Neden Linux kullanan bu kadar az?

En büyük etken yazılım desteği. Linux için ayrı dağıtım çıkaranlar bile geriden geliyor(çoğu).

Özellikle benim kullandığım yazılımların düzgün bir alternatifi Linux üzerinde yok.

Salonumda TV'nin yanında duran 2019 senesinde 85₺ ye aldığım yatık kasa E8400 sistemimi linux olarak kullanıyorum. Multimedya olarak gayet güzel iş yapıyor.
 
Birçok dağıtımı da olduğu için optimize etmesi uygulamayı zor.

Flatpak çıkalı kaç yıl oldu hatırlamıyorum, dağıtıma göre optimizasyond iye bir şey de yok hepsi aynı kernel. Bağımlılık sorunu çıkabilir hasbelkader o da snap ve flatpakle çözülüyor.

En önemlisi ise Marka Bilinirliği. Microsoft'u her yer de görürsün fakat Linux dağıtımlar maalesef öyle değil. Dünyanın en büyük ve zengin firmalarından biri ile boy ölçüşmek, haliyle bilinmiyorsun.

Çoğu büyük firma serverlerini Enterprise derece Linux dağıtımlarına (SUSE, RHEL Ubuntu) emanet eder, neden çünkü Windows server kullandıklarında bir yerden patlayacağını biliyorlar.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Basit birkaç nedeni var: Bir laptop satın almak istediğinde kaç tanesi Linux temelli bir dağıtımla geliyor? Bir elin parmağını geçmez, ücretsiz olmasına rağmen.

Linux'da karşılaştığın bir sorunun çözümüne ulaşmak mı daha kolay, yoksa Windows'da yaşadığın bir sorunun çözümüne ulaşmak mı daha kolay?

Son kullanıcı tek tıkla oyuna girip kafa dağıtmak isterken diğer tarafta kim diğer uğraşlara girmek ister? Elbette, meraklı, bu işlerle ilgilenen kişiler. Bunların sayısı da tahmin edebileceğiniz üzere son kullanıcı olan kesimden çok çok az.

Linux sever biri olarak mesele sadece ücretsiz olmayla bitmiyor ne yazık ki. İşletim sistemleri için yaygınlık konusunun çeşitli boyutları var. Bunlardan bazıları: Uyumluluk, Teknik desteğe ulaşmak, işletim sistemine yazılım geliştirenlerin durumu, donanım üreticileriyle ilişkiler vs.
 
Açıkçası daha önce Linux da kullanmış bir aktif Windows ve MacOS kullanıcısı olarak hiçbir işletim sisteminde Windows rahatlığı göremedim. Linux birçok farklı konuda çok daha meşakatli işlemler gerektiriyor ve her donanımla ve yazılımla pek de stabil değil (stabil doğru ifade olmasa bile). Dual-boot anladığım ancak sadece Linux ile işlerimi yürütmem mümkün değil.
 
Korsan demiştim.
T*Launcher jar dosyasını dağıtıyor.
Kullanıcıya windows'ta birşey tarif ederken bile zorlanıyoruz. Linux'ta birşeyler tarif etmeyi düşünemiyorum.
Öyle bir zorluk yok, hatta şahsen bana daha kolay geldiğini söyleyebilirim Gnome Ayarlar uygulamasının.
YaST diye bir gerçek var openSUSE tarafında, Denetim masasını söker atar.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı