Çözüldü MX 130 sistem sebepsiz yere FPS düşüyor

Bu konu çözüldü olarak işaretlenmiştir. Çözülmediğini düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
İşletim sistemi
Windows 10
Makaleler
1
RAM
4 GB
Ekran kartı
MX 130 2GB
İşlemci
Intel i3 10110U 2.10 GHz
Bu sorun birkaç gündür var. Alta da oyundan aldığım ekran görüntülerini koyarım. Ekran kartımın ve işlemcimin sıcaklığı çok iyi seviyelerde ve tam performansında çalışıyor ekran kartı. Bunlara rağmen sebepsiz bir FPS düşüşü var. Daha önce Roblox'da sabit 60 FPS ve MTA'da 80 - 90 FPS civarı alıyordum. Bazen 100'e kadar çıkıyordu. Şimdi ise Roblox 40 - 50 FPS, MTA'da ise 40 - 60 FPS civarlarında geziyor. Sebebi ne olabilir? Bu arada sistemin bakımları 3 - 4 ay önce yapıldı ve termal macun yenilendi.

Dosya Ekleri

• Ekran Görüntüsü (33).png
    Ekran Görüntüsü (33).png
    697,4 KB · Görüntüleme: 106
  • Ekran Görüntüsü (34).png
    Ekran Görüntüsü (34).png
    1,9 MB · Görüntüleme: 87
Çözüm
Ekran Görüntüsü (5).png

Nasıl oldu anlamadım fakat "Intel Extreme Tuning Utiliy" programını indirip çalıştırdım ve hiçbir ayara dokunmadım. Ona rağmen işlemcimin frekansı düzeldi. Çok saçma :D
Aynı ekran kartının olduğu bir laptop kullanıyordum. Ekran kartı çok ısınmamasına rağmen frekans düşürdüğü için FPS düşüyordu. Sorunu çözemedim. Buraya yazdığımda ise "zaten oyun için üretilmiş bir ekran kartı değil" gibi saçma sapan söylemlerle karşılaşmıştım. Normalda 1150 MHz'de çalışması gereken çekirdek 900 MHz'de kendini sabitliyordu. Bununla birlikte bellek hızı da düşüyordu. Bu ilk başlarda sizin de belirttiğiniz gibi olmuyorken sonradan olmaya başladı. Size tavsiyem eğer laptop için herhangi bir soğutma ürünü kullanmıyorsanız hava sirkülasyonunu sağlamak için altında bir boşluk oluşmasını sağlayın. Bunu iki arka köşesinin alt kısmında silgi gibi bir şey koyarak veya altının orta ileri kısmına dikdörtgen prizma biçiminde bir cisim yerleştirerek altında bir boşluk oluşturabilirsiniz. Bunun yanında termal macunun kalitesinden bahsetmeme gerek yok herhalde. Dilerseniz bir soğutucu da alabilirsiniz. Az da olsa etkisi oluyor ve hava sirkülayonunu onunla sağlayabiliyorsunuz.

@celilemrednsmnt Bu sorun çoğu MX 130 ve 940MX ekran kartının sıcaklık limitinin 70 dereceye ayarlı olmasından, 70 derece olduğunda hem bellek hem çekirdek hızını düşürüyor. Bir laptop için 70 derece sıcaklıklarda kalmak da çok zor. Tabii sizinkinde limit 70'e ayarlı mıdır bilemem.

Ayarlı ise bu rehberime bakabilirsiniz:
@TylerDurdenAynıBen sizde ise böyle bir durum yok gibi. Fotoğraflara baktığımda çekirdek ve VRAM frekansı normal gözüküyor, bu durumda sorun işlemciden olabilir. ThrottleStop indirip bir süre oyun oynadıktan sonra Limits sekmesini ve ana sayfayı atın.

Son düzenleme:
Aynı ekran kartının olduğu bir laptop kullanıyordum. Ekran kartı çok ısınmamasına rağmen frekans düşürdüğü için FPS düşüyordu. Sorunu çözemedim. Buraya yazdığımda ise "zaten oyun için üretilmiş bir ekran kartı değil" gibi saçma sapan söylemlerle karşılaşmıştım. Normalda 1150 MHz'de çalışması gereken çekirdek 900 MHz'de kendini sabitliyordu. Bununla birlikte bellek hızı da düşüyordu. Bu ilk başlarda sizin de belirttiğiniz gibi olmuyorken sonradan olmaya başladı. Size tavsiyem eğer laptop için herhangi bir soğutma ürünü kullanmıyorsanız hava sirkülasyonunu sağlamak için altında bir boşluk oluşmasını sağlayın. Bunu iki arka köşesinin alt kısmında silgi gibi bir şey koyarak veya altının orta ileri kısmına dikdörtgen prizma biçiminde bir cisim yerleştirerek altında bir boşluk oluşturabilirsiniz. Bunun yanında termal macunun kalitesinden bahsetmeme gerek yok herhalde. Dilerseniz bir soğutucu da alabilirsiniz. Az da olsa etkisi oluyor ve hava sirkülayonunu onunla sağlayabiliyorsunuz.
@celilemrednsmnt Bu sorun çoğu MX 130 ve 940MX ekran kartının sıcaklık limitinin 70 dereceye ayarlı olmasından, 70 derece olduğunda hem bellek hem çekirdek hızını düşürüyor. Bir laptop için 70 derece sıcaklıklarda kalmak da çok zor. Tabii sizinkinde limit 70'e ayarlı mıdır bilemem.

Ayarlı ise bu rehberime bakabilirsiniz:
@TylerDurdenAynıBen sizde ise böyle bir durum yok gibi. Fotoğraflara baktığımda çekirdek ve VRAM frekansı normal gözüküyor, bu durumda sorun işlemciden olabilir. ThrottleStop indirip bir süre oyun oynadıktan sonra Limits sekmesini ve ana sayfayı atın.
Hocam sorun sıcaklıkla alakalı olamaz. Zalman NS-2000 marka soğutucu aldım ve hava sürkülasyonunu sağlıyor. Daha öncesinde sıcaklık yüzünden frekans düştüğünü biliyordum fakat bu sefer farklı. Frekans hiç düşmüyor. Sıcaklık üst limite ulaşmıyor ulaşsa bile geri düşüyor ve frekans düşüşü taş çatlasa 100 MHz oluyor. Bana kalırsa sorun başka bir bileşende ya da yazılımda. Aşağıda daha önce açtığım konuları bırakıcam. Daha iyi anlayacaksınız.

Çözüldü: MX130 405 MHz'de sabitleniyor
İdepad 3 15IML05 laptopu garantiye gönderirsem ne kadar masraf çıkar?
MX 130 laptop şarjdayken FPS düşmesi
Çözüldü: Ekran kartı neden tam hızda çalışmaz?

Not: Bu arada @e.n.e.s hocam sizin dediğinizi yapıyorum birazdan geri dönüş sağlarım.

Tamamdır hocam, sorun güçten kaynaklı gözüküyor burada. Bir de neden Turbo kapalı gözüküyor? Siz mi kapatmıştınız? Disable Turbo tikini kaldırıp Limits sekmesinde Cleara basıp tekrar biraz oyun oynayıp fotoğraf atın bakalım.

Tamamdır hocam, sorun güçten kaynaklı gözüküyor burada. Bir de neden Turbo kapalı gözüküyor? Siz mi kapatmıştınız? Disable Turbo tikini kaldırıp Limits sekmesinde Cleara basıp tekrar biraz oyun oynayıp fotoğraf atın bakalım.
Ekran görüntüsü 2022-06-01 194500.png

Hocam Disable Turbo ile ben oynamadım. Tik aktif şekilde geldi.

Tamamdır hocam, anlaşılan işlemciyle ilgili bir güç sorunumuz var. Müsait zamanda bakacağım.
TPL sekmesini atabilir misiniz hocam?

Ekran görüntüsü 2022-06-03 204607.png

Buyurun hocam tekrardan.
Ekran_Goruntusu_2.png

Hocam işlemcinin hızında büyük bir problem var. Biliyorum işlmecinin hızı her şey demek değildir fakat normalde benim bu işlemcim 3000 MHz'in üstünde çalışırdı. Zaten yeni farkettim. Yüksek FPS düşüşü sadece işlemcinin öncelikli kullanıldığı oyunlarda büyük ölçüde oluyor. Güç seçeneklerinden de yüksek performansa ayarlı. Nasıl çözücem anlamadım gitti.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Geri
Yukarı