Oyun Grafikleri Daha Ne Kadar Gelişebilir?

Katılım
28 Ekim 2019
Mesajlar
1.103
Çözümler
4
Uzun süredir kafamı kurcalayan bir soru ve kendimce şu şekilde cevapladım. Artık oyun grafikleri daha fazla gelişemez çünkü bundan sonrası gerçek hayat. Özellikle Ray Tracing ve DX12 (Bence DX11 ile arasında fark yok) ile birlikte grafik konusunda son noktaya ulaştığımızı düşünüyorum. Artık oyun yapımcılarının Battlefield 1, Metro Exodus, Detroit Become Human gibi oyunların üzerine çıkabileceklerini zannetmiyorum. Belki de bu nedenle Metro Exodus'u günümüzde ultra ayarlarda oynatan bir ekran kartı 4-5 yıl sonra çıkacak olan yeni Metro oyununu da (kartlara planlı eskitme yapılmadığı takdirde) ultrada oynatacaktır. Siz bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?
 
Grafik konusunda henüz son noktaya ulaşmadık :) Daha başlangıç seviyesindeyiz desem yeridir, artık VR dediğimiz oyunlar moda olacak. Özellikle ''Başlat'' filmini izlerseniz aslında gelecekte oyunların ne hal alacağını görebilirsiniz. Bahsettiğiniz oyunlar gelecekte aynı 2000 yılında çıkan oyunlar gibi kalacak. Teknoloji sınırsızdır, önemli olan nasıl kullanmak istediğindir. Mesela zamanında bilgisayarlara daha gelişmez derlerdi, ancak durum ortada :) Teknoloji akıl almaz bir hız ile gelişiyor ve bize de ona ayak uydurmak düşüyor. Ek olarak oyunlarda grafiği genel olarak, oyun motorları iyi hale getirir. Örneğin şu anda Unreal Engine en iyi oyun motorları arasındadır.
 
Konsollar geliştikçe grafiklerde daha üste çıkar bence. Zaten tüm downgrade olayları da konsollar yüzünden oluyor bana göre PC'lerde grafiğin bir sınırı yok rahatlıkla en yüksek safaya çıkarabilirler.
 
Bir üst seviyeyi söyleyeyim. Çözünürlük olarak 8K dediğimiz teknoloji, yani bu çözünürlükte monitör ile birlikte destekleyen oyunlar çıkacak. Kenar yumuşatma ve gölge ayarları iyileştirilip o kadar üst seviyelere gelecek ki tıkanıp kalacak. Yani daha üste taşınamayacak şekilde, gerçeğe çok yakın bir hal alacak.

Bir üst seviyeyi söyleyeyim. Sanal gerçeklik. Bu türü destekleyen oyunlar çoğalacak ve VR teknolojisi gelişecek. Multiplayer olup, kontoller, hassaslı ve refleksler gelişecek öyle kendimizi sıkıp oynamayacağız bildiğin rahat bir şekilde oynayacağız belki de VR gözlüğü normal gözlük gibi ince olacak.

Bir üst seviyeyi söyleyeyim. 3D oyunlar. Düşündüğünüz değil. Hani 3D filmleri izliyoruz ya? Aynı öyle 3D gözlük takıp 8K 240Hz monitörde oyunun içinde kaybolacaz. Belki de VR'den daha etkili bir yöntem.

Bir üst seviyeyi söyleyeyim. Kafamıza geçirdiğimiz kask benzeri bir alet ile rüya görüyor gibi oyunun içinde olacağız. Tabi belli kurallara dayalı mesela göz açmak yok, işte ne bileyim ıslak saçla aleti takmak yok v.s şuan bu raddeden sonra beynimiz bunları tam algılayamayabilir. Anlam veremeyebilir lakin böyle olacaktır. Kaskı takıp başkalarıyla aynı evrende aynı rüyanın içindeymiş gibi oynayacaksın. Oyunda öldün diyelim direk siyah ekran. Gözünü açıp kaskı kafandan çıkartıyorsun.

Bir üst seviyeyi söyleyeyim = Matrix filmindeki gibi hayali dünyalar yaratabildiğimiz, artık yazılımın geldiği son nokta olacak. Yukarıdaki kask olayı gelişmiş şekilde daha farklı ve basitleştirilmiş şekillerde uygulanacak. Oyundaki temasları hissedebileceğiz...

Bir üst seviyeyi söyleyeyim. Ben burada tıkandım. Daha üstünü şuan düşünemiyorum.
 
Uzun süredir kafamı kurcalayan bir soru ve kendimce şu şekilde cevapladım. Artık oyun grafikleri daha fazla gelişemez çünkü bundan sonrası gerçek hayat. Özellikle Ray Tracing ve DX12 (Bence DX11 ile arasında fark yok) ile birlikte grafik konusunda son noktaya ulaştığımızı düşünüyorum. Artık oyun yapımcılarının Battlefield 1, Metro Exodus, Detroit Become Human gibi oyunların üzerine çıkabileceklerini zannetmiyorum. Belki de bu nedenle Metro Exodus'u günümüzde ultra ayarlarda oynatan bir ekran kartı 4-5 yıl sonra çıkacak olan yeni Metro oyununu da (kartlara planlı eskitme yapılmadığı takdirde) en düşük grafikte oynatacaktır. Siz bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?
Gerçek hayat ile neredeyse aynı seviyede olacağını düşünüyorum.
 
Daha yeni başlıyor :D Artık hayatımızda VR var. Henüz VR cihazların çözünürlüğü çokta yüksek olmadığı için ve oynadığımız oyunda, izlediğimiz video veya filmde sadece gördüğümüz ama hissedemediğimiz için bence VR cihazların tam olarak hayatımıza girmesine bi' 5 yıl var bence. İleri de belki de WhatsApp'a girmek yerine VR ile o kişiyle konuşabileceğiz. Bundan 7-8 yıl önce Playstation'lar odada çalıştığı zaman beni bambaşka yere götürecek, orada araba sürebileceğim tarzı hayal dünyamda bir şey hayal etmiştim. Şimdi ise VR cihazlar ile oraya gidiyor görebiliyor, hatta özel sistemler ile hissedebiliyoruz bile. Kim bilir bi' 7-8 sene sonra ne olacak...
 
Gerçekten çok heyecan verici bir durum bende merak ediyorum. Forza Horizon 2 k ultrada sanki gerçek araba sürüyorum gibi diyorum bundan daha ne iyi olabilir ? Umarım 2020 den çıkmayı başararız. 🙂😀
 

Uzun süredir kafamı kurcalayan bir soru ve kendimce şu şekilde cevapladım. Artık oyun grafikleri daha fazla gelişemez çünkü bundan sonrası gerçek hayat. Özellikle Ray Tracing ve DX12 (bence DX11 ile arasında fark yok) ile birlikte grafik konusunda son noktaya ulaştığımızı düşünüyorum. Artık oyun yapımcılarının Battlefield 1, Metro Exodus, Detroit Become Human gibi oyunların üzerine çıkabileceklerini zannetmiyorum. Belki de bu nedenle Metro Exodus'u günümüzde Ultra ayarlarda oynatan bir ekran kartı 4-5 yıl sonra çıkacak olan yeni metro oyununu da (kartlara planlı eskitme yapılmadığı takdirde) ultrada oynatacaktır. Siz bunun hakkında ne düşünüyorsunuz?

Şu an da bana kalırsa zirve noktasındayız herkes çözünürlülük ya da hissiyattan söz etmiş kimse grafikten bahsetmemiş dostum.
 

Yeni konular

Geri
Yukarı