Ne zaman farklı ISS'ye geçmeliyim?

İlk 35 Mbps olarak geçin. Hat durumuna göre 50 Mbps'e geçersiniz. Önceden tahmin etmek zor.
Hocam çok özür diliyorum, sizi rahatsız ediyorum fakat son bir sorum daha olacak.
17 yaşında olduğum için kendi üstüme internet aboneliği açtıramıyorum maalesef.
Bunun yüzünden annemin veya babamın üstüne abonelik açtıracağım. Fakat bir sorun var, ne annem ne de babam internetten anlıyor. Başvuruda annemin/babamın ismini kullanıp telefon numarası yerine kendi telefon numaramı yazsam bir sıkıntı olur mu acaba? Benimle iletişime geçmeleri iki taraf içinde çok daha sağlıklı olur çünkü.
 
unun yüzünden annemin veya babamın üstüne abonelik açtıracağım. Fakat bir sorun var, ne annem ne de babam internetten anlıyor. Başvuruda annemin/babamın ismini kullanıp telefon numarası yerine kendi telefon numaramı yazsam bir sıkıntı olur mu acaba?
Onların bilgilerini verip, görüşmeyi siz yapabilirsiniz sorun olmuyor.
FTTB ile GPON arasında performans farkı var mıdır?
Duruma göre değişir.

Hangi GPON ? Mesela TT'nin son zamanlarda ek yaparak kurduğu GPON sistemler ileride büyük sorunlara yol açacak. Bununla kıyaslarsanız FTTB üstün gelecektir.

İkiside tam donanımlı şekilde kurulursa farkı anlamanız çok güç.
 
Son düzenleme:
@Ulunay

Hocam benim arkadaşımın evine bu sistemden kurmuşlar bahsettiğiniz kötü sistem bu mu?

1597829890405.png


1597829914300.png
 
Hocam benim arkadaşımın evine bu sistemden kurmuşlar bahsettiğiniz kötü sistem bu mu?
Bahsi geçen sistem bu, yılın 2. veya 3. ayından itibaren bu sisteme geçtiler.

Bir fiber lifini ekleyerek 20 civarında binaya hizmet veriyorlar. Yani 20 tane bina santralden veya en yakın fiber toplama noktasında aynı portu paylaşıyor. Her binada 4 daire olsa 80 kişi tek porta bağlı oluyor.

Hız tanımlaması ve veri kontrolü sanal şekilde yapılıyor. 80 kişi aynı anda 100 Mbps kullanmak isterse eğer inanılmaz bir darboğaz onları bekliyor. 80 farklı daire, 20 farklı konum ve haliyle 20'den fazla ek demek.

Bir sitede 10 blok varsa, santral tarafında 10 port demek. Kapasite vs. buna göre ayarlanmış. Tek ek noktası ise bina içindeki ankastre oluyordu. Hız tanımlaması vs. gene aynı şekilde işliyor ama veri teker teker adres dolaşmadan direk varacağı noktaya gidiyor.

Şimdi ise bir veri 19 tane bina dolaşıp size gelmek durumda kalacak. Fiber kablonun limitleri inanılmaz olmasına karşı bu şekilde çalışmak için tasarlanmamış.

Bunun bir limiti olmalı. Bilinçsiz insanların elinde bu sistem ADSL'den de beter olacaktır.

Normal şartlarda her binanın OLT üzerinde kendi portu olmalı. Bu nedenle eskiden toplu konut harici FTTH sistem gelmiyordu. Şimdi bir lifi çok fazla bölüp istedikleri gibi at koşturuyorlar.

Maliyeti ucuzlatmak için böyle bir yola gidildi ama yanlış yapıldığını düşünüyorum. 2023 hedefine ulaşmak ve her eve fiber getirmek amaçlı yapıldığını düşünüyorum çünkü bir anda her isteye fiber vermek bu kadar kolay değil.

Kısacası belirli noktadan sonra ucuz etin yahnisi yavan olur denilecek. VDSL'de olduğu gibi sizin hattınız X Mbps'e kadar destekli denilecek.

FTTH adı altında çakma VDSL satışına dönecek.

Bu süreç 15-20 yıllık bir süreç ama ADSL'de yaşanılanları hepimiz çok iyi biliyoruz. Dilerim teknolojinin gelişimi bunu engelleyecek duruma gelir.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı