Nasıl işletim sistemi yapabilirim?

Bence diğer işletim sistemlerindeki eksik olan veya daha iyisi yapılabilecek şeyler konusunda değişiklik yapılmalı, lakin ne kadar zaman alacağını vs bilemem. Debian, Ubuntu Linux tabanlı değil mi?
Daha iyisini yapmak demek zaten değiştirdiğin anlamına geliyor. Örneğin kopyalama için daha iyi bir algoritma ile değiştirirsen, bir değişiklik yapmış oluyorsun zaten.
Linux dağıtımlarına buradan bakabilirsin: Linux Dağıtımları Tarihsel Sıralama - Wikipedia

Nasıl bir işletim sistemi yapılır?
Bilgim yok bu yüzden nasıl yapabilirim ve bilgileri nereden öğrenebilirim?

Topluluklar tarafından geliştirilen GNU/Linux dağıtımları mevcut. Örneğin Pisi Linux gibi. Eğer yazılım geliştirebilecek düzeyde programlama bilginiz varsa bu topluluklara gönüllü olarak katılarak sizin de bir işletim sisteminin geliştirilmesinde yani bir çorbada tuzunuz olabilir.

İşletim sistemleri aslında bir bilgisayarın donanım kaynaklarını yöneten yazılımlar bütünüdür. Tek bir yazılım değil, birden çok yazılımı içlerinde barındırırlar. Bir işletim sisteminin geliştirilmesinde yüzlerce, hatta binlerce programcının katkısı olabilir.

Daha iyisini yapmak demek zaten değiştirdiğin anlamına geliyor. Örneğin kopyalama için daha iyi bir algoritma ile değiştirirsen, bir değişiklik yapmış oluyorsun zaten.
Linux dağıtımlarına buradan bakabilirsin: Linux Dağıtımları Tarihsel Sıralama - Wikipedia
Anladım, sağol Allah razı olsun. Mesela ben Pisi Linux'da küçük büyük değişikler yapsam benim olsada sonuçta o işletim sistemimi temel almış olurum.
Debian'da Linux gibi işletim sistemi çekirdeğidir bu arada. Anladığım bu yani.

Hangi yazılım dili üzerine çalışmalıyım.
C/C++/Assembly
Anladım, sağol Allah razı olsun. Mesela ben Pisi Linux'da küçük büyük değişikler yapsam benim olsada sonuçta o işletim sistemimi temel almış olurum.
Debian'da Linux gibi işletim sistemi çekirdeğidir bu arada. Anladığım bu yani.
Üniversite kaynaklarında bununla ilgili kaynaklar bulabilirsin: Örnek
Debian direkt olarak bir işletim sistemi, çekirdek değil. Buradaki bütün işletim sistemlerinin çalışmasına olanak sağlayan şey Linux Kernelidir. Bunun üzerine yapılan eklemeler ortaya bir işletim sistemi çıkarır. Bilgisayar üzerinde olan bütün bağımlılıkları bu şekilde daha net görebilirsin sanırım.
1590930521604.png

Sıfırdan işletim sistemi yapmak, tekeri yeniden icat etmeye benzer.
Lakin "Nasıl GNU/Linux dağıtımı yapabilirim?" dersen, daha makul bir soru sormuş olursun.
Bunun için önce Milis Linux, Pisi, Archman gibi dağıtımlarda pişmen gerekir.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı