Oyun İçin Hangi Linux?

Ben Windows kullandığımda internetten program indirip kurmayı bir ayda öğrenmedim, GNU/Linux'da

suda apt remove program-adı bunun neresi zor?
Program adları her zaman kısa kolay hatırlanır olmayabilir.
Her program paket yöneticisi üzerinden kurulmuyor. Dışarıdan harici olarak kurulan programı apt remove ile kaldırmayı deneyin. Saatlerce /opt /bin /lib içerisinden grep, find komutları ile dosya arayıp silmişliğim var. Daha geçen başıma geldi. Yüklü olan Java-1.11 silip Openjdk-8-jdk kurmak istiyorum.
apt yüklü sürüm daha güncel diye tam kurmuyor. Sil dediğim zaman /usr/lib/jvm içerindeki dosyaları silmeden sadece paketi kaldırıyor vs. Yani program silme işlemi baya kanser edici olabiliyor.

Yani program silme işlemi baya kanser edici olabiliyor.
APT tabi ki APT aracılığyla kurulmayan programı kaldıramaz.(DEB paketleri hariç.) Ama kaldırılamayan programların da kendi kaldırıcı(Uninstaller) dosyaları bulunuyor genelde. Bahsettiğiniz durum normal kullanıcıların başına gelmeyecek nadir bir durum.

Sizde neden OpenJDK 8, APT ile tam kurulmadı bilmiyorum fakat bende gayet de yükleniyordu.(Sistemde OpenJDK 11 vardı.)

Program adları her zaman kısa kolay hatırlanır olmayabilir.
Her program paket yöneticisi üzerinden kurulmuyor. Dışarıdan harici olarak kurulan programı apt remove ile kaldırmayı deneyin. Saatlerce /opt /bin /lib içerisinden grep, find komutları ile dosya arayıp silmişliğim var. Daha geçen başıma geldi. Yüklü olan Java-1.11 silip Openjdk-8-jdk kurmak istiyorum.
apt yüklü sürüm daha güncel diye tam kurmuyor. Sil dediğim zaman /usr/lib/jvm içerindeki dosyaları silmeden sadece paketi kaldırıyor vs. Yani program silme işlemi baya kanser edici olabiliyor.

Harici yazılım kurmaktan bahsediyorsun.
GNU/Linux, "ben güvenliğe önem veririm, benim depom dışında paket kurarsan sorumlusu da sensin" diyor.
Bundan güzel bir uygulama olur mu, ne güzel işte senin güvenliğin için sana rağmen seni korumaya çalışıyor.

APT tabi ki APT aracılığyla kurulmayan programı kaldıramaz.(DEB paketleri hariç.) Ama kaldırılamayan programların da kendi kaldırıcı(Uninstaller) dosyaları bulunuyor genelde. Bahsettiğiniz durum normal kullanıcıların başına gelmeyecek nadir bir durum.

Sizde neden OpenJDK 8 APT ile tam kurulmadı bilmiyorum fakat bende gayet de yükleniyordu.(Sistemde OpenJDK 11 vardı.)
Emin olun sizde de tam olarak kurmadı. Özellikle JavaFX uğraşanları genel problemi bu. JavaFX Java 9'dan itibaren JDK'dan ayrıp OpenJFX olarak ayrı olarak hayatına devam ediyor içerisinde yüklü gelen son sürüm 8 olduğu için ben JDK-1.8 kullanmayı tercih ediyorum. JavaFX üzeriden bir .jar açmaya çalışın çalışmayacaktır.
Harici yazılım kurmaktan bahsediyorsun.
GNU/Linux, "ben güvenliğe önem veririm, benim depom dışında paket kurarsan sorumlusu da sensin" diyor.
Bundan güzel bir uygulama olur mu, ne güzel işte senin güvenliğin için sana rağmen seni korumaya çalışıyor.
Oyunları apt-get üzerinden kurabiliyoruz da benim mi haberim yok?
Her oyun Steam üzerinde yok da.

Emin olun sizde de tam olarak kurmadı. Özellikle JavaFX uğraşanları genel problemi bu. JavaFX Java 9'dan itibaren JDK'dan ayrıp OpenJFX olarak ayrı olarak hayatına devam ediyor içerisinde yüklü gelen son sürüm 8 olduğu için ben JDK-1.8 kullanmayı tercih ediyorum. JavaFX üzeriden bir .JAR açmaya çalışın çalışmayacaktır.
Ben zaten OpenJFX'i ayrı yüklemiştim o yüzden mi sıkıntı çekmedim acaba? 🤔

JavaFX Java 9'dan itibaren JDK'dan ayrıp OpenJFX olarak ayrı olarak hayatına devam ediyor içerisinde yüklü gelen son sürüm 8 olduğu için ben JDK-1.8 kullanmayı tercih ediyorum. JavaFX üzeriden bir .jar açmaya çalışın çalışmayacaktır.

Maven ya da Gradle kullanirsan gerek yok ayrica yuklemene FX'i.
Getting Started with JavaFX

Oyunları apt-get üzerinden kurabiliyoruz da benim mi haberim yok?
Her oyun Steam üzerinde yok da.

Depoda olmayan paketler ne için depoda değil, hiç düşündünüz mü?
Güvenlik, kararlılık ve açık kaynak testini geçemeyenler depoya alınmaz.
Özgür yazılım geliştiricileri ile birlikte hareket etmeyen şirketlerin yazılımları depoya alınmaz.
Bu tür yazılımlar her türlü riski taşır ama buna rağmen kurmaya çalışırsan ve çeşitli hata alırsan bu GNU/Linux'un suçu değil.

Depoda olmayan paketler ne için depoda değil, hiç düşündünüz mü?
Güvenlik, kararlılık ve açık kaynak testini geçemeyenler depoya alınmaz.
Özgür yazılım geliştiricileri ile birlikte hareket etmeyen şirketlerin yazılımları depoya alınmaz.
Bu tür yazılımlar her türlü riski taşır ama buna rağmen kurmaya çalışırsan ve çeşitli hata alırsan bu GNU/Linux'un suçu değil.
Oyun oynamak için Linux kuran birisinin özgün yazılım, açık kaynak vs umurunda olur mu?
Adamın istediği şey oyunu alıyım açıyım oynayayım.
En basitinden discord bile sistemin düzgün çalışmadığı bildiği için ayrıca .deb dosyasını veriyor harici olarak kurabilesin diye. Ki önüne gelen Disro oluşturduğu için programların dağıtımları arası uyumsuzluk sorunu diye bir şey var.

Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı