Nereden geldi bu "hocam" ?

Hoca; Arapça'da öğretmen yani bilgi veren demektir.
Burası da Forum sitesi olduğu için ve genelde bilgi olduğu için hocam şeklinde hitap ediliyor.

İnternet jargonunda çok uzun yıllardır var. Hatta belki de Türkiye´ye internetin geldiği ilk zamanlardan beri kullanılıyor olabilir. Benim açımdan rahatsız edici bir yanı yok. İstemeyen kullanmaz.
Bundan 9-10 yıl önce de kullanıyorduk, forumlarda genellikle yaygındır. Yaşı daha genç olanlar anlam veremiyor olabilir, belki biz alıştık bilmiyorum "hocam".

Ne diyelim? Ha hacı, hoca gibi dini ve Arapça, Farsça kökenli kelimelerden rahatsız oluyorsan anlarım, hatta bende pek sevmem. Ama forumda kimsenin saygı çerçevesinde hitap etmek dışında kullandığını da sanmıyorum ve kendimde kullanıyorum.

Bilgili birisi olduğu için hocam diyorlar. Başka hitap şekli yok bence. Öğretmenim ya da bilirkişi falan demek saçma olur.

DH'den kalan alışkanlığım. Kullanılmasında bir problem de yok. Dümdüz yazınca kaba duruyor gibime geliyor. Zaten forum yazım ve imla kurallarına dikkat ettiği için yazılar çok nizami duruyor, bir de az biraz samimiyet faktörü katmayınca robot yazmış gibi duruyor yazılar :D

Açıkçası benim de pek sevdiğim söylenemez. Ama kendi adıma konuşuyorum özellikle forumdayken bazen bilgili bir kişiden yardım alırken bir hitap şekli eksik kalıyor. O kelime de bunu dolduruyor. Bunun dışında ben de pek kullanmıyorum, gerek de görmüyorum.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı