Meslek tercihi

mkataturk

Hectopat
Makaleler
1
Merhaba arkadaşlar, şu an 9.sınıf öğrencisiyim ve istediğim lisedeyim. Okuduğum lise meslek lisesi fakat ben Anadolu teknik programındayım(okul diğer meslek liseleri gibi değil). Alanım elektrik-elektronik fakat ben başka işlerle uğraşmak istiyorum. Tarihe ilgi duyuyorum, fazla kitap okuyorum. Fakat ne seçeceğimi bilmiyorum. Arkeolog olmayı da düşündüm fakat çok kararsızım.

Okuduğun lisedeki bölümünün bir önemi yok. Derslerine iyi çalışıp istediğin üniversitede istediğin bölümü kazan.

Ne seçersen seç yeter ki alanında en iyilerden ol. Ölü meslek diye bir şey yok. Alanında iyi olursan işsiz kalma gibi bir durum yok. İyi ki bilgisayar bölümünün önü açık dediler. Sırf bunlar yüzünden ortalık niteliksiz mühendis kaynıyor... Neye ilgin varsa onu oku. Sırf maaşı, geleceği iyi diye bir bölüm okunmaz.

Meslekleri en ince ayrıntısına kadar araştır. O meslekte çalışanlarla konuş. Bu sana iyi bir yol haritası çizmende yardımcı olur.

Biz burda ne söylesek boş. Bu insanın kendisinde bitiyor.

Sen sevdiğin, ilgilendiğin alanda ilerle. Eğer zaten işini düzgün yaparsan ve kendi üstüne bir şeyler koyarsan işsiz kalman daha da zorlaşır.

Hatta iyi derecede yabancı dilini geliştirirsen belki yurt dışında bile çslışabilirsin.

Okuduğun lisedeki bölümünün bir önemi yok. Derslerine iyi çalışıp istediğin üniversitede istediğin bölümü kazan.

Ne seçersen seç yeter ki alanında en iyilerden ol. Ölü meslek diye bir şey yok. Alanında iyi olursan işsiz kalma gibi bir durum yok. İyi ki bilgisayar bölümünün önü açık dediler. Sırf bunlar yüzünden ortalık niteliksiz mühendis kaynıyor... Neye ilgin varsa onu oku. Sırf maaşı, geleceği iyi diye bir bölüm okunmaz.

Meslekleri en ince ayrıntısına kadar araştır. O meslekte çalışanlarla konuş. Bu sana iyi bir yol haritası çizmende yardımcı olur.
Dediklerinde haklısın ama ülke ve ülke şartları maalesef buna zorluyor. Ben oyun yapımcısıyım ama gidip mobilya - dekorasyon, inşaat işçisi olarak günlüğü 28TL'ye çalıştım. (Evet 2020 yılında günlüğü 28TL'den çalıştım.) Para lazımdı ve işe almak isteyen kendini bilmiş şirketler resmen köle arıyor. Bu yüzden kendi işimi kendim kurdum. Oyun yapımcılığına devam ediyorum.

Gelecekte yapabileceğim ve severek yapabileceğim iş istiyorum. Ama bizim ülkemiz köle istiyor nereden biliyorum çünkü yeğenlerim çoğu iş sahibi hepsi sürünüyor tek birisi var o da inşaat mühendisi ve durumu çok iyi.

Bizim dershane hocamız tarihi okumak istiyorsanız okuyun ama meslek olarak görmeyin demişti, atma sıkıntısı varmış keza durum edebiyat dersleri için de aynı... Ama sen neyden zevk alıyorsan o bölümü oku. Bana müzik okuyamazsın geleceği yok deyip ortaokulda ayağımı kaydırmaya çalışanlar çok oldu ama ben mutluyum...Müzik okuyorum. Kendini yakın hissetiğin bölümde okumalısın.

Dediklerinde haklısın ama ülke ve ülke şartları maalesef buna zorluyor. Ben oyun yapımcısıyım ama gidip mobilya - dekorasyon, inşaat işçisi olarak günlüğü 28TL'ye çalıştım. (Evet 2020 yılında günlüğü 28TL'den çalıştım.) Para lazımdı ve işe almak isteyen kendini bilmiş şirketler resmen köle arıyor. Bu yüzden kendi işimi kendim kurdum. Oyun yapımcılığına devam ediyorum.
Ülke şartları diye bir genelleme yanlış. Demek istediğim herkes bilgisayar üzerinde çalışmak zorunda değil. Envai çeşit meslek var. İşini iyi yapan da çok iyi paralar kazanıyor. İnşatta çalışan adamların büyük çoğunluğu bizden çok para kazanıyor/kazanacak.

Ben de bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim. Aynı zamanda web ve grafik tasarımcılığı yapıyorum.

Şu anda dekorasyon-inşaat şirketinde çalışıyorum.

Önemli ve tek gerçek olan ideallerimiz, hedeflerimiz. Ben, hedefime ulaşacak yolda inşaat şirketinde çalışmayı yük olarak görmüyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı