Neden tüm Android'ler bir Apple etmez?

Her ne kadar her Android farklıdır, onun kamerası ondan üstündür gibi söylemler olsa da iPhone kamerası kendini her yerde belli ediyor.

Hocam Honor 400'ün kamerası 200MP.
iPhone 16 Pro Max'in 48MP neresinde belli ediyor acaba.

Google fişini çekmeseydi nexus ve Android One cihazlarda da arayüz olarak aşırı sade ve stabil bir kullanımı bulabiliyorduk. Uzun süredir Google Pixel cihazları bunu sunarken bence bir süredir piyasada olan Nothing Phone'da nothing OS ile beraber gerçekten sade ve stabil bir arayüzü sunuyor. Bir süredir Android tarafında fotoğraf çekiminde iPhone ile gerek öne gerek arka gerek ise yardımcı kameralarda zaten farkı açan cihazlar vardı artık markalar mobil fotoğrafçılığı ayrı bir boyuta getirdiler. Keza video performansında da aradaki uçurum fark artık kalmadı. Prestij demişsin açıkçası bu biraz daha varoşun kendini tatmin aracı, çok fazla sanayi ve şantiye ortamında vakit geçirmişimdir. Üst düzey yönetici, mühendis ya da işletme sahiplerinin büyük çoğunda iPhone görmüyorum ki bu insanlar prestije muhtemelen senden benden daha fazla önem veriyorlardır. Daha çok makine operatörü, yeni mezun mühendis gibi tiplerde kendini tatmin etme ya da senin tabirin ile prestij kazandırma arzusu olan tiplerde görüyorum. Ekosistem daha iyi diyorsun Android tarafında bırak üst segmenti GM9 Pro gibi fiyat performans cihazlarında bile USB 3.0 desteği varken Apple halen USB 2.0 ile cihaz satıyor, dosya aktarım süresindeki bu çağdışılık ile mi sağlıyor ekosistemi? Apple özellikleri 6-7 yıl sonra getiriyor ama lakin şöyle iyi böyle süper yapıyor demişsiniz ancak gördük ki yapay zeka konusunda resmen sınıfta kaldı. Gemini ile birlikte Android üreticiler kendi eklentileri ile birlikte üstelik ücretsiz olarak telefon konuşmayı canlı çevirme gibi pek çok özelliği kısa sürede geliştirip oldukça da yeterli seviyede çalışabilir hale getirmişken Apple halen stajyer öğrenciye kodlatılmış gibi vasat seviyede çalışan bir yapay zekayı sundu.
Benim burada size katılabileceğim tek nokta var, oda özellikle Samsung'un çinliler ile her segmentte rekabet edeceğim uğraşına sebep birçok gereksiz model çıkartıyor olmaları. Benim şahsi düşüncem giriş, giriş-orta, orta, orta-üst ve üst segment olarak her marka 5 ana seri yapmalı ve bu serilerde bir ufak boyutlu baz model bir de büyük boyutlu Pro veya Plus model olmalı.

Hocam Honor 400'ün kamerası 200MP.
iPhone 16 Pro Max'in 48MP neresinde belli ediyor acaba.
MP ile kamera kalitesi belirlenmez hocam. Çoğu kamera zaten standart olarak 12/16MP çekim yapar. Siz özellikle 48/200 seçmediğiniz sürece kamera ayarlarından.

Bu mantık ile baksak 10-15 bine mükemmel kameralı telefonlar var ama asıl önemli olan ana lens ve yardımcı kameralar.

Merhaba dostlar,
Aşağıda yazacağım şeyler tamamen kendi düşüncelerim ve gözlemlerimi yansıtmaktadır. Kesinlikle bir kaynak, resmi bilgi, sistem bilgisi içermemektedir

1. Kamera.
Her ne kadar her Android farklıdır, onun kamerası ondan üstündür gibi söylemler olsa da iPhone kamerası kendini her yerde belli ediyor.
Ayrıca live photo özelliği bence kötü bir fotoğrafı bile güzel hale getirebilecek bir özellik.
Şu anki 2.el aynı fiyat bandinda olan iPhone XR ile Xiaomi kamerası kıyaslandığında ortaya gerçekten çok net bir tablo çıkıyor.
iPhone kamerası bu yüzden gençler arasında bu kadar popüler. Genelde fotoğrafı çeken iPhone kullanıcısı ondan atmasını isteyen Android kullanıcısı olur.

