Aslında çok güzel olur. Boyasak güzel olur ama garantiye götürsek servis dışı derler. Gelecekte beyaz rengi gelirse çok hoş olur XSX konsolunun. Eğer garanti dışı kalmaz ise kaplama yapılabilir konsola. Sökülebilir olanlardan.
Aynen. Güzel bir adım oldu eğer çıkarmasalardı daha zor rekabet edebilirlerdi.
Hemen atayım,
Sony, PlayStation 5 oyun konsollarının soğutmasında farklı yapıda fanlar kullanabiliyor. PlayStation CEO‘su Jim Ryan, dünya genelinde tek bir PS5
Ayrıca Enis Kirazoğlu gibi Youtuberların inceleme videolarını izlerseniz Ps5'in bir tık sesli çalıştığını söylüyorlar.
Bu konuyu ben de anlamadım. Ama muhtemelen anlatmak istedikleri şey geliştiricilerin müdahale etmesi. Yani normalde konsola binen yüke göre hızlanıp-yavaşlarken Sony bu olayı geliştiricilere açtı. Muhtemelen daha sakin yerlerde fan yavaşlarken aksiyonlu sahnelerde hızlanması gibi.
Geliştiricilere fan kontrolü verilmesi demek, aslında ekran kartlarının biz kullanıcılara fan kontrolü vermeleriyle aynı mantık.
Bir fanın şöyle bir verim üçgeni vardır:
1) soğutma
2) gürültü
3) güç
Bunların 2'sinde verimi arttırırsanız 3.de verim düşer. Bu, fan yapısının doğası gereğidir. Bilgisayar kullanıcılarına bu konuda serbestlik verilmesi doğru bir şey çünkü bilgisayarın tüm bileşenlerini bilen de, kasanın iç havalandırma şartlarını bilen de yine bizleriz. Örneğin, aynı işlemci ve ekran kartını alan arkadaşım benimkinin 2 katı boyutunda ve 5 fanlı bir kasa tercih ederken ben fansız ve küçücük bir kasa tercih edebilirim. Bu durumda arkadaşım, kendi ekran kartı ve işlemcisi için daha tembel ve düşük bir fan eğrisi kurabilir. Ben ise daha agresif bir fan eğrisi kurmak zorunda kalırım, aksi takdirde ısınma kaynaklı performansı kayıpları (yavaşlamalar) yaşarım.
Bu özgürlüğü bir konsol üreticisi, oyun üreticilerine verince aklıma şöyle olumsuz bir şey geliyor:
Agresif fan eğrisi + ekran kartının gecikmeli olarak frene basması gibi ayarlar yaparsanız, sürekli olarak yoğun güç isteyen oyunlarda performans düşüşlerini bir miktar elimine eder ve %10'lara varan performans artışları yaşarsınız. Ancak aynı oranda da gürültü artışı ve ömür kısalması elde edersiniz. Xbox ile PS5 arasındaki o ufak güç farkını böyle kapatabilir, hatta öne bile geçebilirsiniz. Ancak Playstation 5'inizin ömrü ve performansı, size sorulmadan ayarlanmış oluyor. PC ile arasındaki temel fark bu. Birinde kontrol bende, diğerinde değil. Ben bir oyunu azıcık daha yavaş oynayarak bilgisayarımın daha sessiz, soğuk ve uzun ömürlü olmasını seçebilirim. Ya da tam tersini yapıp maksimum performans için donanımımı terletebilirim. Tercih benim. Playstation 5'te ise bu güç oyun yapımcılarına verilmiş.
Aklın yolu birdir. Bir kasanın iç hacmini, ısıl iletkenliğini, ısıl avantajlı ve ısıl dezavantajlı noktalarını en iyi yine o kasanın üreticisi bilir. Peki bu üretici, neden zahmet edip de "ideal ve herkes için geçerli" bir fan eğrisi tanımlamıyor da işi oyun yapımcısına bırakıyor?
Elinizde bir boya üreticisi var bir de ressam. Birinden resim yapmasını istersiniz, diğerinden de en kaliteli boyayı üretmesini. Boya üretme işini de ressama verirseniz eline yüzüne bulaştırır.