Oy kullanma ehliyeti olmalı mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Sabit, eşit ve tek bir standarda oturtulmuş, insanların potansiyelini tam anlamıyla eşit şekilde ölçebilen; tutarlılığı tamama yakın denilebilecek bir IQ testi henüz yok.
Ya hocam mevzu o degil mevzu cidden sikintili nufusun kullanmasini azaltmak (pardon klavye EN).
Devlet bir sistemi referans alir olur biter.
 
Sana en uygunu monarşi vb. onu geç. Ülkede oy verecek kesim "zeki" diye tabir ettiğimiz kesim olmalı. Cahil insanlar yoğunlukta. Bu cahil insanların, zeki ve bilgili insanların geleceğini tayin etme yetkisine sahip olması kadar gülünç bir şey yok.

Üstte söyledim. Hiçbir zaman ülkemizde demokrasiyi desteklemedim. Çoban dediğimiz arkadaş, bahsettiğim sınavı geçiyorsa kullansın oyunu. Dünyanın hiçbir yerinde eşi benzeri olmaması, olmayacağı anlamına gelir mi? Benim derdim X partisinde oy gitmesi değil. Bilinçsiz ve bilgisiz insanların geleceğimi, geleceğimizi belirlemesi.

Bütün mesajları tam okuyamadım demokrasiyi destekleme noktasını kaçırmışım. Her insanın fikri benim için değerlidir benim ilkelerime ters. Ülkenin eğitim seviyesini geliştirmek için çalışırız o zaman bunları da konuşmayız.

Konu dışı olacak demokrasiyi tam olarak neden desteklemiyorsunuz? Yerine ne olmalı nasıl olmalı?
 
Matematik testi haksızlık olur. Çünkü adam okuyamamış olabilir. Bu yüzden genel kültür ve farkındalık gibi şeyleri temel alan bir test diyorum.
Okuyamamış insanın, televizyondan, internetten ya da çeşitli haber kaynaklarından genel kültür kazanmasını nasıl bekleyebiliyorsun? Neye göre? O zaman evinde televizyonu, interneti olmayan insan oy kullanmamalı mı?
 
Mesela eğitim düzeyi üzerinden gidelim. Diyorsunuz ki lise mezunları oy kullanamasın. Farz edelim ki siz lise mezunusunuz.

Lise mezunu olarak, lise mezunu olmayanların sizin geleceğinizi etkilemesini istememeniz anlaşılabilir bir durum gibi gözüküyor. Ancak düşününce değil. Üç sınıf var, lise mezunu olmayanlar, lise mezunu olanlar, üniversite mezunu olanlar.

Lise mezunu olanlar, liseden mezun olmayanların hayatını etkilememesini istiyor. Bunu niye kabul edelim?

Düşününce, mesela; üniversite mezunları da lise mezunlarının hayatını etkilememesini isteyebilir. Madem eğitim düzeyine göre oy kullanma kısıtlaması getirilecek. Nıspeten eğitim düzeyi, kültür bilgisi daha yüksek olan; üniversite mezunlarının isteğini kabul etmek yerine; lise mezunlarının isteğini kabul edelim?

Yani, siz lise mezunusunuz, ilkokul mezunlarının oy kullanmasını istemiyorsunuz. Peki, tamam. Üniversite mezunları çıkıp; lise mezunları oy kullanmasın. Ben onlardan eğitim düzeyi olarak yüksekteyim dese (aynı sizin yaptığınız gibi) onların isteklerinin kabul edilmesini ne engelleyecek? Sizin lise mezunu olmanız mı?

Bunu da aşalım, üniversite mezunlarının isteği kabul edildi diyelim. Üniversite mezunları oy kullanabilir olsun. Profesörler çıkıp, üniversite mezunları benim gözümde yetersiz, onların hayatımı etkilememesini istiyorum dese. Onların istekleri niye kabul görmesin?
Sen ne yaptın o kadar da değil. Ona kalırsa Cumhurbaşkanı saltanatı getirir oğluna verir ülke yönetimini. Sadece belirli kapasite ve üzeri olan insanlar oy kullansın diyorum. Hayattan hiç bir beklentisi olmayıp ömrünü boşa harcamış ve koyun gibi yaşayan insanların oy kullanması bizim kaderimizi belirliyor. Ben bunu istemiyorum tabiki de haklı olarak. Üniversite mezunlarına kalırsa oy kullanma mevzusu senelerce okuyup iş bulamayan adam var. Öyle olan bir kişiyi de tanıyorum hatta. 2 üniversite bitirmiş mühendis iş bulamıyor. Sence o adam seçimlerde AKP'ye oy verir mi? AKP'yi seviyor olabilirsin, o kısım beni ilgilendirmez. Beni ilgilendiren AKP'nin yaptıklarıdır. Her sene asgari ücrete belirli bir miktarda zam geliyor, asgari ücrete gelen zamın 3 katı marketlere, vergilere, suya, doğalgaza geliyor. Noldu şimdi refah seviyesi düşmedi mi? Dolar zaten 8 lira yönetmeyi bilen insanları işinden atıyor, kukla gibi yönettiği kişileri getiriyor işlerin başına. Kendi bilse tamam lafım yok ama kendi de bilmiyor ekonomiyi batırıyor. Dolar bir gecede 1 lira yükselir mi? O kadar mı kötü durumdayız? Bu gidişatla kendi ülkemizde 3 - 5 sene sonra sığınmacı gibi yaşarız. Bu kadar açıklama yeterli olmuştur diye düşünüyorum.
 
Ben de isterim ki sadece MSc ve PhD'ye sahip kişiley oy kullansın.
Oy kullanmaya şart koymak demokrasiye aykırıdır. Reşit olan her birey sandık önünde eşittir.
 
Demokrasi olursa herkes oy verme hakkına sahip olmamalı. Bu kişiler arasında bir mülakat, veyahut sınav yapılmalı. Yapacağım ayrımın ayırt edici olacağını düşünüyorum. Ama denemeden bilemeyiz. Genel kültür ve farkındalık seviyesini ölçme amacında bir test olacaktır diye düşünüyorum.
Mülakat, sınav yapılması demokrasiye tamamen ters. Yeni bir ideoloji oluyor artık dediğiniz. Önceki mesajlarınızda bazı 'cahil' insanların sizin geleceğinizi etkilemesinden bahsediyordunuz çünkü geleceğin önemli olduğunu düşünüyorsunuz haklı olarak. Peki bu kadar önemli gördüğümüz geleceği deneme yanılma yöntemi ile belirlemek ne kadar doğru? Dediğiniz ideoloji zaten objektiflik açısından direk sınıfta kaldı. Her eğitim alan insan entelektüel yahut doğru karar veren bir birey olmuyor maalesef.
 
Ya hocam mevzu o değil mevzu cidden sıkıntılı nüfusun kullanmasını azaltmak (pardon klavye EN).
Devlet bir sistemi referans alır olur biter.
Sıkıntılı nüfusun oy kullanmasını en aza indirgemek bence çok da okul eğitimindeki başarı istatistiğinden veyahut da işte akademik geçmişinden geçmiyor.

Halihazırda düzgünce okutulmamış, potansiyele sahip tonla insan var Türkiye'de ve bu insanların sayısı azımsanamayacak oranda fazla.

Dediğini anladım, aksini iddia etmiyorum. Ortadaki referanslar genelde okul eğitimden geçiyor o yüzden onu göz ederek konuşacağım.

Bunun önüne nasıl geçileceği hakkında çok bir fikrim yok. Olanca unsur göz edilerek bir standart belirlenmesi gerekiyor, ki bunun da ne kadarı işleyişte olumlu izler, ne kadarı izlemez asıl problem burada patlak veriyor işte. Belli başlı insanları sınıflandırmak ve o sınıflandırılan topluluğu, en az kayıpla bir kalıba almak basit değil.
 
Sıkıntılı nüfusun oy kullanmasını en aza indirgemek bence çok da okul eğitimindeki başarı istatistiğinden veyahut da işte akademik geçmişinden geçmiyor.

Halihazırda düzgünce okutulmamış, potansiyele sahip tonla insan var Türkiye'de ve bu insanların sayısı azımsanamayacak oranda fazla.

Dediğini anladım, aksini iddia etmiyorum.

Bunun önüne nasıl geçileceği hakkında çok bir fikrim yok. Olanca unsur göz edilerek bir standart belirlenmesi gerekiyor, ki bunun da ne kadarı işleyişte olumlu izler, ne kadarı izlemez asıl problem burada patlak veriyor işte.
Hocam ulkede egitimsizligin had safada oldugu bir yasli kesim var benim bunlari onerme sebebim bu.
Zaten normal sartlarda bizim degil yonetimin bunu dusunmesi gerekirdi asil patlak burada.
Patlak koy enstutulerinin kapatilmasindan EBA'ya kadar uzaniyor.
Bir sure dayanmamiz ya da devam etmemiz gerekiyor.
 
Her insanın fikri benim için değerlidir benim ilkelerime ters.
Benim için de böyle. Kimse kimsenin fikirlerine saygı duymak zorunda değil.
Ülkenin eğitim seviyesini geliştirmek için çalışırız o zaman bunları da konuşmayız.
Keşke. Ana konu burada eğitimsizlik.
Konu dışı olacak demokrasiyi tam olarak neden desteklemiyorsunuz? Yerine ne olmalı nasıl olmalı?
Ülkemizde, cahil insanlar "bilgili" insanlara göre yoğunlukta. Bilgili insanların geleceğini niye sağdan soldan duydukları ile oy veren kişiler belirlesin ki? Bu vb. sebeplerden dolayı karşıyım. Demokrasiye bir alternatif sunmak zor. Fakat sunmak gerekiyorsa meritokrasi olabilir dediğim gibi. Demokrasiye devam edilecekse belli bir kesim oy kullanmalı. Mesela defalarca söylediğim gibi, genel kültür ve farkındalık temalı bir testi geçen kişiler.
Okuyamamış insanın, televizyondan, internetten ya da çeşitli haber kaynaklarından genel kültür kazanmasını nasıl bekleyebiliyorsun?
Sağdan soldan duydukları ile oy vermesi kolay tabii. Genel kültür sadece internet ile olmaz. Mesela Ankara'da devasa bir kütüphane var. Yanlış hatırlamıyorsam ücretsiz bilgisayar kullanımı da vardı. Okumak isteyen insan, öğrenmek isteyen insan bunların hepsini aşacaktır diye düşünüyorum.
Önceki mesajlarınızda bazı 'cahil' insanların sizin geleceğinizi etkilemesinden bahsediyordunuz çünkü geleceğin önemli olduğunu düşünüyorsunuz haklı olarak. Peki bu kadar önemli gördüğümüz geleceği deneme yanılma yöntemi ile belirlemek ne kadar doğru?
Bu deneme-yanılma yöntemi değildir. Mantık çerçevesinde bakınca böyledir. Şimdi, objektif bak. Bir gemidesin, bu gemide 2 kaptan adayı var. 100 mürettebat var. Bu mürettebatların 70 tanesi deniz konusunda, gemi konusunda bilgisiz. Kalan 30 tanesi ise tecrübeli ve bilgililer. Kaptanı hangi grubun seçmesini isterdin?
Her eğitim alan insan entelektüel yahut doğru karar veren bir birey olmuyor maalesef.
Eğitim demiyorum ki, bilgi diyorum.
 
Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Yeni konular

Geri
Yukarı