MSI B650 Tomohawk vs Pro B650 P Wi-Fi

Teşekkürler hocam, ben de gamer değilim bana da yeterli gelir muhtemelen anakartın kendi Wi-Fi anteni.

Bir de hocam ben daha ekran kartını almadım karar veremedim, AMD Ryzen 7000 seri işlemcilerinde iGPU bulunduğundan APU gibi kullanılabiliyormuş. Anakarttan görüntü alınabiliyormuş. Detaylı anlatan bulamadım.

Siz hiç ekran kartından değil de direkt anakarttan görüntü almayı denediniz mi acaba? Oluyorsa farklı bir ayar yapmaya gerek var mı BIOS'tan? Yoksa direkt HDMI kablosunu nereye takarsanız hemen algılıyor mu?

Kullandım entegre grafik ile performans düşüktü. Ryzen 5'lerdeki G serisinin APU'ları gibi düşünmeyin. Intel'deki entegre grafikler gibi idareten kullanılabilir anca. 7700X de böyle en azından. Düz modellerde de böyledir herhalde.

BIOS'tan ek bir ayar yapmadım. Ekran kartını ben de sonradan aldım. Harici kartı taktıktan sonra da ayar yapmadım. Anladığım kadarıyla harici varsa otomatik ondan yoksa dahiliden görüntü veriyor.

Süpersiniz hocam, ben de sizin gibi sonradan almayı düşünüyorum, çok fazla oyun oynayan birisi de değilimdir. Kendi GPU'su ile oyun oynamam ama normal kullanımda fark olmuyor değil mi? Chrome kullanırken, YouTube'da veya film izlerken vs.

Bir de SSD ne kullanıyorsunuz acaba alsam mı HDD ile mi bir süre idare etsem emin değilim. SSD de DRAM mevzusu önemliymiş anladığım kadarıyla, siz SSD kullanıyorsanız sizinkinde DRAM var mı?

Normal kullanımda bir sorun yaşanmıyor performans olarak. Bir kere Chrome da videolarda kasma yapmıştı. Ayarlardan donanım hızlandırmayı kapatınca düzelmişti ama bir süre sonra baştan sistem kurulumu yaptım tekrar bu sorunu yapmadı.

SSD olarak Kioxia Exceria G2 almıştım o zaman için fiyat performans ürünüydü. Bence DRAM'li herhangi bir model yeterli olur özellikle yazma hızı çok yüksek KC3000 gibi modellere çok gerek yok diye düşünüyorum ama tabii yine konulara bir bakıp karar verin benim de çok tecrübem yok SSD konusunda.

Hocam lafı ağzımdan aldınız ben de tam size bunu alsam mı diye soracaktım. Aynı fikirdeyim DRAM'lı ve en F/P olduğu için bu SSD'de karar kılmıştım, sizinkini de merak etmiştim. Laptopta uzun zamandır Kioxia'nın SATA SSD'sini kullandığım için Kioxia'dan memnundum

Hocam bir de bunda uyku modu desteği yokmuş uyutunca sıkıntı olur mu sizce siz uyutuyor musunuz bilgisayarı hiç?

Son düzenleme:
Uyku modunu kullanıyorum bir sorun yaşamadım.

Laptopta sorun çıkarmaması çok iyi olmuş. Laptop için almıştım aşırı ısındığını için PC'ye taktım.

Son düzenleme:
Ben de aldım hocam aynısından, tüm parçalar geldiğinde (ekran kartı hariç) toplama ve kurma aşamasında size yine bir şeyler sorabilirim değil mi? Yardımlarınız için çok teşekkür ederim sağ olun 😊

Benim de kendi topladığım sistem dışında tecrübem yok ama elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışırım tabii. Forumdaki diğer arkadaşlar da takıldığınız yerde konu açtığınızda yardımcı olacaktır.

Stok fan nasıl takılır isterseniz ona bir bakın. Onun dışında kasa muhtemelen ATX'e göre ayarlı gelecektir anakart vidalarının geçeceği yerler ATX'e göre ayarlı geliyor genelde. Onları pense ile çıkarıp MATX'e çevirmeniz gerekecek. Kasa üzerinde ilgili yazılar var mATX için yerleri gösteriyor. Bunun dışında standart sistem toplama videoları yeterli yardımcı olacaktır. Ekran kartı olmaması kurulum aşamasında büyük kolaylık :D.

Sistemi ilk açtığınızda kırmızı sarı ya da sadece sarı anakart LED'i uzun yanabilir. İlk açılışta yapıyor parçaları ve RAM'i tanıyor. Bir iki dk görüntü gelmezse panik olmaya gerek yok. Ben de LED'ler titreme yapmıştı sanırım şase yapmıştı. Söküp dışarıda çalıştırdım çalıştı. Sonra tekrar topladım sorunsuzca çalıştı.

Bu arada isterseniz tüm parçaları yazıp konu açın forumdakiler de baksın uyumsuz parça var mı bilinen sorunu olan parça var mı diye.

Teşekkür ederim bu tüyolara ihtiyacım olacak, stok soğutucu montajına bakacağım, anakart montajlarına da bir bakarım kitabını indirdim anakartın :D İlk açılışta ne ile karşılaşacağımı bilmem de iyi oldu. Benim kuracağım sistemi sizin sistemin bir ufak hali gibi düşünebiliriz hocam, RAM'ler aynı sadece 64 yerine 32 RAM, anakart MSI B650P yerine B650M, SSD aynı, CPU sizinkinin alt serisi, sadece kasa ve PSU farklı olabilir şu anda. Bir de ekran kartım daha belli değil :)

Bu arada hocam iş görecek kadar ve F/P klavye mouse biliyor musunuz? Ayrıca konu mu açayım onun için. Bir bütçe belirlemedim ama ikisi toplam 600ü geçmeyecek şekilde öneriniz olur mu acaba?

Gayet güzel sistem hocam bence de. Ben toplarken Ryzen 7 olarak sadece X'li modeller vardı. Daha alırken Eco mode ile kullanmaya karar vermiştim aslında onun için X almam gereksiz oldu. Şimdi alacak olsam X'siz model alırdım. 7600X ile 7700X arasında kalmıştım alırken 7600 de gayet yeterli olur diye düşünüyorum. Sanal makine kullanacağım için yine garanti olsun diye 7700X aldım.

Anakart mATX istiyordum ama fiyat performans ürünü bulamadım. Amazon'dan bu modeli almıştım 5000'e o dönem için iyiydi şimdi hemen hemen aynı özelliklerdeki anakartı daha uyguna yakalamışsınız.

RAM de MHz ve CL değeri olarak fiyatına göre gayet iyi. Anakartın sayfasından uyumlu mu diye tam model numarası ile kontrol edebilirsiniz kafada soru işareti kalmasın diye.

Klavye mouse olarak 7 yıllık K380 Bluetooth kullanıyorum. Sistem kurarken en ucuz USB klavyelerden birini kullanmıştım yıllardır kenarda duran Bluetooth klavye ile BIOS'a girmeyeceğim için. Mouse da ofis tipi Logitech kablosuz mouse kullanıyorum onun için çok mantıklı bir tavsiye veremeceğim :D. Rekabetçi oyun için düşünüyorsanız bütçe de kısıtlıysa bence ilk olarak fareye öncelik vermek daha mantıklı olabilir. Çünkü mouse rekabetçi oyunlarda daha önemli. İyi fareler da iyi klavyelere göre genelde daha uygun fiyatlı. Konu açın tabii forumda en çok konuşulan konulardan biri bu. Mutlaka tavsiye veren olacaktır.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı