Rehber Ölü piksel bir ayıp mıdır?

Sosyal'de çok fazla bu soruyla ilgili sorun yaşayanlar gördüm. Buna bir açıklık getirmeye çalışacağım.

Ölü Piksel Nedir?

Monitörlerimizde binlerce nokta piksel vardır. Bu pikseller toplanarak bize görüntü verir. Ölü piksel ise piksellerden bir ya da birkaçının vermesi gerektiği rengi verememesi durumudur.

Ölü Piksel Bir Ayıp Mıdır?

Ölü piksel kesin ve net bir şekilde ayıptır. Ölü pikselin kullanıcı hatası olduğunu söyleyen kendini bilmez akli denge sorgulatan firmalar da gördüm, bir tüketicinin dışarıdan müdahale ile bir tane piksele zarar vermesi mümkün değildir. (Tabii kırılmalar vs hariç :) )

Ölü Pikselde Sayı Önemli Mi?

2010’lu yılların ilk çeyreğine kadar sayı sınırı vardı. Ancak günümüz şartlarında sayı sınırı yoktur. Bu durum firmaların uydurduğu, kâr marjlarını arttırmak amacıyla yapılan uydurmadır. Bilinçsiz tüketiciler sayesinde firmalar bu durumu kullanarak satış sonrası destek hizmeti masraflarından kısmaktadırlar.

Standart No: EN ISO 13406-2 Nedir?

2001 yılında yürürlüğe girmiş ve 2010’lu yılların ilk çeyreğinde iptal edilmiş TSE Standartıdır. Günümüzde firmaların 5 ölü pikselden azsa garantiden yararlanamazsınız söylemlerinin dayanağıdır. Ancak bu söylemler dayanaksızdır.



IMG_6434.jpeg




1 Ölü Pikselim Var Ne Yapmalıyım? Garantiden Yararlanabilir Miyim?

Hukuken evet garantiden yararlanabilirsiniz. Ürünü teslim alışınızın ilk 6 ayında iseniz değişim/ücret iadesi talep edebilirsiniz. Tabii onarım seçeneğiniz de var. 6 aydan sonra ise yetkili servise vererek panelin değişmesini talep edebilirsiniz. Ancak muhtemelen talebiniz karşılanmayacaktır.

Bu noktada her iki durum için geçerli olan yapabileceğiniz bir şey var.

E Devlet’ten Tüketici Hakem Heyetine başvurarak değişim/iade talep edebilirsiniz. Makalede vermiş olduğum dosyaları kullanabilirsiniz. Monitörü servise verdiğinizde size verilecek olan “1-2-3 ölü piksel üretim standartlarına uygundur” tarzı rapoları dosyanıza eklemeyi unutmayın. Sonuç sizin lehinize olacaktır.

Yargıtay’dan Emsal Karar:

Bir vatandaşın Ankara 7. Tüketici Mahkemesine yapmış olduğu başvuru ve yargıtay onaması:



IMG_6435.png
IMG_6436.png
IMG_6437.png



Sonuç Olarak:

Ölü piksel bir ayıptır. Firmalar iptal edilen standarta göre tüketicilerin talebini yerine getirmese de hukuki yolumuz açıktır. Ve her zaman lehimize sonuçlanacak bir yoldur.
 
Son düzenleyen: Moderatör:
Rehber faydalı. Ara ara öne çıkaralım da insanlar görsün. Monitörü satarken zaten lafı elli yerden eğip büküp milleti kazıkliyorlar, bir de ayıplı ürün veriyorlar. Millet bilinçlensin.

Kullanıcı kılavuzları ayrı facia. Hepsini şikayet etmek lazım. Örneğin Philips kılavuzuna işte şu sayıda piksel şu kadar birbirine yakın olursa vs. diye zırvalamış.
 

Geri
Yukarı