Öğlen ve gece ders çalışmak mantıklı mı?

Hayır gece uyumalısın. Gece çalışarak alacağın verimi pomodoro tekniğiyle alabileceğini düşünüyorum. Dinlenmiş olduğun içinde normaldekine göre çok da daha fazla verim alacaksın, bunu sende hissedersin diye düşünüyorum. Pomodoro tekniğini adım adım anlatayım:

1) Yapacağın işi belirle.
2) 25 dakika boyunca odaklanarak o işi yap. Sadece o iş başka hiçbir şey.
3) 5 dakika ara ver. Kalk, su iç, biraz yürü ama asla telefona bakma. Hem dikkatin dağılır hem de dalıp gidebilirsin.

Bu 3 kısa şey ile çok verimli çalışabilirsin. 25+5 1 pomodoro döngüsü yapıyor. 4 pomodoro döngüsü sonunda istersen 15-20 dakikalık uzun bir mola verebilirsin -insanlar genelde öyle yapıyor ama sana kalmış- Eğer gece uyursan her türlü çok verimli bir ders çalışırsın. Uyku her şeyin temeli. Çünkü aslında sadece beynin dinlenmiyor, beynin o gün yaşanan tüm olayları önemli önemsiz vb. ayırıyor ve resmen beynine önemlileri kaydediyor. Uyumamanın zararları:

1)Eğer geceleri uyumazsan sürekli yorgun, sürekli uykulu olursun. Gündüz bile dümdüz çalıştığın dersin verimini tam alamazsın.
2) Beynin dinlenmediği için odaklanamaz.
3) Öğrenilen bilgilerin kalıcı hale gelmesi uyku sürecinde olur. Uyumamak bu süreci bozar.
4) Kaygı, stres artar. Gün içinde daha sinirli olursun.
5) Problem çözme, karar verme, yaratıcılık gibi motor becerilerinde gözle görülür düşüş olur.
6) Hastalıklara yakalanma ihtimali artar.
7) Büyüme hormonu, melatonin ve kortizol dengesizleşir. Bu da gelişim, stres yönetimi ve cilt sağlığını etkiler.
8) Uzun süreli uykusuzluk kilo alma, obezite ve insülin direncine yol açabilir.
9) Tansiyon yükselir, kalp rahatsızlıkları riski artar.
Daha sayamayacağım birçok şey...

Bir de denemeleri üstteki arkadaşın dediği gibi normalde yapılan saatlerde çözmeye ve şartları nomalde yapıldığına en iyi şekilde benzetmeye çalış sanki bu gerçekten büyük sınavmış gibi davran her seferinde. O strese ne kadar önceden alışırsan senin için o kadar normalleşir.
Bir de uyku düzenini düzeltmek istersen gündüz uyuma ne olursa olsun. Gece uyu mışıl mışıl sabah uyan 2 gün falan zorlanırsın sonra alışırsın uyandığın saat hep aynı olsun.
Bu videoları da izlemeni öneririm vaktin olursa buralarda daha fazla bilgi olabilir ben çok önce izlemiştim unuttum. Kolay gelsin ☺️

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.

Son düzenleme:
Orası öyle ama nedense geçen sene sabah çalışırken hissettiğim verimle gece çalışırken hissettiğim verim arasında aşırı büyük farklar yok ve ayrıca 1'er saat başına 10 dk mola ver mesela 10 saat çalıştığında 2 saat mola bu bana arka arkaya çok ağır geliyor her türlü alışsam bile 5 saat çalıştığımda bile hayat bunalımına giriyorum 1-2 saat mesafe koymak istiyorum araya her türlü.
Genede sağlık yönünden gece uykusu daha faydalı.

Sabah 8-9 gibi kalkıp, duş ile kahvaltı yaparsınız. 2 saat çalışırsınız. Saat 12 oldu, 2 saat gezip, 14'te gene iş başı 2 saat. 16 oldu, gene 2 saat hobi uğraşması ile 18 ve gene 2 saat, saat 20. Akşam yemeği yersiniz, saat 21, 3 saat daha çalışma ve 24'te yatarsınız.

Toplam: 9 saat etti, çalışma saati.

Melatonin falan almayın. Epitalamus'u kötü etkiliyor. Hormonal dengeniz oyuncak değil.

Ders konusuna gelirsek...
Ders çalışırken en çok verim aldığınız saatleri sınav saatleri ile aynı saate ayarlamak en doğrusu aksi takdirde sınavda uyuklamak gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz. Gece çalışmanıza ben bir söz etmiyorum ancak onun yerine güne erken başlayıp yine erken bitirmek ve gündüz saatlerinde uyanık kalmak bu süreç için en mantıklı hareket olacaktır.

Açıkçası bende gece ders çalışıyorum uzun süredir. Verim alamama gibi bir sorunum olmadı ancak bunu yapmanıza gerek yok.

Melatonin falan almayın. Epitalamus'u kötü etkiliyor. Hormonal dengeniz oyuncak değil.

Ders konusuna gelirsek...
Ders çalışırken en çok verim aldığınız saatleri sınav saatleri ile aynı saate ayarlamak en doğrusu aksi takdirde sınavda uyuklamak gibi bir problemle karşılaşabilirsiniz. Gece çalışmanıza ben bir söz etmiyorum ancak onun yerine güne erken başlayıp yine erken bitirmek ve gündüz saatlerinde uyanık kalmak bu süreç için en mantıklı hareket olacaktır.

Açıkçası bende gece ders çalışıyorum uzun süredir. Verim alamama gibi bir sorunum olmadı ancak bunu yapmanıza gerek yok.

Hocam öğlen 2 de kalkıyorum ben bu dediğiniz şey çok zor ya sabah 6 da güç bela uyuyorum öbür türlü uyku tutmuyor zamanında sabahlama olayını hiç uyumamayı da denedim düzelttim ama bir süre sonra tekrar bozuldu ne yapacağımı bilmiyorum mecburen gece çalışıyorum yoksa hiç çalışmıyorum.

Hocam öğlen 2 de kalkıyorum ben bu dediğiniz şey çok zor ya sabah 6 da güç bela uyuyorum öbür türlü uyku tutmuyor zamanında sabahlama olayını hiç uyumamayı da denedim düzelttim ama bir süre sonra tekrar bozuldu ne yapacağımı bilmiyorum mecburen gece çalışıyorum yoksa hiç çalışmıyorum.
Hocam bu gece erken uyumayı dene erkenden mavi ışık gibi uyarıcıları bırakıp yatağa gir. İlla bi yerde uykun gelir biraz zorlar ama. Ne kadar erken uyursan o kadar iyi gündüzde uykun gelse bile uyuma gece uyuman daha kolay olur. Ilık bir duş ve sıcak bir süt uykunu getirmene yardımcı olabilir. 4 saniye nefes al, 7 saniye tut, 8 saniye ver taktiğiyle sinir sistemi gevşer uyumaya yardımcı olur. Kitap okumak baya işe yarıyor birde.

Gene de sağlık yönünden gece uykusu daha faydalı.

Sabah 8-9 gibi kalkıp, duş ile kahvaltı yaparsınız. 2 saat çalışırsınız. Saat 12 oldu, 2 saat gezip, 14'te gene iş başı 2 saat. 16 oldu, gene 2 saat hobi uğraşması ile 18 ve gene 2 saat, saat 20. akşam yemeği yersiniz, saat 21, 3 saat daha çalışma ve 24'te yatarsınız.

Toplam: 9 saat etti, çalışma saati.

Hocam o dediğinizi yapsam 1 gün uyumasam devamlılığı sağlamak çok sıkıntı bir gün oluyor sıcaktan gene uyuyamıyorum ya da başka bir sebep cam açık olduğu halde.

Hayır gece uyumalısın. Gece çalışarak alacağın verimi pomodoro tekniğiyle alabileceğini düşünüyorum. Dinlenmiş olduğun içinde normaldekine göre çok da daha fazla verim alacaksın, bunu sende hissedersin diye düşünüyorum. Pomodoro tekniğini adım adım anlatayım:

1) yapacağın işi belirle.
2) 25 dakika boyunca odaklanarak o işi yap. Sadece o iş başka hiçbir şey.
3) 5 dakika ara ver. Kalk, su iç, biraz yürü ama asla telefona bakma. Hem dikkatin dağılır hem de dalıp gidebilirsin.

Bu 3 kısa şey ile çok verimli çalışabilirsin. 25+5 1 pomodoro döngüsü yapıyor. 4 pomodoro döngüsü sonunda istersen 15-20 dakikalık uzun bir mola verebilirsin -insanlar genelde öyle yapıyor ama sana kalmış- eğer gece uyursan her türlü çok verimli bir ders çalışırsın. Uyku her şeyin temeli. Çünkü aslında sadece beynin dinlenmiyor, beynin o gün yaşanan tüm olayları önemli önemsiz vb. ayırıyor ve resmen beynine önemlileri kaydediyor. Uyumamanın zararları:

1)eğer geceleri uyumazsan sürekli yorgun, sürekli uykulu olursun. Gündüz bile dümdüz çalıştığın dersin verimini tam alamazsın.
2) beynin dinlenmediği için odaklanamaz.
3) öğrenilen bilgilerin kalıcı hale gelmesi uyku sürecinde olur. Uyumamak bu süreci bozar.
4) kaygı, stres artar. Gün içinde daha sinirli olursun.
5) problem çözme, karar verme, yaratıcılık gibi motor becerilerinde gözle görülür düşüş olur.
6) hastalıklara yakalanma ihtimali artar.
7) büyüme hormonu, melatonin ve kortizol dengesizleşir. Bu da gelişim, stres yönetimi ve cilt sağlığını etkiler.
8) uzun süreli uykusuzluk kilo alma, obezite ve insülin direncine yol açabilir.
9) tansiyon yükselir, kalp rahatsızlıkları riski artar.
Daha sayamayacağım birçok şey...

Bir de denemeleri üstteki arkadaşın dediği gibi normalde yapılan saatlerde çözmeye ve şartları nomalde yapıldığına en iyi şekilde benzetmeye çalış sanki bu gerçekten büyük sınavmış gibi davran her seferinde. O strese ne kadar önceden alışırsan senin için o kadar normalleşir.
Bir de uyku düzenini düzeltmek istersen gündüz uyuma ne olursa olsun. Gece uyu mışıl mışıl sabah uyan 2 gün falan zorlanırsın sonra alışırsın uyandığın saat hep aynı olsun.
Bu videoları da izlemeni öneririm vaktin olursa buralarda daha fazla bilgi olabilir ben çok önce izlemiştim unuttum. Kolay gelsin ☺️

Hocam o gündüz uyumama olayını denedim ve başardığım zamanlar oldu ama sonrasında yine de bozuldu geçenlerde gene denedim ama bu sefer direncim kırılıyor uyuyorum öğlenleri 2-3 saat 1 gün uyumazsam hiç ders çalışamam öyle bir sıkıntıda var çalıştıklarım boşa gider.

Hocam bu gece erken uyumayı dene erkenden mavi ışık gibi uyarıcıları bırakıp yatağa gir. İlla bir yerde uykun gelir biraz zorlar ama. Ne kadar erken uyursan o kadar iyi gündüzde uykun gelse bile uyuma gece uyuman daha kolay olur. Ilık bir duş ve sıcak bir süt uykunu getirmene yardımcı olabilir. 4 saniye nefes al, 7 saniye tut, 8 saniye ver taktiğiyle sinir sistemi gevşer uyumaya yardımcı olur. Kitap okumak bayağı işe yarıyor bir de.

Uykum geliyor yatağa yatıyorum 2-3 saat yatakta uyumaya çalışıyorum süt içme olayınıda bir keresinde denemiştim oda geri tepmişti çok sinir bozucu uyuyamamak. Sabah 6 da uyuyorum direnmeye çalışıyorum bu sefer öğlen bayılıyorum direkt. Kahve içmek durumu daha da kötüleştirir zaten ona girmiyorum.

h
Hocam o dediğinizi yapsam 1 gün uyumasam devamlılığı sağlamak çok sıkıntı bir gün oluyor sıcaktan gene uyuyamıyorum ya da başka bir sebep cam açık olduğu halde.

Hocam o gündüz uyumama olayını denedim ve başardığım zamanlar oldu ama sonrasında yine de bozuldu geçenlerde gene denedim ama bu sefer direncim kırılıyor uyuyorum öğlenleri 2-3 saat 1 gün uyumazsam hiç ders çalışamam öyle bir sıkıntıda var çalıştıklarım boşa gider.

Uykum geliyor yatağa yatıyorum 2-3 saat yatakta uyumaya çalışıyorum süt içme olayınıda bir keresinde denemiştim oda geri tepmişti çok sinir bozucu uyuyamamak. Sabah 6 da uyuyorum direnmeye çalışıyorum bu sefer öğlen bayılıyorum direkt. Kahve içmek durumu daha da kötüleştirir zaten ona girmiyorum.
Hocam tek gecede düzelecek bir şey değil. Yavaş yavaş düzelir gittikçe uyuma saatini öne çekin. Gündüz ne olursa olsun uyumayın bir gün çalışmayın gerekirse ama uyumayın yoksa gece uykunuz gelmez. Onun dışındada ders çalışırken dediğim tekniği gündüz uygulayın. Gece verimli çalışamazsınız.

H

Hocam tek gecede düzelecek bir şey değil. Yavaş yavaş düzelir gittikçe uyuma saatini öne çekin. Gündüz ne olursa olsun uyumayın bir gün çalışmayın gerekirse ama uyumayın yoksa gece uykunuz gelmez. Onun dışındada ders çalışırken dediğim tekniği gündüz uygulayın. Gece verimli çalışamazsınız.

Hocam o deneme işini illa sınav saatinde yapmak şart mı? Ya TYT matematik denemesine başlayacağım ileride 1 tane sb bitirip onun dışında paragraf denemesi çözüyorum ders çalıştığım her gün ama sabahlasam yani uyumasam hiç dayanmam çok zor bir bakmışım öğlen 5'te kendimi uyurken buluyorum. Yaz ayı uyumak işgence kış olsa bu sorunu çekmezdim herhalde. 12.sınıf senemde sabah 8 de kalkabiliyordum o zaman alışkındım çünkü erken kalkmaya uyumamaya falan okulda uyuyordum sadece eve gelince çalışıyordum öğlen.

Hocam o deneme işini illa sınav saatinde yapmak şart mı? Ya TYT matematik denemesine başlayacağım ileride 1 tane sb bitirip onun dışında paragraf denemesi çözüyorum ders çalıştığım her gün ama sabahlasam yani uyumasam hiç dayanmam çok zor bir bakmışım öğlen 5'te kendimi uyurken buluyorum. Yaz ayı uyumak işgence kış olsa bu sorunu çekmezdim herhalde. 12.sınıf senemde sabah 8 de kalkabiliyordum o zaman alışkındım çünkü erken kalkmaya uyumamaya falan okulda uyuyordum sadece eve gelince çalışıyordum öğlen.
Denemeyi normalde yapılan saatte yaparsan girerken uyuklama gibi problemler yaşamazsın ve yapılana benzetip ve sanki büyük sınavmış gibi davranırsan stresine alışıp normal gelmeye başlar. Ama uyku şart yani gece uyuman lazım. En verimli, en sağlıklı, en sıkmayan çalışma türüdür benim bildiğim.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı