Oyun Görüşlerim #5: Counter-Strike: Global Offensive

Mr.Acar

Kilopat
Katılım
5 Aralık 2017
Mesajlar
4.505
Makaleler
14
Çözümler
172
Yer
Türkiye/İstanbul
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
Öğrenci
Profil Kapağı
1521878528
Counter-Strike: Global Offensive, kimi zaman en nefret ettiğimiz kimi zaman en sevdiğimiz oyundur tartışmasız.

Counter-Strike: Global Offensive, Valve ve Hidden Path Entertainment tarafından geliştirilen online birinci kişi nişancı türünde aksiyon oyunudur. Microsoft Windows, Mac OS X, PlayStation 3, Lunix platformlarında 2012 yılında dağıtıma başlandı. Ancak bildiğin kadarıyla PlayStation 3 için geri çekildi.
1523270793046.png

2012 yılında çıkmasına rağmen güncelliğini ve devamlılığını -eskisi kadar olmasa da- koruyabilen bir oyun. Özellikle harita ve grafik güncellemeleriyle 2018 yılına başarılı bir şekilde ayakta kalmıştır. Oyun her online oyunlarda olduğu gibi farklı duygulara ev sahipliği yapar. Ne melek adamlar tanıyorum da, bu oyuna geçince Hulk'a dönüşmüş...

Oyunun amacı kısaca farklı modlarda 2 düşman grubu (Terörist ve Anti-Terörist) birbirine çatıştırıp eğlen(!)dirmek. Rekabetçi ve Yoldaş oyun modları dışında online oyunlara çok yakıştırdığımız ranked sistemi yok. Elalem de kendini göstermek içn genelde ranked olan bu iki oyun türüne girer. Rakabetçi ve Yoldaş...

Oyun çok basit düşünülmüş P2W olmayan bir oyun. Basit düşüldüğü için patlamasını pek beklemiyordu galiba Valve ilk zamanlar oyun içi alım-satımlar doğru düzgün yoktu. Valve de baktı oyun çok tutuyor biz buna bir şey koymalıyız diye düşünmüş. Bayanlar baylar, işte karşınızda silahlar için skin (Türkçe karşılığı deri-cilt olsa da CS:GO için, ''Silahlar için çıkartma'' diye çevirebiliriz.) ve (-varsayılan- ekmek bıçağından kurtulmak için) bıçak! Bu tür oyunlara hiç yakıştıramıyoruz. Çok gereksiz bir eklenti.


aaa.jpg

Valve bu skin ve bıçak eklentileri ile çok para kaldırdı. Çünkü 0.07'den 7000 TL'ye kadar skinler var. Yanı para olun da olmayan da 3-5 bir şeyler alabilir. Yine mantıklı bir hareket. Hadi bazı skinler çok kötü sayılma. Çok çok güzel çizimlenmiş skinler çok ucuza satılırken çok saçma sapan skinler yine çok pahalıya satılabiliyor. Tamam bazı skinler parasını hak etse de, ''kardeşim bu bıçaklar neden bu kadar pahalı!'' der insan.

Yenilenen harita ve bazı düzenlemeler oyuncuları ne kadar düzeltse de bazen kullanıcılarının hoşuna gitmeyen hareketler yapabiliyor Valve. Bu konuda kolay kolay geri adım atmayan Valve bizim gönlümüzü aldı. Güncellik önemlidir...
asd.jpg



Online oyun olunca tabii çevresi de önemli. Oyun genel itibariyle güzel ancak tabir-i caizse troll ve aptal insanlar çoğaldı. Bu yüzünden oyun hevesiniz kaçabilir. Tavsiyem tıpkı sizin gibi 4 tane arkadaş alıp bu oyunu oynamanızı öneririm. Tek kişi bir Rekabetçi'ye girmenizi önermem. Oyunda ekip çalışması da önemli. Yani mikrofonu kapatıp da solo takılmanız biraz zor.
1523273028984.png

Özellikle sinir stres sahibi olmak istemeyen ve oyun oynarken sürekli eğlenmek isteyen kişilere online oyun önermem, CS:GO'yu hiç önermem.

Gelelim oyunun oynayan kişiler ve genel yaş ortalaması. Yaş konusunda biraz temkinli olmakta fayda var :) Yaş konusunda 7'den 70'e herkes oynayabilir ve oynuyor. Ancak şu aralar yaş ortalaması ve trolleyen terbiyesiz insanların yükseliş dönemindeyiz. Oyundaki IQ düşmesi Osmanlı'nın çöküşü gibi. Hızlı ve uzun süreçli bir düşüş...

Çoğu online oyunun e-spor turnuvaları olur ancak CS:GO turnuvaları diğer oyunların turnuvalarına göre daha aktif ve daha çok ilgi var. Türk CS:GO e-spor takım olarak hemen hemen bütün oyuncuların tanıdığı Space Soldiers var. Dünya çapında bazı başarılara sahip Space Soldiers'a başarılar dileriz...
1523273586135.png


Oyunda her kullanıcını en az 10 kere karşına çıkan hileciler var. Bu hilecilere söylemek istediğimizi maalesef şu anki şartlarda söyleyemiyoruz. Valve'nin VAC sistemi ve müfettiş olarak seçilen oyunculara karşı korunsa da şunu rahatlıkla söyleyebilirim, yetersiz kalıyor. Ya da bazı iddialara göre Valve hile satan sitelere sahip çıkıyor.

Hileciler cirit atıyor...

1523275830724.png


Oyun bize göre ''Haftada bir arkadaşlarını topla ve oyna'' kategorisine girer. Steam'de normal şartlarda 24 lira, indirimlerde 8 liraya düşen bir oyun.


Oyunun fiyatı bize göre değer ve alınası bir oyun. Tekrar söylüyoruz, almadan önce oynayacak 4 tane arkadaşınızı bulun. (Rekabetçi lobisi 4 kişi olduğu için.)

Şimdi gelelim online oyunlar için değerlendirme tablomuz:

  • Oyun yaş ortalaması ve kitle-->3/10
  • Oynayış-->8/10
  • Sunucular, hataları ve Ping değerleri--> 8/10
  • Grafik-->7/10 (2012-2018 güncellemelerine göre)
  • Optimizasyon-->9/10
  • Atmosfer--->7/10
  • Fiyat/Performans-->8/10 (Steam fiyatı)
  • Rank Sistemi 6/10
  • Genel puanlama 5.5/10
 
Son düzenleme:
Oyuna yeni başlayacaksanız -solo olarak- ben başlamayın derim. Girdiğiniz ilk rekabetçi maçında sinirden küfür eden Türk'ler IQLess yaşatan başka insanlar sizin multiplayer bir oyundan soğumanıza sebep olabilir benden söylemesi. Şimdi ki aklım olsa gider R6 Siege alırdım. Almayı düşünenlere önerim o yöndedir.
 
FACEİT gibi sitelerden girip oynarsanız çok daha fazla zevk alırsınız "yüksek elo da tabi". Global rütbesine kadar yükseldim ama düşük rütbelerden farkı yok hatta daha fazla troll ve hile var.
 
Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Geri
Yukarı