Mustafa Kemal Atatürk ırk köken ve uyruk olarak Türk mü?

@Durmazzali47 Türk tanımını dolayısıyla milliyetçilik anlayışını yanlış buluyorum. Irkçılıktan rahatsız olup çok uluslu devletin bireyleriyle bir ırk'ı kullanarak bir millet oluşturmaya çalışma zıtlığını anlamlandıramıyorum. Laikliğin imkansızlığını savunuyorum. Zira günümüz Türkiye'sinde de imkansızlığın apaçık kanıtları bulunmaktadır. "medeni bir batı milleti" olma isteğini kabul etmiyorum. Kariyerimi tehdit edebilecek bir konu olduğu için taraflı özgürlüğün bulunduğu bir ortamda düşüncelerimi daha fazla açamam. Özet olarak siyasi alandaki eylemlerinin askeri alandaki başarılarını gölgelediği kanaatindeyim.

Kişisel fikrimi belirtmek istiyorum. Irkçılık yapma niyetinde değilim ve ırçılığa karşıyım. Bence dünya üzerindeki en şanlı tarihe, zaferlere, olaylara, destanlara, devletlere sahip olan ırk Türk ırkı olabilir. Zamanında pek çok hükümdar, lider bile Türk ırkını övmüştür. Hatta yabancı bir tarihçi(İngiliz olabilir ya da alman hatırlamıyorum)"türkleri tarihten çıkarsak ortada tarih kalmaz" demiştir. Bunu gerçekten söyledi mi emin değilim ama söylemesi çok mantıklı. Hiçbir ırkı ötekileştirmiyor veya hiçbir ırkı küçümsemiyorum ama benim fikrim bu.

Merhaba, şu ana kadar neredeyse emindim yani kesinlikle Atatürk Türk diyordum. Hala daha öyle olduğunu düşünüyorum. Babasını ve dedesinin de doğdukları yerleri falan araştırdım. Kocacık(kuzey Makedonya) köyüne gelen Orta Asya türklerine dayanıyorlar. Karaman-Konya civarlarından o zamanki Osmanlı devleti toprağı olan Selanik şehrine göçüyorlar. Ve buna benzer bilgileri buldum. Ama KYK yurt oda arkadaşım bana devlet arşivlerinde Atatürk'ün uyruk olarak Yunan olduğunun geçtiğini söyledi.

O da bir muhtar yoluyla devlet arşivlerine bakmış. Yanlış bilmiyorsam Atatürk'ün Yunan olma ihtimali yok çünkü ataları Orta Asya'dan gelmiş Türkler ve kendisi doğduğu zamanda doğduğu yerler resmi olarak Osmanlı toprağıydı. Yani bence kesinlikle hem uyruk hem köken hem de ırk olarak Türk. Farklı bir düşüncesi olan mümkünse kaynağıyla birlikte söyleyebilir mi?

Not: Art niyetli konuyu farklı yerlere çekecek kişiler yazmasın ayrıca tek merak ettiğim şey başlıktaki soru.

Tabii ki Türk'tür bazı kaynaklarda Makedon göçmeni denmekte ama ben katılmıyorum sonuç olarak kesinlikle Türk'tür bana kalırsa ama tabii ulu önderimizin eskiye dayanan soy ağacını ve dedelerini bilmediğimiz için bu da arafta bırakmıyor değil Türk mü değil mi diye ama bu milleti kurtarıp bu millet için çalıştığı için etnik kökeni her ne olursa olsun Türk'tür bence ve ne mutlu Türk'üm kavramını bile bu ülkeye Atamız getirmiştir o yüzden bence Türk'tür ben böyle düşünüyorum.

Her ne kadar fikirlerini kabul etmesem de bu kabul etmememde ırkının bir önemi yoktur. Irk'a bu kadar anlam yüklenilmesi bile baştan hata. %100 Türk kavramının yok olduğunu düşünüyorum. İllaki bir karmalık vardır.

@xakiran araplaşmadan kastın nedir?

Evet günümüzdeki Türkler içinse öyle hocam karıştık artık safkan Türk denen bir olay kalmadı bence araplarla karıştık, ermenilerle, Yunan'larla, Ruslarla bile karıştık yani düşünün artık ama günümüzde Kürt'lere ırkçılık yapılıyor işte bunu aşırı saçma buluyorum mesela Kürt'ler bence ırkçılığı hak etmiyor tabii bölücüleri ayrı onlar zaten yok olsunlar ki bölücülerinin yarısı ermeni asıllıdır hatta ermenidir desem yanlış olmaz mesela örnek vereceksek PKK elebaşı apo kod adlı terörist bunu da söyleyeyim Kürt'lerin adını kötüye çıkartıyorlar ama onlar yüzünden vatansever kürtler'in ırkçılığa uğraması zoruma gidiyor her ne kadar Türk olsam da kardeşim gibiler ülkemizde ermeniye, Rus'a, Yunan'a hatta Suriyeli bile afgana bile aşırı derecede ırkçılık yok ama nedense Kürt'lere bir ırkçılık var benim çevremde gördüğüm kadarıyla bende buna anlam veremiyorum Osmanlı'dan beri beraberiz hatta Kürt'lerin aslında soyları medlere dayanıyor o dönem medlerle bile neredeyse iç içeydik yani öyle düşünün ve günümüzde mizah adı altında bu coğrafyada kol kola omuz omuza çarpıştığımız kardeşlerimiz ile dalga geçilmesini hiç doğru bulmuyorum azeriler nasıl bizim kardeşimizse Kürt'lerde bizim için öyle hatta ben Kürt'leri azerilerden daha kardeş olarak görüyorum kendimce bilmem katılır mısınız görüşlerime katılanlar vardır katılmayanlar vardır benim görüşlerim böyle ve bir şeyin ırka bağlanmasından ayrıca nefret ediyorum.

Son düzenleme:
Atatürk türktür. daha çok yörük ve balkan/avrupa türkü karışımı.
Uzlara türkmenlere peçeneklere tatarlara kumuk-azeri grubuna da benzer hatta finlere.

Dedeleri balkanlara iskan ettirilmiş bir Karaman yörüklerinden veya kocacık yörüklerinden diye biliyorum ataları o bölgede başka milletlerle karıştımi bilmiyorum ama yörük/Türkmen diye biliyorum Atatürk'ün dedeleri falan.

Dedeleri balkanlara iskan ettirilmiş bir Karaman yörüklerinden veya kocacık yörüklerinden diye biliyorum ataları o bölgede başka milletlerle karıştımi bilmiyorum ama yörük/Türkmen diye biliyorum Atatürk'ün dedeleri falan.

Merhaba, şu ana kadar neredeyse emindim yani kesinlikle Atatürk Türk diyordum. Hala daha öyle olduğunu düşünüyorum. Babasını ve dedesinin de doğdukları yerleri falan araştırdım. Kocacık(kuzey Makedonya) köyüne gelen Orta Asya türklerine dayanıyorlar. Karaman-Konya civarlarından o zamanki Osmanlı devleti toprağı olan Selanik şehrine göçüyorlar. Ve buna benzer bilgileri buldum. Ama KYK yurt oda arkadaşım bana devlet arşivlerinde Atatürk'ün uyruk olarak Yunan olduğunun geçtiğini söyledi.

O da bir muhtar yoluyla devlet arşivlerine bakmış. Yanlış bilmiyorsam Atatürk'ün Yunan olma ihtimali yok çünkü ataları Orta Asya'dan gelmiş Türkler ve kendisi doğduğu zamanda doğduğu yerler resmi olarak Osmanlı toprağıydı. Yani bence kesinlikle hem uyruk hem köken hem de ırk olarak Türk. Farklı bir düşüncesi olan mümkünse kaynağıyla birlikte söyleyebilir mi?

Not: Art niyetli konuyu farklı yerlere çekecek kişiler yazmasın ayrıca tek merak ettiğim şey başlıktaki soru.
Evet Türk.

Oda arkadaşın Halil konakçı mı?

Şimdi şöyle bir durum var; Mustafa Kemal Atatürk'ün kökeniyle ilgili ortada bilimsel veriler ve arşiv belgeleri var, bir de “bir muhtarın tanıdığı KYK oda arkadaşı” gibi destansı söylenceler var. Hangisine itibar edeceğimiz belli.

Atamızın ailesi, Karaman Türklerinden olup 19. yüzyılda Selanik'e göç etmiştir. Bu, sadece sözlü tarih değil, şeceresiyle birlikte belgelenmiş bir bilgidir. Kocacık yörükleri, Osmanlı'nın balkanlara yerleştirdiği Türk topluluklarındandır. Selanik de Atatürk'ün doğduğu yıl olan 1881'de Osmanlı toprağıdır; yani o dönem zaten “yunan” gibi bir uyruk tanımı Atatürk için geçerli bile olamaz. Yunanistan, Selanik'i 1912'de balkan savaşları sırasında işgal etti.

Kısacası, devlet arşivlerinde “yunan” yazıyormuş gibi şehir efsanelerine değil, tarihçilerin, arşiv uzmanlarının ve araştırmacıların yazdıklarına bakmak gerekir. Yoksa yarın bir gün “napolyon da trabzonluymuş” diye muhtar söylentisiyle tarih yazmaya kalkarız.

Kaynak:
Kod:
sinan meydan – atam izindeyiz
afet inan – atatürk'ün soyu üzerine bir araştırma
t.c. devlet arşivleri genel müdürlüğü belgeleri
“atatürk ve ailesi hakkında yeni belgeler”, tarih ve toplum dergisi, sayı 106

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Geri
Yukarı