MSI GT72S 6QE Incelemesi

Gecen hafta actigim bu konuda arkadaslarin verdigi tavsiyeler ve Technopat'in buradaki incelemesini görünce bu dizüstü bilgisayari almaya karar verdim...

Konuyu fazla uzatip sakiz yapmayacagim, zira ayrintili incelemeyi Technopat yapmis...
Burada sadece deneyimlerimi paylasacagim... :)

Öncelikle tasarim, performans gercekten bekledigimin cok üstünde... Sessiz klavye ve birbirinden yeterince ayrilmis tuslar oyun oynarken hic zorlamiyor sizi... Laptop'u acar acmaz saatlerce stres testine soktum ve hic sapma olmadan tüm testleri basari ile gecti...

Yazilim konusu hic hosuma gitmedi acikcasi... Sag alttaki bildirimler bölümünde 10'a yakin gereksiz ikon var. Halbuki bunlarin hepsini tek programda toplasaniz daha iyi olurdu, duy beni MSI... :) Zira ben autostart sekmesinde o kadar acik program görmeyi sevmiyorum... Eeeee kapatsak'ta bu sefer o programa hizli erisim olmayacak... Iki ucu balli degnek yani... :)

Ayrica bu laptop'u sadece RECOVERY ile ilk günkü haline cevirebiliyoruz... Zira sifir Windows formati atmayi denedim ve harddisk sekmesinde hic bir sekilde C:\ HDD'si görünmüyor... Sadece BIOSRVY ve DATA HDD'sini görünüyor... Cok ilginc... Super Raid oldugu icin mi dedim kendi kendime ama... Belki ben bir hata yapiyorumdur, bilgili arkadas konu altina yazarsa sevinirim...
Yani bilgisayari sifirlamak sadece RECOVERY ya da WINDOWS SIFIRLA secenekleri ile mümkün...

Oyun konusunda bence bir numara... GTX 980M ile tüm güncel oyunlari ULTRA ayarlarda, hatta bazen ULTRA'yi zorlayan özel ayarlarla oynadim hic bir takilma, donma gibi hatalar yok... Oyunlar gercekten cok ama cok akici. Oyun konusunda hakkini vermek lazim yani bu dizüstü'nün... :)
Belki de GSYNC destekli bir monitörü oldugu icindir bu harika oyun deneyimim... Zira GSYNC destekli ilk monitör deneyimi mi bu laptop ile yasadim... Bu arada bir kac forumda konulara denk geldim bu laptopun VRAM'i konusunda dedikodular var biri 4 digeri 8 GB diyor... Onlari aydinlatmak acisindan hemen belirteyim 8 GB Ekran karti bellegi var... 4 GB bile hayli hayli yeterken 8 GB olmasi üst sekmen bir sistem oldugunun belirtisi gibi... Yani bence...

Nahimic ile cok gercekci sesler aliyorsunuz gercekten, ayrica True Color, Dragon Gaming Center, Killer Network ve SCM ile tadindan yenmiyor... Bir de yanina Afterburner kurdum ki degmeyin keyfime...
Klavyenin aydinlatma konusuna deyineyim hemen azcik... Aydinlatma cok yeterli ve hos görünüyor, lakin bir tik ötesine gidip her tusa farkli renk atama imkanimiz olsa idi harika olurdu...

Sarz konusu beni hic tatmin etmedi zira ben Windows'umun enerji ayarlarini her zaman en yüksek seviyede kullanirim bazi nedenlerden dolayi... Windowsun enerji ayarlari en yüksekte ise sarj en fazla 2 saat dayaniyor oyun oynamaz iseniz... Bilemedin 2,5 saat ama asla 3 degil yani... :)

SSD gereginden fazla hizli gibi geldi bana AC butonuna basinca 3 - 5 saniye'de hemen LOGIN ekrani geliyor yani acilim ve kapanimlar cok hizli. Lakin Bios'un UEFI arayüzü olaydi iyiydi, zira BIOS UEFI ama UEFI arayüzüne degil eski arayüze sahip... Saglik olsun yilda kac kere BIOS'a giriyoruz ki sanki... :)

Tavsiye konumda belirttigim gibi benim sinema odam, ofisim, bilgisayarim bodrumda oldugu ve kislari bodrum soguk oldugu icin bu laptopu alma kararini verdim. Hesap ettim bodrum'da yakacagim enerji fiyatini 2 seneye katlar yeni bir Laptop alirim dedim... Bence iyi yaptim... :)
Yani beni kis aylari idare etsin yeter diyorum bu oyuncu laptop'u... :)

Neyse hemen arti ve eksilere gecip sonlandirayim deneyimi mi...

+ Harika Oyun Performansi
+ Gercekci sesler ve akici FPS
+ Klavye yönetimi cok iyi
+ Cok sessiz oyunlarda yük altinda bile sesi rahatsiz etmiyor

- Gereginden fazla yazilim daginikligi
- Sifir format atamamak
- Bios arayüzü UEFI degil

Unigine Valley Benchmark testi (Extreme HD)
Not: Bu testi yaparken windows update ve steam download vs... acik idi... Degerleri etkilemis midir bilmem...

2.jpg

Unutmadan incelemeyi yapan @Recep Baltaş ve @Ali Güngör ayrica tavsiyelerini esirgemeyen @er36po , @Murat5038 ve @bedirhan 'a Tesekkürler... Unuttuklarim var ise affola...

Bir resim atayimda öyle bitireyim...

1.jpg

Sevgiler Efendim...

-

Arkadaşlar böyle bir sorun ile karşılaşıyoruz. Laptop bir anda kitleniyor. Sonra nvidia ekran kartını sonlandırdı yeniden başlatma çalışıyor diyor. 3.jpg

Çoğu zaman kurtaramıyor ve laptop kitleniyor anında. Hemen arkasından reset atıyor .

şu an nvidia son versiyonu 364.51 yüklü. Sorun sürekli dengesiz bir şekilde oyun oynasan da oynamasanda kafasına göre çıkıyor. Bazen 1 hafta çıkmıyor. Bazen 2 günde bir çıkıyor.

Laptop modeli Msi Gt72S 6QF modeli. Böyle bir sorun çözümü nedir.

Arkadaşlar bir de laptopun içindeki 256 gb x 2 tane pci-e m2 ssd var. bunlar raid 0 yapılmış. bu disklerin performansı bazen düşüyor gibi geliyor.

Ekteki resimde intelin raid denetleyici programının görüntüsü var. Burada yapmam gerekn bir iyileştirme varmıdır. Ekran Alıntısı.JPG

Bir de ilerde içindeki test2.JPG 1tb sata disk yerine 1 tb ssd alsam nasıl bir performans alırım. Resimde görüldüğü gibi içindeki hdd nin performansı yetersiz.
(yazma okuma 550 mb diyen sssd ler var.) içindeki satadisk çok performans düşüyor.

yada bu laptopa pci-e m2 ssd başka takabilirmiyim. takarsam içindeki raid 0 yapı bozulurmu. bildiğim kadarıyla 2 tane daha boş pci-e m2ssd yuva olmalı. test1.JPG görüldüğü gibi test sonuçları raid 0 disklerin bu. keşke bu performansı alsam.

ama ayarlardan mıdır nedir. bana bu hızda veri yazmıyor gibi geliyor.

Arkadaşlar böyle bir sorun ile karşılaşıyoruz. Laptop bir anda kitleniyor. Sonra nvidia ekran kartını sonlandırdı yeniden başlatma çalışıyor diyor. Eki Görüntüle 149420

Çoğu zaman kurtaramıyor ve laptop kitleniyor anında. Hemen arkasından reset atıyor .

şu an nvidia son versiyonu 364.51 yüklü. Sorun sürekli dengesiz bir şekilde oyun oynasan da oynamasanda kafasına göre çıkıyor. Bazen 1 hafta çıkmıyor. Bazen 2 günde bir çıkıyor.

Laptop modeli Msi Gt72S 6QF modeli. Böyle bir sorun çözümü nedir.

Arkadaşlar bir de laptopun içindeki 256 gb x 2 tane pci-e m2 ssd var. bunlar raid 0 yapılmış. bu disklerin performansı bazen düşüyor gibi geliyor.

Ekteki resimde intelin raid denetleyici programının görüntüsü var. Burada yapmam gerekn bir iyileştirme varmıdır. Eki Görüntüle 149425

Bir de ilerde içindeki Eki Görüntüle 149424 1tb sata disk yerine 1 tb ssd alsam nasıl bir performans alırım. Resimde görüldüğü gibi içindeki hdd nin performansı yetersiz.
(yazma okuma 550 mb diyen sssd ler var.) içindeki satadisk çok performans düşüyor.

yada bu laptopa pci-e m2 ssd başka takabilirmiyim. takarsam içindeki raid 0 yapı bozulurmu. bildiğim kadarıyla 2 tane daha boş pci-e m2ssd yuva olmalı. Eki Görüntüle 149423 görüldüğü gibi test sonuçları raid 0 disklerin bu. keşke bu performansı alsam.

ama ayarlardan mıdır nedir. bana bu hızda veri yazmıyor gibi geliyor.
Hocam öncelikle hayırlı olsun. Nvidia sorununu beta olmayan bir iki alt sürümünü yükleyerek deneyip görebilirsin.
Intel rapid storage da ayarları değiştirmen gerekmiyor eğer yanlışıkla bir işlem yaparsan benim gibi raid 0 ssd lere hdd yi de ekleyip raid 5 yaparsın aman diyeyim böylesi güzel.
M2.sata ekleme yapabilirsin bir mahsuru yoktur zaten daha 2slotun boş ama aynı özelliklerde ssd bulman gerek verimli çalışabilmesi ve raid0 olabilmesi için o yüzden 2tane daha 256lik aynı ssd den alıp takabilirsin. Bir uyarida bulunacağım. Raidlere ekleme veya çıkarma yaparken bütün datalariniz gider. Bkz. RAID Nedir, Nasıl Yapılır? - Technopat
Raid eklemesinde tekrar format atmanız gerekecektir bilgilerinize.
Iyi forumlar

Hocam öncelikle hayırlı olsun. Nvidia sorununu beta olmayan bir iki alt sürümünü yükleyerek deneyip görebilirsin.
Intel rapid storage da ayarları değiştirmen gerekmiyor eğer yanlışıkla bir işlem yaparsan benim gibi raid 0 ssd lere hdd yi de ekleyip raid 5 yaparsın aman diyeyim böylesi güzel.
M2.sata ekleme yapabilirsin bir mahsuru yoktur zaten daha 2slotun boş ama aynı özelliklerde ssd bulman gerek verimli çalışabilmesi ve raid0 olabilmesi için o yüzden 2tane daha 256lik aynı ssd den alıp takabilirsin. Bir uyarida bulunacağım. Raidlere ekleme veya çıkarma yaparken bütün datalariniz gider. Bkz. RAID Nedir, Nasıl Yapılır? - Technopat
Raid eklemesinde tekrar format atmanız gerekecektir bilgilerinize.
Iyi forumlar

Merhaba. Nvidia sürümü laptop ilk geldiğindeki sürüm den itibaren şu anki sürümüne kadar 5 tane falan güncelleme aldı. bu 5 güncellemede aynı sorun oluyor.

Sanki sorun nvidia kart güç kesiyor ve bir den güç alamıyor yada vb bir olay. güncelleme bence bu sorunu çözemeyecek. ( laptop şarj da iken pil doluyken fark etmiyor. Ne zaman kitlenme olayı olacağı belli değil. )
Bu sorun sadece bizim laptop tamı oluyor sorunu iyice beni düşündürdü. Garantiye versem 1 ayda gelmeyecek. Garantiye göndermeyi şu aşamada düşünmüyorum.

intel raid ayarları dediğin gibi değiştirmeyeyim. madem bu kadar riskli duruyor bu işlem . bu işlem biraz beklesin.
4 tane pci-e m2ssd yuvası var diye düşünüyorum ama tüm yuvalara pci-e m2ssd disk takıldığından emin değilim. yanlış bir şey almaktan da korkuyorum.
mesala " Samsung 512GB 950 PRO M.2 V-NAND SSD" Samsung 512GB 950 PRO M.2 V-NAND SSD (Okuma Hızı 2500MB / Yazma Hızı 1500MB) alsam iki tane.
bunları kendi arasında raid-0 yapsam var olan laptop içindeki 256 x 2 = 512 gb raid-0 disklerimin raid yapısı bozulacakmı.
toplam da 4 tane ama 2 tanesi kendi arasında raid-0 iki tanesi kendi arasında raid-0 olabiliyormu.
istediğimde bir raid -0 yapıdaki diskleri çıkarıp laptopmu ilk aldığım hale getirmek.

yada bu işlemi servise direk laptopu götürsem. o bahsi geçen pci-e m2 ssd leri de alsam . servis bu işlemi garanti kapsamında yaparmı. Böyle bir konuda servis süreci nasıldır. Biliyormusunuz.

Merhaba. Nvidia sürümü laptop ilk geldiğindeki sürüm den itibaren şu anki sürümüne kadar 5 tane falan güncelleme aldı. bu 5 güncellemede aynı sorun oluyor.

Sanki sorun nvidia kart güç kesiyor ve bir den güç alamıyor yada vb bir olay. güncelleme bence bu sorunu çözemeyecek. ( laptop şarj da iken pil doluyken fark etmiyor. Ne zaman kitlenme olayı olacağı belli değil. )
Bu sorun sadece bizim laptop tamı oluyor sorunu iyice beni düşündürdü. Garantiye versem 1 ayda gelmeyecek. Garantiye göndermeyi şu aşamada düşünmüyorum.

intel raid ayarları dediğin gibi değiştirmeyeyim. madem bu kadar riskli duruyor bu işlem . bu işlem biraz beklesin.
4 tane pci-e m2ssd yuvası var diye düşünüyorum ama tüm yuvalara pci-e m2ssd disk takıldığından emin değilim. yanlış bir şey almaktan da korkuyorum.
mesala " Samsung 512GB 950 PRO M.2 V-NAND SSD" Samsung 512GB 950 PRO M.2 V-NAND SSD (Okuma Hızı 2500MB / Yazma Hızı 1500MB) alsam iki tane.
bunları kendi arasında raid-0 yapsam var olan laptop içindeki 256 x 2 = 512 gb raid-0 disklerimin raid yapısı bozulacakmı.
toplam da 4 tane ama 2 tanesi kendi arasında raid-0 iki tanesi kendi arasında raid-0 olabiliyormu.
istediğimde bir raid -0 yapıdaki diskleri çıkarıp laptopmu ilk aldığım hale getirmek.

yada bu işlemi servise direk laptopu götürsem. o bahsi geçen pci-e m2 ssd leri de alsam . servis bu işlemi garanti kapsamında yaparmı. Böyle bir konuda servis süreci nasıldır. Biliyormusunuz.

Nvidia ile sorununuz hakkında yeni konu açıp detaylı bilgi verirseniz elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırız.
M2.sata ekleme yapabilirsin ancak 2 ayrı raid yapamazsın. Neden diye soracak olursanız. M2sata lar raid yapilabilsin diye bir kartın 2 yüzüne 2şer adet takılan bir kart. Kartın kendi içinde raid yapmak için bir devreye sahip. İstediğiniz duruma uygun olabileceğini zannetmiyorum çünkü 4 ssd yi tek raid için tasarlanmış bir karttan bahsediyoruz. Ha olmaz diye bir şey yok yapılması mümkün gibi ama raid kartı bunu destekleyip kaldırabilir mi o konuda şüphelerim var. Siz en iyisi ayni marka model ve aynı parametrelere sahip 2 adet ssd alıp bunları 4 x M2.sata yaparsanız şüphesiz ki daha iyi bir performans alırsınız.
Garantiden bahsedecek olursak: Benim sahip olduğum cihaz gt72 2QE D.P. bu kasada ssd eklemek için alt kapağı sökmemiz gerek. Açarken tek bir vida tutuyor ve üstünde garanti etiketi var. Eğer servis dışında etikete zarar gelecek olursa garanti kapsamı dışına çıkar. Ben cihazı ABD den aldım buradaki cihazlarda etiket var mi bilmiyorum ama MSI onun farklı bir yolunu bulmuş olabilir. Size tavsiyem öncelikle yetkili servis ile görüşün durumlardan bahsedin onlar cihazı göndermenizi isteyeceklerdir. Bana kalırsa gönderin çünkü her tamirci anlamıyor bu tip bilgisayarlardan, kaş yaparken göz çıkarmayın en iyisi kendi uzmanlarından yardım almanızı tavsiye ederim.

Nvidia ile sorununuz hakkında yeni konu açıp detaylı bilgi verirseniz elimizden geldiği kadar yardımcı olmaya çalışırız.
M2.sata ekleme yapabilirsin ancak 2 ayrı raid yapamazsın. Neden diye soracak olursanız. M2sata lar raid yapilabilsin diye bir kartın 2 yüzüne 2şer adet takılan bir kart. Kartın kendi içinde raid yapmak için bir devreye sahip. İstediğiniz duruma uygun olabileceğini zannetmiyorum çünkü 4 ssd yi tek raid için tasarlanmış bir karttan bahsediyoruz. Ha olmaz diye bir şey yok yapılması mümkün gibi ama raid kartı bunu destekleyip kaldırabilir mi o konuda şüphelerim var. Siz en iyisi ayni marka model ve aynı parametrelere sahip 2 adet ssd alıp bunları 4 x M2.sata yaparsanız şüphesiz ki daha iyi bir performans alırsınız.
Garantiden bahsedecek olursak: Benim sahip olduğum cihaz gt72 2QE D.P. bu kasada ssd eklemek için alt kapağı sökmemiz gerek. Açarken tek bir vida tutuyor ve üstünde garanti etiketi var. Eğer servis dışında etikete zarar gelecek olursa garanti kapsamı dışına çıkar. Ben cihazı ABD den aldım buradaki cihazlarda etiket var mi bilmiyorum ama MSI onun farklı bir yolunu bulmuş olabilir. Size tavsiyem öncelikle yetkili servis ile görüşün durumlardan bahsedin onlar cihazı göndermenizi isteyeceklerdir. Bana kalırsa gönderin çünkü her tamirci anlamıyor bu tip bilgisayarlardan, kaş yaparken göz çıkarmayın en iyisi kendi uzmanlarından yardım almanızı tavsiye ederim.

Öncelikle hızlı geri dönüşler için çok teşekkür ederim.

nvidia sorunu için teknopatta böyle bir konu açmıştım. konun linkini biraz güncelledim. bir kaç tane yakaladığım ekran görüntüsünü de ekledim o konuya .link bu MSI GT72S-6QF Görüntü Bozulması ve Kitlenme Sorunu

4x m2 sata olayı aslında devrim niteliğinde bir hız olur. yapmak isterim. tabi yapmak isterim derken garantili olduğundan kendim yapmak istemiyorum. kendi servisine yaptırmak daha mantıklı.

ürün garantili. türkiyeden alındı (msi gt72s 6qf ) tam arka kapağın ortasında garanti etiketi var. vidanın üstünde. ve etiket lanet bir etiket. elleseniz elinizde parça parça kalacak. nette bu şekilde olmuş resimler gördüm.
ellemedim o yüzden.

Öncelikle hızlı geri dönüşler için çok teşekkür ederim.

nvidia sorunu için teknopatta böyle bir konu açmıştım. konun linkini biraz güncelledim. bir kaç tane yakaladığım ekran görüntüsünü de ekledim o konuya .link bu MSI GT72S-6QF Görüntü Bozulması ve Kitlenme Sorunu

4x m2 sata olayı aslında devrim niteliğinde bir hız olur. yapmak isterim. tabi yapmak isterim derken garantili olduğundan kendim yapmak istemiyorum. kendi servisine yaptırmak daha mantıklı.

ürün garantili. türkiyeden alındı (msi gt72s 6qf ) tam arka kapağın ortasında garanti etiketi var. vidanın üstünde. ve etiket lanet bir etiket. elleseniz elinizde parça parça kalacak. nette bu şekilde olmuş resimler gördüm.
ellemedim o yüzden.
Rica ederim ne demek.
Servisle iletişime geçmeniz durumunda onlar sizi yönlendirirler. Tek vida ve tırnaklar ile koca kapağı çıkarttıp tüm donanıma erişebilirsiniz. Etiket yerine farklı şeyler yapilabilirdi. Etiketi ben kapağı açarken söktüm çok ince bir kağıttan olduğu için tekrar eskisi gibi olmuyor bunun hesabını bile yapmışlar. Dedigim gibi istanbulda ki msi tr yi arayıp detaylı bilgi alınız.

Rica ederim ne demek.
Servisle iletişime geçmeniz durumunda onlar sizi yönlendirirler. Tek vida ve tırnaklar ile koca kapağı çıkarttıp tüm donanıma erişebilirsiniz. Etiket yerine farklı şeyler yapilabilirdi. Etiketi ben kapağı açarken söktüm çok ince bir kağıttan olduğu için tekrar eskisi gibi olmuyor bunun hesabını bile yapmışlar. Dedigim gibi istanbulda ki msi tr yi arayıp detaylı bilgi alınız.

Şimdi servise mail yazdım. Bakalım süreç nasıl işleyecek.

Bir de ekran bir tane piksel ölülüğü var. Laptop ı ilk aldığımda bu tarz şeylere kıl olduğumdan piksel test programı ile bakmıştım.
Şimdilik bir tane ama daha önce ki laptopım da da bir tane başlayıp 5 tane yatay bir çizgi haline gelmişti. (asus marka) servis laptopın parasını iade ettirmişti.

Şimdi servise mail yazdım. Bakalım süreç nasıl işleyecek.

Bir de ekran bir tane piksel ölülüğü var. Laptop ı ilk aldığımda bu tarz şeylere kıl olduğumdan piksel test programı ile bakmıştım.
Şimdilik bir tane ama daha önce ki laptopım da da bir tane başlayıp 5 tane yatay bir çizgi haline gelmişti. (asus marka) servis laptopın parasını iade ettirmişti.
Bildiğim kadarıyla 3piksele kadar değişiklik yapılmıyor ama sorun kaç adete kadar garanti kapsamında. Benim ekranın ortasinda kırmızı piksel var ama cok göze batmiyor alisiyorsunuz :)

Uyarı! Bu konu 10 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı