Çözüm MSI Optix MAG271CQR soğuk başlangıç hatası

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

qRazieL

Kilopat
Katılım
29 Ocak 2016
Mesajlar
122
Makaleler
2
Çözümler
2
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Yaklaşık 1 hafta öncesinde yeni bir monitör arayışına başlamıştım ancak 2. el fiyatları bile benim canımı yakacak seviyelerdeydi. Durum böyle olunca sağlam bir monitör almak benim bütçeme uymadı. Hobi amaçlı tamir vb. elektronik bilgime güvenerek dedim paneli sağlam ama anakartı vb. bozuk bir monitör alayım diye araştırmamı yaparken Allah yüzüme gülmüş olsa gerek bu monitör ile karşılaştım. MSI Optix MAG271CQR.

Bu arkadaşın sorunu monitör 1 dakika kadar açık kalabiliyor sonrasında da sürekli ekran kapanıp açılmaya başlıyordu. Bir Reddit kullanıcısının açtığı konudaki aynı hata, onun da ASUS TUF Gaming VG27AQ modelinde yaşadığı bir sorun. Konusundaki video da görünen sorundu. Muhtemelen güç kaynağında bir arıza var düşüncesiyle aldım. Sorun bu değilmiş ama biraz kafa yorduktan sonra sorununu çözdüm. LED sürücüsündeki voltajı yükselten bölümdeki bobin bozukmuş ortalama 1 dakika içinde 150-200 derecelere çıkıyor ve LED sürücüsü korumaya geçiyor. Kime sorduysam o bobinler bozulmaz cevabını alsam da sorunun kaynağı bu bobin ve aynı değerde başka bobinle değiştirince çözüldü. Bu mutlulukla monitörü kullanmaya başladım.

Ancak bu sırada bir diğer sorun monitörü 1 gece kapalı bıraktığımda ve açtığımda normalde MSI yazısını görmem gereken açılış ekranında dikey yatay her yerden bir çizgi fırtınası oluyor ve açılıyordu ama bu böyle 2-3 saniye falan. Neyse dedim bir şey olmaz gözüyle kullanmaya devam ettim. Bir yandan da araştırıyordum ama bu sorunu bulduğum çözüm odaklı hiçbir cevap yoktu ama bu sorunun bir başlangıç olduğunu anlamıştım.

Dün sabah bu sorunun ilerlemesi başıma gelince monitör 10-15 dakika sonra açılınca anladım ki buna bir el atmalıyım. Sorun birçok yerli yabancı forumlarda genelde aşamalı ilerliyor. Başlarda bu şekilde 2-3 saniye olan sorun 25-30 dakika kadar sürelere uzuyor ve monitör eski bir tüplü televizyona dönüyor. Panel ısınmadan görüntüyü alamıyorsunuz, bu duruma çözüm saç kurutma makinesi ile paneli ısıtarak görüntünün gelme süresini kısaltmak olarak bulunmuş. İşin garip tarafı işe de yarıyor :D Tabii bir diğer çözüm de normalde 144 Hz olarak kullanmak istediğiniz monitörü 120 Hz değerine düşürmek de bir diğer çözüm ama bu da yetmiyor çünkü sorun kademeli olarak artıyor. Bir sonrakinde 100 Hz daha sonra 60 Hz'e kadar iniyorsunuz ve sonrası soru işareti. Bu sorunun kaynağı panel olarak düşünülüyor.

Tam detaylı bir panel bilgisi bulamasamda panel üreticisi Samsung ve bu paneli kullanan AOC, Samsung, MSI gibi birçok monitörde hep aynı hata ve çözümü yok denip panelin bozuk olduğunu söylüyorlar. Bazıları da soğuk lehim ya da hatalı bir direnç, kondansatör olabileceğini söylüyor. Benim düşüncem de panelin değil de panel üzerindeki kartın bozuk olmasıydı ki öyle de oldu. Bu panel üzerindeki RT6820a kodlu bir ic kontrolcünün (muhtemelen bir voltaj regülasyonu yapıyor, detaylı bir datasheet bilgisine ulaşamadım) sağlıklı çalışamamasından kaynaklanıyor. Bu yaptığım işlemi yapan kimseyi bulamadım, kendim bulmuş olabilirim. Bir zararı da var mı bilmiyorum ama benim sorunumu çözdü, artık MSI logosunu da görebiliyorum. Şimdi birkaç görsel ile yaşadığım 2 sorunun da çözümü göstereyim.

Öncelikle burada paylaşmış olduğum çözümlerle ilgili hiçbir sorumluluk almayacağımı belirteyim. Ben profesyonel bir tamirci değilim, kendim deneme yanılma ile bulduğum ve sorunlarımı çözen bilgiler olduğu için paylaşıyorum. Yapıp yapmamak size kalmış ve oluşabilecek sorunların bütün riskleri size aittir.

1. Sorun:

Reddit de benzeri bir sorun yaşayan bir arkadaşın konusundaki videoda belirtilen sorun.

1. Sorunun Çözümü:

123123.PNG


Görselde işaretlediğim parça bir bobin, bu arkadaşın buradaki görevi panel içerisindeki arka ışık için gerekli voltajın oluşumunu sağlıyor. Benim sorunum da buradaki arkadaş gereğinden fazla ısınıyordu, 150-200 derecelere kadar. Bu yüzden arka ışık için gerekli voltajı oluşturamıyordu. Buradaki sistemin çalışma prensibi Boost converter yani voltaj yükseltici bir devre ve bu bobin de voltajın yükseltildiği yer. Bobin bilgisi 33uh.

2. Sorun:

DSC_0451.JPG


kx143zueiej81.jpg


WhatsApp Image 2020-05-17 at 9.56.39 AM.jpg


Kendi monitörümün resimlerini çekmeyi unutmuşum ancak görsellerdeki sorunun aynısı. Gece bekleyen monitör sabah açıldığında bu şekilde görüntüyü tam olarak veremiyor. Soğuk başlangıç adlı bir hata.

2. Sorun Çözümü:

Bu sorunun farklı anlamda çözümleri mevcut.

1a. Windows üzerinden mevcut monitörün Hz değerlerini düşürmek geçici çözüm.
2a. Garip ama işe yarayan bir çözüm, monitör açık halde panelin saç kurutma makinesi ile ısıtılması geçici çözüm. Benzeri örnek videolar: 1.video 2.video
3a. Birçok kullanıcı için işe yarayan bir çözüm olmuş, benim kendi uygulamalarımda çözüm olmadı ancak bu videodaki hatalı kondansatörün değiştirilmesi geçici veya kalıcı bir çözüm.
4a. Yukarıda yazdığım maddedekine benzer bir çözüm, panel üzerindeki işaretli 2 direncin çıkarılması. Geçici veya kalıcı bir çözüm.

t1V2LJSxWVZ3K1EP (1).jpg


5a. Şu ana kadarki çözümle de 1A ve 2A maddelerindeki çözümler işe yarıyor ama kalıcı olmaması yüzünden can sıkmaya ve ilerlemeye devam eden sorunun görmezden gelinmesi gibi oluyor. 3A ve 4A maddelerindeki sorun çözümleri benim için bir değişikliğe sebep olmadı.

Adsız.png


Görselde işaretli yeri kendim parmağımla buldum :D Burayı parmağım ile kısa devre yaptığımda ilginç bir şekilde görüntünün düzeldiğini keşfettim. Denemeler sırasında panelin kartında ellemediğim yer kalmadı. Yukarıdaki maddelerdeki gibi dirençleri söktüm kondansatörleri değiştirdim ama bir sonuç alamadım. Elleye elleye buldum bunu :D El emeği ama cidden ekstra bir zararı var mı monitöre bilmiyorum.

222123123123.jpg


Bu yaptığım işlemin kendi panelim üzerindeki bir görseli, 205 yazan 2M ohmluk bir smd direnci araya eklemem ile sorunumu çözdüm. Bu işlemlerden sonra RT6820a kodlu kontrolcüye küçük bir soğutucu eklemeniz daha sağlıklı olacaktır, normalde de ısınan bir arkadaş kendileri. Diğer görselleri internetten buldum. Benim resimlerime göre daha net resimler oldukları için daha anlaşılır olacağını düşündüğüm için. RT6820a adlı elamanın detaylı bir datasheet bilgisi olmadığı için bu yapmış işlemde direncin kontrolcü üzerindeki hangi bacağını tetiklediğini bilmiyorum. Uzun ömürlü mü onu da bilmiyorum ancak hala sağlıklı bir şekilde çalışıyor ve 1 gece beklemem rağmen her zaman yaptığı MSI logosunu bile göremediğim bu soğuk başlangıç denilen hatanın karşıma çıkmadığına sevindim. Geçici veya kalıcı çözüm.

Bu da monitörün çalışır halinin görseli:

IMG_3108.JPG


Not: Konuyu yanlış yere açtıysam kusura bakmayın.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Benim de aynı Board'ı kullanan Samsung LC27HG monitörde aynı problem vardı, ilk açılışta 5 dakika ekranda çizgiler oluşuyordu, yeni monitör alınca bu resimdekini denemek istedim ve işaretli alandaki 2 smd direncini söktüm, artık çizgiler hiç gitmiyor 😂 O kadar küçük ki kaybettim, düzeltemiyorum.

Bu dirençlerin kaç ohm olduğuna bakmış mıydınız? Bende ölçme aleti yok bakamıyorum. Kaçlık olduklarını bulursam alıp takmayı deneyeceğim ama takabileceğimi de düşünmüyorum çok küçükler 🙄 ama denemezsem aklımı kurcalıcak.

1714345613940.png
 

Dosya Ekleri

  • 1714345268481.png
    1714345268481.png
    3,4 MB · Görüntüleme: 5

Yeni konular

Geri
Yukarı