Milli Muharip Uçağı TF-X'in İlk Parçası Üretildi

• Konuyu başlatan Jira
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 56
  • Görüntüleme 3.490
Ülkedeki savunma şirketlerinden en güzide olanları için toplu iğne bile üretemez diyen üye vardı buralarda bir yerlerde. Bu yazdığın bile engel olmaz o üyeye. :D

Bu şirketlerde bırak çalışmayı kapısından içeri alınmayacak kişilerin eline Twitter verirsen, istediği gibi konuşur. Bu forumda bile bu kafada onlarca insan var. Hep demişimdir, sosyal medya insanlara hak etmedikleri öz güveni veriyor. Bu konuda bile var öyle kişiler.

Bu gerçeği artık birilerinin yüzüne vurmak gerekiyor zira biz konularda ne kadar anlatsak da, ne kadar açıklasak da, ne kadar projenin öneminden ve detayından bahsetsek de, bazıları bazı şeyleri görmüyor.

İçimde baştaki insanlara olan güvensizlikten dolayı oluşan bir şey var. Bunun sonu TOGG benzeri olacak gibi geliyor bana.

Eğer yanlış bilmiyorsam, seneler boyu "işte şimdi bu yıl gerçekten yolcu uçağımız geliyor!" haberleri yapıyorlardı. 2019'dan beri de TOGG için aynı haberi yapıyorlar, "işte bu yıl gelecek" diyorlar.

Umarım aynı şey MMU için de geçerli olmaz.

TOGG daha sonlanmadı. MMU ise 2011 senesinde başlanmış bir proje. Bu bir yolcu uçağı değil savaş jeti. TUSAŞ dünün şirketi değil. Bu şirket 18 ayda sıfırdan Aksungur'u yaptı, şu an savunma sanayimizin bel kemiği durumundalar.

Seçim propagandası olduğuna %99 eminim. O yüzden fazla umutlanmaya gerek yok. ABD'den uçak almak varken kim uğraşsın uçak üretmekle?

Umarım trolsündür zira "ABD'den uçak almak varken kim uğraşsın uçak üretmekle?" sağlıklı bir cümle değil.

Güzel bir gelişme. Diğer yerlerin aksine Savunma Sanayi'de iyi bir şekilde gelişim gösteriyoruz, özellikle havacılık alanında iyi gidiyoruz. Umarım başarılı bir şekilde sonuçlanır ve ülkemiz için hayırlı olur.

Bu tür konularda her zaman söylemişimdir: "İktidar ve devlet aynı şey değildir. Karıştırılmaması gerekir." Ülkemize katkı getirecek her şeyi tüm halk olarak desteklemeliyiz. Siyasi görüşümüz, hiçbir zaman ülkenin yararlarının önüne geçmemeli. O yüzden bu tür konuları farklı yerlere çekiştirmemek ve partileştirmemek lazım. Bu ülke hepimizin.

Dedi savunma sanayi ve mühendislikten zerre anlamayan kişi. :D Umarım trolsündür zira "ABD'den uçak almak varken kim uğraşsın uçak üretmekle?" sağlıklı bir cümle değil.
98 yıllık ülke geçmişine bakarak bu çıkarımı yaptım. Pek de hatalı sayılmam. Örneğin Altay projesi yaklaşık 15 yıldır devam ediyor. Çoğu parçası ithal ve bir jet savaş uçağına göre üretimi çok daha kolay olan bir aracı üretmek 15 yıldan fazla sürüyorsa bu uçağı görmeye ömrüm yetmez eğer yapılırsa bile.

Son düzenleme:
98 yıllık ülke geçmişine bakarak bu çıkarımı yaptım. Pek de hatalı sayılmam. Örneğin Altay projesi yaklaşık 15 yıldır devam ediyor. Çoğu parçası ithal olan ve bir jet savaş uçağına göre üretimi çok daha kolay olan bir aracı üretmek 15 yıldan fazla sürüyorsa bu uçağı görmeye ömrüm yetmez eğer yapılırsa bile.
Bu konuda katılıyorum. Bu kadar ömrüm boyunca Türkiye'de yapılan en büyük icraat İHA/SİHA idi benim için.

Diğer verilen bütün vaatler boş ya da seçim propagandasıydı bence. "Bence" demeye de gerek yok aslında, her seçim yaklaştığında bir şeyleri gündeme getirip, asla gerçekleştirmemek; bu hükümetin ilk kez yaptığı bir şey değil.

Bu konuda katılıyorum. Bu kadar ömrüm boyunca Türkiye'de yapılan en büyük icraat İHA/SİHA idi benim için.

Diğer verilen bütün vaatler boş ya da seçim propagandasıydı bence. "Bence" demeye de gerek yok aslında, her seçim yaklaştığında bir şeyleri gündeme getirip, asla gerçekleştirmemek; bu hükümetin ilk kez yaptığı bir şey değil.
O İHA ve SİHA'ların da gerçek bir hava savunmasına sahip bir ülkeye karşı ne kadar etkili olacağını tam bilmiyorum. 80 kg faydalı yük kapasitesi olan bir SİHA'yla terörist avlamak gerçek performansını sunmaz bence.

98 yıllık ülke geçmişine bakarak bu çıkarımı yaptım. Pek de hatalı sayılmam. Örneğin Altay projesi yaklaşık 15 yıldır devam ediyor. Çoğu parçası ithal ve bir jet savaş uçağına göre üretimi çok daha kolay olan bir aracı üretmek 15 yıldan fazla sürüyorsa bu uçağı görmeye ömrüm yetmez eğer yapılırsa bile.

Daha kolay değil. Altay'da senelerce motor sorunu çekildi. Şu an ise G. Kore ile motor konusunda anlaşma sağlandı.

98 yıllık ülke tarihine baksaydın, senelerce ABD malı araçların ve ABD'nin artıklarının bizlere ne kadar zarar verdiğini görürdün. Senelerce ABD'nin elden çıkarttıklarını kullandı bu ülke. ABD dediğin ülke, km'lerce ötede olmasına rağmen senni ürettiğin yerli teknolojiyi ulusal güvenlik sorunu olarak nitelendiriyor.

Samanı bile ithal eden ülke mi üretecekmiş?

Üretecek değil, üretiliyor zaten. Samanı bile ithal ediyor dediğin ülkenin savunma sanayi firmaları, Dünya standartında üretim yapan firmalar.

Bu senin sorunun. Senelerdir Türkiye'nin sadece İHA/SİHA yaptığını zannediyorsan ya da öyle düşünüyorsan, bu senin sorunun.

Şu an HSS'sinden füzesine, radar sistemlerinden elektro-optik alt sistemlerine kadar yüzlerce proje, onlarca firma tarafından geliştiriliyor. ASELSAN, TUSAŞ, HAVELSAN gibi dev firmalarından yanında Mateksan gibi çok duyulmamış ancak sağlam üretim ve AR-GE yapan firmalar da var.

Şunu anlamıyorsunuz ve anlamamakta da diretiyorsunuz ve neden bilmiyorum. Bu projeler hükümet ya da iktidar tarafından değil Türk mühendisleri tarafından yapılıyor. İktidar gelse de gitse de yapılmaya ve yürümeye devam edecek zira sizler gibi düşünmek yerine canını dişine takıp, gecesini gündüzüne katan mühendislerimiz var. Ben Anka'nın da TB-2'nin de roll-out yaptığı hatta duyurulduğu günleri bile çok iyi hatırlıyorum. O zaman da "Heron varken ne gerek var, biz mi yapacağız..." kafasında tonla insan vardı.

Bu jet uçağını, SİHA'yı, Atmaca roketini, Hisar HSS sistemini ve daha nicesini senin mühendisin yapıyor. Senin teknolojinle yapılıyor, AR-GE birikimi senin ülkende kalıyor. Senin üniversitenden mezun olan öğrenciler iş ya da staj imkanı buluyor. Biz ne yapıyoruz, yıprattıkça yıpratıyoruz.

O İHA ve SİHA'ların da gerçek bir hava savunmasına sahip bir ülkeye karşı ne kadar etkili olacağını tam bilmiyorum. 80 kg faydalı yük kapasitesi olan bir SİHA'yla terörist avlamak gerçek performansını sunmaz bence.

TB-2 150 kg, Akıncı ise 1.5 ton faydalı yük kapasitesine sahip. SİHA'lar ile terorist avlamak gerçek potansiyelini gösterir ki amacı da bu zaten. SİHA dediğin şeyin amacı bu. Senelerce Heron'ların yanlış istihbarat bilgileri yüzünden onlarca saldırı oldu, şehit verdik. SİHA sadece etkin vurucu güç değil aynı zamanda etkin istihbarat ağıdır.

Karabağ savaşında Harop'lar ile HSS'lere karşı ne yapabildiklerini gördük. Daha güncel sistemlere sahip ülkelere karşı tabii ki etkinlikleri azalacaktır ancak zaten böyle bir ülkeye karşı kullanılmaları gerekmişse savaş çıkmış demektir ve o zaman da tüm imkanlar seferber edilecektir.

Mevcut SİHA'lar yeterli olmadığı için TUSAŞ HürJet ve MMU'yu, Baykar ise MUIS'i geliştiriyor. Merak etmeyin, sizin öngördüğünüzden 20 adım ilerisini öngörebiliyorlar.

O uçak yapılır, İHA/SİHA'da olduğu gibi roll-out yapar ve uçar.

Daha kolay değil. Altay'da senelerce motor sorunu çekildi. Şu an ise G. Kore ile motor konusunda anlaşma sağlandı.

98 yıllık ülke tarihine baksaydın, senelerce ABD malı araçların ve ABD'nin artıklarının bizlere ne kadar zarar verdiğini görürdün. Senelerce ABD'nin elden çıkarttıklarını kullandı bu ülke. ABD dediğin ülke, km'lerce ötede olmasına rağmen senni ürettiğin yerli teknolojiyi ulusal güvenlik sorunu olarak nitelendiriyor.
Yani uçak üretmek tank üretmekten daha zor, öyle mi? Motorunu, şasini, topunu sıfırdan üretmediğimiz bir tankı birleştirmek ne kadar zor olabilir ki? Motorda anlaşma sağlandıysa 10 seneye hazır o zaman "yerli ve milli" tankımız.
Mevcut SİHA'lar yeterli olmadığı için TUSAŞ HürJet ve MMU'yu, Baykar ise MUIS'i geliştiriyor. Merak etmeyin, sizin öngördüğünüzden 20 adım ilerisini öngörebiliyorlar.
Geliştirsin. Geliştirsin de yılan hikayesine döneceği için umutlanmaya gerek yok. Geliştirilmesinin bu ülkedeki kimseye zararı yok. Sadece şunu bunu yapıyoruz diye israf edilen kaynakların zararı var.

İthalat ve ihracat nedir diye tekrar bir bak istersen. Orada bir karışıklık var. :D

Ülkedeki savunma şirketlerinden en güzide olanları için toplu iğne bile üretemez diyen üye vardı buralarda bir yerlerde. Bu yazdığın bile engel olmaz o üyeye. :D

Karıştırmış olabilirim kusura bakmayın.

Ben de bilmiyordum ama en azından o önemsiz görünen parçanın bile ne kadar yüksek teknoloji ürünü olduğunu anlayabiliyorum.
Son yazdığın cümle ile eleştirdiğimiz kesimden ayrılıyorsun sen zaten :D
O İHA ve SİHA'ların da gerçek bir hava savunmasına sahip bir ülkeye karşı ne kadar etkili olacağını tam bilmiyorum.
SİHA'ların kullanım alanını bilmiyorsun. Hiçbir ülke gelişmiş hava savunma sistemleri olan bir ülkeye SİHA'larını salıp gidin, temizleyin, geri dönün denmez. Bir ülkenin hava sahasını ele geçirmek istiyorsan aldığın istihbaratlarla önce hava savunma sistemlerini tespit edip avcı ve hava üstünlük uçaklarını yollayıp ülkenin atak için kalkan savaş uçaklarını temizlerken, bir yandan da hava savunma sistemlerini, ülkenin iletişim ağını, komuta merkezlerini vurursun.

Hava temizliği yapılıp belli bir kısmı ele geçirildiğinde ise kara harekatını başlatırsın. Yani kimse o SİHA'lara git Patriot'u, S-300 olan ülkelere bodozlama gir demez. SİHA'lar uzun sürede havada kalma becerisini düşük maliyetle sunarken bizim gibi terör sorunu olan ülkelerde hem bir devriye aracıdır, hem de nokta atışı yapabilmek için etkin bir silahtır. SİHA'lar ve atak helikopterleri hava kuvvetlerine girdikten sonra şehit sayısı çok fazla düştü.

1- Hava saldırısı nasıl yapılır öğrenmek istiyorsan 20 yıl önceki ABD'nin savaşlarını araştır.
2- Türkiye kendi sınırlarını korumak için silahlanan bir ülkedir, faşistlik için değil. Zira zaten bizi tehdit etmeyen kimseye saldırma planımız yok.

80 kg faydalı yük kapasitesi olan bir SİHA'yla terörist avlamak gerçek performansını sunmaz bence.
Yapılma amacını karşıladığı için tam performans sunar. Tekrar diyorum, sandığın üzere bu hava araçları bir ülkenin gelişmiş hava savunma sistemlerine taarruz etmek için üretilmedi. Ki SİHA'yı Dünya'da hiçbir ülke BU ŞEKİLDE KULLANMIYOR.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı