Neden Xbox Series X bu kadar övülüyor?

Xbox o kadar övülmüyor. Türkiye şartlarına göre en iyi konsol olarak görülüyor. Çünkü Gamepass var.

PS tarafında Gamepass benzeri bir sistem olacak ama içinde sadece 10-20 tane seçili oyun olacak.
Xbox tarafında geriye uyumluluk+Gamepass ve EA Play'in bütünleşmesi+EA Play'in yıllık 64 TL gibi komik bir fiyatta olması Türkiye tarafında daha cazip bir konsol olmasını sağlıyor.

Konsol her türlü alınır, ister 8300 biriktirirsin ister Bulgaristan'a gidip alırsın ama sırf oyun satın almak için Bulgaristan'a vs gidip gelinemeyeceği için oyunu buradan alacaksınız. Bir oyunun da 700 TL olduğunu düşünürsek. O 700 TL'ye Xbox tarafında 1 yıllık Gamepass Ultimate yapılabiliyor.

Not: Beni Xbox fanı gibi görenler olacaktır kesin, yukarıdaki düşüncelerimi her iki konsolu da 2 nesildir kullanan biri olarak yaptım. PS tarafının exclusivelerinin çok daha iyi olduğunu hepimiz biliyoruz ama olay bütçe meselesi.

Şunu atayım da:
Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Xbox Series S tamamen siyah olsaydı harika gözükürdü bence. Böyle ocağa benziyor. Xbox Series X ise beyaz olsaydı harika dururdu. Tam ters yapmış Microsoft renkleri. :D

Xbox o kadar övülmüyor. Türkiye şartlarına göre en iyi konsol olarak görülüyor. Çünkü Gamepass var.

PS tarafında Gamepass benzeri bir sistem olacak ama içinde sadece 10-20 tane seçili oyun olacak.
Xbox tarafında geriye uyumluluk+Gamepass ve EA Play'in bütünleşmesi+EA Play'in yıllık 64 TL gibi komik bir fiyatta olması Türkiye tarafında daha cazip bir konsol olmasını sağlıyor.

Konsol her türlü alınır, ister 8300 biriktirirsin ister Bulgaristan'a gidip alırsın ama sırf oyun satın almak için Bulgaristan'a vs gidip gelinemeyeceği için oyunu buradan alacaksınız. Bir oyunun da 700 TL olduğunu düşünürsek. O 700 TL'ye Xbox tarafında 1 yıllık Gamepass Ultimate yapılabiliyor.

Not: Beni Xbox fanı gibi görenler olacaktır kesin, yukarıdaki düşüncelerimi her iki konsolu da 2 nesildir kullanan biri olarak yaptım. PS tarafının exclusivelerinin çok daha iyi olduğunu hepimiz biliyoruz ama olay bütçe meselesi.
Haklısın Gamepass üzerinde belli bir kütüphane ve güncellenen yeni gelen oyunlar geliyor.
Ama yeni bir oyun çıktığında eklenmediğinde veya özel oyun olmadığı için zor oluyor.
Oyun almak isteyen kişiler 2.el alır takas yapar oyun kiralar veya hesap satın alır yine alır çok yolu var oyun almanın illa 700tlye alacaksınız diye bir şey yok ki.
PS tarafında kardeşlik var ve 2.eli Türkiye'de daha güçlü.

Ayrıca PS Now'ı bulut üzerinden oynuyorsun. Herhangi bir pingde hikayeli oyun deneyimin biter.
PS4 oyunları yüklenip oynanabiliyor diye biliyorum.
Haklısın Gamepass üzerinde belli bir kütüphane ve güncellenen yeni gelen oyunlar geliyor.
Ama yeni bir oyun çıktığında eklenmediğinde veya özel oyun olmadığı için zor oluyor.
Oyun almak isteyen kişiler 2.el alır takas yapar oyun kiralar veya hesap satın alır yine alır çok yolu var oyun almanın illa 700tlye alacaksınız diye bir şey yok ki.
PS tarafında kardeşlik var ve 2.eli Türkiye'de daha güçlü.
Bunu demek istiyorum ama Game Pass de Game Pass.
-Çok iyi duyumlar yok.

-Soğutma konusunda başarılı olabilir ama ses konusunda geride. Bunu neredeyse bütün inceleme yapan kişiler söylüyor. Üstelik inceleme için yollanan konsollar satışta olan konsollara göre daha sessiz çalışıyormuş. Technopat bile haber yaptı.

-3 Kuruş için disksiz versiyon. PS5 DE çıkmasaydı Sony tek konsola sahip olacaktı ve Xbox'ın oluşturduğu giriş seviyesi konsol kısmını az olsa bile kapatamayacaktı. Özellikle yurt dışında insan 100 dolar daha ödeyip PS5 alırım der.

-Hemen hemen her oyun Game Pass'e uğruyor. Microsoft'un yaptığı her oyun Game Pass'e anında geliyor üstelik kısa sürse bile GTA 5 ve RDR2 bile geldi.
Disksiz versiyon güzel bir adım oldu bence.

Ses konusunda kaynak var mı?

Son düzenleme:
Müşteri hizmetleri konusunda Sony o kadar kötü mü?

Soğutma konusunda ikisi de başarılı.

3 kuruş için disksiz versiyon demeniz ilginç olmuş.

Hemen hemen her oyun Xbox Game Pass'e uğramaz ama bazı oyunlar uğrayabilir.

Geriye uyumlulukta Xbox net önde.
Buradan, "Sony kötü"yü değil "Microsoft çok iyi"yi anlayın lütfen.

Soğutma konusunda da Xbox bir adım önde. Hatta Sony şimdiden oyunlarla beraber türlü fan profilleri yapacaklarını anons edip, 25 senedir otomatik olarak her fanin içinde bulunan bir teknolojiyi bir kez daha pazarladı.

Blu ray konusunda da fikrim şu: siz hiç 100$/€ değerinde bir Blu-Ray gördünüz mü? Resmen onu alanların alacakları kurulu oyunların lojistik masrafını da konsolun içine gömmüşler.

Xbox Series S tamamen siyah olsaydı harika gözükürdü bence. Böyle ocağa benziyor. Xbox Series X ise beyaz olsaydı harika dururdu. Tam ters yapmış Microsoft renkleri. :D
Aslında çok güzel olur. Boyasak güzel olur ama garantiye götürsek servis dışı derler. Gelecekte beyaz rengi gelirse çok hoş olur XSX konsolunun. Eğer garanti dışı kalmaz ise kaplama yapılabilir konsola. Sökülebilir olanlardan.

Disksiz versiyon güzel bir adım oldu bence.
Aynen. Güzel bir adım oldu eğer çıkarmasalardı daha zor rekabet edebilirlerdi.

Ses konusunda kaynak var mı?
Hemen atayım,

Ayrıca Enis Kirazoğlu gibi Youtuberların inceleme videolarını izlerseniz Ps5'in bir tık sesli çalıştığını söylüyorlar.
Buradan, "Sony kötü"yü değil "Microsoft çok iyi"yi anlayın lütfen.

Soğutma konusunda da Xbox bir adım önde. Hatta Sony şimdiden oyunlarla beraber türlü fan profilleri yapacaklarını anons edip, 25 senedir otomatik olarak her fanin içinde bulunan bir teknolojiyi bir kez daha pazarladı.

Blu ray konusunda da fikrim şu: siz hiç 100$/€ değerinde bir Blu-Ray gördünüz mü? Resmen onu alanların alacakları kurulu oyunların lojistik masrafını da konsolun içine gömmüşler.
Bu konuyu ben de anlamadım. Ama muhtemelen anlatmak istedikleri şey geliştiricilerin müdahale etmesi. Yani normalde konsola binen yüke göre hızlanıp-yavaşlarken Sony bu olayı geliştiricilere açtı. Muhtemelen daha sakin yerlerde fan yavaşlarken aksiyonlu sahnelerde hızlanması gibi.

Aslında çok güzel olur. Boyasak güzel olur ama garantiye götürsek servis dışı derler. Gelecekte beyaz rengi gelirse çok hoş olur XSX konsolunun. Eğer garanti dışı kalmaz ise kaplama yapılabilir konsola. Sökülebilir olanlardan.

Aynen. Güzel bir adım oldu eğer çıkarmasalardı daha zor rekabet edebilirlerdi.

Hemen atayım,

Ayrıca Enis Kirazoğlu gibi Youtuberların inceleme videolarını izlerseniz Ps5'in bir tık sesli çalıştığını söylüyorlar.

Bu konuyu ben de anlamadım. Ama muhtemelen anlatmak istedikleri şey geliştiricilerin müdahale etmesi. Yani normalde konsola binen yüke göre hızlanıp-yavaşlarken Sony bu olayı geliştiricilere açtı. Muhtemelen daha sakin yerlerde fan yavaşlarken aksiyonlu sahnelerde hızlanması gibi.

Geliştiricilere fan kontrolü verilmesi demek, aslında ekran kartlarının biz kullanıcılara fan kontrolü vermeleriyle aynı mantık.

Bir fanın şöyle bir verim üçgeni vardır:
1) soğutma
2) gürültü
3) güç

Bunların 2'sinde verimi arttırırsanız 3.de verim düşer. Bu, fan yapısının doğası gereğidir. Bilgisayar kullanıcılarına bu konuda serbestlik verilmesi doğru bir şey çünkü bilgisayarın tüm bileşenlerini bilen de, kasanın iç havalandırma şartlarını bilen de yine bizleriz. Örneğin, aynı işlemci ve ekran kartını alan arkadaşım benimkinin 2 katı boyutunda ve 5 fanlı bir kasa tercih ederken ben fansız ve küçücük bir kasa tercih edebilirim. Bu durumda arkadaşım, kendi ekran kartı ve işlemcisi için daha tembel ve düşük bir fan eğrisi kurabilir. Ben ise daha agresif bir fan eğrisi kurmak zorunda kalırım, aksi takdirde ısınma kaynaklı performansı kayıpları (yavaşlamalar) yaşarım.

Bu özgürlüğü bir konsol üreticisi, oyun üreticilerine verince aklıma şöyle olumsuz bir şey geliyor:

Agresif fan eğrisi + ekran kartının gecikmeli olarak frene basması gibi ayarlar yaparsanız, sürekli olarak yoğun güç isteyen oyunlarda performans düşüşlerini bir miktar elimine eder ve %10'lara varan performans artışları yaşarsınız. Ancak aynı oranda da gürültü artışı ve ömür kısalması elde edersiniz. Xbox ile PS5 arasındaki o ufak güç farkını böyle kapatabilir, hatta öne bile geçebilirsiniz. Ancak Playstation 5'inizin ömrü ve performansı, size sorulmadan ayarlanmış oluyor. PC ile arasındaki temel fark bu. Birinde kontrol bende, diğerinde değil. Ben bir oyunu azıcık daha yavaş oynayarak bilgisayarımın daha sessiz, soğuk ve uzun ömürlü olmasını seçebilirim. Ya da tam tersini yapıp maksimum performans için donanımımı terletebilirim. Tercih benim. Playstation 5'te ise bu güç oyun yapımcılarına verilmiş.

Aklın yolu birdir. Bir kasanın iç hacmini, ısıl iletkenliğini, ısıl avantajlı ve ısıl dezavantajlı noktalarını en iyi yine o kasanın üreticisi bilir. Peki bu üretici, neden zahmet edip de "ideal ve herkes için geçerli" bir fan eğrisi tanımlamıyor da işi oyun yapımcısına bırakıyor?

Elinizde bir boya üreticisi var bir de ressam. Birinden resim yapmasını istersiniz, diğerinden de en kaliteli boyayı üretmesini. Boya üretme işini de ressama verirseniz eline yüzüne bulaştırır.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı