Neden Linux kullanan bu kadar az?

Bakın hayatta şunu benimser iseniz rahat edersiniz.
Hayat çeşitlilikle güzeldir. Linux kullanırsınız beğenirsiniz. Windows kullanırsınız beğenirsiniz. Ama diğeri neden şöyle böyle demeye gerek yok. O böyle işte. hangisini seviyorsan seçenek var işte. Herşey saygı duyarak daha güzeldir.
 
Flatpak çıkalı kaç yıl oldu hatırlamıyorum, dağıtıma göre optimizasyond iye bir şey de yok hepsi aynı kernel. Bağımlılık sorunu çıkabilir hasbelkader o da snap ve flatpakle çözülüyor.



Çoğu büyük firma serverlerini Enterprise derece Linux dağıtımlarına (SUSE, RHEL Ubuntu) emanet eder, neden çünkü Windows server kullandıklarında bir yerden patlayacağını biliyorlar.

Dediklerinize katılıyorum. Zira bende Ubuntu kullanıcısıyım. Hatta Linux üzerinde koşan serverımda var. Fakat bahsettiğiniz olaylar son kullanıcı için çok karmaşık kalıyor. Örneğin ben Elektrik Elektronik mühendisiyim ve Yazılım üzerinde 4 yıl çalıştım. Benim için Linux dağıtımlar Windows'tan daha kullanışlı, rahat. Ama genel kullanıcıya hitap eden bir işletim sistemi olmadığını göz ardı etmemeliyiz. En basiti o terminali görmek bile sıradan son kullanıcıyı korkutuyor. Forumda en çok açılan konular işlemci sıcaklığım yükseldi, kablo nasıl takılır, sürücü nasıl güncellenir ile doluyken kernel ve code base çözümler... :D Yoksa her şeyin çözümü var.
 
Dediklerinize katılıyorum. Zira bende Ubuntu kullanıcısıyım. Hatta Linux üzerinde koşan serverımda var. Fakat bahsettiğiniz olaylar son kullanıcı için çok karmaşık kalıyor. Örneğin ben Elektrik Elektronik mühendisiyim ve Yazılım üzerinde 4 yıl çalıştım. Benim için Linux dağıtımlar Windows'tan daha kullanışlı, rahat. Ama genel kullanıcıya hitap eden bir işletim sistemi olmadığını göz ardı etmemeliyiz. En basiti o terminali görmek bile sıradan son kullanıcıyı korkutuyor. Forumda en çok açılan konular işlemci sıcaklığım yükseldi, kablo nasıl takılır, sürücü nasıl güncellenir ile doluyken kernel ve code base çözümler... :D Yoksa her şeyin çözümü var.
Ben de bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim hocam. Özellikle siz benden de kernel seviyesine yakınsınız :D

O konuda en iyi işi Ubuntunun yaptığını düşünüyorum.
Software Center üzerinden yapılacak bir güncelleme ile bütün sistem güncelleniyor, Zaten AMD ve Intel mesa sürücülerini kullanıyor. Nvidia ise kendisi .run dosyası yayıyor, bunu kabul edebilirim kurulum var ama yine de terminalde fakat Ubuntu tarafında yine üçüncü parti sürücüler "sürücü kurucu" aracıyla kurabiliyor kullanıcı.

Terminali sadece githubdan dosya çekeceğimde bir de update yaparken ne kuruyor ne kurmuyor detaylıca incelemek için (ne olur ne olmaz sistemi havaya uçurmanın lüzumu yok :D)

Zaten Snap kendinden kurulu geliyor Ubuntu tarafında, her şeyimi snap kullanabiliyorum kullanabildiğim. Üçüncü taraf kodekler isteğe bağlı tık diye kuruluyor (Windowsta lisansınız yoksa elle kurmak zorundasınız ya da VLC)
 
Linux kullanıcıyım çok yabancılık çekiyorum. Normalde Windows'ta yazar geçersin Linux'ta illa Linux diye aratman gerekiyor ve neden bu kadar az az kişi kullanıyor? Ben Windows da Linux da kullanıyorum. Linux kişiselleştirme, mahremiyet, güvenlik vb. olarak çok daha iyi ama hala anlamıyorum niye bu kadar az kişi kullanıyor ve Linux ücretsiz. -_-
Kısaca son kullanıcıya hitap eden bir sistem değil. Örneğin bilgisayar kullanmaya yeni başlayan birisi en basit işlemleri bile Linux'ta olan kompleks yapıdan dolayı yapamayacaktır.
 
Ben de bilgisayar mühendisliği öğrencisiyim hocam. Özellikle siz benden de kernel seviyesine yakınsınız :D

O konuda en iyi işi Ubuntu'nun yaptığını düşünüyorum.
Software Center üzerinden yapılacak bir güncelleme ile bütün sistem güncelleniyor, Zaten AMD ve Intel mesa sürücülerini kullanıyor. NVIDIA ise kendisi. Run dosyası yayıyor, bunu kabul edebilirim kurulum var ama yine de terminalde fakat Ubuntu tarafında yine üçüncü parti sürücüler "sürücü kurucu" aracıyla kurabiliyor kullanıcı.

Terminali sadece GitHub'dan dosya çekeceğimde bir de Update yaparken ne kuruyor ne kurmuyor detaylıca incelemek için (ne olur ne olmaz sistemi havaya uçurmanın lüzumu yok :D)

Zaten Snap kendinden kurulu geliyor Ubuntu tarafında, her şeyimi snap kullanabiliyorum kullanabildiğim. Üçüncü taraf kodekler isteğe bağlı tık diye kuruluyor (Windows'ta lisansınız yoksa elle kurmak zorundasınız ya da VLC)

Çoğu software maalesef Software Center'da yok. Misal Discord kullanıcısıysan Auto Update yok :D NVIDIA kullanıyorsan fan ayarını manuel olarak ayarlayıp her açılışta bunu kullan deme olanağın yok. Ne için kullandığına ve nasıl kullandığına göre Linux çok iyiden kullanılmaz derecesine kadar değişebiliyor. Uzun süre açma örneğin Update'ler şişiyor. GUI için bile harici uygulama kurmak zorunda kalıyorsun. Evet esneklik sayesinde hepsinin bir çözümü var ama bunları sıradan bir babaya anlatabilir misin? Hayır :D Yazılımda en ama en önemli nokta kullanılabilirlik. Sen dünyanın en iyi yazılı ol ben içinde kaybolup özellik bulamıyorsam hiçbir anlamı yok. :D Apple'ı Apple yapan bu kullanıcı odaklı yaklaşımı oldu hep. Hala da bu yoldan gidiyor. Adamlar aptal yerine koyuyor diyoruz vs ama sıkıntı yok bak :) Baktığında oda Linux :D

Ama Linux gibi bir adlandırma bulunmuyor. Çünkü özelleştirilerek Windows gibi kalıplara sokulmuş bir halde. Gibi gibi gibi.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Program desteği çok kısıtlı alternatifleri de tatmin edici değil. Özellikle donanım kontrol programları (RGB, Macro tuş atama, DPI, zart, zurt) Oyun tarafında Valve sayesinde çok çok çok büyük bir ilerleme kaydetse de hala sorunlar var. Mod, yama kurmak işkence kursa da çalışmama ihtimali var, AntiCheat kullanan çoğu oyun açılmıyor. Kullanıcı dostu olan var; olmayan var ancak çoğu kullanıcı dostu değil. Bazen terminal kullanmak zorunda kalabiliyorsun ve terminal komutlarıyla haşır neşir olman gerekiyor. Ayrıca Microsoft gibi kendini iyi pazarlayamıyor ve parasal konuda Microsoft kadar zengin değil. Bu yüzden geliştiriciler sadece Windows tarafına yöneliyor.
 
Çünkü Linux kullanımı kolay değil, çünkü Linux bir işletim sistemi değil bir işletim sistemi ailesi ve sayısız alt aileden oluşuyor ve kişinin kendine uygun olanı bulması aylar alabiliyor. Çünkü Linux ideal bir ekosistem oluşturamıyor. Tam olarak bu yüzden.
Sana istediğin aileyi seç diyor, en azından tek aile tek taban kullanmıyoruz. Ben çok memnunum alternatifler olmasından.

Mint'ın kullanımı Windows'tan bile kolay. Haberiniz olsun.

Yazılım desteği yok yazmışlar doğrusu haklılık payı var ama ekosistemde rekabete gelebilecek güzel alternatifleri de var. LibreOffice, OpenOffice gibi birçok şey vardı. Ben gündelik kullanımımda Office kullanmıyorum pek umarım isimleri yanlış hatırlamıyorumdur. En güzeli ne derseniz, ileri seviye Office işlerinde Windows kullanıp gündelik kullanımda Linux kullanmak bana göre, eğer MS Office ile takıntılıysanız illaki.

Yazılım program desteği dışında Linux her konuda Windows'u solluyor denebilir. Mükemmel bir kernel, birbirinden farklı DE/WM'ler. İnanılmaz şeyler gerçekten bende bazen hayranlık uyanıyor.

Windows'un arayüzü akıcı değil. RegEdit gibi yerlerde özellikle ben deliye dönüyorum bazen. Görev Zamanlayıcı kullananlar varsa onlar da katılır. Aero masaüstü ortamı doğrusu rezalet, Linux masaüstü ortamlarında misal GNOME ile biraz kullansalar görebilirler kendileri.

Sorun çözmeye de az çok uygunsanız mod olarak fazlasıyla güzel. Windows'a nazaran çok daha az sorun oluyor aslında gündelik, güvenli kullanımda ama.

Yazılım desteği ve ilgili yönlendirmeler yapılsaydı Windows kullanılmazdı ama günümüzde durum böyle değil. İsteyen istediğini kullansın ama bence önyargısız bir ara Linux'a da şans versin. Girince ve ilk başlarda az sabırlı olunca kullandığınız şeye anlam veremiyorsunuz.

Bu arada kolaylık konusu da biraz aslında deneyimsizlik yüzünden yanlış anlaşılıyor. Linux Windows'tan kat ve kat kolay ama işte öğrenene kadar. Terminal'de 2 komutla her işimi hallediyorum. Hatta DD komutuyla Terminalde programsız ISO bile yazdırıyorum.
 
Son düzenleme:

Yeni konular

Geri
Yukarı