Çözüldü MSI RX 5700 XT Mech ısınma sorunu

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

itunahan95

Megapat
Daha fazla  
Sistem özellikleri.

GPU: MSI Radeon RX 5700 XT Mech OC 8 GB GDDR6.
CPU: AMD-RYZEN5-3600X-sOKET-AM4-Wraith-spire-3-8GHz-4-4GHz.
Kasa: Rampage temper Pro V5.
PSU: Xigmatek-hera-Full-RANGE-80PLUS-GOLD-850W.
Anakart: GigaBYTE-X570-Aorus-Ultra.
RAM: CoRSAIR-32 GB-2x16 GB-VengEANCE-3200MHz.

Ay başında MSI Radeon-RX-5700-XT'li bir sistem aldım. Kartın FPS açısından performansı gayet iyi ancak dün oyundayken kartın sıcaklığı 93 dereceyi bulmuş, yanık kokusu var diye evdekiler yan odadan geldi. Düne kadar sıcaklık değerlerini vs. hiç kontrol etmezdim dün geceden beri saatlerdir çeşitli testler yapıyorum, araştırıyorum ancak kesin bir çözüm bulamadım.

- Bilgisayarı Display Port ile 2K çözünürlük+ 144 Hz ayarlarında kullanıyorum. Oyunlardaki ayarlarım da bu şekilde ve genel olarak en yüsek grafik ayarlarını kullanıyorum.
- PC'yi oyun harici kullanırken sıcaklık 50 derecelerde geziyor.
- Oyundayken (darksiders 3-Overwatch) 91 derece sabit diyebilirim.
- Ayrıca masaüstündeyken VRAM hızı sürekli 1750'de sabit duruyor. GPU hızı ise sürekli 800 civarlarında.

Bu kadar ısınması normal mi? Çünkü çeşitli bloglardaki açıklamalarda yüksek sıcaklık değerlerinin kart için problem oluşturmadığı gibi şeylerden bahsedilmiş.

Aşağıya, baktığım çeşitli konulardan bazılarının linklerini de bırakıyorum. Bu konularda, benim de kullandığım 2K çözünürlük+144 HZ ayarlarında yaşanan sorunlardan bahsediliyor. Boştayken HZ değerini 144'den 60'a düşürünce VRAM hızı düşüyor ve sıcaklık değeri de 55 civarlarından 45 civarlarına kadar düşüyor. Bu sorunun kaynağı nedir, oyunda bu kadar ısınmasının nedeni nedir?
Başka vermem gereken bilgi varsa yazın lütfen.

Linkler:
konuyla ilgili reddit linki
144 Hz değerler.

60 Hz değerler.

Çözüm
Arkadaşlar dediğim gibi benim sorunum kasa kaynaklıymış. Kasanın havalandırması bildiğiniz yok. Yanları açık kullanmaya başladığımdan beri sorun yok.

Merak eden varsa ekran kartı canavar gibi. Bütün single oyunları 2k çözünürlükte son ayarlarda rahat 60 fpsde oynayabiliyorum. Online oyunlarda 144fps rahat alıyorum. Sistemden her açıdan memnunum, tek hatam kasa oldu. Onda da mağazadan aldığım için fazla kasa seçeneği yoktu.

Bu mesajı insanları yanlış yönlendirmemek için yazdım. Yani karttan gayet memnunum.
Aldığınız kasaya dikkat edin
Haklısınız hocam. Fakat şöyle bir durum var. Bende XFX RX 590 ekran kartı kullanıyorum. Benim kullandığım kartta ısınma problemli. 4 adet fanlı önü mesh panel hava akışı iyi olan bir kasa kullanıyorum. Bende kartın otomatik ayarlarında 88 dereceyi bile gördüm. Yan tarafı ön tarafı açık denedim yine 88 derece. Uzay montajı bile denedim 84 dereceyi gördüm. Ben undervolt uygulayarak sıcaklık değerini baya düşürdüm. Konuya gelecek olursak başlıktaki modelin de ısınma sorunu olduğunu duymuştum. Evet kasanızın hava akışı kötü gibi duruyor yan tarafı açık bir şekilde test edin sıcaklık değerlerini. Onun haricinde undervolt ve fan ayarı yaparak belki sıcaklık değerlerini düşürebilirsiniz.

Açıkçası net olarak nedenini bende bilmiyorum. MSI'a sormak lazım. Ancak şu bir gerçek ki bahsettiğiniz modellerin ilk serileri sorunlu, küçük bir araştırma ile öğrenebilirsiniz.

Armor serisi dışında, o revize edildi mi bilmiyorum, bahsettiğiniz modellerin revize edilen hallerinde sorun yok. Örnek vermek gerekirse; Dual ve TUF serisi ''Evo'' ibaresi alarak revize edildi, aynı şekilde Mech ve Evoke modelleri de ''GP' ibaresi alarak revize edildi.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sistemi vatandan 20 gün önce aldım. Gidip kartı değiştirecek olursam sizce 5700 XT'nin hangi modelini almalıyım, hangi modelin ısınma problemi yok ?

@KuoNN @Typhon18 @Cenk Karasol

Son düzenleme:
ROG Strix serisinde de sorunlar vardı en son, düzeltildimi bilmiyorum.

Alternatif olarak Nitro+ ve Gaming X modellerine bakabilirsiniz.

Bakalım onlarda ısınma problemi var mı...

Bu arada forumda 5700 XT'nin diğer modellerini kullanan varsa aldığı sıcaklık değerlerini paylaşabilir mi ?
Sıcaklık açısından hangisi iyiyse gidip o kartla değiştirmeyi düşünüyorum. (Değiştirirler mi ondan emin değilim)

Şimdilik araştırmaya başladığım diğer kartlar bunlar:

Son düzenleme:
5700XT nitro+ modelini kullanıyorum. 2120 Mhz'ye O.C li şekilde ortalama 73 74 derecelerde çalışıyor. Stok değerlerde 70 72 arası oynamakta.

5700XT nitro+ modelini kullanıyorum. 2120 Mhz'ye O.C li şekilde ortalama 73 74 derecelerde çalışıyor. Stok değerlerde 70 72 arası oynamakta.
Oynadığın oyunlar ve grafik ayarları neler oluyor genelde, 2k çözünürlükte en üst grafik ayarlarında aldığın değerler mi bunlar ?

Oynadığın oyunlar ve grafik ayarları neler oluyor genelde, 2k çözünürlükte en üst grafik ayarlarında aldığın değerler mi bunlar ?
Belirttiğim değerler 40" 4k TV ile high ultra karışım oynadığım hikaye bazlı oyunlarda. Genelde witcher 3 ve assasins creed odessy oluyor. Fakat belirtmeliyim fan profili manuel ve kasanın ön paneli sökük şekilde direk hava çekebiliyor. Ayrıca CPU soğutucum sıvı soğutma ve ısınan havayı tekrar içeri basmıyor. İçeri 3 fan hava basıyor ve sıvı soğutma fanları ile 3 fan egzoz görevi görüyor.

@mehmetdu değerlerinizin iyi olmasının bir sebebi de kasanızın gayet iyi bir hava sirkülasyonuna sahip olması. Ancak arkadaşın kasasında sirkülasyonun ''s''inden bile bahsedemeyiz.
Evet konuya ilk postumda söyledim. Normal şartlarda Corsair Spec Delta kasamın da hava akışı muhteşem değil sadece kötünün iyisi diyebiliriz. Kampanya da 480 TL'ye denk geldi almıştım. Kasa hava akışının önemi kasa içi bileşenler kadar önemli benim gözümde.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…