Mezuna kalmak dezavantajdan ziyade bir avantaj mı?

Xurnatirmqn

Kilopat
Okuduğum bölümün genellikle ilk tercih olmamasından dolayı mı bilmiyorum ama şu anki sınıfımızda neredeyse herkes bir veya daha fazla sene mezuna kalmış. Bu aslında güzel etki ediyor çünkü insanlar daha açık görüşlü, olgun ve farklı fikirlere daha açık ve ayrıca sınıftaki herkesin bir konuda bir şeye gerçekten ilgisi var, demek istediğim 'bilmem ne ile ilgileniyorum' demekten ziyade gerçekten ilgilenen insanlar var. Bu sayede sınıf çok renkli oluyor.

Fakat sınıfımızda bu insanlar dışında iki tane liseden direkt gelen öğrenci mevcut, genellikle suskun bir karaktere sahip olduğumdan etraftaki çoğu şeye istemeden kulak misafiri oluyorum ve bu ikisi ile sınıfın geri kalanını karşılaştırdığım zaman çok tekdüze ve basit kalıyorlar. Sınıfın geri kalanı aralarında fikir paylaşımı veya ortak hobiler hakkında konuşmalar yapar iken çoğunlukla bu ikisini sadece birbiriyle 'yemekhanede çıkan yemek' ve 'internetten şunu bunu söyledim' gibi basit konular hakkında konuşurken görüyorum. Elbette bunlar konuşulunca konuşan kişi kötü olmuyor ama sohbetlerinin büyük birçoğunluğu böyle tekdüze olunca biraz garip oluyor. Ayrıca bir ara sınıf boşken "birine gıcık olduğum zaman hep gözüme takılıyor " deyip 15 dakika sonra sınıftaki bir gruba bağırmadıkları, küfretmedikleri ve insanlara saygısızlık etmedikleri halde "gidip başka yerde konuşur musunuz bizi niye rahatsız ediyorsunuz" diyerek kabalık ettiler. Şahsen gruptaki insanların bazı hareketlerine bende gıcık olsam da kaba insanlar değiller, rahatsız edici değiller. Bu bahsettiklerim dışında genel olarak da olgunluk konusunda sınıfın gerisindeler.

Zamanında yaşadığım bölgede istediğim bölümle ilgili imkan olmamasından dolayı mecburen mezuna kalmıştım ve sınavda şansımı denemek için taşınıp imkan oluşana kadar beklemek zorunda kalmıştım. O zaman çok üzülmüştüm iki yılım boşa gitti diye fakat şimdi bu açıdan bakınca aslında çok daha iyi olmuş gibi duruyor, bilemiyorum.

Liseden direkt geçen birisi olarak bunun kişiden kişiye değişebileceğini düşünüyorum. Şahsen benim şu anki sınıfımda neredeyse herkes direkt olarak liseden geçmiş kişiler fakat böyle bir durumla karşılaşmadım. Bu anlattığınız olaydaki kişiler toplum içinde nasıl olunması gerektiğini bilmeyen kişiler olabilir ve herkes böyle olacak diye bir kural olmadığına göre bu konuda bir genelleme yapamayız. Burada söz konusu kişiler mezuna kalsaydı belki daha olgun birer insan olarak okula gelebilirlerdi fakat diğer bir taraftan lisedeki ortamdan dolayı kendini geliştiremeyip direkt üniye gelip kendini oradaki ortamda geliştiren birisi olabilir ve bu dezavantaj olabileceği gibi avantaj olabileceğini gösterir. Eğer siz mezuna kalmanın size birşeyler kattığını düşünüyorsanız ne mutlu size :D
Özetlemek gerekirse bunun genellenebilecek birşey olmadığını ve kişiden kişiye değişebileceğini düşünüyorum.

Son düzenleme:
Liseden direkt geçen birisi olarak bunun kişiden kişiye değişebileceğini düşünüyorum. Şahsen benim şu anki sınıfımda neredeyse herkes direkt olarak liseden geçmiş kişiler fakat böyle bir durumla karşılaşmadım. Bu anlattığınız olaydaki kişiler toplum içinde nasıl olunması gerektiğini bilmeyen kişiler olabilir ve herkes böyle olacak diye bir kural olmadığına göre bu konuda bir genelleme yapamayız. Burada söz konusu kişiler mezuna kalsaydı belki daha olgun birer insan olarak okula gelebilirlerdi fakat diğer bir taraftan lisedeki ortamdan dolayı kendini geliştiremeyip direkt üniversiteye gelip kendini oradaki ortamda geliştiren birisi olabilir ve bu dezavantaj olabileceği gibi avantaj olabileceğini gösterir. Eğer siz mezuna kalmanın size bir şeyler kattığını düşünüyorsanız ne mutlu size :D
Özetlemek gerekirse bunun genellenebilecek bir şey olmadığını ve kişiden kişiye değişebileceğini düşünüyorum.

Yok zaten genelleme yapmak istememiştim keza sınıfta bir kişi daha liseden direkt gelmiş ve O, onlara kıyasla çok rahat uyum sağlıyor başlık değiştirdiğim için biraz kafa karışıklığı oluşmuş sanırım demek istediğim bazı insanlar için mezuna kalmak çok gerekli gibi duruyor keza bahsettiğim kişiler insanlara liseden gelme bir tavırla ters yaptığı için ortamı da baltalıyor.

Benim mezuna kalmamın bana yararının çok büyük olduğunu düşünüyorum fakat bu davranıştan dolayı değil çünkü çocukluğumdan beri kendimi bildim bileli davranışlarım konusunda dikkatli bir insandım fakat bu mezuna kaldığım süreçte ailemin okumak istediğim bölüme karşı olmasından dolayı sert bir kararlılık gösterdim ve bana bunun çok büyük yararının olduğunu düşünüyorum ve bence mezuna kalma konusunda bence insanlar biraz daha kendine şans vermeli hem olgunlaşma süreci için hem de kendini keşfetme ve karar verme konusunda kendini geliştirmek için.

bence mezuna kalma konusunda bence insanlar biraz daha kendine şans vermeli hem olgunlaşma süreci için hem de kendini keşfetme ve karar verme konusunda kendini geliştirmek için.
İşin bu yönünü hiç düşünmemiştim, haklısınız. Yaz tatili denen bir şey de var tabii ama 1 sene boyunca erken kalkıp okula gitme mecburiyetinin olmadığını bilince insan daha önce yapamadığı pek çok aktiviteye vakti oluyor. Kendine daha fazla zaman ayırabiliyor.

Okuduğum bölümün genellikle ilk tercih olmamasından dolayı mı bilmiyorum ama şu anki sınıfımızda neredeyse herkes bir veya daha fazla sene mezuna kalmış. Bu aslında güzel etki ediyor çünkü insanlar daha açık görüşlü, olgun ve farklı fikirlere daha açık ve ayrıca sınıftaki herkesin bir konuda bir şeye gerçekten ilgisi var, demek istediğim 'bilmem ne ile ilgileniyorum' demekten ziyade gerçekten ilgilenen insanlar var. Bu sayede sınıf çok renkli oluyor.

Fakat sınıfımızda bu insanlar dışında iki tane liseden direkt gelen öğrenci mevcut, genellikle suskun bir karaktere sahip olduğumdan etraftaki çoğu şeye istemeden kulak misafiri oluyorum ve bu ikisi ile sınıfın geri kalanını karşılaştırdığım zaman çok tekdüze ve basit kalıyorlar. Sınıfın geri kalanı aralarında fikir paylaşımı veya ortak hobiler hakkında konuşmalar yapar iken çoğunlukla bu ikisini sadece birbiriyle 'yemekhanede çıkan yemek' ve 'internetten şunu bunu söyledim' gibi basit konular hakkında konuşurken görüyorum. Elbette bunlar konuşulunca konuşan kişi kötü olmuyor ama sohbetlerinin büyük birçoğunluğu böyle tekdüze olunca biraz garip oluyor. Ayrıca bir ara sınıf boşken "birine gıcık olduğum zaman hep gözüme takılıyor " deyip 15 dakika sonra sınıftaki bir gruba bağırmadıkları, küfretmedikleri ve insanlara saygısızlık etmedikleri halde "gidip başka yerde konuşur musunuz bizi niye rahatsız ediyorsunuz" diyerek kabalık ettiler. Şahsen gruptaki insanların bazı hareketlerine bende gıcık olsam da kaba insanlar değiller, rahatsız edici değiller. Bu bahsettiklerim dışında genel olarak da olgunluk konusunda sınıfın gerisindeler.

Zamanında yaşadığım bölgede istediğim bölümle ilgili imkan olmamasından dolayı mecburen mezuna kalmıştım ve sınavda şansımı denemek için taşınıp imkan oluşana kadar beklemek zorunda kalmıştım. O zaman çok üzülmüştüm iki yılım boşa gitti diye fakat şimdi bu açıdan bakınca aslında çok daha iyi olmuş gibi duruyor, bilemiyorum.

Mezuna kalmayı yaşayan bilir. Üstüme tır koysalar bu kadar baskı altında, stresli hissedemem o kadar yani.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı