Osmanlı neden yıkıldı?

Sanayi devrimi falan alakası yok. Osmanlıda 40 küsür millet vardı. Bu isyanlarla ayaklanmalarla uğraşmak kolay mı zannediyorsunuz ? Bakınız mesela günümüz Türkiyesi 30 senedir Kürtlerle uğraşıyoruz. Bu bizi yıpratıyor. Osmanlıda 40 küsür millet vardı orasını siz düşünün. Askeri anlamda geriydik ama o kadar da geri değildik.
 
Bence eğer bir padişahın suçuysa o padişah Kanuni Sultan Süleyman'dır.
 
Geldim bile, beni özlemişe benziyorsun.

Fikrimce devlet yönetimindeki bazı değişimlerin yıkılmasında büyük rolü var. Örneğin; sultan 1. Ahmet'in şehzadeleri sancaklara göndermek yerine sarayda kafes hayatı yaşatarak yetiştirilmesine yönelik bir karar alması. Bu oldukça kötü bir fikirdi çünkü şehzadeler sancaklarda henüz 14 yaşlarındayken devlet yönetimini öğrenip tecrübe kazanıyordu. Kafes hayatında ise resmen hapis hayatı yaşıyordu. Hatta sultan 1. İbrahim ve 1. Mustafa kafes hayatlarında akli dengelerini kaybettiler ve tahta geçtiklerinde devleti çok kötü yerlere sürüklediler.

Başka bir sebep ise ordu sultan 3 Murat'tan itibaren yeniçeriliğin bozulmasıydı. Yeniçeri ocaklarına özel yetiştirilen devşirme kişiler alınır. Devşirme sistemi öyle bir sistemdi ki Hristiyan bir ailenin çocuğu koca osmanlı sultanını koruyordu. Sultan 3. Murat döneminde bu sistem bozulmaya başladı. Sırf ordu kalabalık olsun diye önüne geleni yeniçeri yaptılar ve sonuç: Yeniçeri isyanları.

Diğer sebebe gelirsek, coğrafi keşifler ve Avrupa'daki teknoloji ilerlemesinin osmanlı'da karşılığı olmaması. Osmanlı gücünün zirvesindeyken (16. yüzyıl) kendini rakipsiz görüyordu. Bu sebepten dolayı Avrupa'lı devletleri ciddiye almadı ve teknolojide kendini geliştirmedi. Avrupalılar ise hep bir uğraş içindeydi ve kendilerini osmanlı'ya karşı nasıl geliştirebileceklerini düşünüyorlardı. Osmanlı'nın bu gelişmelere cevapsız kalması sonunun başlangıcını getirdi.

Son olarak osmanlı'nın kötü bir coğrafyada kurulmasını söylemeliyim. Batı'da avrupalılar, doğu'da safeviler, güney'de araplar, Kuzey'de ise Rus'larla yüzyıllar boyunca savaşan bir devlet düşünün. 4 ateş arasında kalmış bir devlet en fazla ne kadar süre ayakta kalabilirdi? En sonunda 1922 yılında resmen yıkıldı ve filizlerinden Türkiye doğdu.

Aklıma gelen temel sebepler bunlar. Uzun vadede osmanlı'yı zora sokan şeyleri söyledim. Bunların dışında elbette ki birçok sebep vardır. 623 yıllık tarihin tamamını iyi araştırmak gerekir.

Coğrafya da öyle bir yerdeyiz ki hem coğrafya koruyor hem korumuyor örneğin 2. dünya savaşında hitler Almanya'sı eğer bizim coğrafyamız dağlık olmasa ve o zaman ülke de yollar olsa bizi parçalayacaklardı o zamanda sovyet sosyalist cumhuriyetler birliği (sscb) savaşı kaybedecekti eğer Rusya bakü de ki petrolleri kaybetse savaş kesin olarak nazi zaferi olacaktı.
 
  • Petrol topraklarına sahip olması, zamanın güçlü devletlerinin hedefi olmasını sağladı.
  • Çoğu teknolojiden mahrum kaldılar.
  • Bilim'in ilk sırada olduğu Osmanlı'nın zamanla yobaz Osmanlı'ya dönüşmesi.
  • Askeri olarak tüfeğe geçmeyip yeniçeri arttırması üzerine Avrupalılara yenilmesi böylece Otoritesini'nin sarsılması.
  • 1789 Fransız ihtilali sonrası, "her millet kendi devletini kursun" fikrinin yaygınlaşması ve iç isyanlara dönüşmesi.
  • Yeteneksiz padişahlar.
  • Sanayi devrimini yaşayamayıp üretememesi ve zamanla dış ülkelerin pazarı olması.
  • Ekonomik bağlılık.
  • Yeniçeri isyanları.
Bunlar en baş nedenler bir sürü vardır.
 

Geri
Yukarı