2. Hız.
Apple'ın Bionic işlemcileri ve iOS ile harika entegresi bence harika bir hız deneyimi sunuyor. Ben telefonu ana ekranda kaydırırken donan çok Android gördüm ama acayip donan Apple pek görmedim.

3. İşlevsellik.
Şu bir doğrudur, Apple bazı özellikleri 6-7 yıl sonra getiriyor. Lakin Apple'ın özellikleri gerçekten hepsi işlevsel ve kullanılabilir özellikler.
Örneğin Redmi telefonumda bir uygulama aramak için (ana ekran düzenim çok karışık, uygulamaları arayarak buluyorum.) Yukarıdan aşağı çekince uygulama çekmecesi açılıyor. Ancak gerçekten böyle bir rezalet yok telefon duruyor bekliyor arama kısmı açılıyor, arama ekranına istediğiniz şeyi yazıyorsunuz en az 10 sn sonra uygulama gözüküyor.
(Neden Redmi ile kiyasladın diyecekler haklı olabilirler ancak basit bir iPhone XR veya SE bütçesiyle ancak bir Redmi alınabilir.

4. Model Kolaylığı.
İlk Android cihaz alacağım zaman gerçekten kafayı yemiştim. Telefoncuya giriyorum Samsung.
A55, A23, S24, a55.
Ya ben tek tek hepsini araştırmam ki, 1, 2, 3, 4 şeklinde olması Apple'deki model üst alt sıralamasını çok kolay ve anlaşılabilir yapıyor.

5. Prestij.
Bugün bir yüksek model iPhone kişiyi görünce toplum olarak maddi durumu iyi psikolojosine giriyoruz. Aynı adam Samsung S25 Ultra ile gelirse eğer hiç fark bile etmez telefondan çok anlamayan kişi, çünkü tüm Android tasarımları kopyala yapıştır halinde Apple'da da bu var ancak yine de imaj açısından çok daha başarılı.

6. Ekosistem.
Bir AirPods, MacBook sahibi telefonu bilgisayarı ve kulaklığı arasında çok kolay eşleme yapabiliyor. Zaten bu sistemi konuşmaya gerek bile yok ki inkar edenin çıkacağını sanmıyorum.

7. iOS - Basitlik.
iOS belki de Apple bünyesinden çıkıp başka bir telefona entegre olsaydı kesinlikle o cihaz da patlardı. Gerçekten harika bir işletim sistemi tamam Android bir çekirdek ve bunun üstüne telefon geliştiricileri eklemelerini yapıyor ve bu yüzden IOS'dan daha iyi bir sistem geliştirilebilir doğru, ancak ben daha iOS kadar tasarımsal harika, basit bir işletim sistemi daha görmedim.ığı
Ek: Emojileri de unutmayalım.

8. Güvenlik.
Günümüzde birçok Android cihaz basit bir APK dosyası ile hacklenebiliyorken IPhone'da bu işler çok daha zor. Ben daha hiç hackelenen (indirdiği dosya veya zararlı yazılım dolayısıyla, jailbreaksız) iPhone kullanıcısı görmedim.

Günün sonunda her ne kadar Apple ve iOS Android cihazlardan kat kat daha iyi olsa da bence Android cihaz alışan kişinin IPhone'ye, IPhone'ye alışan kişinin Android'e geçmesi çok zor.
Hepsi birer inovasyon sonucu ve hiçbiri babamızın oğlu değil (şahsen 😅) ben böyle düşünüyorum. Siz farklı düşünebilirsiniz benim dediklerim yanlış olabilir olur, ben şu an bunları Redmi cihazım üstünden yazıyorum ve bir eski IPhone'li olarak cihazımı en kısa vakitte satıp iPhone ile değiştirmeye çalışıyorum.
Siz ne düşünüyorsunuz? Yorumlarda buluşalım.

Tamamen kendi düşüncelerim ve gözlemlerimi yansıtmaktadır. kesinlikle bir kaynak, resmi bilgi, sistem bilgisi içermemektedir. Psikolojik ve gözlem sonucu yazılmıştır.
Apple fanboy

IPhone'u abartmayın.
Yok hocam bu adamlara anlatamazsın. Bunlar tarikat gibiler. Aslında bütün suç Android amiral gemisi üreticilerinde. Kendilerine Premium bir marka algısı yaratamıyorlar. Samsung mesala S25 Ultra gibi efsane bir telefon varken gidip aptalca A07 isimli bir çöp üretiyor. Sonra insanlar çöp A'ları alıp Samsung'un marka algısına kötü gözle bakıyor. Keza Xiaomi 15 seriside çok güzel, ama gidip çöp Redmi 15C üretirse tabi premium marka algısı olmaz.
Bir telefon üreticisi şunu anlamalı; sen her kesime hitap edemezsin. Sen gidip A07 satarken aynı anda S25 Ultra satamazsın. Sen gidip Xiaomi 15 Ultra satarken Redmi 15C satamazsın. Bunu anlamıyor adamlar. Bu yüzden Apple tanrı gibi insanların gözünde. Rekabet olmayınca ne oluyor; Apple çöp telefonu premium diye çıkartsa bile peynir ekmek gibi satıyor.

Benzer şey otomobil sektörüne de geçerli. Mesala Renault, Talisman gibi efsane bir D sınıfa araba üretmiş. Peki neden satamıyor? Çünkü aynı Renault çöp Clio ve çöp Symbol'u da ürettiği için insanların gözünde Talisman'da çöp oluyor. Bu yüzden üretiler şunu anlamalı; hiç bir marka her kesime hitap edemez. Ya çöp ucuz telefon üretirsin yada zenginler premium telefon, ikisi aynı anda olmaz!!!

yok hocam bu adamlara anlatamazsın. Bunlar tarikat gibiler. Aslında bütün suç Android amiral gemisi üreticilerinde. Kendilerine premium bir marka algısı yaratamıyorlar. Samsung mesela S25 Ultra gibi efsane bir telefon varken gidip aptalca A07 isimli bir çöp üretiyor. Sonra insanlar çöp A'ları alıp Samsung'un marka algısına kötü gözle bakıyor. Keza Xiaomi 15 serisi de çok güzel, ama gidip çöp Redmi 15C üretirse tabii premium marka algısı olmaz.
Bir telefon üreticisi şunu anlamalı; sen her kesime hitap edemezsin. Sen gidip A07 satarken aynı anda S25 Ultra satamazsın. Sen gidip Xiaomi 15 Ultra satarken Redmi 15C satamazsın. Bunu anlamıyor adamlar. Bu yüzden Apple Tanrı gibi insanların gözünde. Rekabet olmayınca ne oluyor; Apple çöp telefonu premium diye çıkartsa bile peynir ekmek gibi satıyor.

Benzer şey otomobil sektörüne de geçerli. Mesela Renault, talisman gibi efsane bir D sınıfa araba üretmiş. Peki neden satamıyor? Çünkü aynı Renault çöp Clio ve çöp Symbol'u da ürettiği için insanların gözünde Talisman'da çöp oluyor. Bu yüzden üretiler şunu anlamalı; hiçbir marka her kesime hitap edemez. Ya çöp ucuz telefon üretirsin ya da zenginler premium telefon, ikisi aynı anda olmaz!

Samsung bal gibi satıyor S25 ultrayı onu ne yapacağız, pazarlama stratejisi boşluk doldurma vs hani bunlar da gerekli her marka bu adımı atıyor ya.
Siz biraz ön yargılı gibisiniz.

yok hocam bu adamlara anlatamazsın. Bunlar tarikat gibiler. Aslında bütün suç Android amiral gemisi üreticilerinde. Kendilerine premium bir marka algısı yaratamıyorlar. Samsung mesela S25 Ultra gibi efsane bir telefon varken gidip aptalca A07 isimli bir çöp üretiyor. Sonra insanlar çöp A'ları alıp Samsung'un marka algısına kötü gözle bakıyor. Keza Xiaomi 15 serisi de çok güzel, ama gidip çöp Redmi 15C üretirse tabii premium marka algısı olmaz.
Bir telefon üreticisi şunu anlamalı; sen her kesime hitap edemezsin. Sen gidip A07 satarken aynı anda S25 Ultra satamazsın. Sen gidip Xiaomi 15 Ultra satarken Redmi 15C satamazsın. Bunu anlamıyor adamlar. Bu yüzden Apple Tanrı gibi insanların gözünde. Rekabet olmayınca ne oluyor; Apple çöp telefonu premium diye çıkartsa bile peynir ekmek gibi satıyor.

Benzer şey otomobil sektörüne de geçerli. Mesela Renault, talisman gibi efsane bir D sınıfa araba üretmiş. Peki neden satamıyor? Çünkü aynı Renault çöp Clio ve çöp Symbol'u da ürettiği için insanların gözünde Talisman'da çöp oluyor. Bu yüzden üretiler şunu anlamalı; hiçbir marka her kesime hitap edemez. Ya çöp ucuz telefon üretirsin ya da zenginler premium telefon, ikisi aynı anda olmaz!

Kardeşim anlamadığınız konu şu. iPhone Türkiye'de gereksiz pahalı olduğu için kimse 20-30k fazla fiyat ödemek istemiyor ama anlamadıkları konu şu. iPhone Samsung'un son modelinden en erken 3 ay önce çıkıyor ve atıyorum fiyatı 2000 dolar. Samsung ise IPhone'den sonra çıkıyor fiyatı 1700 dolar. Elin Amerikalı'sı, avrupalısı gidip de 3 ay bekleyecek değil. Telefona kolayca erişebiliyor vede prestij, kalite vb özellikler olarak IPhone ya Samsung'un 1-2 adım gerisinde ya da 1-2 adım ilerisinde oluyor. Elin Amerikalı'sı elin avrupalısına 200-300 dolar bir şey yapar mı? Yapmaz. Ama bunu anlamıyorsunuz adam gidip bana burada TR veya 2.dünya ülkelerinin ağzından konuşuyor. Bir de Samsung ve iPhone aynı zaman aynı fiyatta çıksın diyelim. Hangisi daha çok satılır?

Yok hocam bu adamlara anlatamazsın. Bunlar tarikat gibiler. Aslında bütün suç Android amiral gemisi üreticilerinde. Kendilerine Premium bir marka algısı yaratamıyorlar. Samsung mesala S25 Ultra gibi efsane bir telefon varken gidip aptalca A07 isimli bir çöp üretiyor. Sonra insanlar çöp A'ları alıp Samsung'un marka algısına kötü gözle bakıyor. Keza Xiaomi 15 seriside çok güzel, ama gidip çöp Redmi 15C üretirse tabi premium marka algısı olmaz.
Bir telefon üreticisi şunu anlamalı; sen her kesime hitap edemezsin. Sen gidip A07 satarken aynı anda S25 Ultra satamazsın. Sen gidip Xiaomi 15 Ultra satarken Redmi 15C satamazsın. Bunu anlamıyor adamlar. Bu yüzden Apple tanrı gibi insanların gözünde. Rekabet olmayınca ne oluyor; Apple çöp telefonu premium diye çıkartsa bile peynir ekmek gibi satıyor.

Benzer şey otomobil sektörüne de geçerli. Mesala Renault, Talisman gibi efsane bir D sınıfa araba üretmiş. Peki neden satamıyor? Çünkü aynı Renault çöp Clio ve çöp Symbol'u da ürettiği için insanların gözünde Talisman'da çöp oluyor. Bu yüzden üretiler şunu anlamalı; hiç bir marka her kesime hitap edemez. Ya çöp ucuz telefon üretirsin yada zenginler premium telefon, ikisi aynı anda olmaz!!!
Ekonomik refahi yüksek ülkelerde Samsung A0*, Redmi C gibi ucuz modeller pek satılmıyor. A56 gibi modeller bile çok stok barındırmadığı oluyor çünkü alıcı şirket orası değil.
Hindistan, Çin gibi refah seviyesi düşük ülkelerde peynir ekmek gibi satıyor bu ucuz modeller.

Türkiye gibi karma refah durumunda olan ülkelerde ise hepsi barındırılıyor. Hindistan ve Çin'de de tabi S25 Ultra filan var ama genel alıcı düşük/orta segment dalları. Türkiye'de bu biraz daha karma.
Zaten Hintliler için özel olarak 720P, G99 işlemcili telefonlar çok yapılıyor.

Samsung, Xiaomi, Realme gibi firmalarda her dala oynamak zorunda kalıyorlar çünkü her klasmanda alıcıları var. Herkese satıyorlar. Apple ise hep yüksek segment/amiral giden bir firma.
Android tarafında yok mu? Var tabi. Google, OnePlus, Huawei gibi markalarda bugünlerde komple amiral gemisi odaklı gidiyor. Daha marka vardır.

Bu sitem ettiğiniz durumu teknoloji dünyasındaki neredeyse çoğu marka yapıyor. ASUS, Logitech, HP, Lenovo, MSI, Kingston, LG, Sony, Phillips say say bitmez. Çöp ürünleride var, amiral ürünleride.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı