Neden Linux kullanan bu kadar az?

Kardesim bildigim seyleri bana yanlış bir sekilde ogretmezsen sevineceğim artik. Bu laf kalabaligini hep yapiyorsun. Konu BFQ falan degil desktop kerneli BFQ'yu kullanir diye bir kural da yok. Bosuna senin yanlış dusuncelerini tartisiyoruz yani. Bir kernelin Desktop'ta kullanmak icin ayarlandigini Preemption modelinden ve Sync Frequency'den anlarsin. Bir zamanlar BFQ yoktu ama desktop kernelleri vardi yani. Gozunu seveyim artik hakli cikana kadar uzatirim davranisini bir birak. Bilmedigin seyler hakkinda sabahtan beri atip tutuyorsun 50 tane kanit gosterdim yanlış konustuguna dair hala utanmadan sikilmadan uzatiyorsun. Durumun cidden doktorluk benden pes artik git egolarini baska biriyle tatmin et. Zaten baska hiçbir amacinin olmadigini butun foruma gosterdin.
Kaç defa tartışmayacağım, zamanım değerli, sözde oyuna ortak olmayacağım deyip tekrar aynısını yaptınız. Demek ki dediklerimde doğrular var. Bu saatten sonra sizi ve "kanıtlarınızı" pek ciddiye alabileceğimi de sanmıyorum. BFQ kullanacak diye bir kural yok, zaten mainline da saydıklarımın hiçbiri yok. Ama bunlar bugün varken latency için CONFIG_PREEMPT_VOLUNTARY=y ayarını açmak tamam, ama o kadar yeni zamanlayıcıları, zamanlayıcılar için yapılan ek ayarları kullanmayalım. Peki. Çok rahat çarpıtmaya gittiğinizi de gördüm. Bilgisayardan hemen de ne çabuk atlarsınız uzaya öyle. Firefox'un veya açık kaynak diğer uygulamaların sadece Linux üzerinde "optimizasyonlarla" derlenebileceğini söylediğinizde zaten anlamıştım bir şeyleri. Neyse, Teşekkür ederim.

En basitinden yazma şekliniz bile sizi belli ediyor. Bir arkadaşın yazım şeklinden çifte hesap olduğu bariz belliydi, moderasyon tınlamadı ama neyse.
Kardesim bildigim seyleri bana yanlış bir sekilde ogretmezsen sevineceğim artik. Bu laf kalabaligini hep yapiyorsun. Konu BFQ falan degil desktop kerneli BFQ'yu kullanir diye bir kural da yok. Bosuna senin yanlış dusuncelerini tartisiyoruz yani. Bir kernelin Desktop'ta kullanmak icin ayarlandigini Preemption modelinden ve Sync Frequency'den anlarsin. Bir zamanlar BFQ yoktu ama desktop kernelleri vardi yani. Gozunu seveyim artik hakli cikana kadar uzatirim davranisini bir birak. Bilmedigin seyler hakkinda sabahtan beri atip tutuyorsun 50 tane kanit gosterdim yanlış konustuguna dair hala utanmadan sikilmadan uzatiyorsun. Durumun cidden doktorluk benden pes artik git egolarini baska biriyle tatmin et. Zaten baska hiçbir amacinin olmadigini butun foruma gosterdin.

Bos bir is yapip (yanlis anlamayin araniza karistigim icin saygisizlik anlaminda) ikinizin de forumda alaninda en sevdigim uyelerden olup kavga etmemenizi isteyecegim fakat basarili olmayacagimi biliyorum.

Hatirlatmak istedigim tek sey buraya son kullanicinin neden Linux secmemesinden geldigimiz.

Bos bir is yapip (yanlis anlamayin araniza karistigim icin saygisizlik anlaminda) ikinizin de forumda alaninda en sevdigim uyelerden olup kavga etmemenizi isteyecegim fakat basarili olmayacagimi biliyorum.

Hatirlatmak istedigim tek sey buraya son kullanicinin neden Linux secmemesinden geldigimiz.
Niye kötü olsun ki? Daha fazla kişi olsun, fikir belirtsin, bilgi alışverişi olsun.

Niye kötü olsun ki? Daha fazla kişi olsun, fikir belirtsin, bilgi alışverişi olsun.
Hocam konustuklariniza uzaktan bir gozlemci olarak soyleyebilirim ki Abdulhamit'i savundun kavgasina dondu. Bilgi alisverisi guzel kabul fakat geldigimiz yerle baslangic bambaska.

Hocam konustuklariniza uzaktan bir gozlemci olarak soyleyebilirim ki Abdulhamit'i savundun kavgasina dondu. Bilgi alisverisi guzel kabul fakat geldigimiz yerle baslangic bambaska.
Olabilir. Filler tepişir, çimenler ezilir.

Yanlis anlamalarin var birkac tane benim de kotu Turkce kullanimim. İstedigim yetki derken kernel ve sistem seviyesinden ziyade standart bir kullanici ve her seyin yolunda gittiginden emin olmak isteyen bir sistem yoneticidi gozunden yazdim. Bu iki kullanicinin da Windows uzerinde yapmak isteyecegi en buyuk degisiklik ozel bir gereksinim icin runtime kurmaktir cunku eldeki sistem calismasi gerektigi gibi calisiyor. Herhangi bir performans ya da ozgurluk kaygisiyla degistirmek degil, cihazi optimal kosullarda istedigi yere yoneltebilmek diyeyim.

Ya ama ekosisteme de gereksiz denmez hocam. Benim 50 tane sifrem var ve her yerden eristigim bir tarayici gecmisim var bunlara ek olarak PDF arsivime her yerden erismek istiyorum. Benim derdimi su an Google Drive, Windows ici bir BTRFS surucusu ve KDE Connect cozuyor fakat bunun daha kolay cozuldugu yerler de var.

Gizlilik dert degil cogu insan icin, mevzu ise yaramasi.

Hakli oldugunuz yerler var bu konuda cunku su anda buyuk firmalar sag olsun kerneldeki driverlar pek cici calisiyor fakat yazicida bir surucu dandikligi yasayinca butun hayatiniz zehir oluyor.

Hatta o kadar zehir oluyor ki o gun Ubuntuyu silip Fedora kuruyorsunuz.

Windows tarafinda yazici driverimi Linux dagitimlarim gibi kendi arsivlerinde ariyor ve dogrusunu bulursa kuruyor. Bulamadi diyelim (%50 diyelim artik daha yetenekli update) Win95 zamanindan kalma surucuyu uyumluluk modunda kurup kullanabiliyorum.

Bunun hem zitti hem de destekleyecek ornekleri var mesela iki gun once aldigim ses kartini ayarlayacagim diye canim cikti Windowsta ASİO driverlari sebepli. Muhtemelen JACK ile hallolacak ama bakalim.

Benim kapalilik tanimim ile sizinki hic uyusmuyor :)

Gizlilik benim için de normalde dert değil fakat çoğu ekosistemin bir fotoğraf depolayıcısı, dosya depolayıcısı var değil mi? Benimle bu bilgiler birebir örtüştüğü zaman hiçbir şekilde rahat olamııyorum.
Gizlilik işin içinde olmalı. Dert olmasa da olmalı. Belki de çoğu insan çok düz düşünüyordur, yanlış mıyım?

Yazıcıdaki sorununuzu ele almak gerekirse, bu sorunların büyük bir kısmı genellikle yanlış PPD konfigürasyonundan kaynaklanıyor. Yazıcınızın tamamen official verdiği PPD'leri kullanmanız en iyisi. Bunu bildiğim kadarıyla Epson yapıyordu mesela. Diğer çoğu yazıcının da PPD'leri çalışır durumda.

Win95 zamanından kalma sürücüyü uyumluluk moduyla kurman sence de fazlasıyla yanlış gelmiyor mu kulağa? Sadece soruyorum.

Kaç defa tartışmayacağım, zamanım değerli, sözde oyuna ortak olmayacağım deyip tekrar aynısını yaptınız. Demek ki dediklerimde doğrular var. Bu saatten sonra sizi ve "kanıtlarınızı" pek ciddiye alabileceğimi de sanmıyorum. BFQ kullanacak diye bir kural yok, zaten mainline da saydıklarımın hiçbiri yok. Ama bunlar bugün varken latency için CONFIG_PREEMPT_VOLUNTARY=y ayarını açmak tamam, ama o kadar yeni zamanlayıcıları, zamanlayıcılar için yapılan ek ayarları kullanmayalım. Peki. Çok rahat çarpıtmaya gittiğinizi de gördüm. Bilgisayardan hemen de ne çabuk atlarsınız uzaya öyle. Firefox'un veya açık kaynak diğer uygulamaların sadece Linux üzerinde "optimizasyonlarla" derlenebileceğini söylediğinizde zaten anlamıştım bir şeyleri. Neyse, Teşekkür ederim.

