İnceleme MSI GeForce RTX 3070 Ti GAMING X TRIO 8G

Selamlar dostlar,

Bundan yaklaşık 10 ay önce (Kasım 2021) satın aldığım hazır sistemimin güzide parçalarından biri olan MSI RTX 3070 Ti ekran kartının incelemesini yazmak üzere burada bulunuyorum. Bu incelemeyi daha önceden yapacaktım fakat vakit bulamadım. Öncelikle sistemime ait tüm parçaları aşağıda listeledim.

Not: İncelemede kullandığım bazı fotoğraflar sisteme sıvı soğutma takmadan önce çektiğim fotoğraflardır. Sistemin son hali ilk resimdeki gibidir.
  • İşlemci: AMD Ryzen 5 5600X
  • Anakart: MSI B550-A Pro
  • Ekran Kartı: MSI RTX 3070 TI GAMING X TRIO
  • Bellek: XPG D30 16GB(8×2) 3200MHz (Yakın zamanda güncelleyeceğim)
  • Depolama: XPG SX8100 512GB | SAMSUNG 980 1 TB
  • Kasa: MSI MPG GUNGNIR 110R
  • Monitör: LG 27GL83A-B 27"
  • Sıvı Sığutucu: CORSAIR H100I ELITE CAPELLIX
  • Kasa Fanları: CORSAIR ML120 PRO

Gelelim MSI 3070Ti Gaming X Trio ile yaşadığım deneyimle ilgili ayrıntılara.

1) Tasarım ve Özelleştirme
Öncelikle ekran kartı 323 x 140 x 56 mm boyutlarında ve 1,5 kg ağırlığında, 3 fanlı yapısından ve soğutma bloğunun büyüklüğünden dolayı kendisine ağır abi ekran kartları kategorisinde yer buluyor. Satın almadan önce kasanıza sığıp sığmayacağını kontrol etmenizi öneririm. Dış görünüşü itibariyle oldukça yakışıklı bir kart olduğunu söylemek mümkün. Gaming X TRIO ailesinin genel görüntüsü mevcut. Ön tarafında çizgi halinde 3+3 RGB bölgesi yan tarafında RGB uzun şerit ve RGB MSI logosu bizleri karşılıyor. MSI'ın kullanmış olduğu 4.0 Torx fanlar da dış görüntüsünün yanı sıra soğutma anlamında da önemli rol oynuyor.

Ayrıca MSI Center uygulaması üzerinden bu RGB fanları komple kapatabiliyor veya değişik RGB efektleri ile dilediğiniz görüntüyü elde edebiliyorsunuz. Diğer bileşenlerinizle senkronize bir görüntü elde etmeniz mümkün.
9.jpg

1.jpg

7.jpg

2) Performans
Ekran kartı 256 Bit, PCI Express® Gen 4 destekli, 8GB GDDR6X belleğe sahip. Çekirdek hızı 1830 MHz'ye kadar çıkabiliyor. Üzerinde 3 adet DisplayPort (v1.4a) ve 1 adet HDMI (2.1) girişe sahip. Gücünü 2 adet 8 pin konnektörden alan ekran kartı için 750W PSU MSI tarafından önerilmiş. Kartın güç tüketimi ise 310W olarak belirtilmiş. Bunların dışında VR, Ray Tracing ve G-SYNC destekli olduğunu söylememe gerek yok diye düşünüyorum. Ekran kartı ile ilgili daha ayrıntılı bilgilere ve datasheet'e buradan ulaşmanız mümkün.

Kullanıcı deneyimine gelecek olursak kart, 2K çözünürlükte neredeyse tüm oyunları Ultra ayarlarda oynamanıza imkan tanıyor. Red Dead Redemption, Death Stranding, Far Cry 5 gibi oyunları hiçbir grafik ayarını düşürmeden 2K çözünürlükte rahatlıkla oynadım. Kendi işlemcim ve ekran kartı ile ilgili performans testlerine aşağıdaki örnek videolardan ulaşabilirsiniz.

Video

3) Soğutma
Yazımın başında da belirttiğim gibi Torx 4.0 fanlar ve devasa soğutma bloğu, MSI'ın hem gürültüyü azaltan hem de daha iyi bir soğutma performansı elde ettiğini belirttiği teknolojileri ile ekran kartı aşırı ısınmıyor diyebilirim. Detay ve grafik seviyesi yüksek oyunlarda saatlerce oyun deneyiminde ekran kartının 75 dereceyi (bu yaz döneminde bile) geçtiğini görmedim. Şu an hem odam diğer odalardan daha sıcaktır hem de kasamın bulunduğu konum itibariyle çok da iyi bir hava çıkışı sağlanmıyor. Ekran kartı fanlarını belli bir dereceye kadar çalıştırmıyor, günlük işlerinizde ekstra bir ses ortaya çıkmıyor. Full performans çalıştığı zamanda bile kasa fanlarının sesinden başka bir ses alamıyorum gibi hissediyorum. O derece sessiz çalışıyor.

4) Son Söz
İlk başta 3060Ti'lı sistemlere bakarken sonradan 3070Ti ile son bulan maceramda fiyatların bu denli yükselmesinden sonra kendi adıma en iyi kararı verdiğimi düşünüyorum. O dönemde daha iyisine geçecek durumum yoktu. Benim görüşüm, ekran kartı 2K çözünürlükte optimum performansı verecektir. 1080P'de darboğaz yaşama olasılığınız var. Bu da 2K bir monitör gerektirecektir. Tabii ki alacak kişinin görüşü farklı olabilir. Son olarak kutunun içinden çıkan ekran kartı braketi kullanmanızı önermiyorum. Ya ben düzgün takamadım ya da üründe bi hata vardı. Ne yaparsam yapayım o titreşim önleyici pedlerle kart tam uyum sağlamadı. Braketin metal kısımlarının karta değme ve çizme ihtimali var. Bu teması görüp hiç kullanmadan çıkardım. Lian-Li'nin anakart vidalarına monteli ekran kartı tutacağı muazzam iş görüyor. Dışardan da herhangi bir görüntü kirliliği yapmıyor. Tavsiye ederim.

Makalede belirtmeyi unuttuğum veya eklememi istediğiniz herhangi bir konu varsa iletişime geçebilirsiniz.

İyi Sosyaller.

6.jpg

Merhaba, aynı ürünü 2. el olarak satın aldım. Rica etsem kartın GPU Z'nin resmini atabilir misiniz? Benimkiyle değerler aynı mı diye bakmak istiyorum da.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı