MSI GE72 7RD için Linux dağıtımı

attackred

Kilopat
Daha fazla  
Merhaba,
MSI GE72 7rd cihazım var. Aldığımdan bu yana defalarca kez Linux dağıtımlarını denedim ama hiçbir zaman tam anlamıyla geçiş yapamadım. Bunun temel nedeni hibrit bir sistem olması. 2 ekran kartı var diye dağıtımlar nedense asla sağlıklı bir biçimde kurulmuyor. Mesela Manjaro'yu hiç kurmayı başaramadım, yükleyicisi başlatılmıyor. Ubuntu, Mint gibi dağıtımları denedim onlarda da grub ekranında kod yazarak yanlış değilsem ekran kartı kapatılarak giriş yapılıyor. Daha sonra sürücü yükleyince sorun çözülüyor. Ama bu sefer kapatma işlemi gerçekleşmiyor, sistem kendini kapatamıyor. Bu da bir şekilde çözülüyor bu sefer inanılmaz bir ısınma başlıyor.
Elementary OS ve deepinos dışında sorunsuz çalışmadı hiçbir kurulum. Güncellik ve yaşadığım soruna çözüm bulabilme rahatlığı açısından daha popüler dağıtımları tercih etmenin mantıklı olacağına inanıyorum.
Benim gibi hibrit sistemli Intel ve NVIDIA ekran kartı bulunan cihaz kullanan ve ben bu dağıtımda sorun yaşamıyorum, şöyle bir çözüm uyguladım kolayca tüm sorunlarım çözüldü tarzında deneyim paylaşmak isteyen arkadaşlar varsa mutlu olurum. Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
@attackred hocam belki klasik bir cevap olacak ama genellikle, Linux Mint, Arco Linux,İlledelinux,Ubuntu dağıtımları çok önerilir. Bir bakabilirsiniz. Ben illedelinux kullanıyorum gerçekten memnunum.
Bahsettiğiniz konuda size bu hocalarım yardım edebilir. @runit , @cengover_ekin ,@OzgunP , @Dengesiz Kokarca bu hocaların bana çok yardımı oldu, o yüzden etiketledim.

Son düzenleme:
Hibrit kartlı donanıma da kuruluyor Linux. Büyük ihtimalle Secure Boot ve Fast Boot'u kapatmadan denediniz.

Ekran kartı ile ilgili olan sorunu dediğiniz gibi bir seferliğine GRUB'a nomodeset parametresi ekleyince çözebiliyorsunuz. Daha sonra kapanmama sorununu sanırım Ubuntu'da yaşadınız, o da kernel güncellemelerinden sonra 2dk sonra kapatıyor sistemi. Isınma sorununu anlayamadım, yaşamadığımdan dolayı.

Eğer tekrar denemek isterseniz Linux Mint veya Manjaro deneyebilirsiniz. Bu dağıtımlar NVIDIA ekran kartları için destek sunuyor. Forumları da aktif ve yardımcı oluyorlar.

Hibrit kartlı donanıma da kuruluyor Linux. Büyük ihtimalle Secure Boot ve Fast Boot'u kapatmadan denediniz.

Ekran kartı ile ilgili olan sorunu dediğiniz gibi bir seferliğine GRUB'a nomodeset parametresi ekleyince çözebiliyorsunuz. Daha sonra kapanmama sorununu sanırım Ubuntu'da yaşadınız, o da kernel güncellemelerinden sonra 2dk sonra kapatıyor sistemi. Isınma sorununu anlayamadım, yaşamadığımdan dolayı.

Eğer tekrar denemek isterseniz Linux Mint veya Manjaro deneyebilirsiniz. Bu dağıtımlar NVIDIA ekran kartları için destek sunuyor. Forumları da aktif ve yardımcı oluyorlar.
Bios ayarlarından grub nomodeset'e kadar her şeyi denedim ama her seferinde bir sorun yaşadım. Fanların çalışması bile doğru olmadı nedense.
Manjaroyu kurmayı denedim onda da yükleyici bir türlü açılmadı ya da yükledikten sonra sistem başlamadı. Anlamadım, kurup çalıştırıyorum bir şekilde ama bir hata hep çıkıyor. Kendi bildiğimi de okumuyorum resmi belgeleri takip ediyorum genelde. Tekrar Manjaro'yu deneyeceğim bakalım umarım hallederim bu sefer. Teşekkürler.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı