Öldükten sonra ödüllendirilmek için iyilik yapmak

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

bitwise

Gigapat
Katkıda Bulunan
Makaleler
1
Pek cok iyilik yapan insanin icten ice hissettigi ve umut ettigi durum.
Sagda solda yaptigi iyilikten bahsetmeden, yalnizca birilerini mutlu etmek icin ya da dunya daha guzel bir yer haline gelsin diye iyilik yapan kimseler de yok degil ama, benim gozlemim cogunlugun ahlaki normlarini inanislarinda kendisine vaadedilen oduller belirliyor.
Bu da elbette beraberinde soyle yanlis bir cikarima yol aciyor, eger inanmiyorsaniz neden iyilik yapasiniz ki?

Bu soru sadece iyilikle sınırlı değil. Bir inancı olmayan bir insanın; yok olacağını, yaptıklarının iyi kötü farketmeksizin kendine bir anlam ifade etmeyeceğini bile bile neden yaşıyor?

Herkesin kendine göre bir nedeni var. Ama doğuştan beri asıl önemli olanın öbür dünya olduğu öğretilen insanların bu soruyu sormasını normal karşılıyorum. İnsanların temel değerleri yetiştirilme biçimine göre değişir ve birinin normu diğerine saçma geldi diye geçersiz kabul edilemez.
Bu sorunun da felsefe ile ilgili değil, psikoloji ile ilgili olduğunu düşünüyorum.

Benim fikrim bu şekilde.

Müslüman olmanın gereği iyilik. Ateist için bir ahlak felsefesi. Her ikisi de mümkün. Ancak mesele inanmak inanmamak değil, her koşulda insanların faydasını düşünüyor muyuz? Ne ateistler gördüm, müslüman gibi yaşıyor. Ne müslümanlar gördüm...

Son düzenleyen: Moderatör:
Hani küçükken bize "onu yaparsan seni öcüler yer" falan derlerdi ya. Bu şekilde korkuturlardı.
Şimdide yetişkinlere "Onu yaparsan seni cehennemde yakarlar ama yapmazsan cennete gidersin" Diyorlar. Bu tamamen korkutma amaçlı.
İyilik insanın kanında olan birşey. Hormonlar ve duygularla alakalı bir durum.
Ateist bir insanda çok iyi bir insan olabilir.

İyiğilin karşıtı "kötülük" bazılarına göre kendince ne kadar iyi veya kötülük ne kadar kötüdür, bu tür kavrmalar herkesin kendi hayat görüşüne göre çok fazla değişebilir. Ancak "İyilik yap, denize at" sözü "Yaşasın kötülük!" (Selena'daki Hades'in sloganından) sloganından her zaman daha baskın gibidir. İyilik yapma ile ille de iyi müslüman olmak, çok inançlı olmak arasında bire bir lineerlik görülse de başka dinlere sahip ve ateist olanın da yetiştirilme şartlarından dolayı iyilik yapmayı bir alışkanlık, bir yaşam felsefesi olarak edinebilmiş olması yine düşünülebilir. İyilik yapmak belki ideal bir insan olmanın bir gereği ve okullarda doğru davranış biçimi olarak öğrencilere din ve ahlak bilgisi derslerinde anlatılan bir olgudur, başka bir bakış açısından ve ideal insan davranışı açısındandır.

Şunu da özellikle belirteyim; ülkemize yabancı (Mülteci) girişinin son yıllarda çok fazla artmasıyla bununla çok paralel olarak hayvanlara, çocuklara ve tüm topluma karşı işlenen suçlarda büyük bir artış (Adeta patlama!) olmuştur. Kedileri denize fırlatıp atmalar, geçenlerde bir köpeği Şahin'in arkasından iple çekip canına kastetmeler, vb. Kolay gelsin.

İyiğilin karşıtı "kötülük" bazılarına göre kendince ne kadar iyi veya kötülük ne kadar kötüdür, bu tür kavrmalar herkesin kendi hayat görüşüne göre çok fazla değişebilir. Ancak "İyilik yap, denize at" sözü "Yaşasın kötülük!" (Selena'daki Hades'in sloganından) sloganından her zaman daha baskın gibidir. İyilik yapma ile ille de iyi müslüman olmak, çok inançlı olmak arasında bire bir lineerlik görülse de başka dinlere sahip ve ateist olanın da yetiştirilme şartlarından dolayı iyilik yapmayı bir alışkanlık, bir yaşam felsefesi olarak edinebilmiş olması yine düşünülebilir? İyilik yapmak belki ideal bir insan olmanın bir gereği ve okullarda doğru davranış biçimi olarak öğrencilere din ve ahlak bilgisi derslerinde anlatılan bir olgudur, başka bir bakış açısından ve ideal insan davranışı açısındandır.

Şunu da özellikle belirteyim; ülkemize yabancı (Mülteci) girişinin son yıllarda çok fazla artmasıyla bununla çok paralel olarak hayvanlara, çocuklara ve tüm topluma karşı işlenen suçlarda büyük bir artış (Adeta patlama!) Olmuştur. Kedileri denize fırlatıp atmalar, geçenlerde bir köpeği Şahin'in arkasından iple çekip canına kastetmeler, vb. Kolay gelsin.

Aynen her yer mülteci dolu haklısın :d

İyiliğin temelinde bir sebep yatar.

Kimse boş yere iyilik yapmaz. İnancı olan biri dünyada ki hayatını çok fazla düşünmez ve cennete gitmek için iyilik yapar, inancı olmayan biri direkt olarak dünya da ki hayatını düşünür.

İyiliğin temelinde bir sebep yatar.

Kimse boş yere iyilik yapmaz. İnancı olan biri dünyada ki hayatını çok fazla düşünmez ve cennete gitmek için iyilik yapar, inancı olmayan biri direkt olarak dünya da ki hayatını düşünür.
Konu 2 sene önce açılmış şu tarihlere bakmayı öğrenseniz mi artık?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı