Oy kullanma ehliyeti olmalı mı?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Ben hiçbir zaman özellikle ülkemizde demokrasiyi desteklemedim. 18 yaşında, TikTok çeken, tek hayat amacı kız düşürmek olan birisi ile; 18 yaşında kökenlerini araştıran, okuyan, öğrenmek isteyen, bilgiye aç birinin oyu aynı mıdır? Sanmam. Sokrates'in neden demokrasiye karşı olduğunu araştırırsanız çok ileri görüşlü olduğunu ve haklı olduğunu göreceksiniz.

Peki çözüm olarak hangi sistemi önerirsin? Bu kişiler arasında nasıl bir ayrım yapılmalı? Yaptığın ayrım gerçekten ayırt edici mi?
Objektif mi?

Değildir. Benim geleceğimi, çocuğumun geleceğini belirleyecek kişi bilgili olmalı, farkında olmalı. Cahil olmamalı. Eğitim seviyemiz düşük olduğu için demokrasi çoğunluğun diktatörlüğünden farksızdır. Ne zaman eğitim seviyemiz yükselir, mutlak demokrasiden daha iyi bir sistem olmaz o zaman. "Demokrasiye karşı en güçlü argüman, ortalama bir seçmenle beş dakikalık bir mülakattır." demişti sanırım Churchill. Kendisini pek sevmesem de, bu sözünü haklı bulurum.
Dediğiniz doğru olabilir fakat aynı zamanda bir ülkede oy verme ehliyeti gibi bir uygulama mevcutsa bu durum o ülkenin kendi vatandaşına güvenmediği anlamına da gelir. İktidarın hareketlerini halk dışında denetleyebilecek güçlü bir muhalefet ve kurumlar bulunduğu sürece demokrasi gayet iyi.

Fikir temelde güzel, ancak kötü amaçla da kullanılabilir. Örneğin birisinin oy vermesi istenmiyorsa bunu kontrol eden memur tarafından kötü puan alabilir vs.

Dediğiniz doğru olabilir fakat aynı zamanda bir ülkede oy verme ehliyeti gibi bir uygulama mevcutsa bu durum o ülkenin kendi vatandaşına güvenmediği anlamına da gelir.
Ben zaten ülkemin vatandaşına güvenmiyorum. Eğitim seviyesi yüksek ülkeler dışında kimse güvenmemeli.
Peki çözüm olarak hangi sistemi önerirsin? Bu kişiler arasında nasıl bir ayrım yapılmalı? Yaptığın ayrım gerçekten ayırt edici mi?
Objektif mi?
Demokrasi olabilir. Alternatif olarak daha iyisi yok ne yazık ki. Eğer illa bir alternatif istiyorsak meritokrasi olabilir. Demokrasi olursa herkes oy verme hakkına sahip olmamalı. Bu kişiler arasında bir mülakat, veyahut sınav yapılmalı. Yapacağım ayrımın ayırt edici olacağını düşünüyorum. Ama denemeden bilemeyiz. Genel kültür ve farkındalık seviyesini ölçme amacında bir test olacaktır diye düşünüyorum.

+25 yaş diyorum ben 18 yaşındaki biri bu dünyayı toplumu sorgulayacak kadar beyni gelişmemiş oluyor. Minimum 25 ancak o zaman çevresini dünyayı tanıyabilir.

Ben zaten ülkemin vatandaşına güvenmiyorum. Eğitim seviyesi yüksek ülkeler dışında kimse güvenmemeli.

Demokrasi olabilir. Alternatif olarak daha iyisi yok ne yazık ki. Eğer illa bir alternatif istiyorsak meritokrasi olabilir. Demokrasi olursa herkes oy verme hakkına sahip olmamalı. Bu kişiler arasında bir mülakat, veyahut sınav yapılmalı. Yapacağım ayrımın ayırt edici olacağını düşünüyorum. Ama denemeden bilemeyiz. Genel kültür ve farkındalık seviyesini ölçme amacında bir test olacaktır diye düşünüyorum.
Ya kendinizi, kendinizin bilgili,eğitim seviyesi yüksek, oy kullanma becerisine sahip biri olarak görüyor musunuz?

+25 yaş diyorum ben 18 yaşındaki biri bu dünyayı toplumu sorgulayacak kadar beyni gelişmemiş oluyor. Minimum 25 ancak o zaman çevresini dünyayı tanıyabilir.
Yaş ile alakası olduğunu düşünmüyorum. 18 yaşındaki bir Z kuşağı genci, 40 yaşındaki bir Y kuşağı insanından, genele vurunca daha bilgilidir, daha iyi gözlem yapar, habere daha iyi ulaşır, olaylara hakimdir. Çünkü teknoloji ile büyümüştür.
Ya kendinizi, kendinizin bilgili,eğitim seviyesi yüksek, oy kullanma becerisine sahip biri olarak görüyor musunuz?
Hayır. Yeterli olduğumu düşünmüyorum genel olarak.

IQ onemli bir faktor.
Gecmisteki suc oranlari dikkate alinabilir.
Lise alti okumus olanlar kullanamasin mutlaka ama mutlaka olmali zaten.
Ama demokrasiye karsi diyecekseniz cevabim demokrasi halkin kendini nasil tonetecegini secme bicimidir, bilincsiz insanlar yuzunden iyi kesimi yakma projesi degil.
Ortaokul okumus iyiler var diyecekseniz evet var ama az.

Yaş ile alakası olduğunu düşünmüyorum. 18 yaşındaki bir Z kuşağı genci, 40 yaşındaki bir Y kuşağı insanından, genele vurunca daha bilgilidir, daha iyi gözlem yapar, habere daha iyi ulaşır, olaylara hakimdir. Çünkü teknoloji ile büyümüştür.

Hayır. Yeterli olduğumu düşünmüyorum.

O zaman kimse oy veremeyecek. Bence gerekte yok zaten.

Sadece teoride mantıklı bu fikir.

Baktığımız zaman esnaflarımızın çoğunun eğitim seviyesi maksimum ortaokul düzeyinde ama bu insanların oy vermemesi mantıklı değil çünkü herkes zevkine bırakmıyor okulu. Objektif düşünmemiz lazım arkadaşlar, insanlar X partisine oy veriyor diye dışlanmamalı böyle bir durumda.

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı