Neden Xbox Series X bu kadar övülüyor?

Geliştiricilere fan kontrolü verilmesi demek, aslında ekran kartlarının biz kullanıcılara fan kontrolü vermeleriyle aynı mantık.

Bir fanın şöyle bir verim üçgeni vardır:
1) soğutma
2) gürültü
3) güç

Bunların 2'sinde verimi arttırırsanız 3.de verim düşer. Bu, fan yapısının doğası gereğidir. Bilgisayar kullanıcılarına bu konuda serbestlik verilmesi doğru bir şey çünkü bilgisayarın tüm bileşenlerini bilen de, kasanın iç havalandırma şartlarını bilen de yine bizleriz. Örneğin, aynı işlemci ve ekran kartını alan arkadaşım benimkinin 2 katı boyutunda ve 5 fanlı bir kasa tercih ederken ben fansız ve küçücük bir kasa tercih edebilirim. Bu durumda arkadaşım, kendi ekran kartı ve işlemcisi için daha tembel ve düşük bir fan eğrisi kurabilir. Ben ise daha agresif bir fan eğrisi kurmak zorunda kalırım, aksi takdirde ısınma kaynaklı performansı kayıpları (yavaşlamalar) yaşarım.

Bu özgürlüğü bir konsol üreticisi, oyun üreticilerine verince aklıma şöyle olumsuz bir şey geliyor:

Agresif fan eğrisi + ekran kartının gecikmeli olarak frene basması gibi ayarlar yaparsanız, sürekli olarak yoğun güç isteyen oyunlarda performans düşüşlerini bir miktar elimine eder ve %10'lara varan performans artışları yaşarsınız. Ancak aynı oranda da gürültü artışı ve ömür kısalması elde edersiniz. Xbox ile PS5 arasındaki o ufak güç farkını böyle kapatabilir, hatta öne bile geçebilirsiniz. Ancak Playstation 5'inizin ömrü ve performansı, size sorulmadan ayarlanmış oluyor. PC ile arasındaki temel fark bu. Birinde kontrol bende, diğerinde değil. Ben bir oyunu azıcık daha yavaş oynayarak bilgisayarımın daha sessiz, soğuk ve uzun ömürlü olmasını seçebilirim. Ya da tam tersini yapıp maksimum performans için donanımımı terletebilirim. Tercih benim. Playstation 5'te ise bu güç oyun yapımcılarına verilmiş.

Aklın yolu birdir. Bir kasanın iç hacmini, ısıl iletkenliğini, ısıl avantajlı ve ısıl dezavantajlı noktalarını en iyi yine o kasanın üreticisi bilir. Peki bu üretici, neden zahmet edip de "ideal ve herkes için geçerli" bir fan eğrisi tanımlamıyor da işi oyun yapımcısına bırakıyor?

Elinizde bir boya üreticisi var bir de ressam. Birinden resim yapmasını istersiniz, diğerinden de en kaliteli boyayı üretmesini. Boya üretme işini de ressama verirseniz eline yüzüne bulaştırır.
Çok doğru konuştunuz.

Geliştiricilere fan kontrolü verilmesi demek, aslında ekran kartlarının biz kullanıcılara fan kontrolü vermeleriyle aynı mantık.

Bir fanın şöyle bir verim üçgeni vardır:
1) soğutma
2) gürültü
3) güç

Bunların 2'sinde verimi arttırırsanız 3.de verim düşer. Bu, fan yapısının doğası gereğidir. Bilgisayar kullanıcılarına bu konuda serbestlik verilmesi doğru bir şey çünkü bilgisayarın tüm bileşenlerini bilen de, kasanın iç havalandırma şartlarını bilen de yine bizleriz. Örneğin, aynı işlemci ve ekran kartını alan arkadaşım benimkinin 2 katı boyutunda ve 5 fanlı bir kasa tercih ederken ben fansız ve küçücük bir kasa tercih edebilirim. Bu durumda arkadaşım, kendi ekran kartı ve işlemcisi için daha tembel ve düşük bir fan eğrisi kurabilir. Ben ise daha agresif bir fan eğrisi kurmak zorunda kalırım, aksi takdirde ısınma kaynaklı performansı kayıpları (yavaşlamalar) yaşarım.

Bu özgürlüğü bir konsol üreticisi, oyun üreticilerine verince aklıma şöyle olumsuz bir şey geliyor:

Agresif fan eğrisi + ekran kartının gecikmeli olarak frene basması gibi ayarlar yaparsanız, sürekli olarak yoğun güç isteyen oyunlarda performans düşüşlerini bir miktar elimine eder ve %10'lara varan performans artışları yaşarsınız. Ancak aynı oranda da gürültü artışı ve ömür kısalması elde edersiniz. Xbox ile PS5 arasındaki o ufak güç farkını böyle kapatabilir, hatta öne bile geçebilirsiniz. Ancak PlayStation 5'inizin ömrü ve performansı, size sorulmadan ayarlanmış oluyor. PC ile arasındaki temel fark bu. Birinde kontrol bende, diğerinde değil. Ben bir oyunu azıcık daha yavaş oynayarak bilgisayarımın daha sessiz, soğuk ve uzun ömürlü olmasını seçebilirim. Ya da tam tersini yapıp maksimum performans için donanımımı terletebilirim. Tercih benim. PlayStation 5'te ise bu güç oyun yapımcılarına verilmiş.

Aklın yolu birdir. Bir kasanın iç hacmini, ısıl iletkenliğini, ısıl avantajlı ve ısıl dezavantajlı noktalarını en iyi yine o kasanın üreticisi bilir. Peki bu üretici, neden zahmet edip de "ideal ve herkes için geçerli" bir fan eğrisi tanımlamıyor da işi oyun yapımcısına bırakıyor?

Elinizde bir boya üreticisi var bir de ressam. Birinden resim yapmasını istersiniz, diğerinden de en kaliteli boyayı üretmesini. Boya üretme işini de ressama verirseniz eline yüzüne bulaştırır.
Cidden bu durumun nelere yol açacağını merak ediyorum. Umarım iyi şeylere yol açar.

Oyunlardaki performansı PS5'ten daha kötü. Arayüz çözünürlüğü ve renk doğruluğu daha düşük. Önceki nesle göre pek yenilik sunmayan ve Dualsense'ten daha fazla gecikmesi olan bir gamepadi var. O kadar tanıtılan quick resume özelliğinde düzeltildi mi bilmiyorum ama sıkıntılar var.

Bir de PS5 alacaklara her ay 600 TL vermek istiyorsanız alabilirsiniz diyorsunuz ama Xbox'ın sahip olduğu firmaların oyunları ilginizi çekmiyorsa iki tarafta da aynı parayı ödeyeceksiniz.

Bir de PS5'e de Xbox Game Pass benzeri bir sistemin geleceği konuşuluyor neden bundan bahsedilmiyor?

Geriye uyumluluk ile eski nesil oyunları ve Xbox'ın firmalarından çıkan yeni oyunları Xbox Game Pass ile oynamayacaksanız bu konsolun ne anlamı var?
2016 da Xbox One sahibiydim 2019 da PS4 Pro sahibi oldum ikisinide kullanmış biri olarak GamePass'i katmadan kendi kullanıcı deneyimimi neden ikisinede 600TL vermek gerekmediğini açıklayayım.

EA access Xboxta yıllık 45TL idi PS de 179 ve Xbox EA Access'te daha çok oyun var. EA Access yaramaz dersen sadece Mart ayında yeni FIFA'yı vermesi bile yeterli. Battlefield, Battlefront, Mirrors Edge, NFS vb saymıyorum bile. Yıllık Gold üyelikle PS Plus aynı fiyat fakat hem Xbox Gold'a gelen beleş oyunlar daha iyi oluyor genelleme yaparsak hemde geriye uyumluluktan dolayı aylık 4 adet oyunla geliyordu. Hala 4 mü bilmiyorum.

Bu yüzden oyuna vercek paran varsa PS yoksa Xbox alacaksın. GamePass'te yoktu bende Xbox varken oda ayrı bir konu. O zaten süper bir şey. Yeni çıkmış bir oyunu hemen alacaksan ikisindede hemen hemen aynı paradır indirimdede hemen hemen aynı paraya düşer o konu doğru ama zaten onu vercek paran varsa PS al diyorum bende özel oyunları oynamak için.

Bu arada Xbox öven falanda yok her zaman PS övülür PS alınır. PS kafeye gidilir. Hemen hemen herkesin elinden bir PS geçmiştir veya eli değmiştir Xbox değmemiştir. Bende PS almaya evden çıkıp Xbox one 1tb + 2kol +2 oyun +Lenovo laptop 1500TL kampanyasını görünce satış görevlisininde abi bu Laptop 900TL bunu 600 700'e satsan zaten sana 900'e gelecek alet, Xbox'ta güzel al bir bunu dene demesiyle tanıştım Xbox ile.

Daha güçlü olmadığını gördük. Mark cerny her şey teraflops değil diyordu. Testlerde gördük sonucu.

Yazılım sal.

Kendileri bile en güçlü konsol derken en güçlü Xbox olarak değiştiler. En güçlü olduğuna emin misiniz?

Yazılımsal sorunlar var yeni yama ile düzeltildi bazı sorunlar 2021'de tamaen haledecekler yanlış bilgilendirme yapmayalım.

Yazılımsal.

Yazılımsal sorunlar var yeni yama ile düzeltildi bazı sorunlar 2021'de tamamen halledecekler yanlış bilgilendirme yapmayalım.
Şu an için yanlış bilgilendirme değil gibi duruyor. Mesela Assassin's Creed Valhalla'ya yama geldi ama dinamik çözünürlük PlayStation 5'in altına düşüyor.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı