Modlu Minecraft hakkında her şey

2020-12-21_18.05.46.png
2020-12-21_18.05.46.png
Ekran Görüntüsü (28).png

oyun içi detaylar
tanım
Modlu Minecraft, Minecraft'a ek ürünler, Dimension'lar, Mob'lar, Boss'lar ve madenler ekleyen eklenti paketleridir. Bunları anlamanız için hardcore paketlerden ve farklı farklı modlardan örnekler vereceğim.

Hardcore paketler ise yüzlerce farklı modla, elektrik üretimi, büyü, farklı makineler, otomatikleştirmeler ve aşırı zor üretimler yapmanı, farklı Dimension'lara gitmeni ve ilerlemek için farklı farklı madenler kazmanı ister.

oyunda gelişme
Gelişmek için yeni makinelere ihtiyacınız var, mesela madeni ikiye katlama makinesiyle başlıyorsunuz, oradan elektrikli fırın, otomatikleştirme için item ve enerji kabloları, oynayışı kolaylaştıran eşyalar (jetpack gibi), farklı madenler. Mesela mid Game'deki bir moda giriş için Ay'da veya Mars'ta bulunan bir maden isteyebiliyor oyun. Onun dışında büyü ve teknik modları harmanlayan paketler de var.

oyuna nasıl başlayabilirim?
Oyun hakkında en ufak bilgisi olmayan bir insan, başlamak için normal Minecraft'ı 5-10 kere bitirip FTB academy gibi tüm modları adım adım öğreten bir pakete başlamalı. Tüm modları öğrendikten sonra ise kitchen-sink (hardcore olmayan, tüm üretimlerin varsayılan olduğu paket) paketleri yine 3-5 kez bitirmesi önerilir. Bir de görevler var tabii, oyunda nasıl ilerleyeceğini gösteriyorlar.

oyunun karmaşıklığı
Ben 9 yıldır bir modlu Minecraft oyuncusu olarak sayısız paket bitirdim. Hatta zamanın en ama en zor paketlerinden biri olan PO2: Kappa mode bile bitirdim, ve şunu diyebilirim ki, ciddi anlamda ilk başlayanlar için çok karışık olabiliyor. 2-3 saat oynadıktan sonra inşaatta 10 saat çalışmış gibi yoruluyordum. Tabii zamanla daha da alışıyorsun ama gerçekten abartmıyorum.

2 Kere bitirdiğim ve hardcore paketlerin en kolaylarından biri olan enigmatica 2: Expert'in birkaç üretimi:
Eki Görüntüle 590763

Bu Ultimate ıngot. End Game'de craft etmek istediğin neredeyse tüm ürünlerde bunu istiyor. Üretmek için ise oyunun başlangıçtan en sonuna kadar topladığın tüm madenleri istiyor. Ve oyun boyunca 1000-2000 tane lazım olacak bundan. O yüzden otomatikleştirmelisin ki her üretişinde saatlerce uğraşma. Tabii ki otomatikleştirmeler de kolay değil, konunun ilerleyen zamanlarında anlatacağım.

Eki Görüntüle 590767

Creative fluid tank üretimi. İçine sıvı bir şey koyduğunda sonsuz oluyor. Yapımı için bulunması en zor sıvıları istiyor. Gördüğünüz o kırmızı külçeler yukarıdaki Ultimate ıngot. Diğer Creative eşyalar için de bu Creative fluid Tank'i tekrar yapman gerekiyor. Ayrıca Ultimate ıngot bir yana yapılması ondan çok daha zor olan eşyalar var. Otomatikleştirmesi uzun bir zamanı alabiliyor. Tabii ki bolca makine ve elektrik gerekiyor. Ben nükleer reaktör kurmuştum oradan üretiyordum elektriğimi. Bunun için de çok maden gerekiyor ki onu da otomatik olarak maden kazan bir makine kurarak halletmiştim.

Eki Görüntüle 590769

Bu sınırsız yeri olan çanta gibi bir şey. İsmi /dank/null'du hatırladığım kadarıyla. En ortasındaki eşya tüm madenlerden 10.000 adet gerektiren bir ürünle yapılıyor. O siyah blokları yapmak için ise birkaç milyar adet taş gerekiyor.
peki madem bu kadar farklı ürünler var, bunları nerede depolayacağız? Sandıklarda mı?
Hayır, applied energistics 2 modunun sağlamış olduğu dijital sistemde. Koyduğun disk kadar sana ürün depolama olanağı sağlıyor. Hatta bir modun bir ürünü var ki, onu yapınca farklı Dimension'lardan tüm sistemine erişebiliyorsun. Dünya dışına çıktığında özellikle bu bir nimet oluyor. Tabii ki yapımı o kadar kolay değil. Ben uzay üssü kurup komple sistemimi oraya taşıdığım için çok acele etmedim yapmak için.

Ayrıca bu modun otomatik crafting gibi bir özelliği de var. Mesela sisteme şunu öğretebiliyorsunuz:
1 Odun = 4 tahta. 4 tahta = 1 çalışma masası. 2 tahta + 3 çalışma masası = X ürünü.
Siz sisteme X ürününü yap dediğinizde sistemde halihazırda tahta ve çalışma masası olup olmadığına bakacak, eğer yoksa üretmeye başlayacak.

Tabii ki sadece 3x3 çalışma masasındaki ürünleri üretmiyor, me ınterface gibi bir nimet sayesinde otomatik maden işleme, makineleri otomatikleştirme, veya yukarıdaki gibi büyük çalışma masalarını da otomatikleştirebiliyorsunuz.
Disk odaları:

Eki Görüntüle 590788

Eki Görüntüle 590789

Eşyalarınıza erişebildiğiniz terminal:

Eki Görüntüle 590790

Eki Görüntüle 590791

Bu arkadaş biraz bug yaşıyor, eşyalar yana kaymış. Ama ne yapalım, kitle az olduğu için fotoğraf bulmak çok zor olabiliyor.
peki madem bu kadar elektrik gerekiyor, bunu nerede depolayacağız?
Bu kadar enerjiyi de draconic evolution modunun sağlamış olduğu enerji küplerine depolayabilirsiniz? Tier olarak ilerliyor, tier 8'e kadar gidiyordu hatırladığım kadarıyla. Üst Tier'lar tamamen gereksiz çünkü tier 6 bile kendi başına 356, 000, 000, 000 rf (redstone flux, Minecraft'ın elektrik birimi) depolayabiliyor. Tier 8'de ise bu depolama kapasitesi 9, 223, 372, 036, 854, 775, 807 Rf'e ulaşıyor. :)
Eki Görüntüle 590800

Bu da canavar tier 8'in bir fotoğrafı:

Eki Görüntüle 590806
büyü modları
Bu kadar teknik mod yeter, şimdi büyü modlarından bahsedeyim. Çoğunlukla giriş seviyesindeyken işine yarıyorlar. Neden end Game'de işe yaramıyor diye soracak olursanız, mesela botania modunun end Game ürünü olarak flügel tiara var. Creative'deki gibi uçmanı sağlıyor. Ancak o vadeye gelene kadar teknik mod tarafında zaten çoktan uçmanı sağlayacak üst tier bir jetpack yapmış oluyorsun. Bir diğer örnek ise, botania, gaia Boss'u kestiğin zaman the fruit of grisaisa verebiliyor ve bu da sonsuz yemek kaynağı sağlıyor, ama o zaman zaten yemek sıkıntısı falan çekmiyorsun, yemek istersen sistemden alabiliyorsun hemen.

Her neyse giriş seviyesi için büyü modlarını anlatmaya devam edecek olursam, mesela astral sorcery modunun bir ürünü var, sınırsız ışık kaynağı sağlıyor. Meşale yapmaya uğraşmıyorsun. Bir de meşale gibi değil küçük bir sarı ateş yanıyor. Blood magic modunda ise Air sigil ürünü sana kısmen uçma sağlıyor. Tabii çok fazla kan istiyor, ona dikkat. Botania modunda ise sojourners sash sana hızlı koşma + daha yükseğe zıplama özelliği veriyor. Onu kullandıktan sonra eskisine dönünce karınca gibi hissediyorsun kendini. Bunlar sadece birkaç örnekti tabii ki, daha çok ürün var. Bitkileri hızlı büyüten, yakınlarda canavarların doğmamasını sağlayan, ek özellikler sağlayan zırh ve kılıçlar, yakındaki eşyaları sana çeken mıknatıs gibi.

diğer fotoğraflar
Eki Görüntüle 590850

Reaktör fotoğrafları:

Eki Görüntüle 590858

Eki Görüntüle 590860

Eki Görüntüle 590865

Eki Görüntüle 590866

Nükleer reaktör odası. Etrafı sertleştirilmiş camla kaplı, alt ve üst kısımlara sağlam olsun diye sertleştirilmiş taş koyulmuş.

Eki Görüntüle 590869
Applied energistics 2 ile otomatikleştirilmiş makineler.

Eki Görüntüle 590868

Bunun büyükleri de var tabii. Immersive engineering modu.

Eki Görüntüle 590870

Eki Görüntüle 590872
Benim de uzay Base'im buna benziyordu.

Eki Görüntüle 590902

Ay:

Eki Görüntüle 590903

Eki Görüntüle 590905

Mars:

Eki Görüntüle 590906

Eki Görüntüle 590907

Neredeyse tüm güneş sistemi var. Hatta galacticraft moduna rakip olarak yeni çıkan Advanced rocketry modunda diğer güneş sistemleri de var. Çok daha başarılı bir mod olmuş. Ancak PO3'de galacticraft var sadece maalesef.
oyun dışı detaylar
oyunun kitlesinin ortalama yaş oranı ne kadar?
Şu ana kadar bir kez bile çocuk kitleden hardcore paket oynayan görmedim. Oyunun karışıklığı sağ olsun başlasalar bile birkaç saatte bırakıyorlar. Bir de direwolf20 ve kitlesinin yaş oranı gerçekten yazılarından bile belli oluyor, adamların hepsi yaşını başını almış kişiler. Yurt dışından Discord'la bağlanıp oynadığım birçok kişi 18 yaş üstü idi. Trollük yapan yok, keyfine etrafı yıkan yok, seni daha hızlı geçeceğim çabaları yok, aksine parça lazım olduğunda, birbirimize yardım eden, oyunu tüm ciddilikle oynayan kişiler var. İşte beni bu oyuna bağlayan en önemli etkenlerden biri de budur. Ne demek istediğimi Direwolf'un başkasıyla oynadığı herhangi bir videoda görebilirsiniz.

oyunun sistem gereksinimleri nasıl?
Güzel grafikli oyunlarda nasıl ekran kartı önem taşıyorsa modlu Minecraft'ta da RAM çok büyük bir önem taşıyor. Maalesef günümüzde birçok pakete 8 GB RAM yetmiyor, ben enigmatica 2'yi 8 GB RAM ile bitirmiştim ve sık sık çökmeler, donmalar, düşük FPS sorunları yaşıyordum. Oyuna 10-12 GB arası bir RAM miktarı verirseniz 300-400 FPS'de akıcı bir oyun deneyimi elde edersiniz. Tabii ki işlemci de önemli bir etken, işlemciye yük bindiriyor, ancak çok büyük bir FPS farkı olduğunu söyleyemem.

oyunun oynama süresi ne kadar?
Mod paketindeki modlara bağlı olsa da çoğunluğu 400-700 saat arası bir oynama süresi sunuyor. Büyük bir paketteki tüm modları görevler istememesine rağmen sonuna kadar bitirirseniz, hatta paketin sonunda paket yapımcısının eklediği Challenge'ları da bitirirseniz 1000 saate kadar çıkabiliyor. Normal bir oyuncu için bir paketi bitirmek 7-8 ay civarı sürüyor. Mesela hypnotizd kanalı benim de şu an oynadığım paket olan project ozone 3: Kappa Mode'a 2019 Kasım'ının başında başladı ve şimdi 2020 Haziran'ının başında olmamıza rağmen hala bitirmedi, end Game'de.

oyunun resmi bir sahibi var mı?
Hayır, modlu Minecraft topluluğunun resmi bir sahibi bulunmuyor. Önceden sadece paketleri oynadığımız yer olarak curse Launcher vardı, tüm mod paketi yapımcıları paketlerini oraya koyardı ve kullanıcılar oradan indirip oynarlardı. Sonradan ise curse, Twitch tarafından satın alındı ve artık mod paketlerini Twitch uygulamasının "modifikasyonlar" yerinde oynayabiliyoruz. FTB ise birçok önemli mod ve mod paketi yapımcısına sahiplik ediyor. Çok başarılı paketleri olsa da, çoğunlukla bağımsız paket ve mod yapımcıları daha iyi mod ve mod paketleri yapıyor. Direwolf20'de Ftb'nin bir üyesidir.

Evet, anlatacaklarım bu kadar. Umarım unuttuğum bir şey yoktur. Bu konuyu açmamın sebebi Premium satın alıp vanilla (normal, modsuz) Minecraft'da sıkılıp, farklı şeyler arayanlar için çoğunlukla. Bir de Minecraft'ı bilen çoğu kişi böyle karışık ve güzel bir modlu topluluğu olduğunu bilmiyor, oyuna "velet" oyunu damgası yapıştırıyor. Sizden ricam yukarıda bahsettiğim kişileri gördüğünüzde bu konuyu atmanız.
Okuduğunuz için teşekkürler, oynayacak bir şey arıyorsanız kesinlikle oyuna bir şans vermenizi öneririm. Başka bir sorunuz varsa sorabilirsiniz, iyi günler. :)

Bu kadar Minecraft hakkında bilgin olduğu için soruyorum nedense birden dünyamda aynı anda 10 15 tane ender Dragon spawnlanıyor öldürüyorum yine de gelıyorlar anlamadım ben sana modlarımı ve olanı SS vereceğim.
 
Merhaba moldu survivale yeni başladım ve birkaç tane mod pakeri de denedim ama en çok FTB Revelationı sevdim.Sizin de zaten çok tecrübeniz varmış.Herhalde bunun gibilerine "kitchen sink" tabiri kullanılıyormuş acaba böyle mod paketi oluşturduysanız veya biliyorsanız önerebilir misiniz? Ayrıca bol maden çeşidi olan ve teknik ögeleri bol olanlarını da seviyorum bi öneri yapanız veya özelden yazışma gibi bi özellik var mı sosyalin bi özelliği varsa çok merak ediyorum
 
Hocam detaylı ve güzel bir inceleme olmuş. Elinize sağlık. Peki modları tam olarak bilmeyen kişilerin başlangıç olarak ne oynamasını önerirsiniz?
 
FTB Academy modlu minecrafta girecek olanar için çok iyi bir başlangıç.1.12.2 sürümündeki en iyi modları çok iyi anlatıyor ancak yeni sürümlerde geçen böyle bir paket bilmiyorum.
Modlu paketlerin sürümleri belli. Yeni sürümde oynamak istemiyorum zaten. Bu arada tam yeni girecek biri de değilim daha önce çok oynadım ama modların bütün ince detaylarına sahip değilim.
 
Herkese S.A.

Yeni mod paketimiz yayınlandı. İçinde bu tür modlar ve taşıt modları var. On numara paket oldu.
 
Son düzenleme:
Herkese S.A.

Yeni mod paketimiz yayınlandı. İçinde bu tür modlar ve taşıt modları var. On numara paket oldu.
Merhabalar ben mod paketinizi indirmek istiyorum discorddan yazdım cevap verirseniz sevinirim.
 

Geri
Yukarı