Okullarda neden din dersi veriliyor?

@488815 laiklik tanımı nedir? Din işlerini devlet işlerine karıştırmayan, devlet işlerini dinden ayrı tutan kişi veya kurum peki buralarda ne kadar laiklik uygulanıyor? Adamlar bir yerin açılışında incile el basarlar Müslüman'ların dinine karışırlar. Bu nasıl laiklik???
Laiklik, din veya dinsizlikte tanımsız olmaktır.
Laiklik, dini ve dinsizliği vs. benimsemez bu duruma kayıtsızdır yani laiklik için dinsiz devlette diyemezsin, inançlı devlette.

Zaten sorun burda Anayasanın ilk 4 maddesi senelerdir adam akıllı uyglanmıyor.
Devlet yöneticisinin inanç gereği bir eylemde bulunması sorun teşkil etmiyor bu arada sadece devlet işleyişinde inancı veya inançsızlığı baz almaz tarafsızdır.

Atatürk' de mesela bir çok yerin açılışında Kuran okutmuş kurban kesitrmiş ama Devlet işleyişinde dini kurallara dikkat ederek uygulamamış tarafsız olarak uygulamış.

Sen atesit falan değilsin. Dikkat çekmeye çalışan genç bir arkadaşımızsın bence. Atesit biri insanların içine tanrı korkusu olsun istemez. Olmayan bir şeyle insanları korkutmayı hiç istemez. Feministlerin "ben feministim ama bekar kadın olmamalı, her kadının bir erkeği olmalı, ona hizmet etmeli" demesi gibi bir şey oldu senin dediğin. En büyük pislikler tanrı adına yapılırken ne Allah korkusundan bahsediyorsun?

Benim ateistligimi sorgulamak senin haddin değil. Toplumu ele aldığım zaman insanların çoğu bir şey kötü olduğundan ziyade öbür tarafta olacağına inandığı ızdıraptan dolayı yapmıyor.

Birçok Müslüman arkadaşım var ve bana alakasızca "Allah'a inanmıyor isen neden hırsızlık yapmıyorsun?" tarzı abuk subuk saçma sapan sorular sorduklarında çok şahit oldum. Buradan çıkarımım eğer bu arkadaşlarda tanrı korkusu olmasa bu tip şeyleri yapmaya daha meğilli olacaklari anlamı geliyor.

Toparlayacak olursam din dediğimiz şeyler vicdan azabını oldukça fazla körüklüyor. Bu vicdan azabı en azından toplumun yola gelmesini genel anlamda sağlayabiliyor.

Laik devletin dini olmaz.
@erme Eğer buna beğenmedim atıyorsanız, laiklik ne demek cidden bilmiyorsunuz. Bu da Türk eğitiminde her öğretim yılı öğretilen bir şey olduğu için oldukça sıkıntılı.

Laiklik, dini ve dinsizliği vs. benimsemez bu duruma kayıtsızdır yani laiklik için dinsiz devlette diyemezsin, inançlı devlette.
Bu direkt doğru işte.

Laik bir devletin dini olmaz ama dinsizliği de olmaz. Laik devlet dini de desteklemez, dinsizliği de. Dinin olmaması "dinsiz" olduğu anlamına gelmez. Laik devlet inanç meselelerine direkt kayıtsızdır.

Benim ateistligimi sorgulamak senin haddin değil. Toplumu ele aldığım zaman insanların çoğu bir şey kötü olduğundan ziyade öbür tarafta olacağına inandığı ızdıraptan dolayı yapmıyor.

Birçok Müslüman arkadaşım var ve bana alakasızca "Allah'a inanmıyor isen neden hırsızlık yapmıyorsun?" tarzı abuk subuk saçma sapan sorular sorduklarında çok şahit oldum. Buradan çıkarımım eğer bu arkadaşlarda tanrı korkusu olmasa bu tip şeyleri yapmaya daha meğilli olacaklari anlamı geliyor.

Toparlayacak olursam din dediğimiz şeyler vicdan azabını oldukça fazla körüklüyor. Bu vicdan azabı en azından toplumun yola gelmesini genel anlamda sağlayabiliyor.

Allah'a inanmıyorsan neden hırsızlık yapmıyorsun mu:) dostum ben senin ateistliğini sorgulamadım. Söylediklerinin tutarsızlığından bahsettim. Tanrı korkusu ile vicdan arasında en ufak birpozitif korelasyon yok. Nüfusunun çoğunluğunun ateist olduğu ülkelerde bu bhsettiğin olumsuz durumların az olduğunu görürsün. Ama müslüman ülkelere bakarsan durum tam tersi. Ayrıca bir atesit olarak insanları allah inancıyla dizginleme fikrine neden sıcak baktığını da anlamadım. Ayrıca insanlar cehennem korkusuyla günah işlemediğini sanan naif bir kardeşimsin. Sadece fırsat bulamamıştır emin ol yoksa günah konusunda dibinin sıyırır müslümanlar :)

Allah'a inanmıyorsan neden hırsızlık yapmıyorsun mu:) dostum ben senin ateistliğini sorgulamadım. Söylediklerinin tutarsızlığından bahsettim. Tanrı korkusu ile vicdan arasında en ufak birpozitif korelasyon yok. Nüfusunun çoğunluğunun ateist olduğu ülkelerde bu bhsettiğin olumsuz durumların az olduğunu görürsün. Ama Müslüman ülkelere bakarsan durum tam tersi. Ayrıca bir atesit olarak insanları Allah inancıyla dizginleme fikrine neden sıcak baktığını da anlamadım. Ayrıca insanlar cehennem korkusuyla günah işlemediğini sanan naif bir kardeşimsin. Sadece fırsat bulamamıştır emin ol yoksa günah konusunda dibinin sıyırır Müslüman'lar :)

Dediklerinin çoğuna katılıyorum, ayrıca Allah korkusu ile günah işlemiyorlar demiyorum. Bu onların önüne küçükte olsa bir engel çıkarıyor.

Bir de şunu kabullenelim din konusunda cahil bir halkı dini ile çok güzel kandıra biliyorsun. Keza ülkemizde de bu durum mevcut, cemaatler vesaire vesaire. Günah dizginleme kısmını kenera alırsak bunun için bile neden müfredat içinde olduğu belli oluyor az çok.

Okulda din dersi olması kadar saçma bir şey yok. Ya da sadece Müslümanlık öğretilmesi diyelim. Bir insanın kendi iradesiyle dinleri araştırıp öğrenmesinden daha iyi bir öğrenme yolu yoktur diye düşünüyorum. Öyle bir hocanın çıkıp anlatması bir şey değiştirmez.

Öncelikle şuna değinmek istiyorum. İnsanlara güzel ahlak öğretiyor bir bahane değil. Din ile öğretilen güzel ahlak korkudan öğretiliyor. İnsanların özgüveni düşüyor. "Hırsızlık yapmak kötüdür ve bunun için Allah seni cezalandırır."

Bu şekilde öğrenmek ne kadar doğru?
Hırsızlığın yanlış olduğunu düşündüğü için değil Allah'tan korktuğu için yapmıyor.

Sadece bu da değil. Yaptığımız iyilikler de bile bir karşılık için yapıyoruz. "Allah rızası için bir ekmek isteyen bir dilenciye sadaka niyetine verdim." Burada amaç fakire yardım etmek değil belaların sadaka verdiği için ondan uzaklaştığı düşüncesidir.

Ayrıca insanlara kader kavramıda çok yanlış öğretiliyor. Ben şahsen çok çelişki yaşıyordum. Bizim kendi seçimlerimiz kaderimizse ve kader yazılmışsa benim nasıl seçimim kader oluyor? Bugün depremde insanları gördük. "Ölüm Allahtandır. Ecelin gelmişse binadan kaçsan, kurtulsan bile bir şekilde ölürsün." diyerek tedbir almaktan kaçınanları fazlasıyla gördük.

Küçükken cinleri anlatıyorlar diye karanlıkta yürüyemez olduk. Namaz kılarken çocuğun elektrik prizine yaklaşsa bile namazı bırakmayacaksın diyen din hocasını da gördüm.

Din dersleri kötüdür demiyorum. Eğer sadece İslam'ı değil tüm dinleri mitoloji gibi anlatırlarsa insanlar çelişkiler ve mantık hatalı olayları seçmede daha etkili davranabilir. Ama eğer öyle olmayacaksa şu an da kaldırılmalı diyorum.

Hırsızlığın yanlış olduğunu düşündüğü için değil Allah'tan korktuğu için yapmıyor.
Bunun neresi yanlış onu anlamadım? Allah'tan korktuğu için yapmıyorsa demek ki kötü bir şeydir ve Allah (c.c) yapanı cezalandırıyordur. Allah'tan korktuğu için bir iş yapmama da ne sıkıntı var?

Bunun neresi yanlış onu anlamadım? Allah'tan korktuğu için yapmıyorsa demek ki kötü bir şeydir ve Allah (c.c) yapanı cezalandırıyordur. Allah'tan korktuğu için bir iş yapmama da ne sıkıntı var?
Bir insan bir şeyi kötü olduğu için değil birisinden korktuğu için yapmıyorsa, (bu tanrı veya başka bir şey olabilir) sizce bu gerçek ahlakını mı gösterir? Aynı kafasına silah tutulup ölümle tehdit edilip suç işletilen bir insan ahlaksız sayılmıyorsa, cehennemle tehdit edilip iyilik eden insan gerçekten ahlaklı sayılmaz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı