Mining yapılmış XFX RX 580 alınır mı?

Tabi ki ancak satıcıdan eminseniz alın alırken gerekli testleri yapın ve gpuz ile kartı kontrol edin biosu orda gözüküyor. Kartın performansına soğutma performansına ve internetteki orjinal sıfır kartların performansı ile karşılaştırıp alın.
Fiyatı biraz daha indirirse alacağım kartı.
Satın aldıktan sonraki tecrübelerimi sizlerle paylaşırım.

Aynen öyle bende öyle yaptım çokta basit bir işlem. Fakat garantide sıkıntı çıkarmı bunu anlarlar mı orasını bilemem. Hiç denemedim. Bilen varsa deneyimleyen aydınlatabilir bizleri :)

Hayır bu anlaşılabilen bir şey değil ben yaptım :)
Fiyatı biraz daha indirirse alacağım kartı.
Satın aldıktan sonraki tecrübelerimi sizlerle paylaşırım.

Alırsanız bilgilendirin ki yanlış bilen insanları yönlendiren kişiler de görmüş olsun.

Ben PC/Donanım'a çok hakim değilim. Konsolcuyum ama sana şöyle bir örnek verebilirim.

Araba motoru gibi GPU.

Normal bir oyuncu günde 4 saat oyun oynasın. Ayda 30*4=120. Bir ayda sen 120 saat oyun oynamış oluyorsun. Bu da 1 ayda 5 gün boyunca GPU tam güçte çalışmış.

Ama Mining kartı 30*24=720. Bir ayda 720 saat Mining yapılmış. Ve doğal olarak GPU 1 ay sürekli tam güçte çalışmış.

Yani kağıt üstünde Mining yapılmış kart, oyun oynanan karta göre 6 kat daha yorgun.

Ben olsam almazdım. Verdiğim para az değil. 200-300 cebimde kalsın diye 1000 liramı çöpe atamam.

Araba motoruna benzet. Hangi motor daha sağlıklı olur? Benim motorum %95 çıkarken seninki %90 çıkar (mesela). Sen yine kullanmaya devam edersin. Ama benimki daha uzun ömürlü olur sana göre.

Ben PC/Donanım'a çok hakim değilim. Konsolcuyum ama sana şöyle bir örnek verebilirim.

Araba motoru gibi GPU.

Normal bir oyuncu günde 4 saat oyun oynasın. Ayda 30*4=120. Bir ayda sen 120 saat oyun oynamış oluyorsun. Bu da 1 ayda 5 gün boyunca GPU tam güçte çalışmış.

Ama Mining kartı 30*24=720. Bir ayda 720 saat Mining yapılmış. Ve doğal olarak GPU 1 ay sürekli tam güçte çalışmış.

Yani kağıt üstünde Mining yapılmış kart, oyun oynanan karta göre 6 kat daha yorgun.

Ben olsam almazdım. Verdiğim para az değil. 200-300 cebimde kalsın diye 1000 liramı çöpe atamam.

Araba motoruna benzet. Hangi motor daha sağlıklı olur? Benim motorum %95 çıkarken seninki %90 çıkar (mesela). Sen yine kullanmaya devam edersin. Ama benimki daha uzun ömürlü olur sana göre.

Araba motoruna benzetemezsin, motorun pistonları eskir ama ekran kartının hareketli parçası olmadığı için böyle bir eskime söz konusu olmaz.

Şöyle bir fark var araba alırken sen bunun bakımını vs. yapmak zorundasın belli bir miktar yıl sonra. Fakat adamlar sana gpu satarken hele ki son nesil güncel kartlarda sana bunu 10 yıl (tam rakam olarak bulabilirsiniz) tam performans verecek şekilde satıyorlar. Öyle ben şu kadar saat kullandın miningci şu kadar kullandı bu kartı ve içindeki bileşeni alakadar etmez. Miningde ayrıca özellikle eth mininginde core yani çekirdek kullanılmaz bellekler kullanılır bu uüzden gereksiz güç tüketiminin önüne geçmek için voltaj düşürülür güç tüketimi azalırken daha az ısınır kart. Yani oyun oynarken kartın bütün bileşenlerini kullanırsın fakat miningde bellekleri genelde.( farklı paralarda değişir) Ancak oyunda oynasan miningde yapsan karta muazzam bir zarar veremezsin kart zaten bu tarz işler için üretilmiş bunun garantisi veriliyor. Yalnız daha önce dediğim gibi kartın çalıştırılma koşulları da çok önemli. 70-80 derece zorlanarak çalışması yins sıkıntı olmaz ancak iyi de olmaz. Lütfen mining kartı yok eder ömrü kısalır gibi yorumlar yapmayın herşey çalışma koşulunda bitiyor (bu arada mining kartı satmıyorum :D).

Araba motoru gibi GPU.

Mining için kullanılmış olsa bile aşırı yüklü oyun oynayan biri arasında kartta bir fark olmaz. Bildiğim kadarıyla miningçiler daha az elektrik yaksın diye voltajı bile düşürüyorlar, yani kart yüklü sağlam bir oyunayan birinden daha az yoruluyor. Ve testler yapılır, eğer arada uçurum yoksa, ucuza bulduysaniz kaçırmayın derim.

Mining için kullanılmış olsa bile aşırı yüklü oyun oynayan biri arasında kartta bir fark olmaz. Bildiğim kadarıyla miningçiler daha az elektrik yaksın diye voltajı bile düşürüyorlar, yani kart yüklü sağlam bir oyunayan birinden daha az yoruluyor. Ve testler yapılır, eğer arada uçurum yoksa, ucuza bulduysaniz kaçırmayın derim.
Aynen öyle bunu açıklamaya çalışıyorum.

Mining yapmıyorum fakat şu mining yapılmış gpulara karşı önyargılı olan insanları da aklım almıyor, alamıyor bir türlü. Yahu içinde hareketli ya da sürtünme yaratacak bir eleman bulunmayan bir parçanın hangi yorgunluğundan bahsediyorsunuz? Tamamen elektronik devrelerin neresi nasıl yorulabilir? Siz evdeki elektrik tesisatınızı 2 yılda bir "ah çok yoruldular ya 7/24 elektrik yakıyoruz, kablolar çok ısı taşıdı" diyip yeniliyor musunuz? Ya da hiç mi duymadınız 10 yıldır aynı ekran kartını sadece termal macunu yenileyip kullanan ve 10 yıl önce oynadığı oyunda şuanda da aynı fps'i alan insanları? Bu kartların çıkış amacı zaten yüksek performansta yıllarca oyuncuları tatmin etmesi değil mi? Bu durumda yorulması düşünülebilir mi? 2 yıl tam performansta kullandığın ekran kartını anca yeni çıkan oyunların kalitesi ve gereksinimleri durdurabilir buna da zaten "kart 2 yıl çok çalıştı, yoruldu artık değişmesi lazım o yüzden fps düşük alıyorum" değil "yeni teknolojiler çıktı, yeni mimariler geldi kartlara o yüzden değiştirmem" lazım düşüncesiyle değiştiriyoruz.. Mining yapılmış bir ekran kartında sorun yaratabilecek tek parça soğutucu fandır diyip susuyorum..

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı