinin biraz kendisiyle alakalıdır. Eskişehir'de meslek lisesi bitirip şu an çoğu anadolu lisesi mezunundan daha iyi yerlerde olan arkadaşlarım var. İnsan isterse çöplüğü bile kendine bayram yeri ilan eder. Başarılar
 
Hocam selam. Uzun süredir ara verdiğim foruma sizin bu mesajınız için tekrar giriş yaptım. Şuanda ne konusunda kariyer yapıyorsunuz? Sizin gerçekten çok geniş bilgi spektrumunuz var. Merak ettim sadece. 🤔
Merakını giderelim o halde :) İnsan foruma yazmayı özlüyor inan :) İş hayatına henüz çok yeni atılmış biriyim, şanslıyım ki lise çağından itibaren hedefim belliydi ve hep bu sektör üzerinde kariyer hedefledim. En başta kişisel çapta donanım ve yazılım ile ilgilenip çeşitli projelerden gelir elde etmiş olsam da sigortalı ve stajyer pozisyonu haricinde tam zamanlı, sigortalı olarak çalıştığım ilk işim henüz çok yeni > 3 hafta oldu :)

Belirli çapın üzerindeki şirket veya kurumların ITIL - ISO gibi sektör standartlarını belirleyen terminolojilere ayak uydurabilmesini sağlayan yazılımlar var. Kimisi süreç yönetimi ile ilgilenirken kimisi bazı protokol ve teknolojiler ile karmaşık ağ sistemlerini yönetilebilir kılıyor.

Be teknik bilgi gerektiren taraftaki yazılımlar üzerinde kendimi geliştirmenin çabası içerisindeyim. Bildiğiniz her şeyi koca koca şirketlerin yapıları üzerinde tecrübe ediyorsunuz. Aynı burada olduğu gibi yaşanan problemlere de yurt dışı ile bağlantılı olarak çözümler üretiyoruz. Yeni anlaşmaların yapılacağı şirketlere gidip canlı ortamlarında POS yapıyoruz. Yani yalnızca teknik, içine kapanık bir karakterden ziyade yine teknik anlamda çok yeterli ancak insan ilişkileri konusunda da kendini geliştirmeye açık bir profil çizmemi bekliyorlar bir nevi.

Bu iş içerisinde yazılım çözümlerine de ihtiyaç duyuyoruz 3. parti olarak. Müşteriler kendi kurumsal yapılarına özel olarak farklı talepler içerisinde de bulunabiliyor. Bu ihtiyacı karşılamak adına Pyton gibi dilleri de yakın zamanda radarıma almayı planlıyorum. Keza SQL gibi veritabanı yapılarını ve dilini çok iyi düzeyde öğrenmeyi planlıyorum. Tüm ürünler koca koca veritabanları ile bağlantılı, bir işe kalkışmadan 40 kere yedek alıyoruz.

Geniş bir spektruma sahip olmak sana çok şey katar. Yazılım çözümlerinin hangi API'ler veya protokoller ile çalıştığını bilirsen hem yazılım hem network tarafında kafanda soru işareti oluşmaz.
Bir yazılımcı kodladığı sayfanın hangi sunucu veya sunucu teknolojileri üzerinde çalıştığını bilmeli diye düşünüyorum. Kendinizi geliştirmeye açık olun, yarın başka bir kurumda işe girdiğinizde fazladan bilgi sahibi olduğunuz her alan yararınızadır. Yeter ki asıl işinize yeterli özveriyi gösterin.

Forum ortamının sana ne katkısı olur? Problem çözme yeteneğini geliştirir. Burada gördüğün, çözülmez dediğin konular bile aslında çok basit - çözülebilir veya problemin sebebi teşhis edilebilir konular. İş hayatına atıldığında fark ediyorsun bunu. Kişisel çapta problemler belirli zorluğun ötesini aşmıyor; aşsa bile çözebilmek için tonlarca yöntemin veya zamanın oluyor. Kurumsal çapta problemlerde çözüm belli olsa bile bazı sebeplerden bunu yapamıyorsunuz. Basit bir eklentiyi, sunucu down olmadan kaldırabilmek için fellik fellik kod arıyorsunuz örneğin. Hata yapma olasılığın olmadığı için test ortamında aynı şartları sağlamaya çabalıyorsun gibi gibi.

Forumda takılıyorsanız herkesin cevaplayamadığı alanlarda çözüm üretmeye çalışın. İşletim sistemi servislerini iyi öğrenin. Bugün tüm işlemci - anakart - yongalar veya mimarileri öğrenirsin, 2 yıl sonra tek kelime edemezsin çünkü donanım bilgisi kalıcı olarak kullanılabilir değil.
Bir işletim sisteminin mimarisini, arkada çalışan servisleri, kullanıcı ve bilgisayar bazlı kuralları bilirsen CMD ekranında en azından bir dosya yoluna gidip rastgele bir dosyayı çalıştırmayı bilirsen bunlar iş hayatında işine yarar.

En önemlisi de boş vaktin kıymetini bilmek gerekiyor. Çalışırken özellikle mesai saatleri içerisinde insan hiç vakit ayıramıyor ancak boş vakitlerde kendi alanımda eğitici - öğretici rehber konular oluşturarak buraya fayda sağlamaya yine devam etmek niyetindeyim.
 
Son düzenleme:

Geri
Yukarı