Dediklerinizi pek anlamadım, baştan ve temiz bir şekilde anlatırsanız belki tartışmanıza yardım ederim.
Yaptığı çarpıtma değildi, güzel açılardan da güzel örnekler verdiğini düşünüyorum. Zira bana da "EPYC" konusundan gayet agresif bir cevap vermiştiniz. Bence okuduğunuzu pek anlamıyorsunuz.
Tartışmayı bu kadar alevlendirmemeniz gerekirdi. Niye bu kadar uzattığınızı da hala anlamış değilim. Sakin olamıyor musunuz?

Cevabimi gecmis mesajlarda verdim zaten. Daha fazla konusup sana konuyu uzatman icin koz vermek de istemiyorum. Butun forum da gordu sallamadan ibaret oldugunu. Verdigim bilgilerin dogrulugundan suphe eden insanlar Google amca ellerinizden oper.

Ben de bilgi paylasimi oldugu icin konuyu devam ettirdim. Bu konunun bu kadar uzamasinin tek sebebi cruslan arkadasimizin yanlisini kabul edebilecek kadar olgun bir insan olmamasi. Yazdigim bilgilerin hepsi dogru dedigim gibi suphe edenlerin dogrulama yapmasi zor degil. Yani bir tane dogru olmak zorunda oldugunu varsayarsak ikimizden birinin kisiliginde ciddi bir sorun oldugu zaten anlasiliyor. Kim siz karar verin.

Gizlilik benim için de normalde dert değil fakat çoğu ekosistemin bir fotoğraf depolayıcısı, dosya depolayıcısı var değil mi? Benimle bu bilgiler birebir örtüştüğü zaman hiçbir şekilde rahat olamııyorum.
Gizlilik işin içinde olmalı. Dert olmasa da olmalı. Belki de çoğu insan çok düz düşünüyordur, yanlış mıyım?

Yazıcıdaki sorununuzu ele almak gerekirse, bu sorunların büyük bir kısmı genellikle yanlış PPD konfigürasyonundan kaynaklanıyor. Yazıcınızın tamamen official verdiği PPD'leri kullanmanız en iyisi. Bunu bildiğim kadarıyla Epson yapıyordu mesela. Diğer çoğu yazıcının da PPD'leri çalışır durumda.

Win95 zamanından kalma sürücüyü uyumluluk moduyla kurman sence de fazlasıyla yanlış gelmiyor mu kulağa? Sadece soruyorum.
Secim sansi, secim sansina sahibiz felsefe sebepli o sebeple bir sunucuya baglayip baglamamak da bir secenek. Benzer bir sistem 2GB RAMli uzak sunucudan da halledilir fakat brn gizliligime oyle boyle buyuk onem vermem ki cok kisi de vermez ki bana kalirsa luzumu da yok.

Vektorel PDFlerde sorun yasiyordum Ubuntu dahili gelen CUPS surucusuyle. bir sekil cozerim artik bogusa bogusa.

Aslinda hayir hic de yanlis gelmiyor cunku sapasaglam calisiyor ve o yazicinin kullanildigi sistem 3 senedir tek format yemeden bozuk kirik vermeden devam ediyor. Guvenlik acigi falan dersen tamam da yok sisteme etkisi olmadi. Yazici Hp Laserjet 1010 :D

Çünkü bilgisayar kullanıyorsun. Yani operatörü gibi şeysin. Bunu da meraklısı yapmaz nokta. Linux Steam Deck ile falan da yaygınlaşmayacak sebebi ise onu kullanan kişiler cihazın SteamOS olduğunun farkına varmayacaklar. Hadi bir şekilde farkına vardılar diyelim cahilliklerinden SteamOS'un Debian tabanlı yani bir Linux olduğunu asla öğrenmeyecekler. Sadece ama sadece bilgisayar bilimlerine meraklı insanlar bu yola girecek.

Bazen düşünüyorum keşke en saf haliyle LinuxOS isminde bir distro olsa, GNOME giydirilse, oluşabilecek her hata kapatılsa ve son kullanıcıya 'Bu linuxtur, al kullan' denilse ne güzel olur. Terminali default olarak kapalı tutacaksın, meraklısı gitsin açsın çünkü ihtiyaç olmayacak. Atölyeler Steam Deck için oyun çıkarsın full+full, Linux şenlensin. Wine veya Proton'un gelişmiş modern versiyonunu kernele entegre edeceksin, Adobe ve Office çalışacak.

Kısaca bilgisayardan anlamayan cahillerin bile Linux kullanabiliyor olması gerekmekte. İşte o zaman bu başlık gibi başlıklarda tartışmayız.

Ne yazık ki Linux dünyası daha iyi olduğunu insanlara anlatmayı denerken daha beteri, bilgisayardan anlamayan cahillerin Linux'a kendi değersiz ve mantıksız çıkarımlı fikirleriyle çamur atmaları.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı